Hit reiser kongefamilien på ferie

Kongefamiliens feriefavoritter

Hav og fjell, hytteliv og eksotiske opplevelser har preget kongefamiliens ferier. Mens dronningen er som en fjellgeit å regne, er kongen havets store helt. De kan kunsten å feriere både hver for seg, alene sammen og med hele familien.

<b>SURFEGJENG</b>: Deilige fridager i Hoddevika på Vestlandet der hele kronprinsfamilien kom seg opp på seilbrett, og arveprinsesse Ingrid vant NM i surfing for junior kvinner i 2017.
SURFEGJENG: Deilige fridager i Hoddevika på Vestlandet der hele kronprinsfamilien kom seg opp på seilbrett, og arveprinsesse Ingrid vant NM i surfing for junior kvinner i 2017. Foto: Kongehuset.no
Publisert

Dronning Sonjas kjærlighet til den norske fjellheimen og kong Haralds nære forhold til havet har dominert valg av ferier for kongefamilien i over femti år. Pluss selvfølgelig utallige sommerferier på hytta på Mågerø på Tjøme.

Men også eksotiske utenlandsferier har betydd mye for kongeparet. De har vært på privat seilbåt-cruise i Karibia, og kongen har bodd i regnskogen i Amazonas.

I 2014 dro de på hemmelig ferie til Påskeøya i Stillehavet, og de har kombinert statsbesøk med ekstra feriedager som blant annet besøket i oldtidsbyen Petra.

De har også feriert på kongeskipet både langs kysten av Norge og til sydligere strøk, blant annet Kroatia. Ferier på Svalbard og i Lofoten har også etterlatt sterke inntrykk hos kongefamilien.

Se bilder fra kongeparets ferieturer:

<b>LONGYEARBYEN 2018:</b> Storfamilien liker å reise sammen. Her har kongeparet tatt med seg barn og svigerdatter, samt de fem barnebarna – fire jenter og en kar – til Svalbard. Foran fra høyre ser vi prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, kong Harald, prinsesse Märtha Louise og Leah Isadora Behn. Bak fra høyre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, Maud Angelica Behn og Emma Tallulah Behn.
LONGYEARBYEN 2018: Storfamilien liker å reise sammen. Her har kongeparet tatt med seg barn og svigerdatter, samt de fem barnebarna – fire jenter og en kar – til Svalbard. Foran fra høyre ser vi prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, kong Harald, prinsesse Märtha Louise og Leah Isadora Behn. Bak fra høyre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, Maud Angelica Behn og Emma Tallulah Behn. Foto: NTB
<b>TIL KARIBIA:</b> I 1998 dro kongeparet på et privat cruise til øya Antigua i Karibia. De fikk låne den flotte seilbåten «Saga», som tilhørte svoger Erling Lorentzen. Han var gift med prinsesse Ragnhild og bosatt i Rio de Janeiro. Med ombord var både mannskap, familie og nære venner. 
TIL KARIBIA: I 1998 dro kongeparet på et privat cruise til øya Antigua i Karibia. De fikk låne den flotte seilbåten «Saga», som tilhørte svoger Erling Lorentzen. Han var gift med prinsesse Ragnhild og bosatt i Rio de Janeiro. Med ombord var både mannskap, familie og nære venner.  Foto: NTB
<b>1983:</b> Ikke rart kongebarna ble tidlig sjøvant og svømmedyktige! Her kombinerer familien badeferie og VM-seilas på Hankø der bestefar kong Olav hadde sitt sommerparadis Bloksberg.
1983: Ikke rart kongebarna ble tidlig sjøvant og svømmedyktige! Her kombinerer familien badeferie og VM-seilas på Hankø der bestefar kong Olav hadde sitt sommerparadis Bloksberg. Foto: NTB

Regnskogen i Brasil

I alle de årene kong Harald var president i WWF (Verdens Villmarksfond) drømte han om å besøke regnskogen. I 2017 gjorde han endelig drømmen til ­virkelighet og dro på en ­invitert ferie til yanomami-indianernes landsby Demini i Amazonas nord i Brasil.

