Frivold er familiens fristed på Sørlandet

Planen var å leie ut, men det som dukket opp, snudde opp ned på alt

Da Henrik overtok oldeforeldrenes småbruk, var det forfalt. Planen hans var å pusse lett opp og leie ut. Underveis slo kona fast at det ikke lenger kunne være aktuelt.

<b>ET FRISTED:</b> Linda og Henrik har funnet sitt fristed på småbruket hvor Henriks morfar vokste opp.
ET FRISTED: Linda og Henrik har funnet sitt fristed på småbruket hvor Henriks morfar vokste opp. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
Sist oppdatert

Henriks oldeforeldre flyttet inn på småbruket Frivold på Birkeland på Sørlandet i 1922, og morfaren hans har vokst opp der.

Da Henrik i 2015 begynte å restaurere Frivold, forsto ikke Linda hva han skulle med det.

Hans planer var å gjøre litt enkel oppussing og leie det ut.

Huset var i ganske dårlig stand, og det var ikke gjort noe der siden 60-tallet.

Det var vinylbelegg på gulv og huntonittplater på veggene.

De visste begge at det kom til å kreve mye jobb å få det gamle småbruket i stand.

Tanken deres var slett ikke at de skulle bosette seg på Frivold.

<b>BLOMSTERPRAKT:</b> Linda finner roen her ute i hagen. Når duften av syriner ligger i lufta, koser hun seg med å plukke frodige buketter.
BLOMSTERPRAKT: Linda finner roen her ute i hagen. Når duften av syriner ligger i lufta, koser hun seg med å plukke frodige buketter. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Til vanlig bor Henrik og Linda i et nytt hus i Arendal med de to sønnene Elias og Filip. Der er det glatte overflater og en mye mer moderne stil enn på småbruket etter oldeforeldrene.

Brått ble planene om utleie lagt på is.

Les også (+): Hytte var egentlig ulovlig anneks. Kan vi heve kjøpet?

<b>HJEMMESNEKRET:</b> Henrik har lagd flere av møblene i huset, blant annet dette rustikke kjøkkenbordet. 
HJEMMESNEKRET: Henrik har lagd flere av møblene i huset, blant annet dette rustikke kjøkkenbordet.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Gjorde helomvending

Da Linda en dag kom på besøk midt i oppussingen og så hvor fint det begynte å bli der, var hun solgt.

Hvem: Linda Jørgensen, regnskapsmedarbeider. Utdannet interiørdesigner i 2022. Henrik Birkenes, brannmann. Sønnene Elias Birkenes og Filip Birkenes. Pus, som helt fra den var kattunge alltid har vært med til fritidsboligen.

Sted: Birkeland, Agder

Gårdsnavn: Frivold

Byggeår: ca. 1908

Favorittfarge: Blå

Neste prosjekt: Utbedre låvebro og restaurere uthuset.

Instagram: @frivold_

Se mer

Dette måtte de jo selv bruke som fritidshus! Den avgjørelsen har de ikke angret på.

Det har vært viktig for Henrik å bevare mest mulig av det originale ved huset, og heller reparere enn å rive ned.

– Det kan være en møysommelig prosess, men det fortjener dette gamle huset, sier han.

Romløsningen er beholdt slik den var. Det er bare det rosa soverommet i andre etasje som er nytt.

Panelet har Henrik også vært nøye med å bevare, han har bare byttet ut noe på den mest værutsatte veggen.

Vinduene og omrammingen er originalt, men taket har han skiftet.

<b>ORIGINALE VINDUER:</b> Det har vært viktig for Henrik å bevare mest mulig av det opprinnelige ved huset. Vinduene med omramming er de originale. 
ORIGINALE VINDUER: Det har vært viktig for Henrik å bevare mest mulig av det opprinnelige ved huset. Vinduene med omramming er de originale.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Han har lagt ned mange timer med snekkerarbeid. Da guttene var små, var han der ofte når han hadde turnusfri fra jobben som brannmann. Når han kom hjem etter endt dyst om kvelden, dro Linda opp for å male.

<b>SETTER FARGE:</b> Linda er glad i farger og er fornøyd med at de valgte bort hvite vegger. En form for huntonittplater med linoleum oppå er fjernet fra gulvet, og det originale tregulvet er malt om.
SETTER FARGE: Linda er glad i farger og er fornøyd med at de valgte bort hvite vegger. En form for huntonittplater med linoleum oppå er fjernet fra gulvet, og det originale tregulvet er malt om. Foto: privat
<b>SANS FOR DETALJER:</b> Alt ligger i de små detaljene når det gjelder innredning, syns Linda. Hun koser seg med å finne det helt rette interiøret.
SANS FOR DETALJER: Alt ligger i de små detaljene når det gjelder innredning, syns Linda. Hun koser seg med å finne det helt rette interiøret. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Jeg er glad i både farger og tapeter og er fornøyd med at vi ikke malte alt hvitt. Jeg føler at hvert rom forteller sin egen historie, sier hun.

