Hurum

Arild og Ole Kåre var på jakt etter en landlig hytte. De endte opp med noe helt annet

Hos Arild og Ole Kåre på Hurumlandet blomstrer det fra gulv og vegger. Det gir følelsen av vår midt i kaldeste januar.

TØMMERHUS I HURUM: Paret forelsket seg i det gamle huset på Hurum.
TØMMERHUS I HURUM: Paret forelsket seg i det gamle huset på Hurum. Foto: Jane Ødegaard
Først publisert

Snøen ligger over tettstedet Sætre i Asker, snaue 45 km sør for Oslo.

Den skarpe januarsola skinner inn vinduene hos Arild Sandgren og Ole Kåre Østbye, og gir en ekstra gnist til det fargerike interiøret i huset fra 1906.

Paret bodde i en leilighet på Sankthanshaugen i Oslo, og var bare på jakt etter ei landlig hytte.

Men da de kom til huset i eikeskogen på Hurumlandet, flyttet de like gjerne inn permanent, sammen med hundene Sofus og Daisy.

Nå har de bodd her 13 år. Da de tok over stedet, var hagen forfalt og naturen hadde begynt å ta den tilbake.

Inne var det pusset opp, men det var litt for sterilt for deres smak.

– Vi har derfor prøvd å tilbakeføre den gamle stemningen gjennom møbler, tapeter og rekvisitter, sier Arild som åpner døren til deres hjem og hage.

<b>TIDLØST:</b> – Huset er jo gammelt, men er likevel tidløst, føler jeg. Kanskje det er på grunn av den mørke linoljefargen som glir så fint og stille inn i landskapet. Dragene i hver sin himmelretning av hustaket har flydd sin vei, men kanskje de finner veien tilbake en vakker dag.
TIDLØST: – Huset er jo gammelt, men er likevel tidløst, føler jeg. Kanskje det er på grunn av den mørke linoljefargen som glir så fint og stille inn i landskapet. Dragene i hver sin himmelretning av hustaket har flydd sin vei, men kanskje de finner veien tilbake en vakker dag. Foto: Jane Ødegaard

Hva: Rundtømmerhuset fra 1906, bygd etter inspirasjon fra Frognerseteren i Oslo. Huset er SEFRAK-registrert, en offentlig registrering for historisk interessante hus.

Hvor: Sætre, Hurum i Asker. 

Hvem: Hageskribent og daglig leder av reisebyrået Linnea Reiser Arild Sandgren og samboeren Ole Kåre Østbye, sammen med hundene Sofus og Daisy. Hagen var på trykk i nr 3/24.

Instagram: @herrsandgren.

Se mer

Eik og liljekonvall

– Da vi flyttet ut på landet var jeg litt lei av alt det hvite og polerte i storbyleiligheten. Her, omgitt av flere hundre år gamle trekroner, ville vi ha det mer fargerikt og lekent. Vi inviterte rett og slett hagen og naturen inn i huset – og blomstene i hagen er jo fargerike, sier Arild.

<b>JANUARGLEDE:</b> – Januar er et håp om lysere tider og lyset vender jo også sakte, men sikkert, tilbake.
JANUARGLEDE: – Januar er et håp om lysere tider og lyset vender jo også sakte, men sikkert, tilbake. Foto: Jane Ødegaard
<b>GLEDER SEG TIL VÅR:</b> – I slutten av januar kan man faktisk merke at sollyset er sterkere enn det var rundt juletider.
GLEDER SEG TIL VÅR: – I slutten av januar kan man faktisk merke at sollyset er sterkere enn det var rundt juletider.

Værelsene i huset bugner av friske farger, med varierte mønster på vegger og møbler. Organiske, ville og vågale kombinasjoner.

– I skogen rundt huset vokser det mye eik og da har vi selvsagt valgt eikemotiv på tapetet i stua. Om våren dufter det himmelsk i hele skogen her av liljekonvall. Derfor falt det naturlig med liljekonvalltapet i flere rom, slik at vi også midt i mørketiden i januar og februar kan erindre hvor fantastisk de dufter i mai.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Vårtegn i januar

Arild har alltid vært fascinert av blomster, fugler, insekter, småkryp.

