Venninnene Tone og Marte spleiset på 117 år gammel gård

Tone og Marte tok et uvanlig valg. Nå får de det samme spørsmålet fra alle

Tone og Marte bor sammen i et hus fra 1907. Det har de innredet i landlig stil, med masse gjenbruk.

Pluss ikon
<b>VENNINNEKOLLEKTIV:</b> Marte Kongsgaard (t.v.) og Tone Geving spleiset på et gårdsbruk, hvor de har funnet seg til rette i kollektiv sammen med Tones 18 år gamle datter.
VENNINNEKOLLEKTIV: Marte Kongsgaard (t.v.) og Tone Geving spleiset på et gårdsbruk, hvor de har funnet seg til rette i kollektiv sammen med Tones 18 år gamle datter. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Marte Kongsgaard (42) og Tone Geving (40) var tidligere kolleger med felles interesse for blomster og innredning.

Da de ble bedre kjent, fant de ut at de også bar på en felles drøm om å bo på gård og ha masse dyr.

For å gjøre en lang historie kort: I 2017 spleiset de på Brekka Gård i Skien, hvor de bosatte seg sammen med Tones 18 år gamle datter Tuva, fem katter og en hund.

Her har de åpen gård og holder brylluper og andre selskaper, de arrangerer kurs og driver gårds­butikk.

Det som startet som et hobbyprosjekt, er nå blitt levebrød for venninnene.

Glad i gjenbruk

Bolighuset på gården er fra 1907, og dessverre sto det ingen gamle møbler her da de flyttet inn.

<b>GAMMELT HUS:</b> Bolighuset på Brekka Gård er bygget i 1907.
GAMMELT HUS: Bolighuset på Brekka Gård er bygget i 1907. Foto: Jeanette Bækkevold

– Huset var tomt da vi overtok, men heldigvis er det mye gammelt og fint å få kjøpt brukt. I tillegg hadde vi litt ­arvegods, forteller Tone.

Hobbyen deres er å gå rundt i bruktbutikker og hos anti­kvitetshandlere. Og at damene er glad i gamle møbler og ting, det vet de fleste som kjenner dem.

– Folk har skjønt at de må spørre oss før de skal kaste noe, man vet jo aldri om vi kan ha bruk for det. Og vi sier som regel ja takk, sier Marte og ler.

Marte og Tone har i bunn og grunn ganske lik smak, men er ikke så opptatt av stil.

– Jeg tror det viktigste er at man omgir seg med ting man liker. Vi liker at møblene er brukt, men de behøver ikke nødvendigvis være landlige. Magien skjer ved at man blander mye forskjellig, sier Tone.

Les også (+): Jeg ble besatt av å få det pent og stilig hjemme. Én dag smalt min mann hånden i bordet

Bygget om kjøkkenet

Kjøkkenet hadde vel strengt tatt sett sine bedre dager, men det var ikke aktuelt å priori­tere å bruke masse penger på noe nytt.

– Vi dro av gulvbelegget og fikk frem tregulvet, sier Marte.

<b>GRATIS:</b> Den flotte kjøpmannsdisken i hagestuen fikk de gratis. Over den har de montert gamle skohyller, som er perfekt til trefjøler, trau og annen pynt.
GRATIS: Den flotte kjøpmannsdisken i hagestuen fikk de gratis. Over den har de montert gamle skohyller, som er perfekt til trefjøler, trau og annen pynt. Foto: Jeanette Bækkevold

Hun forteller at kjøkkenet var knøttlite, med U-form.

– Vi valgte å flytte benkeskapene til langveggen under vinduet og legge på ny benkeplate, og det er blitt mye bedre. I enden av kjøkkenbenken hengte vi opp ­gardinforheng, for det var ikke mange nok skap til å ­dekke hele lengden, sier hun.

Bak forhenget har de fått på plass et system for søppelsortering, noe de karakteriserer som kanskje den smarteste løsningen i huset.

I tillegg ble kjøkkenveg­gene malt, og det samme ble innredningen.

– Vi har vel lyst på nytt kjøkken etter hvert, men dette ble en helt grei løsning som vi ­absolutt kan leve med i mange år ennå.

