Torshovredet:
Mye var feil med den lille Oslo-leiligheten, mente Eskil og Gry – sjekk hva de gjorde
Det var mye som var feil med leiligheten Eskil var på visning i, men arkitekten og compact living-entusiasten så kvalitetene.
Leiligheten hadde blant annet en hjemmesnekret, livsfarlig hems som ikke holdt mål, og var i prinsippet ett stort rom som var vanskelig å møblere.
– Heldigvis for meg foregikk også visningen midt under hetebølgen sommeren 2018, så temperaturen her var heller ikke til holde ut, smiler Eskil.
For leiligheten med nesten fire meter under taket, fantastiske lysforhold og egen takterrasse rundt det hele, endte med å bli hans den sommeren.
– Som arkitekt, var dette definitivt en skikkelig morsom oppgave jeg kunne jobbe med og forbedre.
Eskil Frøyen Nybø (32) og samboer Gry Katrin Reiremo (32) bor på 33 kvadratmeter i en totalrenovert leilighet fra 1930-tallet på Torshov i Oslo. Eskil er arkitekt i A-lab Arkitekter, Gry Katrin er psykologistudent. Eskil har instagramkontoen @torshovredet.
Med min barndom i en klassisk sveitservilla fra 1910, og en arkitektfar som er langt over gjennomsnittlig opptatt av autentisitet, klassisk arkitektur og arkitektoniske virkemidler, er jeg nok blitt godt «primet».
Vi er jo så fornøyd med hele leiligheten, men om vi skal plukke ut én ting, så må det være soverom- og hemsløsningen.
Det er ingen tvil om at funksjon kommer svært høyt på prioriteringslisten når man skal innrede en leilighet av denne størrelsen. Jeg kan til og med strekke meg til å mene at: «Har det ingen funksjon, har det ikke livets rett.»
Planlagt ned til millimeteren
Som sagt, så gjort. Ett år ble brukt på å planlegge og tegne, og det neste året på å bygge.
– Det ble planlagt ned til millimeteren, og det gjorde også at jeg slapp å ta så mange avgjørelser underveis i byggeprosessen. Problemer var allerede oppdaget og løst før de dukket opp. Det er utrolig tilfredsstillende å oppleve og erfare at man kan stole på sine egne tegninger og avgjørelser på denne måten, sier Eskil entusiastisk.
Les også: Hytteeieren var lei av det gule panelet. Nå er rommet ikke til å kjenne igjen
Summert er det bygget to nye hemser med tilhørende stige og trapp. I tillegg har Eskil bygd walk
in-garderobe, bibliotek, media-vegg/møbel med uttrekkbar kjøkkenøy og en stor plassbygget sittesofa.
Selv om han er arkitekt med overordnet kunnskap om bygging og prosjektering, var det ikke gitt at den praktiske utførelsen skulle gå like glatt. Men det å bruke hendene har alltid vært noe han har likt å drive med, alt fra å snekre, bygge modeller og lage proto-typer. Eskil tror interessen er nøkkelen.
– I tillegg kommer man langt ved å ha evnen til å sette i gang, gjøre det, og deretter holde ut, sier han. Konklusjonen er at det har vært et eventyr, og en av de største utfordringene i livet mitt hittil.
Interiørstilen er også nøye gjennomtenkt. Inspirasjonen lå først og fremst i det nordiske, det skulle være moderne og tidsriktig.
– Men jeg har også latt meg inspirere av den klassiske arkitekturen, og den tids idealer og dekorative elementer. I tillegg har jeg gløttet til den mer nærliggende Art deco-perioden, fra tidlig 1900-tallet, noe som stemmer godt med tanke på når selve bygget er fra, sier han.
I hele leiligheten er det tre «farger» som går igjen; hvitt, blått og eik.
– Men, det blå møter aldri det hvite. Eiken kommer alltid mellom som en megler, eller som en slags pepperkakeform som lager hull i det hvite. Hele leiligheten er komponert ut fra denne enkle regelen, sier Eskil.
På spørsmål om han tro han har funnet sin stil, er svaret nei.
– Som arkitekt mener jeg at det bør være byggeoppgaven som velger stil, og ikke en selv. Å begrense seg til en stil vil jo også gjøre livet så mye mer kjedelig! Det blir litt som å bare spise krokodiller fra smågodthyllen resten av livet, og jeg liker salt lakris også, smiler han.
Les også (+) Jeg nærmest løp etter mannen min med støvsugeren, livredd for å ha det skittent og kaotisk
Dyrt eller billig?
Vi har spurt Eskil: Varige løsninger og dyr design, eller billig og bra nok?
– Jeg synes jo det bør være både varig, billig og bra. Som et slagord hentet fra en reklame. Men det er bare så synd at disse tre egenskapene nesten aldri beskriver en og samme ting. For eksempel er varig og bra ofte veldig dyrt.
– Som en huskeregel, tenker jeg at man bør oppfylle to av disse kriteriene, der "varig" alltid er en av dem. Det at noe er varig er, etter min mening, den desidert største samfunnsmessige og miljømessige bidragsyteren her. Det er altså "lov" å handle billig, så lenge dette kriteriet er oppfylt.
Se flere bilder av leiligheten under: