Fjellgård fra 1600-tallet

Innenfor disse umalte veggene har familien bodd i åtte generasjoner

Hele storfamilien engasjerer seg i å ta vare på flere hundre års historie. Den historien formidler de mer enn gjerne til besøkende, som også kan smake et legendarisk bakverk kjent fra Nordlands Trompet.

<b>TRENGTE OMSORG:</b> Husene på gården slik de så ut i 1987, før brødrene Arild og Oskar begynte med den forsiktige restaureringen.
TRENGTE OMSORG: Husene på gården slik de så ut i 1987, før brødrene Arild og Oskar begynte med den forsiktige restaureringen. Foto: privat
Sist oppdatert

Ved foten av Okstindan, i enden av en snirklete bygdevei, 6 kilometer fra tettstedet Korgen i Nordland, ligger Inderdalen gård.

Her har folket levd av naturen og enkel gårdsdrift i mange generasjoner, i alle fall siden 1600-tallet.

I dag er det Arild Inderdal som driver stedet. Han er eldstemann i en søskenflokk på fem og åttende generasjon på gården siden 1742.

Sammen med yngstebroren Oskar og hans kone Ann-Synnøve Albertsen har han pustet nytt liv i gårdens gamle hus.

<b>NY TID:</b> Oskar og Ann-Synnøve er så glad for at de sammen med storfamilien og andre gode hjelpere har fått sving på Landhandelen og kafedriften på Inderdal.
NY TID: Oskar og Ann-Synnøve er så glad for at de sammen med storfamilien og andre gode hjelpere har fått sving på Landhandelen og kafedriften på Inderdal. Foto: Kathrine Sørgård

Formidler gårdens historie

Husene har fått stå umalt og urørt i mange år, noe som gjør dem til en sjeldenhet.

– Jeg var her på besøk som barn, men det var etter at jeg ble sammen med Oskar at jeg gradvis la merke til hvor fint det er her. Sammen med min mor Agdis begynte jeg å sette meg inn i historien, forteller Ann-Synnøve.

<b>FJELLANDSKAP:</b> Herfra ser vi langt av lei, over frodige daler mot den mektige Lukttinden. Gammelhuset ligger øverst i bakken. Det lille huset ved siden av er Gjestehuset. Låven ligger nedenfor, og til høyre for den er Landhandelen. Eldhuset og servicehuset med bad og toalett ligger skjult bak låven.
FJELLANDSKAP: Herfra ser vi langt av lei, over frodige daler mot den mektige Lukttinden. Gammelhuset ligger øverst i bakken. Det lille huset ved siden av er Gjestehuset. Låven ligger nedenfor, og til høyre for den er Landhandelen. Eldhuset og servicehuset med bad og toalett ligger skjult bak låven. Foto: Kathrine Sørgård

Hun har gjennom flere år gjort et stort arbeid med å undersøke stedets historie, noe hun med glede formidler til gjester.

Hvem: Brødrene Arild og Oskar Inderdal, Ann-Synnøve og Agdis Albertsen og mange flere.

Hva: Historisk gård med bakstehus, kafédrift og landhandel. Her holdes kurs i baking, høsting fra naturen og andre tema knyttet til gården. Overnatting må bestilles på forhånd.

Bygninger: Gammelhuset, gjestehuset, låven, landhandelen og eldhuset. Et bolighus bygget i 1954 og et servicehus bygget i 2019.

Hvor: Korgen i Hemnes kommune, Nordland fylke.

Facebook: Inderdalen gård

Åpningstid: Annonseres i sosiale media

Se mer

Entusiasmen hennes smittet over på Oskar og Arild, som syntes det var fint med mer liv og røre på gården igjen.

Brødrene vokste opp her, i et hus som ble bygget i utkanten av tunet i 1954.

Les også (+): Irma bodde på en søppelfylling og fødte 13 barn

Fikk kulturpris

Frem til 2000 var Ingrid, søsteren til brødrenes bestemor Astrid, den siste av 11 søsken som bodde i det de kaller gammelhuset. Før det bodde hun der sammen med fire søsken, som også ble gamle på gården.

