bygget på en holme
Da Stian og Vidar så fedrenes gamle arbeidsplass, skjønte de at det bare var én ting å gjøre
På en holme i havet bygget to fedre en felles arbeidsplass. Sønnene deres har sammen tatt vare på kysthistorien ved å gjøre stedet om til et feriehus.
Like ved land ved Alvsvåg i øyriket Bømlo ligger holmen Hengjo.
Fedrene til tremenningene Vidar og Stian Alvsvåg eide den og en fiskebåt sammen.
Navnet hinter om at det på denne holmen ble hengt bomullsnøter til tørk.
Holmen var ideell for stortørking, og lett tilgjengelig bare noen åretak fra land.
Fellesskapet er fortsatt viktig, bare på en annen måte. Tremenningenes koner Hege og Gunn Sissel ble med til den gamle fiskeribygningen på inspeksjon i 2012.
Da skjønte de at drømmen om felles hytte ville innebære mye jobb. Bygningen holdt på å rase ut i havet!
Sted: Avlsvåg, Bømlo, Vestland
Byggeår: Slutten av 1920
Totalrenovert: 2012–2017
Størrelse: 180 m²
Utvendig kledning: Panel
Tak: Takstein
Rominndeling: Kjøkken, to stuer, to ganger, loftsstue, fire soverom, fire bad og vaskerom.
Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.
– Tilfeldigvis filmet vi da Stian satte foten i en bærebjelke av betong, som ga etter og medførte et lite ras. Vi planla å ta vare på mest mulig av bygningen, før den ramlet sammen, forteller Hege.
Les også: Valgte bort strøm og vann: Urd og Trond bygget en hytte helt utenom det vanlige
Rev og bevarte
Etter at de måtte rive fedrenes gamle arbeidsplass, fikk Vidar og Stian tillatelse til å bygge nytt, i samme størrelse.
– Vi ble veldig engasjert i prosjektet vi også, sier Hege, som sammen med Gunn Sissel syntes det var fint å lage et felles samlingssted for familiene.
– Selv om vi ikke klarte å berge det gamle, og hytta er et nybygg, føler vi at den tar vare på kystkulturen og minnene som henger igjen etter den 100 år gamle nothengja som sto her frem til 2017.
Resultatet er blitt et feriested som ved springflo blir omflødd av havet. Under slike spesielle forhold blir hytta omtrent som en husbåt. Og selv om parene er naboer hjemme, føler de at de kommer til noe helt annet her ute. Hverdagen forlates på kaia når de setter seg i båten.
Les også (+) Lag utepeis selv: Denne pizzaovnen klarer alle å lage
Inne er hytta bygget slik at den kan gjøres om til to enheter. Men parene synes det er finest å holde den åpen. Fra kjøkkenet kan man se tvers gjennom hytta når man setter opp alle dørene i det langsmale bygget. Store vinduer gir flotte naturopplevelser innefra.
Trestokker fra fiskeribygningen er behandlet med et middel mot mått, en type borebille, som kan være et problem ved kysten.
Trebjelkene kommer godt frem i de ellers lyse rommene. De gamle materialene har for parene vært spesielt viktig å kunne dekorere med siden de måtte bygge nytt, som en del i det å ta vare på historien.
En gammel stamp er reparert, den er blitt til et barbord, en glassplate ble bestilt på mål. Som dekor er det lagt ned lys og garnkuler.
– Da vi kjøpte Hengjo, kunne bygningen ryke med i neste storm. Mange brukte stedet, det var litt farlig for barna som snek seg ut dit, så vi er glade for å ha sikret stedet.
Les også: Da Therese kom hjem og ble møtt av dette synet, fikk hun en idé
Dialog med kommunen
Underveis i byggingen har det vært en dialog med kommunen om utformingen av hytta.
– Vårt råd til andre som skal bygge på et sted med mye historie, er å rådføre seg med kommunen tidlig, samt å være åpen om planer man har, forteller Hege.
Det tok tid før Hengjo ble godkjent også for overnatting. Familien lette en stund etter en båt for å sove i. Den måtte ligge stabilt i sjøen.
– Vi lette til og med utenlands. Så fant vi den perfekte båten like bortenfor Hengjo. Her er det godt med soveplasser, som vi fortsatt bruker. I en lavvo har vi laget senger av paller og madrasser. Barna elsker å overnatte her.
Parene har tre barn hver som gjerne tar med seg venner ut. Når holmen fylles med barn, vekker det mange minner hos Stian og Vidar, fra somrene på Hengjo da selv var små og det vrimlet av barn der ute.
– Hvilepuls og det å være sammen er så fint med Hengjo. Noen tv-skjerm her ute er uaktuelt. Her er det annerledes å være ute, og når vi sover i båten og i lavvoen, setter det oss i en helt spesiell stemning.
Les også: (+) – Tidligere fuktskader har gjort at vi må bytte stubbeloft og isolasjon. Kan vi bruke baderomsplater?
Se flere bilder av hytta både før og nå: