Fordeler og ulemper med minihus
For 100.000 kroner kan du få et eget hus i hagen
Er det trangt om saligheten hjemme? I stedet for å lete etter et større sted å bo, kan løsningen være å et anneks i hagen.
Hva er viktig for å bo godt? Nok plass, vil mange si. Plass til å leve, omgås, dyrke interesser eller være helt i fred.
Men det er ikke nødvendig å ha nabolagets største hus for å kunne boltre seg på hjemmebane.
Noen velger å bo i et minihus. Et alternativ kan være å flytte noen funksjoner ut av eneboligen, og over til et anneks.
Å sette opp et ekstra bygg på tomten i stedet for å bygge på huset er en økende trend, skal vi tro Annie Hillergren i Sommarnöjen. Den svenske produsenten finnes også på det norske markedet.
– Vi merker en stadig økende etterspørsel etter anneks både for privatboliger og hytter, forteller hun.
– Noen ønsker seg en separat spa-avdeling eller anneks for gjester, andre vil plassere hjemmekontoret i en separat bygning.
Les også: Hytta er bare 3,8 meter bred – men den har alt du kan drømme om
Alternative boformer
Karl Erik Søderstrøm hos Kontio ser også et voksende marked her til lands, og opplever at mange kunder setter pris på at det er mulig å montere minihusene deres på egen hånd.
– Med gode tegninger og instruksjoner er de enkle å sette opp for selvbyggere, sier han.
– Det er en variert gruppe som anskaffer seg småhus, forteller Bente Wethal i KODA, som merker en stor interesse fra personer som vil skaffe seg ekstra rom uten å bygge ut boligen sin.
– Det er spesielt unge voksne mellom 20 og 35 år som kontakter oss, men egentlig ser vi et spenn fra studenter til eldre.
– Vi ser at også det offentlige er interessert i minihus-bevegelsen: I Granavolden-plattformen skriver regjeringen at de i større grad vil «åpne for alternative boformer», sier Wethal, som legger til at husene deres også kan brukes som selvstendige bo-enheter og er tilpasset de norske TEK17-forskriftene.
– Det er permanente boliger for dem som vil ha en mindre og rimeligere bolig, og kan bygges på egen eller eksisterende tomt.
Fleksibilitet er et nøkkelord for mange som skaffer seg et minihus.
Her kan tenåringen øve med bandet sitt uten at det går ut over husfreden, hobbysnekkeren kan få sitt eget verksted, eller annekset kan brukes av overnattende gjester.
- Finn kommunale regler som gjelder for din eiendom, slik som situasjonskart for din eiendom, reguleringsplan, kommuneplanens arealdel og kommunale plan-bestemmelser og vedtekter.
- Reguleringsplanen og kommune-planens arealdel gir blant annet svar på hva du har lov til å bygge, hvor du har lov til å bygge og hvor mye du har lov til å bygge på eiendommen din.
- Frittliggende garasje, lysthus eller hobbyverksted under 50 kvadratmeter kan man sette opp uten å søke, så lenge det ikke er i strid med kommunens arealplaner.
- Søk hvis du skal ha kjøkken, stue, bad eller soverom. Hvis man bygger et anneks som skal være et ekstra soverom, så må dette oppfylle krav til soverom, og bygningen må oppfylle krav som isolasjon, energieffektivitet og sikring mot radon.
- Direktoratet for byggkvalitet har en veiviser på nettstedet dibk.no der du kan finne ut om du kan bygge uten på søke.
– De fleste av våre kunder vil ha ekstra soveplasser til barn eller venner, og noen bruker dem til utleie, sier Melissa Nyström hos Polhus.
Les også: Her er 12 minihytter for deg som ikke trenger et palass
Utendørs og innendørs samtidig
Mange av minihusene på markedet bidrar ikke bare med ekstra kvadratmeter, men blir med sin arkitektur en bonus for eiendommen som helhet – velg for eksempel et stramt, svartbeiset anneks i dansk design eller et prisvinnende bygg i betong.
– De fleste ønsker store vindusflater i bygget, for å få en følelse av at man også er ute når man oppholder seg inne, sier Søderstrøm i Kontio.
Ifølge Melissa Nyström har de både kunder som ønsker en tradisjonell stil på annekset, og de som faller for en moderne funkisstil:
– Noen elsker tømmer, mens andre absolutt ikke skal ha det.
Anneks på hjul
For dem som liker forandring i hverdagen, og ikke vil ha et bygg som står permanent på et sted, er det fullt mulig å skaffe seg et anneks på hjul.
Mario’s Tiny House leverer hus som er bygget på tilhenger og kan kobles til en bil, slik at du enkelt kan flytte det til en annen del av hagen, veksle mellom å ha det hjemme og på hytta, eller kanskje låne huset ut til andre.
Også Norske mikrohus tilbyr hus på hjul, som dessuten er bygget i miljøvennlige materialer, bruker lite energi og gir et minimalt miljøfotavtrykk.
Produsenter som Sommarnöjen gjør ferdig sine modulbygg før de kjøres ut til kunden og løftes på plass. Tankegangen er at færre transportetapper skal spre miljøet.
– Husene våre står dessuten på pilarer, noe som gjør at naturen påvirkes minimalt – og du unngår at tomten din ser ut som en byggeplass i flere måneder, sier Annie Hillergren.
Les også: Cecilie og Andreas har trehytte på sjøen
Les reglene først
Noen anneks leveres som byggesett, andre som moduler, noen står på påler og andre på hjul.
Uansett hva du velger, er det viktig å lese deg opp på regelverket før du står der med et lite hus i hagen.
– Du kan bygge en frittliggende bygning inntil 50 kvadratmeter på tomten din uten å søke, dersom det ikke er i strid med planer for området du bor i.
– Hvis du skal bygge et anneks som noen skal bo eller sove i, må du søke kommunen, og du må også bruke ansvarlige foretak som søker og bygger for deg, forklarer fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet. I faktaboksen kan du lese flere råd fra Grindahl.
Les også (+) Norges «villeste» hytte er åpen for alle
Øvre middelklasse?
Den såkalte «Tiny house»-bevegelsen kommer opprinnelig fra USA, og fikk for alvor fart etter Finanskrisen i 2008.
Men noen får minihus-anger.
Ifølge arkitektur-nettavisen archdaily.com er minihus verken spesielt billig, fleksibelt eller attraktivt over tid.
– Ideen er svært god, og det er lett å forstå hvorfor folk fantaserer om det, men i realiteten innebærer minihuset store utfordringer, skriver archdaily.com.
Hege Høier Leivestad, postdoktor i antropologi ved Stockholms Universitet, sier til SVT at minihus-bevegelsen er tuftet på idéer om miljø og bærekraft, og at de som har kastet seg på bølgen trolig primært ikke er «folk flest».
– Statistikk fra USA viser at den typiske minihuseieren er en person fra øvre middelklasse, og med inntekt over gjennomsnittet. Det er dobbelt så stor sjanse for at du har en mastergrad. Du kan ikke bare bygge et hus og sette det hvor som helst. Tanken om at minihuset er løsningen på en boligkrise, er en sannhet med modifikasjoner, sier Høyer Leivestad til SVT.
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2020, og sist oppdatert 26/10 2020.