<b>PÅ KJØKKENET:</b> I Gammelhuset (t.v.) er den originale kjøkkeninnredningen inntakt. I Gjestehuset (t.h.) står et gammelt kjøkkenbord som Ann-Synnøve har fått av en gammel kollega, mens stolene er funnet i Inderdalen og trolig er laget her. Tømmeret er vasket godt og har fått fin patina.
PÅ KJØKKENET: I Gammelhuset (t.v.) er den originale kjøkkeninnredningen inntakt. I Gjestehuset (t.h.) står et gammelt kjøkkenbord som Ann-Synnøve har fått av en gammel kollega, mens stolene er funnet i Inderdalen og trolig er laget her. Tømmeret er vasket godt og har fått fin patina. Foto: Kathrine Sørgård

Tidliger tiders nøysomhet er en stor glede i dag. Lite ble endret på ved restaureringen, og mye ble beholdt. Derfor framstår husene og alle rommene som usedvanlig godt bevart.

For å ta vare på denne kulturhistoriske skatten, stiftet storfamilien Foreningen Inderdalen gård. De innså at det måtte mer penger inn for å bevare husene og kulturlandskapet.

En ekstra oppmuntring ble det for dem at foreningen i 2019 fikk Nordland fylkes kulturlandskapspris, for sitt store engasjement for å bevare og formidle historien om den gamle fjellgården.

– Det er så flott at Arild åpnet opp gården, slik at andre kan få oppleve den, og også overnatte her. I dag bruker vi Gammelhuset og Eldhuset til formidling. Gradvis har vi satt husene i bedre stand, og også restaurert gjenstander og gamle tekstiler, forteller Ann-Synnøve.

Les også: Da Terje fikk tilbud om å overta tipp-tippoldefars stue, var han ikke vond å be

Ansikt i en gammel eske

Historien får ansikter når vi åpner et lite skrin med gamle bilder i. På et av bildene ser vi Ivar, som har laget flere av møblene på gården.

<b>HISTORIENS ANSIKTER:</b> Mannen på sykkel er Ivar, broren til Astrid, som var bestemor til dagens eier. Ivar bodde i Eldhuset, hvor han laget mange av møblene som fortsatt er i bruk på gården. Til høyre ser vi søsteren hans, Ingrid, som også levde det meste av sitt liv på gården.
HISTORIENS ANSIKTER: Mannen på sykkel er Ivar, broren til Astrid, som var bestemor til dagens eier. Ivar bodde i Eldhuset, hvor han laget mange av møblene som fortsatt er i bruk på gården. Til høyre ser vi søsteren hans, Ingrid, som også levde det meste av sitt liv på gården. Foto: Kathrine Sørgård og privat

I en eske ble det funnet falmede brev fra Amerika, fra søsknene som forlot stedet i 1879. I brevene kommer det fram at de fremdeles bodde i en jordhytte etter 50 år, og lengtet etter å høre fra hjemplassen.

<b>I GAMMEL TID:</b> Eldhuset og låven før veien ble lagt inn mot tunet. Inderdal gård er den innerste gården før høyfjellet tar til i Brygfjelldalen.
I GAMMEL TID: Eldhuset og låven før veien ble lagt inn mot tunet. Inderdal gård er den innerste gården før høyfjellet tar til i Brygfjelldalen. Foto: privat
<b>KULTURSKATT:</b> Eldhuset er fortsatt i bruk. I flere hundre år er det blitt laget mat her. Det er her den tradisjonelle kamkaka bakes og stekes. Under bølgeblikket som ble lagt på rundt 1960, ligger det gammel torv. Drømmen er å restaurere alle tak.
KULTURSKATT: Eldhuset er fortsatt i bruk. I flere hundre år er det blitt laget mat her. Det er her den tradisjonelle kamkaka bakes og stekes. Under bølgeblikket som ble lagt på rundt 1960, ligger det gammel torv. Drømmen er å restaurere alle tak. Foto: Kathrine Sørgård

Etter mye arbeid med restaurering er nå endelig Gjestehuset klart for overnatting. Her kan gjestene våkne til en langstrakt utsikt mot Lukttinden i det fjerne. Det ble også brukt som gjestehus i gammel tid, for tjenestefolk og tilreisende.

