UTSIKT I HAVGAPET:

Heges panoramavindu er seks meter høyt med utsikt mot havet

På en stor kysttomt som skråner ned mot sjøen, har Hege og Volker realisert drømmen om et helårshus på sitt tidligere landsted. Selv om rammen er ny, står gjenbruk i fokus på innsiden.

<b>STORSLÅTT:</b> Hege i døråpningen til soveromsdelen i underetasjen, som har direkte utgang til hagen. Herfra kan hun både skue utover sin praktfulle oase og havet.
STORSLÅTT: Hege i døråpningen til soveromsdelen i underetasjen, som har direkte utgang til hagen. Herfra kan hun både skue utover sin praktfulle oase og havet. Foto: Melissa Hegge
Først publisert Sist oppdatert

I gaten med det velklingende navnet Edvard Munchs gate, sto det i nummer 47 opprinnelig et lite, vindskjevt hus fra 1860 som het Skaustua. Den gang eid av familien Book. Gartner Book bodde i den beskjedne stuen, og han var god venn med kunstmaler Edvard Munch. De pleide blant annet å spille sjakk sammen når de møttes.

– Noen av de gamle sjakkbrikkene som Munch og Book antageligvis spilte med, ble funnet inni en vegg da huset ble pusset opp for 25 år siden, forteller Hege Helm. I 1994 kjøpte hun og mannen Volker eiendommen i Åsgårdstrand. Hege er opprinnelig fra Horten, men på dette tidspunktet bodde paret i Tyskland.

Realiserte gammel drøm

Helt frem til for to år siden var kysteiendommen, med det spesielle havlyset, kun et feriested for familien på fem. Paret har bodd mange år i Laboe, cirka 20 kilometer fra Kiel, der Volker har drevet eget apotek i 30 år.

Hvem?

Farmasøyt Hege Helm, daglig leder for Norsk Farmasøytisk Selskap med mannen Volker Helm, som også er farmasøyt.

Hva?

Nytt påbygg i moderne stil på eksisterende sommereiendom, som nå er blitt helårsbolig. Nybygget er på 70 kvm over to etasjer + hems på 30 kvm.

Hvor? I Åsgårdstrand.

– Drømmen om å bo fast i Åsgårdstrand, i et moderne hus med store panoramavinduer, hadde ligget og vaket i underbevisstheten min i mange år. Etter hvert ble også Volker moden for å realisere ideen.

Nybygget, som har havet som nærmeste nabo, er tegnet av arkitekt Rune Breili. Det har en diskret fremtoning på forsiden og ligger delvis skjult av hekker. Ytterkledningen består av naturlig grånet furu, og både tak og yttervegger er kledd med treplanker. Fra sjøsiden ser bygget spektakulært ut med sine enorme panoramavinduer.

Les også: Dette slitne roterommet ble et drømmebad

Det enorme panoramavinduet fanger på magisk vis dagslyset til alle årstider, og familien blir aldri lei av å skue utover havet. Den ikoniske Ekstrem-stolen i svart ulltekstil, designet av Terje Ekstrøm, er både sittemøbel og skulptur. Salongbordet i etnisk stil er fra Kremmerhuset, og i bakgrunnen skimtes et arvet gammelt intarsiaskap i tre og glass.
Det enorme panoramavinduet fanger på magisk vis dagslyset til alle årstider, og familien blir aldri lei av å skue utover havet. Den ikoniske Ekstrem-stolen i svart ulltekstil, designet av Terje Ekstrøm, er både sittemøbel og skulptur. Salongbordet i etnisk stil er fra Kremmerhuset, og i bakgrunnen skimtes et arvet gammelt intarsiaskap i tre og glass. Foto: Melissa Hegge

Tett på naturen

– Arkitekten fikk noen tydelige føringer fra oss. Vi ville blant annet ha en følelse av å være ute når vi er inne, med utsikten mot sjøen rammet inn av store vindusflater, sier Hege.

Løsningen ble å forme en hel fasadevegg kun med glass, som i stuen har en takhøyde på nesten seks meter. Selve byggearbeidet ble ledet av snekker Morten Bråten, og hovedetasjen inneholder stue, kjøkken, soverom og vaskerom.

