drømmen om et romantisk fjordhotell

Med hodelykt gikk de rundt i det forlatte, støvete hotellet fra 1889. Først da gikk det opp for dem hva de hadde gjort

Begge er sivilingeniører og hadde gode jobber, men sa opp fordi de ville prøve noe nytt. De gikk seirende ut av budrunden, men forsto raskt at de ikke ante hva de gikk til.

<b>IDYLL:</b> Hotellet i tradisjonell sveitserstil ble bygget i 1889, den gang under navnet Hotel Sundal. Caroline Steine og Harald Andreassen innrømmer at de ikke ante hvor mye arbeid som lå foran dem, før prakthotellet endelig kunne åpne dørene for gjester igjen.
IDYLL: Hotellet i tradisjonell sveitserstil ble bygget i 1889, den gang under navnet Hotel Sundal. Caroline Steine og Harald Andreassen innrømmer at de ikke ante hvor mye arbeid som lå foran dem, før prakthotellet endelig kunne åpne dørene for gjester igjen. Foto: Malin C. Longva
Først publisert Sist oppdatert

Paret hadde bodd i en båt i Stavanger i tre år, mens de begge jobbet som sivilingeniører. De to var skjønt enige om at de ønsket å prøve noe nytt.

I 2018 sa de opp jobbene for å sette kursen mot sør i Europa. Men før de rakk å begi seg ut på reisen, fikk de spørsmål om de kunne tenke seg å drive et lite overnattingssted i Hardanger i et par måneder?

Det var et tilbud de ikke kunne si nei til. Paret fikk prøvd ut hva det innebærer å være både kjærester og kolleger, og det ga mersmak.

Ut på leting

– Med den erfaringen i bagasjen ønsket Harald og jeg å finne et eget sted å drive. Vi lette langs Hardangerfjorden, vurderte veldig mye forskjellig, men fant ikke noe som passet – vi ville ha historie i veggene, forteller Caroline.

<b>NYTT LIV:</b> Kjæresteparet Caroline Steine og Harald Andreassen sa opp jobbene sine som sivilingeniører i Stavanger for å leve et roligere liv på landet.
NYTT LIV: Kjæresteparet Caroline Steine og Harald Andreassen sa opp jobbene sine som sivilingeniører i Stavanger for å leve et roligere liv på landet. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Så fikk de tips om et gammelt hotell nede på en kai i en liten bygd, mye lenger ute i Hardanger. De dro av gårde til den lille bygda Sundal for å ta en titt.

– Som den freidige bergenseren jeg er, spurte jeg den første personen jeg møtte. Og bonden kunne fortelle at jo, faktisk så skulle det gamle hotellet ut på markedet veldig snart, og det for første gang på 130 år! sier Caroline med et smil.

Det var et lykkelig sammentreff for paret, som i desember 2018 vant budrunden og fikk nøklene til sitt nye hjem – og arbeidsplass.

Folk rundt dem mente at det var ren galskap å gå i gang med et slikt prosjekt.

<b>STORE VANNSKADER:</b> Det forlatte hotellet hadde blant annet store vannskader, men de nye eierne lot ikke det ta motet fra dem.
STORE VANNSKADER: Det forlatte hotellet hadde blant annet store vannskader, men de nye eierne lot ikke det ta motet fra dem. Foto: privat

– Hotellet hadde stått tomt i mange år, og det var iskaldt og bekmørkt her da vi låste oss inn, minnes Caroline.

– Vi gikk rundt med hodelykt og kikket på gamle, støvete gjenstander og vurderte arbeidet vi hadde foran oss. Det var først da det virkelig gikk opp for oss hva vi hadde begitt oss ut på, ler hun.

Les også (+): Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

Store vannskader

Under en stor syrinbusk i den nå så innbydende bakhagen, mimrer Caroline tilbake til den første tiden, som bød på flere overraskelser av det ikke så hyggelige slaget.