<b>TIL GJESTENE:</b> Ann-Synnøve og Agdis har kost seg med å sette Gjestehuset i stand. I første etasje er det både kjøkken og stue som kan brukes av gjestene. Sofaen er et nytt innslag. Stolene ble funnet i den forlatte husmannsplassen nedenfor gården. De er trukket med samme stoff som sofaen.
TIL GJESTENE: Ann-Synnøve og Agdis har kost seg med å sette Gjestehuset i stand. I første etasje er det både kjøkken og stue som kan brukes av gjestene. Sofaen er et nytt innslag. Stolene ble funnet i den forlatte husmannsplassen nedenfor gården. De er trukket med samme stoff som sofaen. Foto: Kathrine Sørgaard

Gjestehuset var forfallent og fylt opp med mye rart. Gamle senger er nå bevart, skinnfeller og broderier er renset og restaurert. Både her og i gammelhuset knirker det fra gamle dører med originale låser, som gir nærhet til en tid som har vært.

Les også: Her bodde det bare grevlinger – så forbarmet Anne og Øivind seg over stedet

<b>SOV SØTT:</b> I flere hundre år har arbeidsfolk og reisende losjert her. Gjestesengen i dag er nok vesentlig bedre enn dem som var her før. Sengen til høyre sto her også tidligere, den er reparert og skuret.
SOV SØTT: I flere hundre år har arbeidsfolk og reisende losjert her. Gjestesengen i dag er nok vesentlig bedre enn dem som var her før. Sengen til høyre sto her også tidligere, den er reparert og skuret. Foto: Kathrine Sørgård

Ivaretar håndverk og kultur

– Vi har lært oss gamle restaureringsteknikker som de kunne noen generasjoner bakover, forteller Oskar, som er skogsarbeider av yrke.

<b>HISTORISK BEKKEKVERN: </b>Den gamle bekkekverna er trolig satt opp av brødrenes tippoldefar. Kverna var ulovlig i drift under krigen. Familien har forsøkt å kverne bygg i den, mest for å vise barn og barnebarn hvordan det ble gjort.
HISTORISK BEKKEKVERN: Den gamle bekkekverna er trolig satt opp av brødrenes tippoldefar. Kverna var ulovlig i drift under krigen. Familien har forsøkt å kverne bygg i den, mest for å vise barn og barnebarn hvordan det ble gjort. Foto: Kathrine Sørgård

Han lafter og tømrer, og har selv lært seg å reparere gamle tømmerknuter. Det kunne også hans tippoldefar Johan Arnt. Trolig er det han som satte opp den gamle bekkekverna.

<b>ARVER KUNNSKAP:</b> Tobias synes det er spennende når tilførselen av vann åpnes fra bekken til bekkekverna.
ARVER KUNNSKAP: Tobias synes det er spennende når tilførselen av vann åpnes fra bekken til bekkekverna. Foto: Kathrine Sørgård

Ann-Synnøve er opptatt av hva kvinnene har gjort på gården. Den svært gamle grua er blitt brukt til å steke kamkaker og flatbrød i. Områdets sterke tradisjon holdes i hevd under bakstedagene.

<b>ELDHUSET:</b> Et nytt kjøkken i det gamle eldhuset var noe av det første Ann-Synnøve og moren Agdis fikk ordnet med. Her lager de blant annet kamkaker.
ELDHUSET: Et nytt kjøkken i det gamle eldhuset var noe av det første Ann-Synnøve og moren Agdis fikk ordnet med. Her lager de blant annet kamkaker. Foto: Kathrine Sørgård

– Jeg har mange gode minner fra da svigermor Borghild lærte meg å sette deig og kjevle ut kamkaka, og det er så koselig å videreføre det til min svigerdatter Monica, forteller hun.

Når den tradisjonelle kamkaka bakes, er mange i sving og alle har sine oppgaver. Oskar er den som er kyndig i selve stekeprosessen, som krever full oppmerksomhet. Denne dagen er barnebarna Tobias og Hanna Louise med for å lære.

