test

Test av tre bålpanner: Én er best til bål og grilling, en annen til kos og varme

En god bålpanne samler familie og venner utendørs året rundt, enten som bålplass - eller til matlaging. Vi har testet tre varianter.

Pluss ikon
SAMLER FAMILIEN: Bålpannen blir fort et naturlig samlingspunkt. Det er trivelig for de voksne og moro for de yngste med litt grilling. Her er det pannen fra Espegard som er i bruk.
SAMLER FAMILIEN: Bålpannen blir fort et naturlig samlingspunkt. Det er trivelig for de voksne og moro for de yngste med litt grilling. Her er det pannen fra Espegard som er i bruk. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Vi har testet tre ganske ulike typer bålpanner gjennom høsten og vinteren. Ved valg av testmodeller skilte vi på både pris og utforming, for å se hva vi kan få for pengene, men også for å vurdere ulike bruksområder.

Med en prislapp på 1600 kroner for den billigste til opp mot 10 000 kroner for den dyreste i denne testen, sier det seg selv at det er kvalitetsforskjeller i tillegg til noe ulike bruksområder.

Velg riktig bålpanne

Det første du bør bestemme deg for når du skal velge modell, er om du skal lage mye mat på bålpannen eller ikke. Espegard skiller seg her soleklart ut.

I tillegg til å fungere bra som en bålplass, er det mye tilleggsutstyr tilgjengelig til mat­laging; som en egen popkornkjele, grillrist, stekehelle og opp­hengskjetting til kaffekjele og gryter.

Om det kommer fett nede i pannen, er dette ganske greit å vaske ut når den er blitt kald.

Om du skal ha en bålpanne for å oppleve levende flammer og kjenne varmen fra bålet, er det løsningen fra Solo Stove som er absolutt best.

Denne bålpannen takler vind veldig godt, og når du har fått god fyr, takler den relativt mye fukt og snø uten av det går nevneverdig mye ut over funksjon.

Grillpannen fra Sunwind er først og fremst en rimeligere og enklere løsning for dem som ikke skal bruke bålpanne spesielt ofte og har behov for å pakke den bort etter bruk.

Den kan også være et greit valg for dem som skal ha med seg bålpanne til grilling i for eksempel bobilen.

Les også: (+) Test av truger for hytte og topptur

Solo Stove Yukon Kit 27": Best på varme

Størrelse: Ø 70 cm, h 41 cm
Standardutstyr:
Selve pannen og sokkelring. En del ekstrautstyr tilgjengelig
Pris:
kr 8990

+ Varmer godt. Brenner rent. Solid. Lett å plassere
- Minus: Ikke særlig egnet til grilling

Solo Stove setter en ny standard med tanke på bålpanner. Yukon er den største modellen. Den er ikke egnet til å klargjøre de store grillmåltidene, men ellers er det lite som trekker ned.

SOLO STOVE: Veldig god varmeeffekt. Den beste for deg som har bålpanne for bålkosens og varmens skyld.
SOLO STOVE: Veldig god varmeeffekt. Den beste for deg som har bålpanne for bålkosens og varmens skyld. Foto: John Arne Tungen

Solid, står støtt, ikke noe stativ som hindrer utsikt, varmer ufattelig godt og brenner nærmest uten røyk når forholdene er gode.

Om du legger på godt med ved, men ikke så mye at det dekker luftehullene helt øverst på innsiden, vil du se at den fungerer nærmest som en moderne, rentbrennende vedovn og avgir minimalt med røyk.

SOLO STOVE: Doble vegger og luftehull i bunnen og øverst på innsiden gir meget god lufttilgang, renere forbrennings­prosess og lite røyk.
SOLO STOVE: Doble vegger og luftehull i bunnen og øverst på innsiden gir meget god lufttilgang, renere forbrennings­prosess og lite røyk. Foto: John Arne Tungen

Du vil også oppleve at den varmer utrolig mye. Med tanke på varmeeffekt må den oppleves! Konstruksjonen, sammen med en bunnring som den står på, gjør også at du kan sette den på for eksempel et tregulv uten av det tar skade.

