terese tegnet drømmehuset selv:
Enebolig på 370 kvadratmeter: Ni meter takhøyde og TV og peis i ett
I det nybygde huset ytterst på øya Austevoll får du følelsen av at ingenting henger over deg. Bokstavelig talt.
– Å bo på en øy så langt mot vest at måsene snakker engelsk, er noe helt spesielt, smiler Terese Njåstad.
Sammen med ektemannen Lars Heine Njåstad og deres felles barn og bonusbarn bor hun i et nyoppført, selvtegnet hus, ytterst på Austevoll utenfor Bergen.
Familien trives blant sauer og bølgeskvulp og elsker øy-livet.
– Det er noe med måten folk er på og hvor godt kjent man blir, sier Terese.
Havutsikt
I de få nabohusene som ligger rundt boligen, bor det flest barnefamilier og her er de så sammensveiset at hele nabolaget kommer på julegrøt på lille julaften.
Det spektakulære allrommet med den åpne havutsikten er husets hovedidé. Ni meter under taket er luftig, så familien var spent på om rommet ville bli innbydende nok.
Det viser seg at det er her de slapper best av.
– Her får man ikke følelsen av at noe henger over deg, det bidrar til en følelse av frihet og luft i lungene, sier Terese.
Rommet er til inspirasjon og minner paret på at det meste er mulig om man bare vil.
Når det stormer som verst og man trenger å gå i «hi», flytter familien seg opp eller inn på soverommet. Det kan blåse ganske kraftig mot vinduene, og selv om de gir etter som de skal, kan det være en relativt voldsom opplevelse.
Eget design
Bygget drømmehuset
Hvem? Terese Njåstad (35) og Lars Heine Njåstad (45), Lars-Kristian (23), Siri (19), Lina (15) og Henriette Louise (5).
Hva? Nybygd enebolig på 360 kvm.
Hvor? Øya Stolmen på Austevollutenfor Bergen.
Det moderne huset på 370 kvadratmeter har Terese tegnet selv, ved hjelp av en app for å vise romplan. Ingen arkitekt ble involvert i prosessen, men husprodusenten Hellvik Hus hjalp til med sin egen tegner.
Huset ble tegnet ut i Hellviks program etter Tereses tegninger og forklaringer, samt noen bilder til ekstra inspirasjon.
– Det tok to år fra jeg tegnet huset til vi flyttet inn i 2017, forteller Terese.
– Det var en spennende reise å se noe ta form ut fra et par ark med blyantstreker på. Vi visste jo ikke om det i det hele tatt lot seg realisere.
Noen problemer støtte de på, som da arbeidet måtte stoppes og bærestyrken i huset måtte beregnes på nytt. Rommet er så åpent, og det er så høyt under taket at man måtte gjøre justeringer. En forsterkning i betongplaten i front som huset henger fast i, i tillegg til bjelker i taket, ble løsningen.
Les også: Kjøpte hus på 1400 kvadrat
Viktig med balanse
I interiøret er det viktig for Terese at farger og form på møbler og detaljer harmoniserer og spiller på lag. Balanse er stikkordet i alt av form, farger og materialer.
Allrommet var en utfordring å innrede. Lars Heine hadde allerede lagt listen for valg av farger, da han pekte ut den blå fargen på kjøkkenøya.
I tillegg kom utfordringen med lyd og klang i rommet, som resulterte i bladene på veggen og gitteret i trappe- og mesaninrekkverket.
På plussiden: Med gedigen takhøyde får man så stort juletre man bare vil.
– Det er juletreet som er den store forskjellen hos oss i julen, og det skal få all oppmerksomhet det fortjener, sier Terese, som sverger til gran og furu, med kongler og julekuler som pynt.
Det viktigste er at det føles naturlig.
Spisebordet er en viktig kilde til pynt, og skal markere høytid og fest. Det kan skape litt frustrasjon hos noen når pynten må plukkes vekk for å få plass til maten, men det bryr Terese seg ikke noe om.
Til borddekking og pakker er silkebånd eller velourbånd et must, det tilfører eleganse til bordet. Kanskje gjesten setter pris på å få servietten bundet opp med et flott bånd og en liten kvist?
I tillegg bruker Terese mose, små dådyr, engler, kongler, kuler og telys når hun pynter til jul.
Været på Austevoll kan være rimelig hardt på godt og vondt, det blåser ofte og mye. Julesnøen kan de se langt etter, for det er sjelden snøen legger seg. Men når solen kommer frem og det er stille på vågen, nyter familien hvert minutt.
Les også: Småbruket ser gammelt ut – sannheten er en helt annen
Denne saken ble første gang publisert 21/11 2019, og sist oppdatert 21/11 2019.