Les også: Tina og Thomas skapte drømmehage: – Ballet på seg

<b>GOD PLASS:</b> Etter oppussingen har familien fått et stort og romslig kjøkken. Linda liker miksen av overskap og åpne hyller.
GOD PLASS: Etter oppussingen har familien fått et stort og romslig kjøkken. Linda liker miksen av overskap og åpne hyller. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

En femkløver viste vei

Linda jobber til daglig som regnskapsfører, noe hun har trivdes med og har gjort i 22 år.

Hun merket etter hvert at ønsket om å drive med noe helt annet, er stort. Interiør har lenge vært en interesse, og venner og familie har ofte spurt henne om hjelp til innredning.

En dag etter jobb gikk Linda seg en lang tur ut i skogen for å lufte tankene. Da kom hun til en plass med masse kløver.

<b>TO STUER:</b> Det er to stuer i huset, og de ligger i første etasje sammen med kjøkken og bad. 
TO STUER: Det er to stuer i huset, og de ligger i første etasje sammen med kjøkken og bad.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Mens hun tok inn det vakre synet, innså hun at hun ønsket å starte for seg selv som interiørdesigner.

– Jeg tok opp en kløver, som viste seg å være fembladet, og det skal jo bety lykke, sier hun.

<b>BLÅ DRØMMER:</b> Linda liker at det er stilrent på soverommet. Den enkle hylla over senga bidrar til at det blir litt pynt, og den kan dekoreres etter årstidene.
BLÅ DRØMMER: Linda liker at det er stilrent på soverommet. Den enkle hylla over senga bidrar til at det blir litt pynt, og den kan dekoreres etter årstidene. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Hun tok med kløveren hjem, la den i press og meldte seg på nettstudier. Etter at hun var ferdig med studiene, etablerte hun firmaet sitt Kløver Design.

Der hjelper hun til med både innredning og ommøblering samt styling av boliger før salg.

– Jeg har fokus på å bruke de møblene folk har fra før, og ikke kjøpe masse nytt. Det er gøy å ommøblere og overraske huseiere som har sett seg blind på alt, forteller hun.

<b>GOD BLANDING:</b> Linda blander gjerne gammelt og nytt i interiøret.
GOD BLANDING: Linda blander gjerne gammelt og nytt i interiøret. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Hun arbeider fortsatt som regnskapsfører, men har gått litt ned i stilling for å bygge opp firmaet sitt.

Les også: Da Terje fikk tilbud om å overta tipp-tippoldefars stue, var han ikke vond å be

Hele familien i sving

Frivold har hele veien vært et familieprosjekt. Det kunne være krevende med så mye oppussing, samtidig som de hadde to små barn og hektiske jobber. Da ble løsningen å inkludere barna i oppussingen.

De hjalp pappa Henrik, og fikk også egne oppgaver. Potetkassa som står i bakstekjelleren har for eksempel guttene snekret.

Nylig fikk de også en idé om å lage en kiosk. Det gjorde de hos Henriks bror, som bor i nabohuset til Frivold. Der solgte de blant annet egg fra onkelens høner, og honning fra en annen onkel, Henriks andre bror.

– Vi har inngått noen kompromisser nå som guttene er blitt eldre. For at de skal kose seg her, må de få lov til å ha et gamingrom, sier Linda.

Les også (+): Slik bygger du en bakerovn ute selv

Hver sin hobby

Og mens familiens yngste kan trekke seg tilbake for å spille dataspill, dyrker far en helt annen hobby.

I kjelleren har Henrik snekret møbler av gamle materialer som lå på låven. Han har også restaurert den gamle bakerovnen, så familien kan bruke den som pizzaovn.

Det er stor stas for både små og store, og de har ofte kosekvelder med hjemmelagd pizza.