<b>GJORDE INNTRYKK: </b>Ferien i regnskogen i Brasil gjorde et sterkt og varig inntrykk på kongen.
GJORDE INNTRYKK: Ferien i regnskogen i Brasil gjorde et sterkt og varig inntrykk på kongen. Foto: Kongeligslott.no
<b>HENGEKØYEKOS:</b> Enda godt at kongen vår kan kunsten å slappe av. Her nyter han noen late timer i en hengekøye hos indianerne i regn­skogen i Amazonas.
HENGEKØYEKOS: Enda godt at kongen vår kan kunsten å slappe av. Her nyter han noen late timer i en hengekøye hos indianerne i regn­skogen i Amazonas. Foto: Kongehuset.no

Der bodde kongen i fire dager, sov i hengekøye, var med stammefolket på jakt og spiste lokal mat som selv­fanget villsvin, viltvoksende palmefrukter og rotfrukter fra indianernes kjøkkenhage. Kongen hadde med seg en tolk som hjalp ham å prate med de innfødte som levde nøyaktig slik forfedrene deres har levd i århundrer.

Da han dro, ble kongen pyntet med en fjærprakt fra ara-papegøyen, noe som regnes som en helt spesiell æresbevisning blant yanomami-indianerne. Fjærprakten ble festet rundt kongens overarm.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

Flatholmen i Risør

Kronprinsparet kjøpte Flatholmen utenfor Risør i 2008. Hytta var enkel og uten innlagt vann, og prisen var 9 millioner kroner. Flatholmen ble siden leid ut på åremål mens kronprinsparet ferierte på Dvergsøya i Kristiansand.

<b>KRISTIANSAND:</b> I mange år mens de tre barna var mindre, leide kronprinsparet en staselig sommerbolig på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Nå har de sagt opp leieavtalen og planlegger ny hytte i Risør.
KRISTIANSAND: I mange år mens de tre barna var mindre, leide kronprinsparet en staselig sommerbolig på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Nå har de sagt opp leieavtalen og planlegger ny hytte i Risør. Foto: Kongehuset.no
<b>HYTTEFERIE:</b> Ingenting er som norsk hytteferie enten det er ved sjøen eller på fjellet. Kongefamiliens hytte på Mågerø på Tjøme ligger usjenert til, men har likevel en praktfull utsikt. 
HYTTEFERIE: Ingenting er som norsk hytteferie enten det er ved sjøen eller på fjellet. Kongefamiliens hytte på Mågerø på Tjøme ligger usjenert til, men har likevel en praktfull utsikt.  Foto: NTB

Nå har de fått tillatelse av Risør kommune til å rive denne gamle hytta, og de har bedt arkitektfirmaet Snøhetta, som også har tegnet den nye Operaen i Oslo, om å tegne en ny hytte og et anneks.

Flatholmen har havgapet som nærmeste nabo, og her kan familien feriere noenlunde usjenert – til tross for at selve holmen ligger nesten midt i leia inn til Risør.

<b>RISØR:</b> Risørs befolkning gleder seg til å få kronprinsparet på plass og ønsker dem hjertelig velkommen.
RISØR: Risørs befolkning gleder seg til å få kronprinsparet på plass og ønsker dem hjertelig velkommen. Foto: NTB
<b>FJELLDRONNINGEN:</b> Hun er nok den sprekeste av oss, innrømmet kongen da en statue av turdronningen ble avduket i Slottsparken. Her er hun på fottur mot Keiservarden i Bodø i 2016.
FJELLDRONNINGEN: Hun er nok den sprekeste av oss, innrømmet kongen da en statue av turdronningen ble avduket i Slottsparken. Her er hun på fottur mot Keiservarden i Bodø i 2016. Foto: NTB
<b>PILEGRIM:</b> Prinsesse Ingrid har latt seg inspirere av farmor og blitt en ivrig fotturist i norsk natur. Her på pilegrims­vandring mot Nidarosdomen i 2019.
PILEGRIM: Prinsesse Ingrid har latt seg inspirere av farmor og blitt en ivrig fotturist i norsk natur. Her på pilegrims­vandring mot Nidarosdomen i 2019. Foto: Kongehuset.no

Asia og Midtøsten

I november 2010 vakte det oppsikt og kritikk da kronprinsparet tok barna ut av skolen og dro på en to måneders ferie i Asia og Midtøsten. De kalte det en dannelsesreise. Etter det har de holdt de fleste private ferieplaner for seg selv.

