Egentlig skulle dette være et tradisjonelt anneks med smårutete vinduer. Men så ble det noe helt annet.
Tekst og foto: Kathrine Sørgård
Først publisertSist oppdatert
Når morgenrøden farger fjelltoppene i det fjerne, har Andris og Anne-Marit Wangensteen orkesterplass mot en naturskjønn forestilling. Da er det bare å benke seg ned for å ta inn over seg utsikten foran de store vinduene.
At det ble slik, var ikke planlagt. Egentlig skulle paret bygge et anneks til gamlehytta, slik at det ble lettere for hele storfamilien å være på hyttetur i Vestre Slidre sammen.
Her begynte hyttelivet for 71 år siden for Anne-Marit. Hun var ett år og var med til bestemorens støl like ved. Den ble etter hvert innlemmet i hyttefeltet, der foreldrene hennes bygget hytte i 1964.
– Vi valgte å bygge en ny, arkitekttegnet hytte i stedet for et anneks, etter en inspirerende samtale med en arkitekt, sier Anne-Marit.
Se bildegalleri nederst i saken.
Arkitekt: Erling Magnus Hjermann
Byggeår: 2018
Størrelse: 150 m²
Utvendig kledning: Malmfuru satt inn med jernvitriol
Tak: Malmfuru
Rominndeling: Tre soverom, to hemser, kjøkken og stue, entre, vaskerom, to bad, velværerom med badstue og dusj. Gang.
Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. Badstue. Garasje med smørebod.
Se mer
Hytta er bygget på en tomt like bak den gamle familiehytta, som de to barna deres nå deler på sammen med sine familier.
Bor på hytta
– Nå er det så fint å gå på besøk til hverandre! At barnebarna har et forhold til området, synes jeg også er fint. Da jeg var liten, var det bare noe få støler og hytter i området. En påske blåste det tvers gjennom, da la det seg snø under senga og den lå der fortsatt da vi dro, selv om vi fyrte, smiler Anne-Marit. Overgangen til gulvvarme, som gjør det overflødig å fyre i peisen, er formidabel. Det er nesten så hun savner å tine opp foran peisen mens de fyrte opp etter en lang dag ute på ski.
Men all komforten har gitt paret nye muligheter. De er blitt så glad i hytta, at de har flyttet hit.
– For å få det til, nedskalerte vi fra hus til en liten leilighet i Oslo. Vi har fått tillatelse av kommunen til å bo på hytta i fem år. Vi merket mer og mer at vi ikke hadde lyst til å reise hjem når vi var her, forteller Andris.
– Arkitekten har tegnet hytta som et indre landskap slik at uansett hvor vi er, så har vi i kontakt med fjellheimen utenfor, sier han og ser bort til toppene han har besteget flere av.
Høyde over havet: 798 m
Kommune: Vestre Slidre
Fylke: Innlandet
Se mer
Plass til alle
Hytta er nøye plassert i terrenget, tilpasset utsikt, vindretninger og solforhold. Når de kommer inn, ser de fjellheimen umiddelbart på klare dager. Entreen er romslig, med plass til mange som kan ramle inn over dørstokken med alt av skiutstyr.
Den er også et skille mellom soveavdelingen og rommet som stue og kjøkken samlet i. Oppholdsrommet ligger midt mellom to sovesoner med bad. En løsning som gjør det enklere for storfamilien å være sammen også i den nye hytta.
– Glassgangene tar vare på utsikten mot solsiden og gjør at man kan se gjennom hytta utenfra, forteller Andris. Han får mer og mer sansen for de arkitekttegnede løsningene. Selv om arkitekturen ble helt annerledes enn de så for seg, er de glade for at de valgte å bygge en hytte som de vet vil være til stor glede for resten av familien i fremtiden.
For Anne-Marit er hytta også en forbindelse til gode venninner hun har kjent gjennom et helt liv. Røn, hvor hun kommer fra, er like i nærheten av Vaset.
– Det er i grunnen her vi treffes mest og drar på turer sammen. De fleste av oss er pensjonister nå, med god tid. Andris hadde 70-årslaget sitt her.
– Du kan jo tenke deg hvordan stemningen var da vi var 20 kamerater samlet i badstua!