<b>PIZZAOVN:</b> Henrik har lagt ned mye tid i kjelleren. Det er blitt et fint rom her nede med langbord, hjemmesnekret kjøkkenbenk og vedfyrt bakerovn, som han har restaurert. Utenom sommersesongen kan familien benke seg ned her hvor det er godt og lunt i varmen fra bakerovnen, som brukes flittig til å steke pizza.
PIZZAOVN: Henrik har lagt ned mye tid i kjelleren. Det er blitt et fint rom her nede med langbord, hjemmesnekret kjøkkenbenk og vedfyrt bakerovn, som han har restaurert. Utenom sommersesongen kan familien benke seg ned her hvor det er godt og lunt i varmen fra bakerovnen, som brukes flittig til å steke pizza. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Vi får oftere besøk her enn hjemme, selv om det er lenger for de fleste vennene våre å kjøre hit. Så da må det vel være flere enn oss som liker atmosfæren her, sier Linda.

<b>KOSELIG SYSSEL:</b> Det er ren meditasjon for Linda å dekke bord, og å holde på med interiør. Det skulle hun gjerne ha gjort på fulltid. Parets venner kommer oftere på besøk hos dem her i fritidsboligen enn hjemme, og da dekker hun gjerne på langbord i hagen.
KOSELIG SYSSEL: Det er ren meditasjon for Linda å dekke bord, og å holde på med interiør. Det skulle hun gjerne ha gjort på fulltid. Parets venner kommer oftere på besøk hos dem her i fritidsboligen enn hjemme, og da dekker hun gjerne på langbord i hagen. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Det neste de har planer om, er restaurering av låven, men de er ennå ikke enige om hva den skal brukes til.

Henrik ønsker seg verksted og garasje, mens Linda drømmer om et festlokale. Hun håper at de kan ha konfirmasjon der for guttene når den tid kommer.

<b>BILGLEDE:</b> Neste oppussingsprosjekt er låven, men da må de først bestemme seg for hva den skal brukes til. Henrik har også stor bilinteresse, og veteranbilen til høyre er hans stolthet.
BILGLEDE: Neste oppussingsprosjekt er låven, men da må de først bestemme seg for hva den skal brukes til. Henrik har også stor bilinteresse, og veteranbilen til høyre er hans stolthet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

– Jeg er heldig som har en så «handy» mann. Det kan sikkert bli slitsomt med alle ideene jeg har, men han er utrolig dyktig, sier Linda med et smil.

Soverom: Tapet Borosan 21 – 8627, blåmønstret. Panelet er malt i blåfargen Dusky blue 5200 fra Jotun

Gjesterom 2. etasje: Malt i Blushing peach 20047 fra Jotun Fargekode 2914 Y53R

Gang/trappeoppgang: Tidløs

Kjøkken: Malt i 5044 Blåis fra Jotun

Stue 1: Tapet Lilly fra Boråstapeter

Stue 2: Egenblandet farge på panelet

Brannmurer: Malt i Jotun 1391 Lys antikk grå

Gulv: Malt i Jotun 1877 Valmuefrø

Bakerovn kjeller: Malt i 1024 Tidløs

Se mer

Det er ingen tvil om at hun og familien stortrives på fristedet sitt. Og når pensjonisttilværelsen en gang i fremtiden kaller, ser hun ikke bort fra at de kan bo her permanent.

– Jeg håper vi kan bosette oss her på Frivold når vi blir gamle! slår hun fast.

Se flere bilder under:

<b>LANDLIG TAPET:</b> Dette tapetet så Linda tydelig for seg før hun fant det. Hun syns det passer perfekt her på Frivold.
LANDLIG TAPET: Dette tapetet så Linda tydelig for seg før hun fant det. Hun syns det passer perfekt her på Frivold. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>GAMMEL KISTE:</b> Linda liker ikke å ha det overfylt av antikviteter og pynt, men hun setter stor pris på det hun har. Hun liker at alt har en funksjon. Som kista, som kan brukes til oppbevaring.
GAMMEL KISTE: Linda liker ikke å ha det overfylt av antikviteter og pynt, men hun setter stor pris på det hun har. Hun liker at alt har en funksjon. Som kista, som kan brukes til oppbevaring. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>NYDELIG DUFT:</b> Syriner på en gammel kommode pynter opp og gir deilig duft til soverommet. Linda liker godt kombinasjonen av malt panel og nostalgisk tapet.
NYDELIG DUFT: Syriner på en gammel kommode pynter opp og gir deilig duft til soverommet. Linda liker godt kombinasjonen av malt panel og nostalgisk tapet. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>STUBBEBORD:</b> En stubbe fungerer kjempefint som et lite bord i hagen. Enkelt og helt gratis!
STUBBEBORD: En stubbe fungerer kjempefint som et lite bord i hagen. Enkelt og helt gratis! Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2024, og sist oppdatert 10/09 2024.

Les også