<b>HEMMELIG:</b> Her har vi funnet en koselig selfie fra en annen ferie familien hadde til varmere strøk.
HEMMELIG: Her har vi funnet en koselig selfie fra en annen ferie familien hadde til varmere strøk. Foto: Kongehuset.no
<b>TIL SYDEN:</b> Som de fleste av oss liker også kronprinsfamilien å ta seg en sydentur av og til. I 2019 dro alle fire til den lille øya Formentera, som ligger rett syd for Ibiza i Middelhavet. 
TIL SYDEN: Som de fleste av oss liker også kronprinsfamilien å ta seg en sydentur av og til. I 2019 dro alle fire til den lille øya Formentera, som ligger rett syd for Ibiza i Middelhavet.  Foto: NTB

Påskeøya i Stillehavet

I 2014 reiste kongeparet i all ­hemmelighet på påskeferie til Påskeøya i Stillehavet. De ville gå i oppdageren Thor Heyerdahls fotspor i anledning av at det var 100 år siden han ble født.

Kongeparet kunne fortelle at de hadde latt seg inspirere til reisen av Heyerdahls bok «Aku-Aku», som han skrev om sin ekspedisjon hit.

– Han var en fantastisk historieforteller. Det å ­sette seg ned ved et bord med Heyerdahl var som et eventyr, forteller kongen på kongehusets nettside.

Les også: Dronning Sonja avslører hemmelighet: – Da er det ingen som ser meg

<b>PÅ PÅSKEØYA:</b> I 2014 reiste kongeparet i all ­hemmelighet på påskeferie til Påskeøya i Stillehavet.
PÅ PÅSKEØYA: I 2014 reiste kongeparet i all ­hemmelighet på påskeferie til Påskeøya i Stillehavet. Foto: NTB
<b>OLDTIDSBYEN:</b> Heldigvis kan kongeparet av og til kombinere jobb og fritid. Da de var på statsbesøk i Jordan i 2020, ble oppholdet kombinert med et turistbesøk i oldtidsbyen Petra som står på UNESCOs verdensarvliste. Byen er over 9000 år gammel og nås gjennom en kløft i fjellet. 
OLDTIDSBYEN: Heldigvis kan kongeparet av og til kombinere jobb og fritid. Da de var på statsbesøk i Jordan i 2020, ble oppholdet kombinert med et turistbesøk i oldtidsbyen Petra som står på UNESCOs verdensarvliste. Byen er over 9000 år gammel og nås gjennom en kløft i fjellet.  Foto: NTB

Konge­skipet «Norge»

Kongeparet er veldig glad i å feriere ombord på konge­skipet «Norge», som kong Haralds farfar kong Haakon fikk i gave av det norske folk etter en innsamlingsaksjon på 1940-tallet.

Skipet blir benyttet både privat på ulike ferier og som bolig for kongeparet når de ­reiser kysten rundt på representasjonsbesøk.

<b>LANGS NORSKEKYSTEN:</b> Kongeparet er veldig glad i å feriere ombord på konge­skipet «Norge».
LANGS NORSKEKYSTEN: Kongeparet er veldig glad i å feriere ombord på konge­skipet «Norge». Foto: NTB
<b>KROATIA 2008:</b> Ikke helt alminnelige turister akkurat, men en kongelig familie på spasertur i den vakre gamlebyen Split i Kroatia. Hit kom de med kongeskipet «Norge» på en privat ferie, blant annet for å feire kongeparets 40-års bryllupsdag. Sammen med barn og barnebarn koste kongeparet seg på et to uker langt cruise i Adriaterhavet og Middel­havet, og shopping må til. Her leder dronningen og kronprinsessen an mens tålmodige ektemenn venter i bakgrunnen.
KROATIA 2008: Ikke helt alminnelige turister akkurat, men en kongelig familie på spasertur i den vakre gamlebyen Split i Kroatia. Hit kom de med kongeskipet «Norge» på en privat ferie, blant annet for å feire kongeparets 40-års bryllupsdag. Sammen med barn og barnebarn koste kongeparet seg på et to uker langt cruise i Adriaterhavet og Middel­havet, og shopping må til. Her leder dronningen og kronprinsessen an mens tålmodige ektemenn venter i bakgrunnen. Foto: NTB

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2024.

Les også