Halvor Bakkes Jul

Halvor Bakkes hyttejul: Disse to tingene styrer han unna

Halvor Bakke mener jula handler om ro og tradisjon. Hans egendesignede fjellhytte pyntes til jul med fine naturskatter.

TURUFJELL: Jul handler om ro og tradisjoner, mener Halvor Bakke. Hans egendesignede fjellhytte pyntes til jul med naturmaterialer, levende lys og hvite blomster.
TURUFJELL: Jul handler om ro og tradisjoner, mener Halvor Bakke. Hans egendesignede fjellhytte pyntes til jul med naturmaterialer, levende lys og hvite blomster. Foto: Ragnar Hartvig
Først publisert Sist oppdatert

Det var venneparet Tonje og Lene som introduserte Halvor for Turu­fjell.

Nærmeste nabo til den ny­bygde hytta er nemlig «Farmen-hytta», som Tonje Frøystad Garvik vant materialene til da hun stakk av med seieren i Farmen i 2018, og som hun har bygget sammen med kjæresten Lene Sleperud.

Tonje og Lene fikk reservert nabotomten til kompisene, og siden gikk det slag i slag.

Turufjell i Flå i Hallingdal er ganske nytt som fjelldestinasjon. Det er perfekt, mener Halvor Bakke.

– Det er ikke så «posh og bånn spiker» som for eksempel Hemsedal og Geilo. Jeg bruker bare to timer fra Oslo eller nesten tre fra gården min i Stavern, så er jeg her oppe, midt i stillhet og ro, med den mest fantastiske utsikt. Jeg føler meg ekstremt heldig, sier han.

ÅPEN LØSNING: Allrommets åpne himling gir en behagelig luftig følelse, til tross for hyttas mørke fargevalg. Den langstrakte skiferpeisen er et smykke i stua, med peisinnsats fra Contura og skifer fra Stoneart.
ÅPEN LØSNING: Allrommets åpne himling gir en behagelig luftig følelse, til tross for hyttas mørke fargevalg. Den langstrakte skiferpeisen er et smykke i stua, med peisinnsats fra Contura og skifer fra Stoneart. Foto: Ragnar Hartvig

Hyttemodellen har fått navnet Nue, og tilhører hytteserien Lengt, tegnet av Halvor selv for Bolig­partner.Han har med andre ord fått hytta nøyaktig slik han ville ha den.

Halvor, som vi er vant til å se trylle slitne fritidsboliger om til luksuriøse hyttedrømmer gjennom TV-pro­gram­met Eventyrlig Oppussing, har hatt rikelig med anledning til å reflektere over hva som gjør en hytte attraktiv.

Hele Norge får være vitner til at gamle vegger rives temmelig usentimentalt, og glugger erstattes med store vindusflater som åpner opp mellom ute og inne. Og til tross for tett program og uhyrlige deadlines, ser vi alltid at teamet tar seg tid til en naturopplevelse.

Les også: Lær av stylisten. Aina Sollie-Steen viser tre ulike måter å pynte stuebordet til jul

Gleden av naturen

Det er tross alt naturen som er det aller viktigste på hytta, mener Halvor, og den bør kunne nytes både inne- og utefra, uansett vær.

Det overbygde uteområdet med peis er derfor ikke overraskende favorittstedet hans på hytta.

– Det er fantastisk å kunne sitte ute uansett vær, kjenne den friske fjelluften og høre på knitringen fra peisen. Her trenger man ikke løpe inn om det kommer en regnskur, sier han.

Julen i fjor ble for første gang tilbrakt på Turufjell-hytta, i selskap med kompis og medeier Stian Jakobsen og hans foreldre.

– Det var magisk, mimrer Halvor:

– Vi hadde overtatt hytta bare to måneder tidligere, og å kunne pynte den til jul var helt nydelig.

Dette styrer han unna

Det er ikke vanskelig å skape julestemning på et sted som dette, hvor omgivelsene så til de grader innbyr til det, mener Halvor.

Han styrer unna rødt og nisser, men det blir definitivt jul likevel:

– Jeg pynter med naturmaterialer som kongler og granbar, juletrær, drivved, amaryllis og hyasinter, sier han. Og, selvfølgelig:

– Masse levende lys!