Han driver i dag reisebyrået Linnea Reiser som arrangerer hagereiser, og jobbet tidligere som redaktør for bladet Hagen for alle.

Ole har vokst opp mellom skog og fjell i Telemark. Han jobber i dag som driftskonsulent i Oslofjorden Friluftsråd.

<b>STUE:</b> – Tapeten har eikeblader og igjen hentes naturen inn i interiøret, det vil si greinene fra de store eiketrærne som omgir hagen vår. Det ble laget av engelske Sanderson. 
STUE: – Tapeten har eikeblader og igjen hentes naturen inn i interiøret, det vil si greinene fra de store eiketrærne som omgir hagen vår. Det ble laget av engelske Sanderson. 
<b>VARM STUE:</b> Inne er det fargerikt og lekent, og gjennom vinduet kan Arild beundre synet av store trekroner som omkranser huset.
VARM STUE: Inne er det fargerikt og lekent, og gjennom vinduet kan Arild beundre synet av store trekroner som omkranser huset. Foto: Jane Ødegaard

– Jeg blir nokså misunnelig når Ole er på vei ut til en øy i Oslofjordskjærgården en januardag og solen gnistrer like vakkert over fjorden som en på en sommerdag. Landskapet rundt Oslofjorden er jo så vakkert, og naturen her er mild og snill. Det gjør også at mange uvanlige sorter av både planter, sommerfugler og insekter trives. Misteltein for eksempel, Hurumhalvøya skal være det nordligste punktet for vill misteltein i Europa.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Men det er ikke så verst å innta egne stuer og hage en januardag på Hurumlandet heller.

– Utfordringen for en rogalending som meg, er at våren kommer senere her på Østlandet. I januar leter jeg derfor etter vårtegn. Jeg er så utålmodig at jeg fjerner snø for å få frem vårblomstene. Jeg er nok blant de første i Asker kommune som har snøklokker i hagen, siden jeg spar dem frem, sier han og ler.

<b>ROSEKELIM:</b> – Spesielt er jeg glad i dette teppet med sine fine kontraster med rødt, rosa, kornblomstblått og ulike brune toner. Kunstverket på veggen er malt av Jan Naliwajko (1938-2017). 
ROSEKELIM: – Spesielt er jeg glad i dette teppet med sine fine kontraster med rødt, rosa, kornblomstblått og ulike brune toner. Kunstverket på veggen er malt av Jan Naliwajko (1938-2017).  Foto: Jane Ødegaard
<b>HVILESTUND:</b> Hunden Sofus tar seg en hvil i Howard-stolen fra svenske Brödrene Anderssons.
HVILESTUND: Hunden Sofus tar seg en hvil i Howard-stolen fra svenske Brödrene Anderssons. Foto: Jane Ødegaard

Lille Frognerseteren

Men hva med selve huset, vil du si litt mer om det?

– Det er et rundtømmerhus fra 1906, vi kaller det bare «Lille Frognerseteren», fordi det ble bygd etter inspirasjon fra Frognerseteren i Oslo. Det er faktisk ett av Norges første ferdighus, produsert av Strømmen Trevarefabrikk. Rundt 1920 ble huset påbygd, og lite er gjort utvendig siden den gangen, sier Arild.

<b>HUS MED HISTORIE I VEGGENE:</b> Arild har hørt lokale rykter om at både ballerinaen Pavlova og revolusjonæren Leo Trotskij har besøkt huset fra 1906. 
HUS MED HISTORIE I VEGGENE: Arild har hørt lokale rykter om at både ballerinaen Pavlova og revolusjonæren Leo Trotskij har besøkt huset fra 1906.  Foto: Jane Ødegaard
<b>ÅPEN LØSNING:</b> Kjøkkenøya og hvitevarene er derfor fra Ikea og hyllene fra Kvik. På den måten ble sluttsummen for kjøkkenet helt ok.
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenøya og hvitevarene er derfor fra Ikea og hyllene fra Kvik. På den måten ble sluttsummen for kjøkkenet helt ok. Foto: Jane Ødegaard

Har det vært mange oppussingsrunder innvendig siden dere flyttet inn?