<b>PUSTEROM:</b> For paret er det givende å kunne invitere folk inn i en annen atmosfære, inn i en liten verden hvor man lever i tråd med naturen, og skaper et pusterom i en ellers travel hverdag.
PUSTEROM: For paret er det givende å kunne invitere folk inn i en annen atmosfære, inn i en liten verden hvor man lever i tråd med naturen, og skaper et pusterom i en ellers travel hverdag. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Som da de skrudde på hovedvannkrana for første gang, og vannet fosset gjennom taket. Kjelleren ble fullstendig oversvømt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Mange tusen timer med beinhard jobbing sitter fremdeles friskt i minnet. Mange hadde sine tvil om det i det hele tatt var mulig å etablere et bærekraftig hotell i en liten bygd på Vestlandet, og få det til å gå rundt.

Men det driftige paret har gjort alle de pessimistiske spådommene til skamme.

Les også: Kristina og Kim visste ikke hva de bega seg ut på da de kjøpte 70-tallshuset – så gjorde de en tabbe

Motivasjon på do

Hotellet ligger i Sundal, i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Bygget i 1889 i sveitserstil, som et luksushotell under navnet Hotel Sundal.

På 1800-tallet blomstret turismen i Hardanger og Norge, og rikfolk fra spesielt England og Tyskland ønsket å oppleve den vakre naturen, Bondhusvatnet og breen.

Hotellet huset reisende fram til 1995.

De nye eierne overtok eiendommen i 2018 og åpnet hotellet for besøkende igjen i 2019.

I dag har hotellet ni rom og er nok en gang blitt et populært sted for både lokale og tilreisende.

Les mer om hotellet på hardangerfjordlodge.com

Se mer

Selv om de tok fatt på prosjektet med stor motivasjon og tro på at de skulle lykkes, vedgår Caroline at hun i den mest hektiske perioden skrev en liste som hun hengte på toalettet.

På listen sto alle grunnene til at de hadde tatt på seg å få liv i det gamle, historiske hotellet i Sundal.

– Punktet med at vi ville skape vår egen hverdag, samt å bygge opp et sted som skulle være gjensidig godt for folk og naturen rundt oss, var det som motiverte aller mest, sier hun til.

<b>STEMNING:</b> Fargene i huset er et resultat av selvblandet linoljemaling, basert på fargene som Caroline og Harald har funnet underveis i oppussingen. Alt som kommer inn i huset er nøye utvalgt, og med det har de skapt en helt ny stemning i hotellet.
STEMNING: Fargene i huset er et resultat av selvblandet linoljemaling, basert på fargene som Caroline og Harald har funnet underveis i oppussingen. Alt som kommer inn i huset er nøye utvalgt, og med det har de skapt en helt ny stemning i hotellet. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Samtidig sto paret i «spagaten» mellom hensynet til eiendommens kulturhistoriske arv, og alle byggtekniske krav knyttet til hotelldrift.

– Det å bevare den rike historien som finnes i veggene her, har vært en utrolig viktig del av prosjektet, sier Caroline.

Som eksempel nevner hun de gamle, originale heltredørene som ikke var i henhold til de byggtekniske kravene for hotelldrift.

– I stedet for å bytte ut alle med splitter nye dører, valgte vi å restaurere dør for dør – et møysommelig stykke arbeid, som vi valgte å ta selv, sier hun.

Les også: Oppussingsbudsjettet sprakk med 3 millioner

<b>TETT PÅ:</b> Paret har et personlig forhold til alle som bidrar inn i virksomheten. Melken som blir brukt til å lage for eksempel yoghurt til frokosten, blir levert av melkebonden fra nabogården.
TETT PÅ: Paret har et personlig forhold til alle som bidrar inn i virksomheten. Melken som blir brukt til å lage for eksempel yoghurt til frokosten, blir levert av melkebonden fra nabogården. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Justeringer underveis

Allerede sommersesongen 2019 åpnet de dørene for gjester, bare et halvår etter at de overtok.

– På den tiden var vi spøkelser av oss selv. Det var bare oss to, og vi skulle rekke over alt som inngår i det å drive et eget hotell. Matlaging flere ganger om dagen, vasking og vedlikehold. Det var en ubeskrivelig hektisk periode.

