Thea setter farge på omgivelsene

– Klyp meg i armen

– Å bytte farger er som å skifte sjanger i musikk! Man skifter stemning i rommet, sier Thea Frema Amundsen.

<b>HJEMMELAGET:</b> Paret har laget nye kjøkkenfronter selv i bjørkefinér, og satt dem på 20 år gamle Ikea-skrog. Benkeplate har de også laget selv i samme materiale. Bordet er selvlaget, med understell fra Hay. Stolene er Folkestolen av Børge Mogensen, taklampen er fra Gubi. Veggfarge: 0907-y-70r.
HJEMMELAGET: Paret har laget nye kjøkkenfronter selv i bjørkefinér, og satt dem på 20 år gamle Ikea-skrog. Benkeplate har de også laget selv i samme materiale. Bordet er selvlaget, med understell fra Hay. Stolene er Folkestolen av Børge Mogensen, taklampen er fra Gubi. Veggfarge: 0907-y-70r. Foto: Mint Agency og privat
Publisert

– Hjemme er jeg helt ferdig med å fargelegge og koser meg gløgg med å se på alle nyansene som oppstår i den samme fargen. Gjennom dagen, gjennom året – jeg går rett og slett rundt og nyter alle lysglimt på den måten, smiler Thea Frema Amundsen.

Hun er hakket mer opptatt av farger enn mange av oss. Thea er fargedesigner og driver firmaet Couleur, hvor jobben hennes er å skape interiør og fargepaletter tilpasset hver enkelt kunde – og kundens hjem.

Da kan vi trygt anta at hver eneste lille detalj og fargevalg er nøye gjennomtenkt i hennes egen leilighet fra 1918, i Lille Tøyen Hageby i Oslo.

– Før var det hvitt. Vi er ferdige med å bo i hvite rom, konstaterer hun.

Leiligheten på 73 kvadratmeter deler hun med mannen Haakon Walderhaug (36) og barna Frans (7) og Effi (3).

<b>SOLSTRÅLE:</b> Fargedesigner Thea stråler om kapp med stua si, fargerik fra innerst til ytterst. Selv om hun ikke har noen klar favorittfarge, er det tydelig å se at gult ikke er langt ned på lista! 
SOLSTRÅLE: Fargedesigner Thea stråler om kapp med stua si, fargerik fra innerst til ytterst. Selv om hun ikke har noen klar favorittfarge, er det tydelig å se at gult ikke er langt ned på lista!  Foto: Mint Agency

Farger er musikk

Som student på Westerdals var det farger hun ble dratt mot, og siden da har interessen alltid vært der.

<b>SOM EN VARM SOMMER: </b>Reolen er Ikeas Ivar og lampen på den er fra Onyx. Lysestaken er en flisblokk fra en Bouroullec-kolleksjon med Nutrima. På bildeveggen henger en miks av kunst av Alva Brosten, fra Astrup Fearnley og arv. Den rosa stolen er arvet av bestemor, sidebordet er hjemmelaget og vegglampen er fra Gubi.
SOM EN VARM SOMMER: Reolen er Ikeas Ivar og lampen på den er fra Onyx. Lysestaken er en flisblokk fra en Bouroullec-kolleksjon med Nutrima. På bildeveggen henger en miks av kunst av Alva Brosten, fra Astrup Fearnley og arv. Den rosa stolen er arvet av bestemor, sidebordet er hjemmelaget og vegglampen er fra Gubi. Foto: Mint Agency

Eller, egentlig begynte den enda tidligere:

– Jeg husker følelsen av å sitte i det forferdelige, hvite, nybygde klasserommet som barn. Det er noe med å ha lyst til å lære, men så er omgivelsene så utrolig uinspirerende.

<b>STUA FØR:</b> Paret erklærer seg helt ferdig med å bo i hvite rom. Theas misjon er å sette stemningen ved hjelp av lys og farger.
STUA FØR: Paret erklærer seg helt ferdig med å bo i hvite rom. Theas misjon er å sette stemningen ved hjelp av lys og farger. Foto: privat
<b>VINDUSPOST:</b> Mellom stuen og gangen er det åpnet opp med et vindu. Sofaen Sofaen er Noora fra Bolia.
VINDUSPOST: Mellom stuen og gangen er det åpnet opp med et vindu. Sofaen Sofaen er Noora fra Bolia. Foto: Mint Agency

Thea forklarer det som en slags livsoppgave. Der noen blir interessert i å lage god mat for å stimulere oss, bruker hun farger til å lage rom det er godt å leve i.

– For å skape velvære i rom, er farger og lys de to enkleste og sterkeste visuelle virkemidlene. Det er som å bytte musikksjanger! Man skifter stemning i rommet, og det gjør jeg med farge, sier hun ivrig.