<b>NATURNÆRT:</b> Du trenger ikke gå ut for å komme nær naturen her. Fra spisestuen er det nydelig utsikt over Turufjell og mot Hallingdal. Spisestuemøblene er fra Halvors Signature Collection for Bohus. Også lampen Rocks for Magnor står Halvor selv bak. 
NATURNÆRT: Du trenger ikke gå ut for å komme nær naturen her. Fra spisestuen er det nydelig utsikt over Turufjell og mot Hallingdal. Spisestuemøblene er fra Halvors Signature Collection for Bohus. Også lampen Rocks for Magnor står Halvor selv bak.  Foto: Ragnar Hartvig

Les også (+): Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje Frøystad Garvik (19) seg ned og skrev et brev til foreldrene. Svaret kom umiddelbart

Pinnekjøttet må med

Halvor elsker julen, og starter den alltid tidlig. Allerede i oktober strømmer julemusikk fra høyttalerne, gjerne fra Oslo Gospel Choir eller juleplata til Halvors svenske musikerkompis, Magnus Carlsson.

Da kommer julestemningen av seg selv. Jul handler om tradisjoner, minner Halvor om:

– Den handler om å gjenoppleve og ta frem igjen. Alle må få lage sin egen feiring, og gjerne skape nye ritualer, men jeg synes julen må få lov til å være en tid da vi lander i ro og tradisjoner, mener han.

Når det er sagt: han har flere ganger feiret julen i utlandet. Fordi desember og januar ofte er rolige jobbperioder med færre TV-innspillinger, blir det naturlig å ta ferie da.

– Jeg har tilbrakt julen i Cape Town flere ganger, og skal også gjøre det i år. Det blir selvsagt ikke det samme som å feire hjemme på gården i Stavern eller her på Turufjell, innrømmer Halvor, men han har da sine ess i ermet:

– Jeg pakker alltid med meg pinnekjøtt, som er enkelt å frakte med seg i bagasjen, og tilbereder det der jeg er! Selv om norsk jul er noe for seg selv, handler det tross alt ikke mest om hvor man er, men om hva man gjør, og hvem man er sammen med.

