Halvor Bakke og lillesøsterens vennskap og samarbeid

Halvor Bakke ble reddet av søsteren: – Jeg hadde ikke overlevd uten henne

Halvor Bakke og Ingunn Anvik er søsken, naboer og bestevenner. Men det er ikke bare det gode forholdet som spirer og gror. Nå har de to også inngått et profesjonelt samarbeid.

<b>HALVOR OG INGUNN:</b> Søskenparet Halvor og Ingunn synes det er fantastisk å pusle i hagen. – Det er godt både for den fysiske og mentale helsen. Man får brukt alle sansene sine, og det er mye trim i det, sier Anvik.
HALVOR OG INGUNN: Søskenparet Halvor og Ingunn synes det er fantastisk å pusle i hagen. – Det er godt både for den fysiske og mentale helsen. Man får brukt alle sansene sine, og det er mye trim i det, sier Anvik. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Halvor sitter i ryggraden min. Han representerer det nære og familiære. Han er en trygghet i livet mitt, sier Ingunn Anvik (49), og ser bort på storebroren sin.

Vi sitter i Halvor Bakkes (51) fantastiske hage i idylliske Stavern i Vestfold og Telemark fylke. Det er nemlig her søskenparet ofte er å finne når interiøreksperten ikke er travel med jobboppdrag landet rundt. Eller så forflytter de seg til Ingunns engelske prydhage som ligger noen få meter unna.

Søskenparet bor bare et steinkast unna familiegården Bakke der de vokste opp, og som duoens lillebror har overtatt. Foreldrene bor også like i nærheten, noe som vitner om hvor sammensveiset familien fortsatt er.

<b>SØSTER INGUNN:</b> Halvor og Ingunn har gått for forskjellig hagestil. TV-profilens hage var et flatt jorde, mens søsterens hage har kupert terreng med fjell. Det måtte de ta hensyn til da uterommet ble designet. – Ingunn har en frodig og vakker prydhage, mens jeg har enkle, stramme og rene linjer. Men begge er opptatt av å ha ulike soner, sier Halvor.
SØSTER INGUNN: Halvor og Ingunn har gått for forskjellig hagestil. TV-profilens hage var et flatt jorde, mens søsterens hage har kupert terreng med fjell. Det måtte de ta hensyn til da uterommet ble designet. – Ingunn har en frodig og vakker prydhage, mens jeg har enkle, stramme og rene linjer. Men begge er opptatt av å ha ulike soner, sier Halvor. Foto: Svein Brimi

Felles leilighet på Mallorca

Halvor og Ingunn har et spesielt nært forhold, med mange felles interesser. Begge to har en forkjærlighet for interiør og hage. De eier også en leilighet sammen i Palma på Mallorca, et yndet feriemål der de tilbringer mye tid sammen når de har mulighet.

– Vi er veldig mye sammen. Vi liker de samme tingene, reiser på de samme feriene, drikker den samme vinen og liker den samme maten. Og så bor vi omtrent vegg-i-vegg, forteller Halvor.

<b>STAVERN:</b> Halvor kjøpte småbruket Trae da han flyttet tilbake til Stavern. Her har han skapt sin egen oase.
STAVERN: Halvor kjøpte småbruket Trae da han flyttet tilbake til Stavern. Her har han skapt sin egen oase. Foto: Svein Brimi

– Og så blir vi stadig inspirert av hverandre, og bruker hverandre i rådgivning. Det blir noen blomsterturer sammen til gartnerier og andre inspirasjonssteder. Å fylle bilen med blomster er noe vi ofte gjør, istemmer Anvik.

Dermed falt det seg også naturlig for TV-profilen å inngå et samarbeid med en av de beste han kjenner innen hage og planteliv, nemlig lillesøsteren Ingunn.

Les også: Halvor Bakke kjøpte en gammel, sliten hytte – nå er den en hyttedrøm i skogen

TV-serien «Eventyrlig oppussing»

Halvor Bakke er en av landets fremste interiøreksperter, og er med i hele syv sesonger av TV-suksessen «Eventyrlig oppussing».

50-åringen har utgitt flere interiørbøker, og er en populær designer for merkevarer som Bohus, Lama og Magnor. Møbler, servise, glassverk, lykter, lamper og tekstiler er bare noen av produktene med hans navn som finnes i de tusen hjem.