Les også (+): Hytte var egentlig ulovlig anneks. Kan vi heve kjøpet?

<b>STUBBEBORD:</b> Bordet har Thea laget selv av en gammel stubbe. 
STUBBEBORD: Bordet har Thea laget selv av en gammel stubbe.  Foto: Mint Agency

Oppdagelsesferd

Hun tenker at farger er en «sans» vi har undertrykt i lang tid, og er derfor sjeleglad for at vi merker et slags skifte.

– Folk jeg møter opplever at det å oppdage fargene på nytt er befriende. Etter 30 år med hvitt og grått er vi ikke så bereist med ideen.

Når kunder kommer til Thea, slipper hun overbevisningsjobben. Når de tar kontakt, eier de allerede ideen selv og har begynt prosessen med å åpne øynene for farger.

– Jeg får være den heldige som setter sammen puslespillbrikkene! sier hun.

<b>GRØNT UNDER FØTTENE: </b>De gamle tregulvene på kjøkkenet er malt i den forholdsvis mørke grønnfargen S6030-G50Y. Se så godt det står til den gule stua! Taklampen i stua er fra Audo.
GRØNT UNDER FØTTENE: De gamle tregulvene på kjøkkenet er malt i den forholdsvis mørke grønnfargen S6030-G50Y. Se så godt det står til den gule stua! Taklampen i stua er fra Audo. Foto: Mint Agency

Oftest starter et nytt prosjekt med en befaring og felles workshop. Deretter er målet å utarbeide paletter forankret i rommenes kvaliteter og personlige preferanser.

– Og jeg drives jo av en personlig lidenskap for dette. Det å oppnå meningsfulle resultater og trivsel i hverdagen for menneskene jeg møter, hjelpe til med å nære sinnet og påvirke tilstedeværelsen. Altså …!

Les også: Den norske familien oppfylte drømmen: – Vi har klare regler

Det herlige hagebylivet

Lille Tøyen Hageby er et eldorado for småbarnsfamilier. Her lever Thea sitt personlige drømmeliv. Hun elsker å bo tett og nært og er vel så fornøyd med nabolaget som med leiligheten.

– Går jeg ut ytterdøra, er det trappekaffe med naboene med en gang. Det er 10 av 10 for meg, ler hun.

De vakre, hundre år gamle murbygningene rommer uendelige historier. Denne familiens skrives på 73 kvadratmeter, fordelt på andreetasje og loft.

<b>TIL SIN RETT:</b> Vegghylla er arv, og det samme er alt av servise i hylla. Her kommer også de duse rosatonene på veggene bedre til sin rett. 
TIL SIN RETT: Vegghylla er arv, og det samme er alt av servise i hylla. Her kommer også de duse rosatonene på veggene bedre til sin rett.  Foto: Mint Agency

Leiligheten er ikke stor, til de er fire personer som bor her, men den har akkurat hva de trenger, i tillegg til hage og uteområder som tatt ut av Bakkebygrenda. Her er det nærhet til alt.

Hagebyen har de estetiske kvalitetene Thea elsker. Her er det historie og identitet, og miljøet er som skapt for de hverdagslige menneskemøtene hun lever for. Innendørs har det derfor vært fokus på å bevare.

Har beholdt identiteten

Mannen Haakon er arkitekt og driver TOTO Arkitekter sammen med tre partnere.

– For vår del har arkitekturen lagt føringen for hvordan vi skal ha det inne. Vi vil bevare sjarmen som eksisterer i bygget, og for all del ikke fjerne den. Det er rett og slett noen begrensninger som er blitt til en bra ting, og estetikken blir bare finere og finere, sier hun.

<b>PLASSBYGGET SKAP OG VINDU:</b> Skapet er laget med bjørkefiner, og mellom gang og stue er det åpnet opp og satt inn et vindu, ett av de få endringene paret har gjort med selve leiligheten, utover å sette farge på den.
PLASSBYGGET SKAP OG VINDU: Skapet er laget med bjørkefiner, og mellom gang og stue er det åpnet opp og satt inn et vindu, ett av de få endringene paret har gjort med selve leiligheten, utover å sette farge på den. Foto: Mint Agency

Den originale planløsningen er derfor beholdt. Her ligger hundre år gammel panel med ulike dimensjoner, og sjarmerende, gammelt tregulv.

Familien har kun malt, byttet fronter på kjøkkenet, bygget noen plassbygde skap og åpnet opp vinduet mellom gangen og stua.

– Jeg er virkelig ikke interessert i å strippe vekk identitet, det å lage et «nybygg» inni et gammelt gir ingen mening. Heldigvis er det mulig når planløsningen er god. Historien utenpå tar automatisk valg for innsida, i mitt hode. I tillegg er det billigere og bedre for oss, sier hun.

