Tre generasjoner under samme tak i ferieidyllen Hvide Sande

Svigerforeldrene fulgte med på flyttelasset

Paret var lei storbylivet. De fant drømmeboligen på landet, men den var dessverre i dyreste laget. Da bestemte «svigers» seg for å bli med på lasset og spleise.

<b>STORFAMILIEN:</b> De tre generasjonene storkoser seg med det nye livet på landet.
STORFAMILIEN: De tre generasjonene storkoser seg med det nye livet på landet. Foto: Jens Bach
Først publisert

– Hadde vi fortsatt livet vårt i byen, hadde vi kommet til å «løpe» raskere og raskere. Vi valgte å bo et sted hvor vi innretter jobben etter livet vårt, ikke omvendt.

Det sier Christian Abildskov Thomsen (33), som fikk svigerforeldrene med på flyttelasset da han sammen med kona og datteren flyttet fra København til en gård på Vest-Jylland.

Nærmere bestemt ferieparadiset Hvide Sande, som du kanskje husker fra den danske krimserien ved samme navn, som gikk på NRK for et par år siden.

Her har de fått økonomisk frihet til å leve det gode liv, og et bofellesskap de ikke hadde planlagt.

– Vi trodde ikke dere ville flytte med, sier kona Simone (32) med et smil til foreldrene sine, Henrik og Lone.

Søkte roen og stillheten

De tre generasjonene, med Sigrid på to år som yngste medlem, er samlet rundt spisebordet i Christian og Simones leilighet på gården fra 1830.

<b>KVALITETSTID:</b> Sigrid hygger seg i sofaen med mormor og morfar. Oljemaleriet «Monkey Beat» av kunstneren Peter Hall er å få kjøpt gjennom online-galleriet Mynewart.dk
KVALITETSTID: Sigrid hygger seg i sofaen med mormor og morfar. Oljemaleriet «Monkey Beat» av kunstneren Peter Hall er å få kjøpt gjennom online-galleriet Mynewart.dk Foto: Jens Bach

Den unge familien kom fra en leilighet sentralt i den danske hovedstaden København. Foreldrene bodde noen mil unna.

Tanken om å forlate storbylivet hadde lenge modnet hos Christian og Simone.

Under covid-pandemien i 2020–2022 hadde paret oppholdt seg mye i mer landlige omgivelser, på Vest-Jylland.

– Før søkte vi roen og stillheten når vi dro fra byen og til et sommerhus her, men vi ble så glad i naturen at vi tenkte: Hvorfor ikke gjøre det permanent? forklarer Simone.

Hun og Christian lette etter et egnet sted og forelsket seg i Mathildes Klitgård, men den var for dyr for det unge paret.

– Det fortalte vi hjemme hos mamma og pappa en kveld, og så sa de at de gjerne ville bli med. Vi trodde de sa det på gøy, men like etter kjøpte vi huset sammen, forteller Simone.

Våren 2022 overtok de sitt nye hjem i Hvide Sande.

Les også: Anettes (59) foreldre kom på julebesøk. De dro aldri hjem igjen

<b>PROBLEMFRITT:</b> Sigrid har klart overgangen fra barnehage i storbyen til barnehage på landet helt uten problemer. 
PROBLEMFRITT: Sigrid har klart overgangen fra barnehage i storbyen til barnehage på landet helt uten problemer.  Foto: Jens Bach

Spontan beslutning

Henrik og Lone, begge 57, hadde egentlig ikke sett seg for seg at de skulle bo slik på landet.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Men da muligheten for å bo sammen med datteren Simone, svigersønnen Christian og barnebarnet Sigrid dukket opp, endret de mening.

– Vi tok en rask beslutning, som Henrik smilende uttrykker det.

Lille Sigrid virker ganske fornøyd med den beslutningen. For det betyr at mormor og morfar alltid er rett bak døren som skiller de to hjemmene i den gamle gården.

– Når morfar sier noe, lytter Sigrid, konstaterer Christian med et smil.

Les også (+): Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

Et helt annet tempo

Morfaren har akkurat hentet noen bøker til Sigrid, og familien drikker kaffe. Roen senker seg, akkurat slik meningen har vært med å flytte hit.

