Hagestue laget av gamle materialer

Marianne og Johan bygde en hagestue av gamle materialer de fant på Finn

Resultatet er blitt sin helt unike private pizzeria.

<b>HAGESTUE:</b> Den koselige hagestuen er plassert idyllisk til i utkanten av hagen.
HAGESTUE: Den koselige hagestuen er plassert idyllisk til i utkanten av hagen. Foto: Jeanette Baekkevold
Først publisert

Det dufter deilig i hagestua hos Marianne Bøe Taranrød (45) og Johan Taranrød (46) på gården Taranrød i Andebu.

Pizzadeigen ble laget i går – ifølge Johan er trikset å bruke lite gjær og la deigen heve lenge. Nå stekes den ene pizzaen etter den andre i bakerovnen.

Når ovnen er så varm som den skal være, er steketiden bare et par minutter, dermed har Johan sitt fulle hyre med å ta ut de ferdigstekte og legge inn nye. Her er det bare å hive innpå og kose seg.

– Det er morsomt å teste ut og prøve seg frem med ulike varianter, sier Johan, som er pizzasjefen.

Men det er ikke bare pizza denne ovnen kan brukes til.

– Vi har stekt lammelår her en gang, og vi skal teste ribbesteking også. Dessuten holder bakerovnen så godt på varmen at hvis vi har stekt pizza her om kvelden, er det fortsatt varmt nok til brødbaking neste morgen.

<b>GJENBRUK:</b> Marianne og Johan har bygget hagestuen med gjenbruk av gamle vinduer, murstein og belegningsstein. Det lille som er nytt av kledningen, er restmaterialer.
GJENBRUK: Marianne og Johan har bygget hagestuen med gjenbruk av gamle vinduer, murstein og belegningsstein. Det lille som er nytt av kledningen, er restmaterialer. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Nina flyttet fra byen. Nå bor hun fast på hytta

Hagestue

Hagestua, som sto ferdig høsten 2021, er blitt et populært samlingssted og en arena for så vel familiemiddager som bursdagsselskaper og vennekvelder, både for Marianne og Johan og for barna Malene (20) og Jørgen (17).

Ønsket om en hagestue hadde vokst seg frem over tid, i takt med at Marianne stadig fant flotte bilder av drivhus og oransjerier på Pinterest og Instagram.

– Det var så inspirerende, og vi begynte å snakke om at noe sånt kunne vi også hatt her. Vi hadde jo plass nok i hagen, og Johan som er utdannet tømrer, kunne jo fint greie å bygge noe sånt selv, smiler Marianne.

Samtidig var det spennende å se hvor billig det var mulig og gjøre det.

<b>PIZZAKONGEN:</b> Johan er pizza-ansvarlig og har stor glede av å forske seg frem til perfekt deig og perfekt resultat.
PIZZAKONGEN: Johan er pizza-ansvarlig og har stor glede av å forske seg frem til perfekt deig og perfekt resultat. Foto: Jeanette Baekkevold

Gjenbruk ble derfor et viktig stikkord, og resultatet er et skikkelig gjenbruksprosjekt.

Det eneste som er nytt, bortsett fra bakerovnen, er det lille som er av kledning, og der er det snakk om restmaterialer.

– Da vi hadde bestemt oss for å bygge hagestue i rustikk stil, begynte vi å se etter gamle vinduer på Finn. Vi hentet vinduer på fire ulike steder og har bygget hagestua med utgangspunkt i disse. Mursteinene hentet vi også på flere steder, og bjelkene et helt annet sted. Jeg ville ha tofløyet dør, og det fant vi i en gammel bygård i Hønefoss. Vi har vært mye rundt, kan du si, sier Marianne.

– Og det har vært så gøy, for vi treffer så mange fine folk og får sett så mange fine steder.

<b>GJENBRUK: </b>Alt i hagestua er gjenbruk og det aller meste er skaffet via Finn.
GJENBRUK: Alt i hagestua er gjenbruk og det aller meste er skaffet via Finn. Foto: Jeanette Bækkevold

Marianne hadde insistert på at de måtte ha et rundt vindu i enden av hagestua, og etter hvert dukket det perfekte objektet opp på Finn – på Sørlandet.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Malene drev og tok lappen på den tiden, så da kombinerte vi øvelseskjøring med vindushenting i Kristiansand.

<b>LØPENDE BÅND:</b> Det går fort i svingene når ovnen er varm. Pizzaer stekes på løpende bånd.
LØPENDE BÅND: Det går fort i svingene når ovnen er varm. Pizzaer stekes på løpende bånd. Foto: Jeanette Baekkevold

De tegnet opp hagestua på bakken, det vil si: De målte opp et langbord med stoler for å se hvor stor den burde være.

– Vi ville at den skulle være liten nok til at det var hyggelig for oss fire å sitte der, og stor nok til at vi kunne ha plass til ganske mange gjester.

Hagestuen ble til slutt på omkring 20 kvadratmeter.

– Vi bruker den masse, mye mer enn jeg hadde sett for meg. Jeg er så glad for at vi bestemte oss for å gjøre dette, sier Marianne og smiler fornøyd.

Se flere bilder under:


<b>PIZZAOVN:</b> Ovnen, av typen Trysil Stor, er kjøpt hos bakerovner.no. Isolasjonen rundt ovnsrommet holder på varmen og – vel så viktig – sørger for at hagestua ikke blir badstu. Ovnstemperaturen kommer nemlig opp i rundt 400 grader.
PIZZAOVN: Ovnen, av typen Trysil Stor, er kjøpt hos bakerovner.no. Isolasjonen rundt ovnsrommet holder på varmen og – vel så viktig – sørger for at hagestua ikke blir badstu. Ovnstemperaturen kommer nemlig opp i rundt 400 grader. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>KOSELIG STILLEBEN:</b> Alt i hagestua er gjenbruk og det aller meste er skaffet via Finn.
KOSELIG STILLEBEN: Alt i hagestua er gjenbruk og det aller meste er skaffet via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>ELSKER Å PYNTE OPP:</b> Marianne stortrives med å pynte og fikse i den koselige hagestua.
ELSKER Å PYNTE OPP: Marianne stortrives med å pynte og fikse i den koselige hagestua. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>BRUKTFUNN:</b> Bordet og stolene i ytterkanten av terrassen er kjøpt på Finn.
BRUKTFUNN: Bordet og stolene i ytterkanten av terrassen er kjøpt på Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>VAKRE DETALJER:</b> Rundt omkring i hagen er det anlagt bed som også er pyntet med lykter og gamle vinballonger.
VAKRE DETALJER: Rundt omkring i hagen er det anlagt bed som også er pyntet med lykter og gamle vinballonger. Foto: Jeanette Baekkevold