På hemsen er det kontor og yoga-studio, mens underetasjen består av et stort soverom, med bibliotek, og et romslig bad innredet i orientalsk stil, samt et par boder. Fra soverommet er det utgang til hagen, der morgenkaffen nytes på solfylte dager.

Les også: Enebolig på 370 kvadratmeter: Ni meter takhøyde og TV og peis i ett

Huset nær havet i Åsgårdstrand, er kledd med treverk både på vegger og tak. Den skrånede tomten leder ned til egen badeplass. Huset er tegnet av arkitekt Rune Breili.
Huset nær havet i Åsgårdstrand, er kledd med treverk både på vegger og tak. Den skrånede tomten leder ned til egen badeplass. Huset er tegnet av arkitekt Rune Breili. Foto: Melissa Hegge

Gammelt og nytt

Mellom det nye påbygget og det gamle huset er det føyd til et mellombygg. Når ekteparets tre voksne døtre er på besøk med kjærester og venner, huserer de i det gamle bygget. I nybygget er det Hege og Volker som regjerer.

Den eldre og den yngre generasjonen møtes gjerne til felles måltider i mellombygget. For Hege elsker å lage mat, og hun disker ofte opp med hjemmebakt brød, scones, kaker og salater, med urter og grønnsaker fra kjøkkenhagen som hviler i skrått terreng mot solen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Da det nye huset skulle innredes, ville vi fokusere på gjenbruk, forteller Hege. Og deler av kjøkkeninnredningen består av gamle kjøkkenskap i furu, som ekteparet hadde i sitt tidligere hjem i Tyskland. Der er det nemlig ikke vanlig at hus selges med kjøkken, og at man derfor tar det med seg når man flytter.

– En av bestillingene våre til arkitekten var å droppe gang og inngangsparti. Vi ønsket å komme rett inn i «hjerterommet», nemlig kjøkkenet. I tillegg malte vi noen skap med svart krittmaling, det ga rommet mer liv.

Les også: Fritz Gerhard (18) skulle arve familiegodset. En tragedie endret alt

Hjemme hos meg

– Hjemmet er for meg mitt eget lille paradis på jord, forteller Hege.

– Min første bolig var i Tyskland, i etasjen over apoteket som min mann har drevet i over 30 år. Vi hadde gule og blåmalte vegger, og det gamle kjøkkenet som vi fortsatt har med oss, var nytt til den boligen.

– For at et hjem skal fungere, må det være ryddig og gulvene må være rene.

– Det siste jeg kvitter meg med er alle fotoalbumene våre.

–Jeg har lært meg å følge min egen intuisjon når jeg innreder, og ikke moter eller trender som hele tiden skifter.

En hel vindusrekke fra vegg til tak følger trappeløpet opp til hemsen. Et effektivt arkitektonisk virkemiddel som gir en leken romform, i tillegg til at vinduene slipper inn ekstra dagslys i allrommet. Peisen er murt inn i en søyle, som skaper et slags skille mellom kjøkken og stue. 
En hel vindusrekke fra vegg til tak følger trappeløpet opp til hemsen. Et effektivt arkitektonisk virkemiddel som gir en leken romform, i tillegg til at vinduene slipper inn ekstra dagslys i allrommet. Peisen er murt inn i en søyle, som skaper et slags skille mellom kjøkken og stue.  Foto: Melissa Hegge

Kjøkkenbordet, som også fungerer som kjøkkenøy, er et omtrent 100 år gammelt trebord. Treplaten er slipt og understellet malt i en dueblå nyanse. Spisebordet i mellombygget er også gjenbruk.

– Jeg fikk byttet til meg spisebordet gjennom min tyske venninne, arkitekt og designer Gabrielle Hornbogen, som ikke lenger hadde plass til langbordet og de mange stolene hun selv har formgitt.

– En drøm vi har hatt i mange år er nå realisert – et stort spisebord med plass til familie og venner, hvor vi kan kose oss med gode måltider til langt ut i de små timer.