Les også: Disse blomstene blir aller frodigst i blomsterkassen

<b>SMART GREP:</b> Kjøkkenet var knøttlite, inntil Tone og Marte ominnredet og laget en lang benk under vinduet. Det var imidlertid ikke benkeskap nok, så på den siste delen ble det i stedet forheng.
SMART GREP: Kjøkkenet var knøttlite, inntil Tone og Marte ominnredet og laget en lang benk under vinduet. Det var imidlertid ikke benkeskap nok, så på den siste delen ble det i stedet forheng. Foto: Jeanette Baekkevold

Lyse rom

Også spisestue og stue fikk nye veggfarger.

– Det hang noen hvite gardiner i stuene her, men dem tok vi ned da vi skulle male. Og så ble de aldri hengt opp igjen, for egentlig synes vi det er bedre uten gardiner, da kommer det så mye herlig lys inn i rommene, sier Marte.

<b>SPISETUEN:</b> Spisebordet fra Home &amp; Cottage er kjøpt brukt, det samme er stolene fra Ikea. Veggene er malt i fargen Soft Teal. Ovnen fra Scan sto her da de kjøpte gården.
SPISETUEN: Spisebordet fra Home & Cottage er kjøpt brukt, det samme er stolene fra Ikea. Veggene er malt i fargen Soft Teal. Ovnen fra Scan sto her da de kjøpte gården. Foto: Jeanette Bækkevold

I andre etasje, som foreløpig ikke er pusset opp, er det bad, en ekstra stue og tre soverom – ett til hver av damene som ­deler huset.

– Det evige spørsmålet vi får, er: «Men hva om en av dere finner dere en mann?» Og da svarer vi: «Ja, tenk så heldig for ham, da, som får to damer i huset!» sier Tone og ler.

– Det er ikke en type ­«bekymring» vi tar på forskudd, i alle fall. Vi ville helt sikkert funnet en løsning på det også.

Se flere bilder under:

<b>MORMORS BRODERI:</b> Broderiet på veggen er det Tones 90-årige mormor Inger som har laget.
MORMORS BRODERI: Broderiet på veggen er det Tones 90-årige mormor Inger som har laget. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>BILLIG OG BRUKT:</b> Med dyr i huset innser Tone og Marte at det ikke er noen vits i å bruke penger på helt nye sofaer. I stedet kjøper de brukt og billig og beholder dem til de er utslitt. Bordet er en gammel fjøsdør de har satt ben på.
BILLIG OG BRUKT: Med dyr i huset innser Tone og Marte at det ikke er noen vits i å bruke penger på helt nye sofaer. I stedet kjøper de brukt og billig og beholder dem til de er utslitt. Bordet er en gammel fjøsdør de har satt ben på. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LAGET BORD SELV:</b> Bordene i hagestuen har de laget selv, mens resten av innredningen er bruktfunn.
LAGET BORD SELV: Bordene i hagestuen har de laget selv, mens resten av innredningen er bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SJARMERENDE:</b> Det er sjarmerende og avslappet stemning på Brekka gård, også på trappen utenfor det gamle huset.
SJARMERENDE: Det er sjarmerende og avslappet stemning på Brekka gård, også på trappen utenfor det gamle huset. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LANDLIG HARMONI:</b> Kjøkkenet er landlig og koselig. Innredningen er malt i fargen Timian, mens veggfargen heter Grå Harmoni, begge fra Jotun.
LANDLIG HARMONI: Kjøkkenet er landlig og koselig. Innredningen er malt i fargen Timian, mens veggfargen heter Grå Harmoni, begge fra Jotun. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LOKALT FUNN:</b> Tone og Marte har kjøpt mye ­gammelt og fint i den lokale bruktbutikken Østlandet Brukt &amp; Antikk, som blant annet dette skapet.
LOKALT FUNN: Tone og Marte har kjøpt mye ­gammelt og fint i den lokale bruktbutikken Østlandet Brukt & Antikk, som blant annet dette skapet. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2024, og sist oppdatert 16/08 2024.

Les også