vulgært stort:
Mona og Marius skulle bare kikke litt – kjøpte hus på 1400 kvadratmeter
Ekteparet gikk løs på enormt oppussingsprosjekt med to barn.
Ingen nye prosjekter nå. Det var Mona og Marius enige om etter å ha totalrenovert en leilighet i Oslo. Men så fant de drømmehuset.
Og det var ikke et hvilken som helst hus: En 1400 kvadratmeter stor og ærverdig murvilla som trengte innvendig rehabilitering og mye omsorg.
Mona og Marius ble såpass nysgjerrige da de så annonsen at de tok en tur til Porsgrunn, bare for å kikke litt.
– Jeg mistet nesten pusten da jeg kom inn her og så takhøyden og all plassen. Marius forsvant og kom tilbake etter en halvtime, han hadde vært i kjelleren og på loftet og sjekket tak, fukt og husets generelle tilstand, forteller Mona.
Familien som bor i huset:
Mona Stenseth Erlandsen og Marius
Erlandsen med barna Max (8) og Micki (4).
Mona er opprinnelig fra Fauske, er illustratør og kunstner og driver firmaet Emmeselle.no hvor hun selger kunsttrykk og kort inspirert av norsk tradisjon og kulturarv.
Marius fra Mo i Rana har en fortid som racerbilsjåfør og har blant annet vært norgesmester i racing.
Instagram: @villafrednes
– Da hadde jeg allerede lett etter vertikalene hvor jeg skulle kunne trekke ny infrastruktur, vann, avløp. Det tok litt tid å få oversikt, sier Marius.
– Vulgært stort
På bilturen hjem sa ingen av dem et ord. Begge kjente at dette var en once in a lifetime-mulighet og at det var noe de bare måtte gjøre.
Men det var ikke bare bare å kjøpe dette bygget som kommunen hadde hatt ansvar for i en del år. Interessentene måtte levere skriftlig søknad med en plan for huset.
– Porsgrunn kommune hadde et ønske om å finne noen som kunne ta vare på huset når de selv ikke kunne gjøre det, og de ville unngå boligspekulanter. Huset er jo vulgært stort, og det er nok selve utformingen som har reddet det – det er ikke lett å lage flere leiligheter eller hybelhus av dette, sier Mona.
Les også: Legg opp husarbeidet slik og ta fri hele helgen
Kommunen valgte å satse på det unge innflytterparet, og i november 2016 fikk de nøklene. Kjøpesummen var på 4.9 millioner kroner for det enorme renoveringsobjektet.
De første månedene pendlet de hit på skift for å jobbe, og da noen av rommene var klargjort og barnehageplasser i orden utpå vinteren, flyttet hele familien til Porsgrunn.
Femsifret strømregning
Fra en leilighet på Bislett på 140 kvadrat, til en herskapsvilla på 1400 kvadrat.
Det ble en stor overgang.
– Vi bodde i første etasje med midlertidig kjøkken og bad mens vi bygget denne leiligheten i andre etasje. Vi fikk støpt nye gulv og lagt vannbåren varme for å redusere de enorme strømregningene, energi er nemlig den største utfordringen her, sier Mona.
Hun forteller at strømregningene er på et femsifret beløp hver måned, og legger ikke skjul på at det merkes på økonomien. Hun håper imidlertid at alle pengene de har investert i boligen nå vil begynne å avkaste seg.
– Vi er veldig selvberget med tanke på at vi kan leie ut lokaler til vårt eget firma, med nettbutikken vår – og det er veldig fint, men vi skulle gjerne hatt litt mer inntekter på huset.
– Hvordan pusser man opp et så stort hus med to små barn. Det høres nesten umenneskelig ut?
– Det har vært ganske umenneskelig til tider. Det har vært to år med ekstremt mye innsats og ekstremt lav comfort. Vi har sovet i ti ulike rom før vi fikk på plass vårt endelige soverom og flyttet oss rundt i huset ettersom nye rom er blitt ferdige. Det har vært tøft å ha med seg små barn i denne prosessen, men de er vant til at det skjer ting hele tiden. De synes det er spennende og har hjulpet til, forteller Mona
Blanding mellom Petter Smart og MacGyver
Høsten 2018 var leiligheten innflyttingsklar etter mye jobbing.
Villa Frednes har vært brukt til så mangt opp gjennom årene, og de fleste av byens innbyggere har et forhold til huset.