Les også: Det gamle sommerhuset skjuler en overraskelse

<b>FØR:</b> I dette soverommet ville Thea bytte ut det hvite med en beroligende blåfarge. Her er husets beste utsikt, derfor ønsket hun også å lage en liten kontorplass under vinduet.
FØR: I dette soverommet ville Thea bytte ut det hvite med en beroligende blåfarge. Her er husets beste utsikt, derfor ønsket hun også å lage en liten kontorplass under vinduet. Foto: privat
<b>PRAKTISK LØSNING:</b> Veggen har fått Malm-kommoder fra Ikea på rekke og rad, malt i samme farge som veggen. I enden er det blitt plass til et lite hjemmekontor med utsikt over hagen. Lampen er fra Audo. 
PRAKTISK LØSNING: Veggen har fått Malm-kommoder fra Ikea på rekke og rad, malt i samme farge som veggen. I enden er det blitt plass til et lite hjemmekontor med utsikt over hagen. Lampen er fra Audo.  Foto: Mint Agency

Litt rot hører med

Hos Thea og Haakon er hjemmet alltid en sosial sone. Thea lader opp med gode relasjoner og er ikke spesielt opptatt av å være alene.

– Hvis ikke noen har kommet over på besøk enda, er det fordi vi ikke har fått tak i dem. Det er det som er så bra med å bo her, ler hun.

Ikke er hun så opptatt av at det til enhver tid skal være ryddig heller, så organisering og praktiske løsninger er rett og slett ikke første prioritet.

– En god kopp kaffe trumfer ryddig, hver gang! Litt rot endrer ikke humøret mitt, sier Thea.

Hun har sjelden beslutningsvegring når det kommer til farger og interiør, da er det i tilfelle fordi hun vil kose seg med å være ubesluttsom.

– Jeg liker å fantasere om ulike alternativer, så i mitt hode finnes et helt eget maskineri med ti fabrikker som er døgnåpne hele tiden, ler hun.

<b>HERLIG KOMBO:</b> På veggen henger en String-hylle og et arvet speil. Legg merke til den kule miksen av sengetøy, med både striper og blomstermønster, begge fra Høie. 
HERLIG KOMBO: På veggen henger en String-hylle og et arvet speil. Legg merke til den kule miksen av sengetøy, med både striper og blomstermønster, begge fra Høie.  Foto: Mint Agency

Drømmejobb

Akkurat nå tenker hun på å bygge og lage utemøbler, all maten hun skal lage på utekjøkkenet, grønnsakene hun vil dyrke og ikke minst alle ideene andre har.

– Heldigvis klarer jeg å være rasjonell om jeg må være rask, sier hun.

<b>HIMMELSK SOVEROM:</b> Soverommet har den helt lyse blåfargen s1010-r80b på både vegger og tak. – Soverommene er trange med skråtak, og da er denne luftige blåfargen hjelpsom for å skape litt åpenhet, sier Thea. Den svarte lampen er arvet.
HIMMELSK SOVEROM: Soverommet har den helt lyse blåfargen s1010-r80b på både vegger og tak. – Soverommene er trange med skråtak, og da er denne luftige blåfargen hjelpsom for å skape litt åpenhet, sier Thea. Den svarte lampen er arvet. Foto: Mint Agency

Enn så lenge er det Oslos boliger som skal fargelegges, hjem etter hjem.

– Tenk å få jobbe med å skape stemning og fargepaletter tilpasset alle behov og interiørdrømmer. Da jeg var student og ikke visste hvordan arbeidslivet ville se ut, trodde jeg ikke i min villeste fantasi at det var dette jeg skulle ende opp med. Hver dag. Klyp meg i armen, smiler hun.

Les også (+): Slik bygger du senger under skråtak

Theas beste tips

– Start med deg selv! Men hvordan gjør man det? Legg merke til omgivelsene du trives i – det kan være i skogen, svaberg, saltvann? Etabler hvordan du kan overføre en følelse fra et sted eller et minne inn i hjemmet, sier Thea.

Hennes råd er å begynne med det som finnes i omgivelsene dine, for eksempel arkitektur eller utsikt.

TO ETASJER: Leiligheten på 73 kvadratmeter fordeler seg på to plan. Paret har valgt å beholde mest mulig av den originale planløsningen.
TO ETASJER: Leiligheten på 73 kvadratmeter fordeler seg på to plan. Paret har valgt å beholde mest mulig av den originale planløsningen. Foto: Jo Sjølie

Bruk farger eller estetikk fra den tidsånden du har rundt deg, men i en dagsaktuell setting.

– Det er mye «mas» om at man skal finne sin personlige stil. Men hvem bryr seg om stil? Det morsomme er å klare å sette sammen mange forskjellige stiler. Kurater egne kombinasjoner, ikke hig etter å ha en stil, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2024.

Les også