Vann og Kloakk på hytta

Vann og kloakk på hytta kan koste deg skjorta: – Beløpet varierer veldig

Det er ganske kostbart, men øker bekvemmeligheten på hytta. Slik kommer du i gang.

ØNSKER DU BAD PÅ HYTTA?: Hvis hytta ligger et sted der det ikke er mulighet for å koble seg til offentlig vannverk, kan du undersøke om det finnes et privat alternativ som tilbyr tilsvarende tjenester.
ØNSKER DU BAD PÅ HYTTA?: Hvis hytta ligger et sted der det ikke er mulighet for å koble seg til offentlig vannverk, kan du undersøke om det finnes et privat alternativ som tilbyr tilsvarende tjenester. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Har du hytte uten innlagt vann og avløp, frister det kanskje å få dette på plass. Men vær klar over at det er et kostbart grep.

– Den mest opplagte fordelen med å få lagt inn vann og avløp er at det blir mer bekvemt på hytta, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening, og legger kjapt til at du dermed får en standard på hytta som ligner mer på den du har hjemme.

Det betyr også at det blir enklere å bruke hytta hele året.

Han viser dessuten til tidligere undersøkelser som antyder at hytter med vann og avløp er mer enn dobbelt så populære, og dobbelt så dyre, som hytter uten dette.

VANN I KJØKKENKRANA: Ønsker du innlagt vann og kloakk på hytta, bør du starte med å spørre hyttekommunen om det er mulig.
VANN I KJØKKENKRANA: Ønsker du innlagt vann og kloakk på hytta, bør du starte med å spørre hyttekommunen om det er mulig. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Dette gjelder nok fortsatt, vi tror ikke folk har blitt mindre opptatt av å ha det komfortabelt.

Dette mener eiendomsmeglerne

Det er eiendomsmegler Eivind Bjorå i Krogsveen Sørlandet, enig i. I atten år har han solgt hytter i Setesdalen – og blant annet på Hovden øverst i Setesdal.

<b>EIENDOMSMEGLER:</b> Eivind Bjorå
EIENDOMSMEGLER: Eivind Bjorå Foto: Privat

– De aller fleste ønsker at vann og kloakk er innlagt, og min erfaring er at det ønskes en høyere standard og flere fasiliteter på hytta enn for 12–15 år siden.

Samme erfaring har Bente Holen Bergseng, som selger hytter i områdene rundt Sjusjøen og Hafjell. Hun tror denne preferansen er kommet for å bli.

– I de områdene der det er mulighet for å legge inn vann og avløp, blir nok dette gjort i veldig stor grad. Det er ofte fokus på forholdene rundt dette i forkant av eventuelle bud, forklarer hun.

Likevel er det fortsatt interesse for hytter uten vann og avløp. I mange områder er det ikke mulig å koble seg på offentlig infrastruktur, men det trenger ikke dempe salget når det gjelder pris eller omløpshastighet.

– Det at hytta er solid og har en meget god beliggenhet kan fint trumfe vann og avløp. Det er gjerne de som er mer opptatt av området eller stedet, enn av fasiliteter, som går for en slik hytte. Dessuten, har du innlagt strøm eller solceller, er det mulig å få til fungerende, alternative løsninger for vann og avløp, sier Bergseng.

<b>KOBLET TIL:</b> Her har hytta blitt tilkoblet det kommunale nettet for vann og kloakk.
KOBLET TIL: Her har hytta blitt tilkoblet det kommunale nettet for vann og kloakk. Foto: Samfoto/Espen Bratlie

Les også: Naboene ristet på hodet da de hørte om planene Kine og Erlend hadde for det falleferdige huset

Vurder fordeler og ulemper

Før du bestemmer deg for å legge inn vann og kloakk i hytta, bør du ha vurdert fordeler mot ulemper med å gjøre dette, råder Geving i NEF.

For det er ikke bare en kostbar investering, det fører også med seg mer vedlikeholdsarbeid og en risiko for frostskader på vannrørene om vinteren.