<b>ELEGANT:</b> Bakke elsker å ha gjester på besøk i Stavern. Da er det godt å ha solsenger på rekke og rad. 
ELEGANT: Bakke elsker å ha gjester på besøk i Stavern. Da er det godt å ha solsenger på rekke og rad.  Foto: Svein Brimi

I 2020 lanserte Bakke også sin egen hytteserie med BoligPartner. Men det var under et av hans populære interiørkurs at kundene etterspurte hagekurs. Under pandemien har interessen for nettkurs eksplodert. Samtidig har nordmenn tilbrakt mye mer tid hjemme, med ønske om å oppgradere både inne- og uterom.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Ingunn kan jo mye mer om hage enn meg. Med dette kurset kan folk bruke høsten og vinteren på å planlegge sin egen hage, få påfyll og bli inspirert, forklarer Halvor.

Les også: Ane Nyrerøds hageparadis: Fikk eksperthjelp av Blomster-Finn

Tar imot turister i hagen

Ingunn er selv utdannet både vernepleier og interiørkonsulent, og startet nylig sin egen bedrift. Da hun og ektemannen bygde huset sitt i 2002, tok det ikke lang tid før de begynte å lage en selvdesignet hage på den fem mål store tomta. Slik vokste «Ingunns hage» seg større for hvert år, en av landets få private hager som tar imot turister og andre besøkende.

<b>ÅRET RUNDT:</b> Ingunn har dekorert drivhuset med antikkmøblement. Det skaper en magisk stemning å sitte her på vinteren, omgitt av snø. 
ÅRET RUNDT: Ingunn har dekorert drivhuset med antikkmøblement. Det skaper en magisk stemning å sitte her på vinteren, omgitt av snø.  Foto: Svein Brimi

Anvik har skapt ulike soner på tomta, med sterke engelske, svenske og danske elementer. Her finnes både grusganger, drivhus, paviljong, utekjøkken og plantekasser. Ingunn driver i tillegg både butikk og galleri i hagen, og utga nylig en egen hagebok.

– For meg er det kjempespennende å få lov til å være med inn i Halvors verden, med et hav av muligheter. Jeg har drevet med flere prosjekter etter at jeg startet egen bedrift, og da er det helt perfekt å kunne samarbeide med broren min også, forteller tobarnsmoren.

<b>VAKKERT:</b> Ingunns paviljong er selve kronen på verket i «Ingunns hage». 
VAKKERT: Ingunns paviljong er selve kronen på verket i «Ingunns hage».  Foto: Svein Brimi

Interessen for hva jorda kan skape fikk de inn med morsmelken. Med en far som var bonde ble Halvor og Ingunn tidlig vant med dyrking av grønnsaker, bær og planter. Halvor mener interessen for dyrking av egen mat har vokst seg større den siste tiden.

– Både under og etter krigsårene var det vanlig med bruks- og dyrkingshage i Norge. Fordi det var mangelvare, hadde man behov for å lage eget syltetøy og dyrke ting selv. Med oppgangstidene dalte denne interessen, men nå er man tilbake der hvor man ser at hage og uterom gir velvære. Mange av nybyggene i storbyene i dag bygges med grøntarealer på takene. Det vitner om at selvdyrking er en voksende trend, mener Halvor.

<b>IDYLL:</b> Halvor har skapt mange ulike soner på tomten sin, som opprinnelig var et jorde. Fiskedammen med egne karper blir et naturlig samlingspunkt. 
IDYLL: Halvor har skapt mange ulike soner på tomten sin, som opprinnelig var et jorde. Fiskedammen med egne karper blir et naturlig samlingspunkt.  Foto: Svein Brimi

Les også: (+) Sinnasnekker'n om sitt villeste prosjekt: – Det var en psycho jobb! Det er noe av det rareste jeg har sett

Dyrker egen mat

TV-profilen bruker alt han dyrker til egen mat. Av tomatene lager han tomatsuppe. Rabarbraen blir til likør og suppe. Druene i drivhuset blir også til deilig likør. Av plommene lager han syltetøy. Jordbærene og bringebærene passer ypperlig til desserter, og urtene blir brukt i all matlaging.

– Jeg bruker alt jeg har, og koser meg med det. Siden jeg alltid er travel og eksponert på jobb, er det deilig å ha dette som pusterom. Jeg finner ro og fred i hagen når jeg graver og dyrker, og ser at ting gror. Det er meditativt og gir en deilig følelse av velvære, forteller Halvor.

<b>UTEROM:</b> Halvor har forlenget drivhuset med utekjøkken. Her kan han kokkelere året rundt, og hente selvdyrket mat fra siderommet. 
UTEROM: Halvor har forlenget drivhuset med utekjøkken. Her kan han kokkelere året rundt, og hente selvdyrket mat fra siderommet.  Foto: Svein Brimi

Interiøreksperten legger ikke skjul på at det gjorde ham godt å flytte tilbake til barndommens trakter for 11 år siden. Da hadde Halvor bodd 13 år i Oslo, ett år i Bergen, og fire år i utlandet. Nærheten til søsteren og familien er en trygg base i en ellers travel hverdag.