Ulempen med denne bålpannen er at den ikke egner seg spesielt godt til matlaging. Litt grilling av pølser og marshmallows går bra, men den er ikke like egnet om det kommer fett og matrester inn i de doble veggene.

Kan settes rett på terrassen om en bruker sokkelring. Varmer mest! Solo Stove er den beste bålpanna til bålbrenning, kos og varme.

Espegard Bålpanne 70: Best til matlaging

Størrelse: Ø 70 cm, h stativ 190 cm
Standardutstyr:
Grillrist og oppheng til kjele. Mye ekstrautstyr tilgjengelig.
Pris:
fra kr 3290

+ Solid. Står støtt. Mye ekstrautstyr. Godt egnet til grilling
- Ømfintlig for vind. Stort stativ

Toppmodellen fra velkjente Espegard er nok den modell­typen de fleste tenker på når de hører begrepet bålpanne. Dette er stabile, solide bålpanner som takler godt å stå ute og tåler mye bruk.

ESPEGARD: Espegard Bålpanne 70 er det beste valget om du er mest opptatt av matlaging.
ESPEGARD: Espegard Bålpanne 70 er det beste valget om du er mest opptatt av matlaging. Foto: John Arne Tungen

På vår testmodell hadde vi med vindskjerm (ekstrautstyr). Her er det ikke noe hokus pokus, legg i ved og tenn på.

Det kan være litt dumt med det massive stativet om dere sitter rundt pannen. Den er litt utsatt for vind, selv med vind­skjermen. Dette er førstevalget om du skal grille mye på bålpannen.

Ulempen med denne tradisjonelle bålpannen er at det ganske raskt blir ufullstendig forbrenning av veden om det blåser, snør eller det er litt fukt i luften. Da kan det bli sur røyk som blåser den ene eller andre veien.

Selv om vi setter opp vindskjermen som kan kjøpes som ekstrautstyr, er denne modellen ganske ømfintlig for vind.

Espegard er best til bål og grilling.

Les også: (+) Stor test: Her er ullundertøyet som vil holde deg varm

Sunwind Ask bålpanne: En lettvekter

Størrelse: Ø 65 cm, h stativ 140 cm
Standardutstyr:
Grillrist og gnistfanger. En del ekstrautstyr tilgjengelig
Pris:
Fra kr 1690

+ Lett. Enkel å demontere. Pannen kan brukes uten stativet.
- Ustabilt stativ. Ruster ganske raskt. Litt spinkel.

SUNWIND ASK: Sunwind Ask bålpanne er en noe enklere modell enn de to andre. Den er mest ustabil av de tre, men er til gjengjeld enklest å pakke bort.
SUNWIND ASK: Sunwind Ask bålpanne er en noe enklere modell enn de to andre. Den er mest ustabil av de tre, men er til gjengjeld enklest å pakke bort. Foto: John Arne Tungen

Sammenlignet med de to andre bålpannene, blir denne litt spinkel og ustabil. Den er en lett utgave som er enkel å slå sammen og pakke bort.

SUNWIND: Et godt valg hvis du ikke bruker bålpanne så ofte, og har behov for å pakke den vekk etter bruk. Den kan brukes med stativ eller uten (som her).
SUNWIND: Et godt valg hvis du ikke bruker bålpanne så ofte, og har behov for å pakke den vekk etter bruk. Den kan brukes med stativ eller uten (som her). Foto: John Arne Tungen

Godt egnet til for eksempel bobil eller om du ønsker å pakke bort pannen etter hver gang den er brukt. Den rustet også raskere enn de to andre, noe som viser til at denne kanskje ikke bør stå ute over tid. Smart løsning med å heve og senke grillristen.

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2021, og sist oppdatert 23/10 2023.

Les også