Les også: Evy gikk på skattejakt her som barn, i dag eier hun huset

<b>NEDARVET KUNNSKAP:</b> Oskar lærte å steke kamkake av bestemoren og hennes søsken, tanter og onkler ved å se på hvordan de gjorde det. Stekingen krever konsentrasjon, slik at kamkaka ikke brenner seg.
NEDARVET KUNNSKAP: Oskar lærte å steke kamkake av bestemoren og hennes søsken, tanter og onkler ved å se på hvordan de gjorde det. Stekingen krever konsentrasjon, slik at kamkaka ikke brenner seg. Foto: Kathrine Sørgård

Legendarisk bakverk

Hele familien er engasjert i gårdsdriften. Sønnene Kjetil og Tomas og svigerdatteren Linn hjelper til ved store arrangementer og med praktiske oppgaver.

<b>NORDLANDSSOMMER:</b> Når engene bugner av villblomster, lager Ann-Synnøve, svigerdatteren Monika og barnebarnet Hanna gjerne blomsterkranser.
NORDLANDSSOMMER: Når engene bugner av villblomster, lager Ann-Synnøve, svigerdatteren Monika og barnebarnet Hanna gjerne blomsterkranser. Foto: Kathrine Sørgård

Vern gjennom bruk er virkelig beskrivende for Inderdalen. Husene og tunet blir mye brukt, og aktiviteter fra gammelt av holdes fortsatt i hevd. Landhandelen er åpen innimellom i løpet av sommeren.

<b>MOR OG DATTER:</b> Agdis og Ann-Synnøve har hatt stor glede av å kartlegge historien til Inderdal gård. De er spesielt opptatt av arbeidet kvinnene har utført, og har fått restaurert gamle redskaper og tekstiler. 
MOR OG DATTER: Agdis og Ann-Synnøve har hatt stor glede av å kartlegge historien til Inderdal gård. De er spesielt opptatt av arbeidet kvinnene har utført, og har fått restaurert gamle redskaper og tekstiler.  Foto: Kathrine Sørgård

Når det fyres opp i bakerovnen på tunet, kan gjestene nyte pizza, bakverk og ferskt surdeigsbrød under åpen himmel sammen med bygdefolket.

Men det virkelig legendariske bakverket på gården, er kamkake. Dette bakverket er en lokal mattradisjon som stort sett er begrenset til Hemnes kommune og omkringliggende områder.

<b>FØRER VIDERE:</b> Ann-Synnøve lærte å bake kamkake av sin svigermor, og har stor glede av å lære det videre til svigerdatteren Monika.
FØRER VIDERE: Ann-Synnøve lærte å bake kamkake av sin svigermor, og har stor glede av å lære det videre til svigerdatteren Monika. Foto: Kathrine Sørgård

Kamkaka på Inderdal gård lages etter oppskrift fra Borghild, moren til Oskar og Arild. Når kamkaka stekes, må grua holde minst 300 grader.

Or, også kalt older, brukes til fyring fordi det er mindre glør på den. Den gir mindre røyk, men setter også en fin smak på kamkaka.

Varmen i ovnen eller grua gjør at kamkaka blåser seg opp. Når den stekes, er det viktig å rotere den, slik at den ikke blir brent.

Nordlands Trompet

Kamkake kan også stekes på en forvarmet steinplate i komfyren. Men da blir det ikke røyksmak på den, som i en bakeovn.

<b>KAMKAKE OG FJELLBRØD:</b> Den lille på toppen er kamkake, bakt etter en tradisjonell oppskrift. De andre er fjellbrød som Ann-Synnøve lager for å ha et alternativ. Det inneholder vann i stedet for melk, og et grovere mel som ikke hever så mye.
KAMKAKE OG FJELLBRØD: Den lille på toppen er kamkake, bakt etter en tradisjonell oppskrift. De andre er fjellbrød som Ann-Synnøve lager for å ha et alternativ. Det inneholder vann i stedet for melk, og et grovere mel som ikke hever så mye. Foto: Kathrine Sørgård

Dikterpresten Petter Dass nevner kamkaka i diktet Nordlands Trompet, fra ca. 1670:

«Om Morgen tiilig der Dagen frembød Fremkom den Kiøgemester og Giæsterne bød Hin Klinede Lefser og Gomme; Kam-kager og allehaand krusede Brød Og store Træskaaler med Hamborger Miød Vor Quinder de giorde dem tomme»

Ann-Synnøve har utviklet Fjellbrødet, som lages for at det skal bli litt variasjon. I kamkaker er det melk, rug og hvetemel. I fjellbrød er det vann, litt smør og sammalt hvete. Fjellbrødet blir mer sprøtt. I begge er det smør og gjær.