NATUR: Halvor liker å bringe naturen inn i hytta, slik som granbar.
NATUR: Halvor liker å bringe naturen inn i hytta, slik som granbar. Foto: Ragnar Hartvig
<b>TAKHØYDE:</b> Allrommets åpne himling gir en behagelig luftig følelse, til tross for hyttas mørke fargevalg. Den langstrakte skiferpeisen er et smykke i stua, med peisinnsats fra Contura og skifer fra Stoneart.
TAKHØYDE: Allrommets åpne himling gir en behagelig luftig følelse, til tross for hyttas mørke fargevalg. Den langstrakte skiferpeisen er et smykke i stua, med peisinnsats fra Contura og skifer fra Stoneart. Foto: Ragnar Hartvig
<b>NY NOSTALGI:</b> Bordet er dekket med Halvors nye juleservise for Magnor, som har fått navnet Nostalgi. Også vinglassene er eget design for Magnor. Linserviettene og serviettringen i skinn er fra Lama, mens dekkebrikkene i kaninskinn er fra Skinnlåven.
NY NOSTALGI: Bordet er dekket med Halvors nye juleservise for Magnor, som har fått navnet Nostalgi. Også vinglassene er eget design for Magnor. Linserviettene og serviettringen i skinn er fra Lama, mens dekkebrikkene i kaninskinn er fra Skinnlåven. Foto: Ragnar Hartvig
<b>SMART UNDER SKRÅTAKET:</b> Plassen under skråtaket er utnyttet maksimalt med et snekkerbygget oppbevaringsmøbel. De lange linjene brytes opp av en behagelig sittebenk med skuffer under madrassen.
SMART UNDER SKRÅTAKET: Plassen under skråtaket er utnyttet maksimalt med et snekkerbygget oppbevaringsmøbel. De lange linjene brytes opp av en behagelig sittebenk med skuffer under madrassen. Foto: Ragnar Hartvig
<b>LUN STEMNING:</b> Også sofagruppen er fra Halvors Signature Collection for Bohus. Gulvlampen og geiteskinnspuffen er fra Lama. Ekornbildet på veggen er fra Veggbilder.no.
LUN STEMNING: Også sofagruppen er fra Halvors Signature Collection for Bohus. Gulvlampen og geiteskinnspuffen er fra Lama. Ekornbildet på veggen er fra Veggbilder.no. Foto: Ragnar Hartvig
<b>EKLEKTISK INNSLAG:</b> Over sofaen henger et antikt kelimteppe kjøpt i Cape Town, et yndet reisemål for Halvor. 
EKLEKTISK INNSLAG: Over sofaen henger et antikt kelimteppe kjøpt i Cape Town, et yndet reisemål for Halvor.  Foto: Ragnar Hartvig
<b>NATURLIG INSPIRASJON:</b> Å skape julestemning er ikke det spor vanskelig, mener Halvor, i hvert fall ikke når omgivelsene så til de grader inviterer til det. Han styrer klar av røde nisser, men pynter med ting han finner i naturen. 
NATURLIG INSPIRASJON: Å skape julestemning er ikke det spor vanskelig, mener Halvor, i hvert fall ikke når omgivelsene så til de grader inviterer til det. Han styrer klar av røde nisser, men pynter med ting han finner i naturen.  Foto: Ragnar Hartvig
<b>STRAMT OG STILIG:</b> Det svartbeisede kjøkkenet er, kanskje ikke overraskende, fra Halvors egen kjøkkenkolleksjon for JKE Design. 
STRAMT OG STILIG: Det svartbeisede kjøkkenet er, kanskje ikke overraskende, fra Halvors egen kjøkkenkolleksjon for JKE Design.  Foto: Ragnar Hartvig
<b>FLOTT TIL FJELLS:</b> Jeg kunne aldri ha satt inn et hvitt kjøkken i en fjellhytte, sier Halvor. – Spar det hvite til sjøhytta, og spill heller på lag med naturen utenfor. Veggene i hytta er beiset i fargen 9041 Drivved fra Jotun Lady. 
FLOTT TIL FJELLS: Jeg kunne aldri ha satt inn et hvitt kjøkken i en fjellhytte, sier Halvor. – Spar det hvite til sjøhytta, og spill heller på lag med naturen utenfor. Veggene i hytta er beiset i fargen 9041 Drivved fra Jotun Lady.  Foto: Ragnar Hartvig
<b>MYKE FARGEKLATTER:</b> Sengetøyet i delikate blå nyanser Halvors eget design.
MYKE FARGEKLATTER: Sengetøyet i delikate blå nyanser Halvors eget design. Foto: Ragnar Hartvig
BAD: Julestemningen sniker seg inn også på badet, enkelt og greit i form av litt granbar i en vase. Baderomsmøbelet er fra kolleksjonen Epos på Halvor Bakke for Svedberg. De grønne marmorflisene er fra Ulfven.
BAD: Julestemningen sniker seg inn også på badet, enkelt og greit i form av litt granbar i en vase. Baderomsmøbelet er fra kolleksjonen Epos på Halvor Bakke for Svedberg. De grønne marmorflisene er fra Ulfven. Foto: Ragnar Hartvig
JUL: Halvor Bakke trives på hytta i juletider. Selv om julen feires i Cape Town i år, går han ikke glipp av litt julestemning på hytta også.
JUL: Halvor Bakke trives på hytta i juletider. Selv om julen feires i Cape Town i år, går han ikke glipp av litt julestemning på hytta også. Foto: Ragnar Hartvig
<b>EGET DESIGN:</b> Da Halvor skapte hytteserien Lengt, var uteområdene under tak et viktig element. Rottingmøblene er fra Halvors Signature Collection fra Bohus, og lunes opp av saueskinn fra Roars Pels. Gasspeisen til høyre er fra Tenderflame.
EGET DESIGN: Da Halvor skapte hytteserien Lengt, var uteområdene under tak et viktig element. Rottingmøblene er fra Halvors Signature Collection fra Bohus, og lunes opp av saueskinn fra Roars Pels. Gasspeisen til høyre er fra Tenderflame. Foto: Ragnar Hartvig