Bentes fantastiske samling

Bente har huset full av gamle mugger

Mugger i alle farger og fasonger, og med utallige vakre motiv, står på hyller under taket hjemme hos Bente Skiaker (65) i Lier.

<b>SVIGERMORS VAKRE:</b> Denne slanke og høye muggen med rosemotiv sto på bordet til svigermor i mange år, og jeg beundret den hver gang vi var på besøk. Hun brukte den aldri fordi det var et skår i den, så den sto bare til pynt. Jeg arvet den, og den har fortsatt å være en pyntegjenstand. Jeg synes fremdeles at den er vakker.
SVIGERMORS VAKRE: Denne slanke og høye muggen med rosemotiv sto på bordet til svigermor i mange år, og jeg beundret den hver gang vi var på besøk. Hun brukte den aldri fordi det var et skår i den, så den sto bare til pynt. Jeg arvet den, og den har fortsatt å være en pyntegjenstand. Jeg synes fremdeles at den er vakker. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen
Først publisert Sist oppdatert

I mange år oppsøkte Bente Skiaker bruktmarkeder rundt om i verden når hun var på ferietur. Ofte ble en gammel mugge med henne hjem.

Hva er det med mugger? Mange kvinner rundt om i Norge har gjort som Bente; samlet på mugger.

Det skyldes den fine formen de ofte har, og at de kan brukes til mer enn å ha vann, vin, melk eller kakao i. Gamle mugger nærmest oser nemlig av nostalgi.

– Gjennom årene har jeg ofte brukt mugger som vaser og pyntet festbord med dem, men jeg har også skjenket vin fra dem når jeg har hatt selskaper, forteller Bente.

Mugger på rekke og rad

- Mugger er som regel laget av keramikk, steintøy eller porselen, men kan også være av glass eller plast. Det finnes også solide serveringsmugger av metall, som aluminium, stål eller tinn.

- Små eller store, enkle eller vakkert dekorert – mugger er også vanlig å lage som keramisk kunsthåndverk. Den vakre formen gjør at mange har en forkjærlighet for nettopp mugger, og samler på dem.

- Ordet mugge stammer fra det nedertyske muck eller mock, eller det engelsk mug, hvis betydning og opprinnelse er uviss. I tidligere tider kunne ordet også skrives mukke på dansk og brukes om øl- og drikkekrus.

- Fløtemugge er betegnelsen på en liten mugge for servering av fløte eller melk til kaffen. Disse ble vanlig på 1800-tallet, gjerne da med en sukkerskål til, da kalt fløtestell.

Se mer

Vi er hjemme hos henne i Lier utenfor Drammen. Under taket i det store kjøkkenet står to lange hyller, med mugger på rekke og rad.

De er funnet på reiser og har gitt hyggelige øyeblikk i bruktbutikker, eller de er gjenstander som er gått i arv fra generasjon til generasjon – og på den måten bærer med seg familiehistorie.

<b>SAMLEOBJEKT:</b> Min svigerfar arvet denne tekannen fra et barne­servise, og jeg fikk den av ham. Jeg har plassert den i muggesamlingen fordi jeg synes at den er veldig søt med det sorte og hvite motivet av en jente som leker med en hund. På lokket er det malt blomster. Dette er Porsgrund Porselen og er et samlerobjekt.
SAMLEOBJEKT: Min svigerfar arvet denne tekannen fra et barne­servise, og jeg fikk den av ham. Jeg har plassert den i muggesamlingen fordi jeg synes at den er veldig søt med det sorte og hvite motivet av en jente som leker med en hund. På lokket er det malt blomster. Dette er Porsgrund Porselen og er et samlerobjekt. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen

Solid gammelt kunsthåndverk

Kanskje er det ikke så rart at Bente er glad i gamle bruksgjenstander. Hun har fagbrev i søm og har i mange år drevet Systua i hjemkommunen Lier, en forretning som har spesialisert seg på bunad- og gardinsøm.

Bente ser ikke bort fra at det å sy tradisjonsplagg er nært beslektet med interessen for gamle ting.

– Jeg er en estetiker og liker å se på vakre ting. Det er dessuten en kjensgjerning at gammelt kunsthåndverk ofte er solid og av særdeles god kvalitet. Mye av det er også vakkert. For meg har det vært adspredelse og gitt glede å rusle rundt på markeder i håp om å finne noe når vi har vært på ferie andre steder. Å falle for en liten ting, som ender opp med å bli med hjem, gjerne en mugge, har vært like hyggelig hver gang, sier hun.

Les også: Derfor misforstår menn og kvinner hverandre

Bevisst på kjøpene

De første årene samlet hun mest på mugger med rosemotiv. Svigermoren pleide å ha en mugge stående på bordet med rosa, vakre roser som motiv, som hun syntes var særdeles vakker.