Familien og gården

Første gang det er skrevet inntekt på gården, var i 1667. Stamfaren Anders Aronsen, som ble født i 1715, var den første i slekten som slo seg ned på Inderdalen.

Arild Inderdal har bodd på gården mesteparten sitt liv og er formell eier av den. Han har den på odel etter sin far, som den eldste av fem søsken.

Hans far igjen kjøpte gården av sin onkel, som igjen overtok etter sin onkel.

TRE SØSTRE: Inga (f.v.), Kristine og Anna ved inngangen til gammelhuset. Kristine giftet seg med odelsgutten Ole Christian fra Inderdalen og ble gårdskone på gården.
TRE SØSTRE: Inga (f.v.), Kristine og Anna ved inngangen til gammelhuset. Kristine giftet seg med odelsgutten Ole Christian fra Inderdalen og ble gårdskone på gården. Foto: privat

Les også: De skiter på plattingen og gnager på hytteveggen – og bjellene klirrer til alle døgnets tider

I Gammelhuset er det risset inn årstallet 1843. Der oppdro Arilds oldeforeldre Kristine og Ole 11 barn. Deriblant Arild og Oskars bestemor Astrid.

Deres far bygget et hus utenfor tunet i 1954, der de vokste opp. Fem av bestemorens søsken ble boende i huset ut i alderdommen.

Arild og Oskars far vokste opp på gården og var der hele livet. Han overtok den da Arild var 12–13 år. Da bodde bestemorens søsken, tanter og onkler fortsatt i det gamle huset.

Les også (+): Må jeg rive hytta?

Beitedyr og gardsturisme

Arild og Oskar tar vare på gården og holder kulturlandskapet i hevd. Dyrene ble flyttet til et samdriftsfjøs i 2007.

Arild har et beitesamarbeid med andre gårdbrukere, åkrene blir slått og skog ryddes. Om somrene beiter både sauer, rein og kyr rundt gården.

Oskar og Ann-Synnøves sønner Kjetil og Tomas, svigerdøtrene Monica og Linn og barna Tobias og Hanna Louise er alle engasjert i driften.

For å ta vare på den historiske gården ble Foreningen Inderdalen gård stiftet av storfamilien i 2014. Formålet er å ta vare på bygninger og historie.

<b>SAMLINGSSTED:</b> Bygdefolket er flinke til å besøke Inderdalen gård. At det er liv og røre igjen på gården, der det før bodde så mange, synes Arild er stor stas.
SAMLINGSSTED: Bygdefolket er flinke til å besøke Inderdalen gård. At det er liv og røre igjen på gården, der det før bodde så mange, synes Arild er stor stas. Foto: privat

Produksjon av bakst, kafésalg og utsalg av varer i Landhandelen sørger for litt inntekter som kan brukes til restaurering.

Gården har fått SMIL-midler til løsøredokumentasjon fra Hemnes kommune, litt støtte fra Norsk kulturarv og fra Helgeland Sparebank.

Foreningen fikk også Nordland fylkes kulturlandskapspris i 2019. Begrunnelsen var det store engasjement for å bevare og formidle historien om den gamle fjellgården og kulturlandskapet den er en del av.

Arild og Oskar sjekker hvert år bruer over elver, som repareres før folk valfarter fra gården til DNT-hytta Gråfjellhytta og den markante Rabot-hytta. Generasjonene før har lånt ut nøkkelen til Gråfjellhytta til turister.

Servicebygget som ble åpnet i august 2019 er et resultat av dugnadsinnsats og samarbeid mellom foreningen, Hemnes kommune og Miljødirektoratet. Fra gården er det merkede turløyper til Gråfjellhytta og Oksfjellelv.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2024, og sist oppdatert 03/09 2024.

Les også