Les også: Stuen var steril og upersonlig – sjekk hva de gjorde

Kjøkkenbordet er rundt 100 år gammelt, men har fått nytt liv med nyslipt treplate og malt understell. Lysekronen i taket er arvet, og krakkene fra Ikea er malt i samme dueblå farge som bordet. Furuskapene har fått fint følge av skap malt med svart tavlemaling, en kombinasjon som gir ekstra liv til rommet. Ved siden av utgangsdøren er det montert knagger til å henge fra seg yttertøy. 
Kjøkkenbordet er rundt 100 år gammelt, men har fått nytt liv med nyslipt treplate og malt understell. Lysekronen i taket er arvet, og krakkene fra Ikea er malt i samme dueblå farge som bordet. Furuskapene har fått fint følge av skap malt med svart tavlemaling, en kombinasjon som gir ekstra liv til rommet. Ved siden av utgangsdøren er det montert knagger til å henge fra seg yttertøy.  Foto: Melissa Hegge

Historisk sus

Interiøret i huset er en fin miks av nordisk og etnisk stil. Og tett i tett med krukker og grønne planter gir rene drivhusfølelsen i flere av rommene, noe som igjen gir inneklimaet et frisk og frodig preg.

Det sies at Edvard Munch siden 1889 tilbrakte de fleste av sine somre i Åsgårdstrand, der fjordnaturen med sin lange og buktende strandlinje ga inspirasjon til hans mange billeddiktninger. Ekteparet Helm blir aldri lei av å se ut mot den samme horisonten og nyte spillet av farger på himmelen, enten det er sol eller regn. Særlig nå som de kan nyte utsikten til havet fra stuen, til alle årstider.

Se flere bilder fra boligen og eiendommen nedover i saken:

Frokosten og lette måltider inntas gjerne på barkrakker ved det høye bordet, både det og stolene har paret hatt med seg fra Tyskland. Her er man tett på naturen, gjennom en hel vegg som kun består av vinduer. På det høyeste punktet er det nesten seks meter fra gulv til tak.
Frokosten og lette måltider inntas gjerne på barkrakker ved det høye bordet, både det og stolene har paret hatt med seg fra Tyskland. Her er man tett på naturen, gjennom en hel vegg som kun består av vinduer. På det høyeste punktet er det nesten seks meter fra gulv til tak. Foto: Melissa Hegge
Den åpne løsningen mellom kjøkken og stue gir rommet et luftig preg. Deler av de gamle furuskapene er malt med svart krittmaling. Her kan man blant annet skrive opp dagens huskeliste.
Den åpne løsningen mellom kjøkken og stue gir rommet et luftig preg. Deler av de gamle furuskapene er malt med svart krittmaling. Her kan man blant annet skrive opp dagens huskeliste. Foto: Melissa Hegge
Når man stiger inn i huset, kommer man rett inn på kjøkkenet. Trappen i forgrunnen leder opp til hemsen. Under trappen er det laget en lun og trivelig sitteplass nær peisen. 
Når man stiger inn i huset, kommer man rett inn på kjøkkenet. Trappen i forgrunnen leder opp til hemsen. Under trappen er det laget en lun og trivelig sitteplass nær peisen.  Foto: Melissa Hegge
På det etniskinspirerte baderommet henger et stort speil, som paret også hadde i sin forrige bolig. Baderomsmøblene er tegnet og skreddersydd til rommet av Gabrielle Hornbogen, som er designer, arkitekt og en god venninne av Hege. Veggene består av mikrosement tilsatt farge, og flisene heter Caesar Trace Mint og er fra Flisekompaniet.
På det etniskinspirerte baderommet henger et stort speil, som paret også hadde i sin forrige bolig. Baderomsmøblene er tegnet og skreddersydd til rommet av Gabrielle Hornbogen, som er designer, arkitekt og en god venninne av Hege. Veggene består av mikrosement tilsatt farge, og flisene heter Caesar Trace Mint og er fra Flisekompaniet. Foto: Melissa Hegge
Mellombygget, som forener det nye og det gamle huset, fungerer som fellesstue for den yngre og den eldre generasjonen. Spisestuen er møblert med bord og stoler som Hege har arvet av en tysk venninne. Hun har også designet møblementet. Over spisebordet henger lamper som en venn har støpt i betong, i rødvinsglass fra Ikea, og på originalt vis har de blitt til en lang rekke med lyspunkter over bordet.
Mellombygget, som forener det nye og det gamle huset, fungerer som fellesstue for den yngre og den eldre generasjonen. Spisestuen er møblert med bord og stoler som Hege har arvet av en tysk venninne. Hun har også designet møblementet. Over spisebordet henger lamper som en venn har støpt i betong, i rødvinsglass fra Ikea, og på originalt vis har de blitt til en lang rekke med lyspunkter over bordet. Foto: Melissa Hegge
Gjesterommet på hovedplanet er innredet med gammelt og nytt. Sybordet er fra Volkers tante, mens speilet og flaggermusstolen i konjakkfarget lær er funnet på finn.no. Også i dette rommet frisker grønne planter opp innemiljøet, og plantebordet er fra Nepal. Veggpanelet er malt i en lysegrå nyanse. 
Gjesterommet på hovedplanet er innredet med gammelt og nytt. Sybordet er fra Volkers tante, mens speilet og flaggermusstolen i konjakkfarget lær er funnet på finn.no. Også i dette rommet frisker grønne planter opp innemiljøet, og plantebordet er fra Nepal. Veggpanelet er malt i en lysegrå nyanse.  Foto: Melissa Hegge
Badet inneholder en unik og buet dusjnisje, formet av baderomsplater og overflatebehandlet med mikrosement. Den brune veggfargen og de turkise gulvflisene gir rommet særpreg. Baderomsinteriøret av massivt eiketre er snekret til på stedet.
Badet inneholder en unik og buet dusjnisje, formet av baderomsplater og overflatebehandlet med mikrosement. Den brune veggfargen og de turkise gulvflisene gir rommet særpreg. Baderomsinteriøret av massivt eiketre er snekret til på stedet. Foto: Melissa Hegge
Rommet på hemsen preges av skrå vegger og en himmelsk utsikt mot havet. – Hemsen er for meg et energirom, jeg er veldig takknemlig for at jeg har et slikt hjemmekontor. Her flommer dagslyset inn fra to sider, med fri utsikt til hav og himmel, sier Hege.
Rommet på hemsen preges av skrå vegger og en himmelsk utsikt mot havet. – Hemsen er for meg et energirom, jeg er veldig takknemlig for at jeg har et slikt hjemmekontor. Her flommer dagslyset inn fra to sider, med fri utsikt til hav og himmel, sier Hege.
Soverommet i underetasjen fungerer også som bibliotek. De gamle stolene med flettet sjøgress har ekteparet hatt i mange år, og de er arvet fra Volkers tyske familie. Bokhyllen er snekret opp på stedet.
Soverommet i underetasjen fungerer også som bibliotek. De gamle stolene med flettet sjøgress har ekteparet hatt i mange år, og de er arvet fra Volkers tyske familie. Bokhyllen er snekret opp på stedet. Foto: Melissa Hegge
Veggteppet fra Østen står for etnisk dekor på soverommet, mens sengeteppet i vevd bomull er fra Vika Landhandel i Fon, produsert av Ib Laursen.
Veggteppet fra Østen står for etnisk dekor på soverommet, mens sengeteppet i vevd bomull er fra Vika Landhandel i Fon, produsert av Ib Laursen. Foto: Melissa Hegge
Hege liker å gjøre yogaøvelser og trene litt hver dag. Når hun hviler, ligger hun gjerne i yoga-slyngen. Endeveggen på hemsen er dekket med skreddersydde bokhyller, tilpasset takets spisse vinkel, hvor vinduet utgjør et lyspunkt i midten. 
Hege liker å gjøre yogaøvelser og trene litt hver dag. Når hun hviler, ligger hun gjerne i yoga-slyngen. Endeveggen på hemsen er dekket med skreddersydde bokhyller, tilpasset takets spisse vinkel, hvor vinduet utgjør et lyspunkt i midten.  Foto: Melissa Hegge
Inngangsdøren på forsiden av huset er delt i to. På varme sommerdager kan man ha øverste del åpen for å få mer luft inn i huset, samt ha en gløtt ut til forhagen. Krukker i ulike former gir liv og pynter opp på uteplassen med skifergulv.
Inngangsdøren på forsiden av huset er delt i to. På varme sommerdager kan man ha øverste del åpen for å få mer luft inn i huset, samt ha en gløtt ut til forhagen. Krukker i ulike former gir liv og pynter opp på uteplassen med skifergulv. Foto: Melissa Hegge