– Å komme hjem med en liten eller stor mugge og sette i samlingen på hyllen, har alltid gitt meg en god følelse, selv om jeg også har visst at jeg ikke trenger alle, eller får brukt alle. Når du samler, handler det om nettopp det – å samle, sier Bente med latter i stemmen.

<b>PRESSGLASS:</b> Jeg ga en 50-lapp for denne muggen i press­glass, og synes at den er veldig dekorativ og fin. I en periode var jeg veldig glad i pressglass og kjøpte mye av det. Den lille muggen har stått til pynt på muggehyllen der den har skilt seg godt ut fra alle de andre.
PRESSGLASS: Jeg ga en 50-lapp for denne muggen i press­glass, og synes at den er veldig dekorativ og fin. I en periode var jeg veldig glad i pressglass og kjøpte mye av det. Den lille muggen har stått til pynt på muggehyllen der den har skilt seg godt ut fra alle de andre. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen

Hun ble mer og mer bevisst etter hvert som hun samlet. Er det Egersund fajanse, Porsgrund Porselen eller Stavangerflint? Hun sjekket alltid under. Nå har hun mange fra hvert sted, og alle er vakre på sin måte.

JOHNSON BROS: Jeg fikk denne flotte muggen av en gammel dame, fordi hun visste at jeg samlet. Den heter Tulip time av Johnson Bros og motivet er noen hus og en vindmølle – og noen jenter som ser hollandske ut med hodeplagg på. Det er nå 50 år siden jeg fikk muggen, så den er blitt veldig gammel. Jeg har brukt den til å servere vin fra, og som blomstervase på et sommerbord.
JOHNSON BROS: Jeg fikk denne flotte muggen av en gammel dame, fordi hun visste at jeg samlet. Den heter Tulip time av Johnson Bros og motivet er noen hus og en vindmølle – og noen jenter som ser hollandske ut med hodeplagg på. Det er nå 50 år siden jeg fikk muggen, så den er blitt veldig gammel. Jeg har brukt den til å servere vin fra, og som blomstervase på et sommerbord. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen

Les også: (+) Jeg fant brevet gjemt i en skuff. Til slutt fortalte mamma sannheten

Vil beholde noen

Fortsette å bo i stort hus, eller etter hvert flytte til noe mindre og mer lettstelt? Hun og ektemannen Erik (71) har snakket litt om dette, men de bor fortsatt i det store huset og har god plass, og tror at de blir boende.

Nå har det ikke kommet nye mugger på hyllene på flere år, og det skyldes flere ting.

<b>VICTORIA CHINA:</b> Er ikke denne fin? Den har rosa roser med grønne blader og øverst er den farget i lyseblått og oransje, som flyter litt utover. En gang for mange år siden sto den hos min mor, som fikk den av sin mor, så den er veldig gammel. Naturligvis betyr den mye for meg. Den er en av muggene jeg håper at mine barn tar vare på når den tid kommer.
VICTORIA CHINA: Er ikke denne fin? Den har rosa roser med grønne blader og øverst er den farget i lyseblått og oransje, som flyter litt utover. En gang for mange år siden sto den hos min mor, som fikk den av sin mor, så den er veldig gammel. Naturligvis betyr den mye for meg. Den er en av muggene jeg håper at mine barn tar vare på når den tid kommer. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen
<b>FORGYLT:</b> Denne spesielle muggen, forgylt brun med to jenter dansende på, og med blå dekorasjoner, fant jeg på en av Erik og mine turer til Brussel. Jeg husker ikke hva jeg måtte gi, men jeg var tilfreds med handelen. Å rusle rundt på brukt­markeder i store byer, er alltid koselig. For meg blir det jeg finner et reise­minne og en slags skatt.
FORGYLT: Denne spesielle muggen, forgylt brun med to jenter dansende på, og med blå dekorasjoner, fant jeg på en av Erik og mine turer til Brussel. Jeg husker ikke hva jeg måtte gi, men jeg var tilfreds med handelen. Å rusle rundt på brukt­markeder i store byer, er alltid koselig. For meg blir det jeg finner et reise­minne og en slags skatt. Foto: Siri Kathrine Walen Simensen

– Jeg har to voksne barn, og ingen av dem er spesielt interessert i gamle gjenstander. For noen år siden måtte jeg erkjenne at jeg ikke har plass til eller trenger flere mugger enn jeg har nå. Skal en mugge bli med meg hjem nå, må den være veldig spesiell, sier Bente. Hun har lekt med tanken om å selge eller gi bort noe, for å redusere antallet gjenstander.

– Men noen av muggene kommer jeg ikke til å kvitte meg med. Jeg koser meg med å se på dem, og så lenge jeg lever vil de gi meg glede.