Med tiden lærte paret seg at de måtte justere driften etter slik de to ønsket å leve.

<b>FØR:</b> Her var det gjort diverse oppussinger på 70 – 80-tallet, og de fleste tømmervegger var kledd igjen.
FØR: Her var det gjort diverse oppussinger på 70 – 80-tallet, og de fleste tømmervegger var kledd igjen. Foto: privat
<b>NYDELIGE TØMMERVEGGER:</b> Å tilbakeføre huset til original stand var første bud da paret overtok hotellet i Sundal.
NYDELIGE TØMMERVEGGER: Å tilbakeføre huset til original stand var første bud da paret overtok hotellet i Sundal. Foto: Gina Eriksen Albrethson

– Vi kuttet for eksempel ut kafévirksomheten vi hadde startet, ettersom det både var for tidkrevende og lite lønnsomt. I tillegg ansatte vi flere folk, og det var helt fantastisk!

<b>LOKALT OG BÆREKRAFTIG:</b> Brød skal bakes, yoghurt skal lages og alt skal være lokalt og bærekraftig. Men slik skiller de seg også fra andre overnattingssteder. Kjøkkenet er blitt et langt koseligere sted å titte innom, etter at paret har pusset opp.
LOKALT OG BÆREKRAFTIG: Brød skal bakes, yoghurt skal lages og alt skal være lokalt og bærekraftig. Men slik skiller de seg også fra andre overnattingssteder. Kjøkkenet er blitt et langt koseligere sted å titte innom, etter at paret har pusset opp. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Gråt av bevegelse

Veien fram til i dag har vært tøff, men lærerik. Sammen har de skapt en atmosfære som langt fra alle overnattingssteder kan måle seg med.

<b>MYE Å GJØRE:</b> Slik så kjøkkenet ut da paret overtok hotellet.
MYE Å GJØRE: Slik så kjøkkenet ut da paret overtok hotellet. Foto: privat

– Omgivelsene her er så mektige og roen så stor – med fjorden i front, høye fjell og breen like bak oss. Det gir perspektiv, sier Caroline.

– Jeg husker spesielt godt en gjest vi hadde, som brøt sammen i gråt ute i hagen. Hun fortalte at alt stresset endelig hadde lettet fra skuldrene hennes. Slike opplevelser setter virkelig spor i oss.

<b>FRODIG BAKHAGE:</b> Under det gamle syrintreet i bakhagen kan man nyte litt skygge på en ellers solfylt dag i Hardanger, mens man skuer opp mot de høye fjelltoppene som omringer Sundal.
FRODIG BAKHAGE: Under det gamle syrintreet i bakhagen kan man nyte litt skygge på en ellers solfylt dag i Hardanger, mens man skuer opp mot de høye fjelltoppene som omringer Sundal. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Målet er at gjestene som reiser herfra skal være uthvilte, både fysisk og mentalt.

– Dette er også hjemmet vårt, og vi ønsker at plassen skal være personlig og på samme tid gjenspeile oss.

Målet er ikke bare at hotellet skal være et overnattingssted. Paret ønsker å tilby kundene sine en bærekraftig ferie.

– Vi gjør vårt ytterste for å leve i tråd med naturen rundt oss og bruke de ressursene som er her. Vi har dessuten et personlig forhold til alle som bidrar inn i virksomheten, enten det dreier seg om melk fra den lokale bonden eller gårdene sør i Europa som leverer vin til oss. Vi vet hvordan de jobber og at verdiene de har, er i tråd med det vi tror på.

<b>AVSLAPPET ATMOSFÆRE:</b> Caroline liker å mikse ulike mønstre, tekstiler, farger og tresorter. Store planter og naturmaterialer skaper en avslappet, men spennende atmosfære.
AVSLAPPET ATMOSFÆRE: Caroline liker å mikse ulike mønstre, tekstiler, farger og tresorter. Store planter og naturmaterialer skaper en avslappet, men spennende atmosfære. Foto: Gina Eriksen Albrethson

Frokosten består blant annet av hjemmelaget yoghurt av melk fra nabogården. Appelsinjuicen er for lengst byttet ut med eplejuice, selvsagt av epler fra Hardanger.

