Thea setter farge på omgivelsene
– Klyp meg i armen
– Å bytte farger er som å skifte sjanger i musikk! Man skifter stemning i rommet, sier Thea Frema Amundsen.
– Hjemme er jeg helt ferdig med å fargelegge og koser meg gløgg med å se på alle nyansene som oppstår i den samme fargen. Gjennom dagen, gjennom året – jeg går rett og slett rundt og nyter alle lysglimt på den måten, smiler Thea Frema Amundsen.
Hun er hakket mer opptatt av farger enn mange av oss. Thea er fargedesigner og driver firmaet Couleur, hvor jobben hennes er å skape interiør og fargepaletter tilpasset hver enkelt kunde – og kundens hjem.
Da kan vi trygt anta at hver eneste lille detalj og fargevalg er nøye gjennomtenkt i hennes egen leilighet fra 1918, i Lille Tøyen Hageby i Oslo.
– Før var det hvitt. Vi er ferdige med å bo i hvite rom, konstaterer hun.
Leiligheten på 73 kvadratmeter deler hun med mannen Haakon Walderhaug (36) og barna Frans (7) og Effi (3).
Farger er musikk
Som student på Westerdals var det farger hun ble dratt mot, og siden da har interessen alltid vært der.
Eller, egentlig begynte den enda tidligere:
– Jeg husker følelsen av å sitte i det forferdelige, hvite, nybygde klasserommet som barn. Det er noe med å ha lyst til å lære, men så er omgivelsene så utrolig uinspirerende.
Thea forklarer det som en slags livsoppgave. Der noen blir interessert i å lage god mat for å stimulere oss, bruker hun farger til å lage rom det er godt å leve i.
– For å skape velvære i rom, er farger og lys de to enkleste og sterkeste visuelle virkemidlene. Det er som å bytte musikksjanger! Man skifter stemning i rommet, og det gjør jeg med farge, sier hun ivrig.
Les også (+): Hytte var egentlig ulovlig anneks. Kan vi heve kjøpet?
Oppdagelsesferd
Hun tenker at farger er en «sans» vi har undertrykt i lang tid, og er derfor sjeleglad for at vi merker et slags skifte.
– Folk jeg møter opplever at det å oppdage fargene på nytt er befriende. Etter 30 år med hvitt og grått er vi ikke så bereist med ideen.
Når kunder kommer til Thea, slipper hun overbevisningsjobben. Når de tar kontakt, eier de allerede ideen selv og har begynt prosessen med å åpne øynene for farger.
– Jeg får være den heldige som setter sammen puslespillbrikkene! sier hun.
Oftest starter et nytt prosjekt med en befaring og felles workshop. Deretter er målet å utarbeide paletter forankret i rommenes kvaliteter og personlige preferanser.
– Og jeg drives jo av en personlig lidenskap for dette. Det å oppnå meningsfulle resultater og trivsel i hverdagen for menneskene jeg møter, hjelpe til med å nære sinnet og påvirke tilstedeværelsen. Altså …!
Les også: Den norske familien oppfylte drømmen: – Vi har klare regler
Det herlige hagebylivet
Lille Tøyen Hageby er et eldorado for småbarnsfamilier. Her lever Thea sitt personlige drømmeliv. Hun elsker å bo tett og nært og er vel så fornøyd med nabolaget som med leiligheten.
– Går jeg ut ytterdøra, er det trappekaffe med naboene med en gang. Det er 10 av 10 for meg, ler hun.
De vakre, hundre år gamle murbygningene rommer uendelige historier. Denne familiens skrives på 73 kvadratmeter, fordelt på andreetasje og loft.
Leiligheten er ikke stor, til de er fire personer som bor her, men den har akkurat hva de trenger, i tillegg til hage og uteområder som tatt ut av Bakkebygrenda. Her er det nærhet til alt.
Hagebyen har de estetiske kvalitetene Thea elsker. Her er det historie og identitet, og miljøet er som skapt for de hverdagslige menneskemøtene hun lever for. Innendørs har det derfor vært fokus på å bevare.
Har beholdt identiteten
Mannen Haakon er arkitekt og driver TOTO Arkitekter sammen med tre partnere.
– For vår del har arkitekturen lagt føringen for hvordan vi skal ha det inne. Vi vil bevare sjarmen som eksisterer i bygget, og for all del ikke fjerne den. Det er rett og slett noen begrensninger som er blitt til en bra ting, og estetikken blir bare finere og finere, sier hun.
Den originale planløsningen er derfor beholdt. Her ligger hundre år gammel panel med ulike dimensjoner, og sjarmerende, gammelt tregulv.
Familien har kun malt, byttet fronter på kjøkkenet, bygget noen plassbygde skap og åpnet opp vinduet mellom gangen og stua.
– Jeg er virkelig ikke interessert i å strippe vekk identitet, det å lage et «nybygg» inni et gammelt gir ingen mening. Heldigvis er det mulig når planløsningen er god. Historien utenpå tar automatisk valg for innsida, i mitt hode. I tillegg er det billigere og bedre for oss, sier hun.
Les også: Det gamle sommerhuset skjuler en overraskelse
Litt rot hører med
Hos Thea og Haakon er hjemmet alltid en sosial sone. Thea lader opp med gode relasjoner og er ikke spesielt opptatt av å være alene.
– Hvis ikke noen har kommet over på besøk enda, er det fordi vi ikke har fått tak i dem. Det er det som er så bra med å bo her, ler hun.
Ikke er hun så opptatt av at det til enhver tid skal være ryddig heller, så organisering og praktiske løsninger er rett og slett ikke første prioritet.
– En god kopp kaffe trumfer ryddig, hver gang! Litt rot endrer ikke humøret mitt, sier Thea.
Hun har sjelden beslutningsvegring når det kommer til farger og interiør, da er det i tilfelle fordi hun vil kose seg med å være ubesluttsom.
– Jeg liker å fantasere om ulike alternativer, så i mitt hode finnes et helt eget maskineri med ti fabrikker som er døgnåpne hele tiden, ler hun.
Drømmejobb
Akkurat nå tenker hun på å bygge og lage utemøbler, all maten hun skal lage på utekjøkkenet, grønnsakene hun vil dyrke og ikke minst alle ideene andre har.
– Heldigvis klarer jeg å være rasjonell om jeg må være rask, sier hun.
Enn så lenge er det Oslos boliger som skal fargelegges, hjem etter hjem.
– Tenk å få jobbe med å skape stemning og fargepaletter tilpasset alle behov og interiørdrømmer. Da jeg var student og ikke visste hvordan arbeidslivet ville se ut, trodde jeg ikke i min villeste fantasi at det var dette jeg skulle ende opp med. Hver dag. Klyp meg i armen, smiler hun.
Les også (+): Slik bygger du senger under skråtak
Theas beste tips
– Start med deg selv! Men hvordan gjør man det? Legg merke til omgivelsene du trives i – det kan være i skogen, svaberg, saltvann? Etabler hvordan du kan overføre en følelse fra et sted eller et minne inn i hjemmet, sier Thea.
Hennes råd er å begynne med det som finnes i omgivelsene dine, for eksempel arkitektur eller utsikt.
Bruk farger eller estetikk fra den tidsånden du har rundt deg, men i en dagsaktuell setting.
– Det er mye «mas» om at man skal finne sin personlige stil. Men hvem bryr seg om stil? Det morsomme er å klare å sette sammen mange forskjellige stiler. Kurater egne kombinasjoner, ikke hig etter å ha en stil, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 16/08 2024.