Fullt av smarte løsninger
Inger-Lise og Eric bygget drømmehuset som styrer seg selv
I jakten på drømmehuset bestemte Inger-Lise og Eric seg like godt for selv å ta rollen som prosjektleder og byggherre. Dører, lys og gardiner er blant de «smarte» tingene som styrer seg selv, og de fleste løsningene har paret tegnet på egen hånd. Men det var ikke fritt for at det lugget litt underveis.
Parets første møte var som hentet fra en romantisk film. Inger-Lise og Eric Grabner traff hverandre for første gang i et bryllup i Sverige.
Bruden var hennes barndomsvenninne. Brudgommen var hans bror. Folk har utviklet skjebnetro av mindre.
For å gjøre en lang historie kort, besluttet Eric å flytte til Inger-Lises Norge. En nydelig solskinnsdag dro paret på visning til et lite hus på Nesøya.
Falt pladask i skjærgården
Med en gang de kjørte over broen, forelsket de seg.
Ikke nettopp i huset de skulle på visning i, men i stedet: sjønært, rolig, med yrende båthavner sommerstid og kort vei til idylliske kyststier og forfriskende sjøbad.
Inger-Lise har familie i nærheten som varmt kunne anbefale området.
Nå ble riktignok ikke det lille huset deres, men kort tid etter landet de i en vertikaldelt tomannsbolig i nærheten.
Les også: Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger
Familien vokste
I tomannsboligen holdt de hus i 13 år, mens familien ble til fire. Etter hvert opplevde de at huset ble for lite, og i 2012 kjøpte de derfor den om lag ett mål store utsiktstomten de ville bygge hus på.
Inger-Lise og Eric Grabner med barna Vilmer (14) og Celina (16).
Eric er sivilingeniør, og Inger-Lise er gründer og markeds- og forretningsutvikler. Sammen eier og driver de firmaet Gratech, som er totalleverandør av byggautomasjon.
De har selv tegnet det store huset over tre etasjer på Nesøya. Flere arkitekter har vært involvert i ulike omganger, men i siste runde ble huset hjulpet i mål av Ketil Uppman.
De gikk raskt i gang med å planlegge drømmehuset. Det viste seg imidlertid at det drøyde med å få godkjenninger, og til slutt gikk de lei av egne planer.
– Barna var blitt større, og vi syntes ikke at det vi hadde tegnet lenger passet, forteller Inger-Lise.
I samme periode ble hun selv alvorlig syk, med brystkreft.
– Da opplevde vi at gnisten forsvant fullstendig, og jeg skjønte at vi trengte noen å sparre med. Jeg tenkte at visjonen vår kunne ikke bare være å bygge et hus, den måtte være å skape et hjem som vekker følelser.
Egen byggherre
Tidligere hadde Inger-Lise vært på et kurs hos interiørarkitektene i Unilon, og kjente jentene der. Hun bestemte seg for å avtale et møte.
– Det er noe av det smarteste jeg har gjort. De hjalp oss til å lande detaljene, slik at vi fikk en designhåndbok for alt innvendig, sier Inger-Lise.
Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod. Slurver du, risikerer du å måtte rive
– Planen vi laget sammen med dem ga oss ny energi og endret hele innstillingen vår til byggingen, fortsetter hun.
Inger-Lise og Eric har selv vært byggherre og prosjektleder for huset. De fleste av løsningene har de selv tegnet, og det er lagt ned utallige arbeidstimer for å skreddersy hjemmet til familiens behov.
Overalt i huset finnes unike og særdeles smarte og påkostede løsninger. Blant annet leder en vareheis fra garasjen og opp til kjøkkenet.
– Siden vi har en del trapper, er det helt magisk å kunne kaste handlenettene inn i heisen, og så blir de fraktet opp. Vi er også veldig fornøyd med å ha to oppvaskmaskiner, det er praktisk når vi har gjester. Og et kjøleskap man kan gå inn i. Det er oversiktlig, og man får plass til alt, sier Inger-Lise.
Styrer seg selv
Og smarte løsninger er det flere av. Huset bærer definitivt preg av at Inger-Lise og Eric jobber med automasjon.
For eksempel styrer gardinene seg selv, og det gjør også dører, toaletter og belysning.
Skal du inn eller ut, trykker du på et display på veggen for å åpne, lukke og låse.
Huset har rundt 500 lyspunkter som alle er individuelt dimbare. Alle lys skrus rolig og behagelig opp i styrke når du kommer inn i et rom, og skrur seg av igjen selv når du forlater det.
I hvert rom kan du velge mellom et antall scenarioer som gir perfekt tilpasset lysstemning. Alle spottene er fra Inmade Lighting, bortsett fra spottskinnen nede i gangen, som er fra SML Lighting.
Toalettene er japanske spyletoaletter.
Plass til mange
For familien var det dessuten viktig å ha god plass til gjester i alle aldre. Huset er stort og innholdsrikt og inkluderer blant annet hjemmekino, treningsrom, selskapsrom med bar og et eget spillrom.
Siden barna har blitt så store at også de ønsker litt privatliv, er det i toppetasjen innredet en egen voksenfløy med walk in-garderobe, bad og soverom, mens barna bor i etasjen under.
– Det er vi veldig glad for! Om vi blir gamle i huset, har Eric og jeg det meste vi trenger fordelt på én etasje. Vi har også gjort røropplegget klart og tegnet en løsning for en leilighet, om vi skulle ønske oss det den dagen barna flytter ut, for da blir huset for stort for bare oss to, sier Inger-Lise.
Og paret har fått det akkurat som de ville ha det.
– Faktisk er det ingenting vi kjenner at vi skulle ha endret på. Vi har brukt så mye tid på planlegging og vurdert det aller meste veldig grundig. Vi har landet godt her! slår hun fast.
Les også (+): Må vi søke før vi rehabiliterer pipen?
Styling: Mari K. Olsen
Se flere bilder under:
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2024, og sist oppdatert 19/03 2024.