Her har det vært barnehage, bibliotek og restaurant, mange har hatt pianotimer eller vært på konserter og selskaper her, og noen har vært elever ved den maritime skolen som holdt hus her en periode. Og den delen av leiligheten i andre etasje som nå består av master bedroom, barnerom, walk in closet og bad, var ett eneste stort klasserom da ekteparet kjøpte huset.
– Vi målte med laser da vi skulle sette opp vegger for å bygge disse rommene, og det var vinkelrett helt på millimeteren. Vanligvis er jo det meste skjevt i gamle hus, men her var det full presisjon, det var utrolig artig, sier Marius som er den mest detaljorienterte av dem. Mona er bedre på å se helheten, så paret utfyller hverandre godt.
Mona beskriver mannen som en blanding mellom Petter Smart, MacGyver og Reodor Felgen, og forteller at renoveringen aldri ville vært mulig om det ikke hadde vært for ham.
– Han er feinschmecker, jeg er mer pragmatisk og tenker at godt nok får holde. Vi må jo bli ferdige også. Men dette prosjektet hadde aldri gått uten hans optimisme og ekstreme tålmodighet. Jeg har lært mye av ham og er nok blitt litt flinkere til å holde ut og se at tiden gir gode resultater, sier Mona.
Enormt vedlikeholdsbehov
– Det er mye å ta hensyn til, vi må ha en historisk og estetisk forståelse og samtidig tenke at det skal være funksjonelt også i fremtiden.
Men selv om paret har hatt en overordnet plan, er det mye man ikke vet før man er i gang.
– Det er vanskelig å planlegge nøyaktig, plutselig dukker det opp noe i veggene man ikke hadde forutsett, kanskje kommer ikke håndverkerne når de skal, og så er det plutselig en dings man er avhengig av, men som ikke kan leveres. Da må man ha lagt inn litt slækk. Alt henger jo sammen, vi kan ikke tenke rom for rom når gulv skal støpes, rør skal legges og det elektriske skal på plass. Så ja, det har vært mye logistikk, sier Marius som absolutt ikke gir seg når det er noe han skal få gjennomført.
– Det er aldri et spørsmål om jeg greier det eller ikke. Den eneste ukjente faktoren er hvor lang tid det kommer til å ta.
Les også: Pusset opp gård fra 1725 - se forvandlingen
Oppussing og drift av huset tar mye tid, i tillegg driver Mona firmaet Emmeselle. Hjemme på Frednes er det både atelier, galleri, varelager og nettbutikk.
– Vi har frihet til å styre tiden vår selv, men utfordringen at vi egentlig aldri har helt fri, for et hus som dette vil alltid ha et voldsomt vedlikeholdsbehov. Det har kostet alt vi hadde, alt vi tjener og alt vi kommer til å tjene, men vi har så å si giftet oss med dette huset. Det er en stor, men veldig givende jobb.
Må ringe hverandre i huset
– Hva er det rareste med å bo i et så stort hus?
– Det er at man blir utrolig fort vant til det. Det er rart. Og så er det veldig rart å bo i et hus med egen heis, sier Mona.
Hun legger til at hun og ektemannen ringer hverandre på telefonen for å finne ut hvor i huset man befinner seg.
– Barna er i et avgrenset område i huset, så de har vi kontroll på, men Marius vet man aldri hvor er. Da er det enklest å ringe fremfor å løpe rundt å lete. Det er blitt en vane.
Ekteparet begynner nå å komme i mål med den viktigste rehabiliteringen av huset, men helt ferdig – det blir de aldri.
– Sånne prosjekter blir man aldri ferdig med. Man må bare prioritere, og det er ikke alt som haster like mye. Akkurat nå holder vi på totalrenovere underetasjen. Vi pigger opp der nå 365 kvadrat med gulv og kjører det ut. Vi har behov for enda mer plass til pakkelager og kontorer for nettbutikken Emmeselle. Første og andre etasje med vår private boenhet og atelier er så godt som ferdig, sier Mona.
Villa Frednes ble bygget i 1905 av den velstående rederen Jørgen C. Knudsen. Den er tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve. Det ble okkupert av tyskerne under krigen, og deretter tatt i bruk som maritim skole. Deretter har det vært kulturhus, restaurant, galleri, selskapslokaler, bibliotek og en kort periode midlertidig barnehage. Du kan lese mer om Villa Frednes her.
Denne saken ble første gang publisert 08/10 2019, og sist oppdatert 08/10 2019.