– Tja, blir man noen gang ferdig med å pusse opp? Vi tilfører stadig noe nytt, for vi liker jo å holde på med dette. Interiør for meg er levende på samme måte som en hage. Nye farger, tapeter og mønstre kombinert med sesongens blomster i krukker og vaser, gjør at innsiden alltid fornyer seg. Paret fornyer også interiøret ved å skifte ut små ting i hyllene.

– Vi har en del rekvisitter, mest loppemarkedsfunn, som flytter opp og ned fra kjellerboden. Det er nok det jeg mener med levende interiør. Som gjest vil man nok alltid oppdage noe nytt å hvile blikket på hos oss.

<b>HJEMMEKONTORET:</b> – Jeg liker at det er litt rotete og litt rart på hjemmekontoret. Kreativt kaos gir meg inspirasjon, sier Arild. På skrivebordet står en julerose, Helleborus, en vekst han er veldig glad i. 
HJEMMEKONTORET: – Jeg liker at det er litt rotete og litt rart på hjemmekontoret. Kreativt kaos gir meg inspirasjon, sier Arild. På skrivebordet står en julerose, Helleborus, en vekst han er veldig glad i.  Foto: Jane Ødegaard
<b>BARNDOMSMINNER PÅ HJEMMEKONTORET:</b>– Fasanen er kjøpt på et loppemarked i Skåne hvor jeg også har bodd i noen år. <br>.
BARNDOMSMINNER PÅ HJEMMEKONTORET:– Fasanen er kjøpt på et loppemarked i Skåne hvor jeg også har bodd i noen år.
.
Foto: Jane Ødegaard

Et hus med særpreg

Hvis huset skulle beskrives med en egen personlighet, hvordan ville du beskrevet det?

– Jeg ville beskrevet huset som en «survivor», spesielt i dag hvor vi stadig mer pakkes inn av kjedelige typehus rundt omkring oss. Mange gamle perler rundt Oslofjorden har måtte vike for firkantede kasser, men dette huset har overlevd. Huset har visstnok opplevd både en mindre brann og vært tilholdssted for en motorsykkelklubb, men det har likevel klart seg gjennom årenes løp. Tenk om man kunne bygd like flott i dag som i 1906.


<b>I SOLVEGGEN:</b> Ute i hagen er det flere fine sitteplasser som brukes året rundt.
I SOLVEGGEN: Ute i hagen er det flere fine sitteplasser som brukes året rundt. Foto: Jane Ødegaard
Foto: Jane Ødegaard
<b>PERSONLIG STIL:</b> Innredningen i heltre, eik og tulipantre, er fra engelske Neptune Home.
PERSONLIG STIL: Innredningen i heltre, eik og tulipantre, er fra engelske Neptune Home. Foto: Jane Ødegaard
<b>KONTRASTER:</b> Liljekonvall-tapetet fra svenske Sandbergs tapeter går igjen i flere rom. Liljekonvall vokser vilt i skogen nær huset og i hagen. 
KONTRASTER: Liljekonvall-tapetet fra svenske Sandbergs tapeter går igjen i flere rom. Liljekonvall vokser vilt i skogen nær huset og i hagen.  Foto: Jane Ødegaard
<b>FAVORITTROMMET:</b> – Den mørke bakgrunnen på liljekonvalltapeten gir en egen ro om natten. Det føles litt som å sove ute selv om man sover inne. 
FAVORITTROMMET: – Den mørke bakgrunnen på liljekonvalltapeten gir en egen ro om natten. Det føles litt som å sove ute selv om man sover inne.  Foto: Jane Ødegaard