Les også: Ugress-guide: Derfor kan det være lurt å legge ugresset i en bøtte

Møtte veggen i 2019

Det merket han godt da han møtte veggen i 2019, etter å ha vært overarbeidet over flere år.

– Da var det Ingunn som reddet meg. Hun tok ansvar, og styrte alt. Jeg hadde ikke overlevd uten henne, og det setter jo spor. Selv om vi var nære før det, ga det forholdet vårt en ekstra dimensjon, sier han.

– Jeg hadde ikke evne til å passe på meg selv, på noen måte. Ingunn var der da jeg falt sammen, bokstavelig talt i armene hennes. Det var hun som fikk tak i lege, passet på meg og organiserte medisiner slik at jeg skulle klare meg. Det hadde ikke gått uten henne, understreker Halvor.

Vi gjør oppmerksom på at dette intervjuet ble gjort sommeren 2021.

<b>EN BIT AV AFRIKA:</b> Halvor og Ingunn har bestandig hatt et godt og nært forhold. Nå starter de hagekurs sammen. Her steller de Halvors favorittblomst Agapanthus, Afrikas blå lilje. – Jeg har en forkjærlighet for Afrika, der jeg har vært mye. Så jeg har tatt med meg litt av kontinentet hjem til Stavern, sier han. 
EN BIT AV AFRIKA: Halvor og Ingunn har bestandig hatt et godt og nært forhold. Nå starter de hagekurs sammen. Her steller de Halvors favorittblomst Agapanthus, Afrikas blå lilje. – Jeg har en forkjærlighet for Afrika, der jeg har vært mye. Så jeg har tatt med meg litt av kontinentet hjem til Stavern, sier han.  Foto: Svein Brimi

I dag er 50-åringen påpasselig med å få seg nok hvile mellom slagene. Da er det ingenting som er bedre enn å tilbringe tid sammen med lillesøsteren. Duoen spiser ofte middag sammen, og går søndagsturer i området der de vokste opp.

– Eller så koser vi oss i hagene våre, eller i drivhuset om det er dårlig vær. Da tar vi gjerne et glass med min egen vin «Hverdagsbobler», smiler Halvor Bakke.

<b>BAKKE SINE HØNER:</b> TV-profilen har hønsegård i hagen, med syv høner. De gir daglige ferske egg. 
BAKKE SINE HØNER: TV-profilen har hønsegård i hagen, med syv høner. De gir daglige ferske egg.  Foto: Svein Brimi

Halvor og Ingunns beste hagetips:

Lag en plan for bruken av hagen din. Hva er viktig for deg? Hvem skal bruke hagen, og hvordan skal den brukes? Det er viktig å bygge et uterom som passer for deg og din familie. Tegn ned på en skisse. Da unngår du unødvendige feiltrinn.

Skap ulike soner i hagen. Da får du utnyttet plassen bedre. Hvor er morgen- og kveldssolen? Har du flatt eller kupert terreng? Med flere bruksområder på tomta forlenger du hjemmet ditt.

Vi bor i Norge, og det bør man ta hensyn til. Derfor synes vi det er viktig å bygge deler av hagen under tak. Da kan man sitte ute og bruke hagen hele året. Frisk luft har vi alle godt av.

Har du ikke lyst til å bruke mye tid på hagearbeid? Bruk planter og blomster som steller seg selv. Hosta er et eksempel på en vakker bladlilje som kommer tilbake år etter år. Du trenger heller ikke å ha mange ulike planter. Hagen kan også dyrkes i store krukker og tønner. Ulike soner kan skapes med grus, tredekke eller strå. Det er mange muligheter for å skape en lettstelt hage.

Har du plass til et drivhus? Da kan du dyrke mat året rundt. Selv elsker vi å sitte i drivhusene våre på vinteren. Med en liten varmeovn, masse lykter, pels og pledd skaper vi en helt magisk stemning.

Har du ikke hage? På balkongen og terrassen kan du gjøre mye av det samme, i en annen skala. Du kan dyrke blomster og urter i krukker og kasser. Ulike soner kan du skape med en parasoll, om du har plass.

La deg inspirere! Hent kunnskap om planter som tåler klimaet der du bor. Og ikke minst, kos deg med det. Det er en glede å se at ting vokser og gror, år etter år.

<b>FORFRISKENDE:</b> Halvor har utedusj i hagen. Det gir en forfriskende start på dagen.
FORFRISKENDE: Halvor har utedusj i hagen. Det gir en forfriskende start på dagen.