<b>VEGG I VEGG:</b> Døren til besteforeldrenes leilighet er lukket. Lurer de voksne på noe, sender de en SMS, de går ikke bare rett inn til hverandre. Men det gjør Sigrid, som elsker å ha morfar vegg i vegg.
VEGG I VEGG: Døren til besteforeldrenes leilighet er lukket. Lurer de voksne på noe, sender de en SMS, de går ikke bare rett inn til hverandre. Men det gjør Sigrid, som elsker å ha morfar vegg i vegg. Foto: Jens Bach

– Jeg trives med at jeg ikke behøver å være en del av «racet», slik vi opplevde det i hovedstaden om morgenen når alle går på rekke ned i metroen og hopper på banen, sier Christian.

– Og du kan ha på deg dine egne klær når du går på jobben, skyter Simone inn.

– Ja, jeg trenger ikke å ha på meg bankdressen, repliserer en smilende Christian.

Han har byttet ut finansjobben med lærerjobb på videregående skole. Alle fire jobber med andre ting enn de gjorde i København.

Les også: Baard og Ethel sa opp jobbene sine og kjøpte bitteliten gård med boplikt – usett

Fikk raskt jobb

– Man skal ikke være redd for at man ikke får jobb hvis man flytter hit. Når folk skjønner at vi bor her fast, er de ganske åpne, og det er lett å bli en del av samfunnet, sier Henrik.

Også han fikk seg raskt jobb, men sa opp etter kort tid.

– Jeg hadde jo bare havnet i et nytt hamsterjul, så jeg sa opp og tenkte at det nok skulle gå, sier Henrik.

– Det er jo ingen hemmelighet at huset koster mindre her enn der vi kommer fra. Det har gitt oss større økonomisk frihet enn før, men jeg vil gjerne ha noe å gjøre, understreker han.

Snart begynner han som museumsvert og formidler lenger oppe langs kysten.

– Det er ikke så god lønn som jeg har hatt i tidligere jobber, men hva så? Jeg gleder meg til å kjøre dit og være i de flotte omgivelsene, sier Henrik.

Mormor Lone begynner også som museumsvert, samme sted hvor Simone er tilknyttet på frilansbasis.

Her de bor nå, kan Simone bruke mer tid på sitt eget firma, hvor hun lager smykker og andre produkter av rav.

– Jeg kom fra et designmiljø i København, hvor mange var som meg. Et slikt miljø finnes ikke her, men jeg har møtt andre som jeg har felles interesser med, sier hun.

Les også (+): Jeg trenger hjelp hjemme, men min sønn nekter å stille opp

Megakule

Alle fem virker fornøyde med å ha flyttet, og når man ser ut av vinduet og får øye på de beitende sauene i bakgrunnen, er det ikke vanskelig å forstå.

Inntil videre har det heller ikke ført til problemer å bo flere generasjoner under samme tak.

<b>DYREGLAD FAMILIE:</b> Tre generasjoner gleder seg over sitt nye og mer landlige liv. Sauer som beiter rett utenfor huset – sånntno ha'kke vi i by'n.
DYREGLAD FAMILIE: Tre generasjoner gleder seg over sitt nye og mer landlige liv. Sauer som beiter rett utenfor huset – sånntno ha'kke vi i by'n. Foto: Jens Bach

Men de har faste regler om at man ikke bare kan komme brasende inn til hverandre.

– Den eneste som ikke respekterer det, er Sigrid, sier Simone med et smil.

Noen særlig forskjell på folk fra storbyen og her, merker de ikke.

– Nei, jeg har ikke opplevd noe kultursjokk som mange snakker om, men de har sett rart på meg når jeg har spurt etter kikertmel i butikkene, erkjenner Henrik med et skjevt smil.

Simone, derimot, merker forskjellen.

– I København følte jeg ikke at jeg tok mye plass, men det føler jeg her. Jeg er på bortebane, men jeg synes vestjydene er megakule, og så smiler jeg når noen omtaler meg som den vakre københavnjenta.

De ler rundt bordet. Det er fredag, og snart kommer venner fra København på besøk.

Det er alltid plass til gjester på gården, hvor det til daglig bor fem storbymennesker som har vist seg å bli som innfødte på landsbygda.