Les også (+): Mine, dine og våre barn– hvem har rett på hva i arveoppgjøret?

Særegent interiør

Mat, madrasser, såper og interiør – alt som kommer inn i huset er nøye utvalgt, og bærekraft er et viktig kriterium. Det kan for eksempel inneæbre at det er blitt handlet brukt, eller at det er norskprodusert.

Dessuten er alt av tekstiler naturstoffer.

For mange av gjestene som kommer til Hardanger Fjord Lodge, er det nettopp det helt unike interiøret som har lokket dem hit. Mange har fått øynene opp for det lille hotellet, enten på sosiale medier eller via venner.

<b>HJEMMEKOSELIG:</b> Den sjarmerende stemningen er blitt et viktig trekkplaster for hotellet. Det er slett ikke unormalt at gjestene tusler ned til frokostserveringen i den myke morgenkåpen man får utdelt ved innsjekk.
HJEMMEKOSELIG: Den sjarmerende stemningen er blitt et viktig trekkplaster for hotellet. Det er slett ikke unormalt at gjestene tusler ned til frokostserveringen i den myke morgenkåpen man får utdelt ved innsjekk. Foto: Gina Eriksen Albrethson

– Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger om stemningen her. Noen lurer også på hvilken interiørarkitekt vi har brukt. Da må jeg alltid le litt, forteller Caroline.

For det er paret selv som har skapt den harmoniske atmosfæren, og de originale løsningene rundt omkring i huset.

– Det er rart å tenke tilbake til oppstarten, da vi var usikre, spesielt på interiøret. Og nå er det nærmest blitt det som er hovedtrekkplasteret vårt, ler hun.

Se flere bilder under:

<b>LYSTHUS:</b> Det nye drivhuset som har fått plass i hagen, ser ut som om det alltid har stått der.
LYSTHUS: Det nye drivhuset som har fått plass i hagen, ser ut som om det alltid har stått der. Foto: Gina Eriksen Albrethson
<b>FJORD OG FJELL:</b> Med den vakre fjorden i front og høye fjell overalt hvor man snur seg, har Sundal vært en turistperle helt siden 1800-tallet.
FJORD OG FJELL: Med den vakre fjorden i front og høye fjell overalt hvor man snur seg, har Sundal vært en turistperle helt siden 1800-tallet. Foto: Gina Eriksen Albrethson
<b>SAMMENHENG MELLOM UTE OG INNE:</b> I hagen bugner det av blomster som blir til vakre sommerbuketter. Det meste av interiøret er bruktfunn, som denne fine gamle muggen.
SAMMENHENG MELLOM UTE OG INNE: I hagen bugner det av blomster som blir til vakre sommerbuketter. Det meste av interiøret er bruktfunn, som denne fine gamle muggen. Foto: Gina Eriksen Albrethson
<b>GRØNT OG FRODIG</b>: I bakhagen kan man slå seg ned i en av de mange godstolene inne i drivhuset, mellom grønne vekster og herlig interiør.
GRØNT OG FRODIG: I bakhagen kan man slå seg ned i en av de mange godstolene inne i drivhuset, mellom grønne vekster og herlig interiør. Foto: Gina Eriksen Albrethson
<b>PLASSBYGDE SITTEBENKER:</b> Lite er overlatt til tilfeldighetene ved Hardanger Fjord Lodge, og i enhver krik og krok er det noe nytt og vakkert å hvile øynene på. De putefylte, plassbygde sittebenkene er en gjenganger i rommene, og lokker gjester til å sette seg ned og ta seg en liten pust i bakken.
PLASSBYGDE SITTEBENKER: Lite er overlatt til tilfeldighetene ved Hardanger Fjord Lodge, og i enhver krik og krok er det noe nytt og vakkert å hvile øynene på. De putefylte, plassbygde sittebenkene er en gjenganger i rommene, og lokker gjester til å sette seg ned og ta seg en liten pust i bakken. Foto: Gina Eriksen Albrethson