– Vurder verdien av innlagt vann og avløp på hytta opp mot kostnadene til installasjon og årlige utgifter knyttet til dette, tipser han.

Heller du mot å legge inn vann og kloakk i hytta, er det flere ting du må undersøke.

Start med å kontakte hyttekommunen for å få hjelp til å finne ut hva slags bestemmelser som gjelder der.

Kommunen vil ha oversikt om hytta ligger slik til at du kan knytte deg til offentlige vann- og avløpsnettet, forklarer Ole Birger Lien i Bykle kommune.

– Dersom det er mulig, må du søke kommunen om å koble deg til, sier han.

Tilkoblingsavgift

Måten du søker på, kan variere basert på hvor du har hytte. Det beste rådet er derfor å spørre kommunen om råd.

I den populære hyttekommunen Bykle, hvor blant annet Hovden er, finnes søknadsskjemaet på kommunens hjemmeside, og det er digitalt.

Det er gratis å søke, men dersom søknaden blir godtatt, må du betale en tilknytningsavgift, forteller Lien. For vann er denne avgiften i 2024 på 35 625 kroner, for avløp er den på 67 375 kroner.

– Selve påkoblingen gjøres i samråd med kommunens ansatte. Graving av grøft og legging av rør fra hovedledning og inn til hytta må fagfolk gjøre, og hytteeier bestiller disse og bekoster dem selv, sier han.

I andre kommuner kan prisene være helt annerledes. I Oppdal kommune, til eksempel, er tilkoblingsgebyret for vann 10 000 kroner, og det samme er det for avløp. I Hol kommune er også tilkoblingsgebyret lik for både vann og avløp, det koster 21 875.

– Beløpet varierer veldig, poengterer Bjorå, og fortsetter:

– Noen steder er det tilrettelagt for påkobling, da kan det være at hele jobben med alt fra søking, graving og tilkobling kommer på 300 000, mens det andre steder koster 500 000 kroner for bare tilkoblingsjobben. Men kan si at det generelt er litt dyrere langs sjøen enn på fjellet og i innlandet, forteller han.

Uavhengig av om du skal koble deg opp på kommunalt eller privat anlegg, må du selv sørge for den private stikkledningen din frem til anlegget. I mange tilfeller betyr det at du også må grave på hyttenaboenes eiendom for å få lagt røre ned i bakken og inn til tilkoblingspunktet. 

– Plan- og bygningsloven gir ikke tillatelse til at du kan føre ledningen din over andres eiendommer, dette er noe du må be om lov til selv. Så da er det bare å snakke med naboene og inngå avtale på dette, sier Karianne Listerud Lund, advokat hos Formue Advokater.

Hun anbefaler på det sterkeste å tinglyse avtalen, for da har du offentliggjort at du har rettighet til å ha ledningen din på andres eiendom i all overskuelig fremtid.

– Det er viktig, for eksempel hvis hyttenaboen selger hytta om noen år, og den nye eieren ikke kjente til avtalen deres og dermed graver opp røret ditt. Er avtalen tinglyst, derimot, vil den gjelde for senere tid, og nye eiere, også.

Se mer

Les også (+): Jeg arvet hytta sammen med min bror, men så gjorde han noe som endret alt

Ikke glem det årlige gebyret!

Når du så er tilkoblet det kommunale nettet, vil du måtte betale et årsgebyr for tjenestene. Akkurat hva abonnementsgebyret er, varierer også fra sted til sted.

I Bykle kommune, for eksempel, vil de årlige kostnadene ligge på rundt 10 000 kroner for en hytte med en størrelse fra 0 opp til 150 kvadratmeter.

Lien estimerer med at vanngebyret er på 534 kroner, mens abonnementet for vann ligger på 3851 kroner. Og at kloakkgebyret er på 829,50 kroner, mens abonnementet er priset til 4589 kroner.

Privat alternativ?

Dersom hytta ligger et sted der det ikke er mulig å koble seg til det offentlige vannverket, kan du undersøke om det finnes et privat vannverk og renseanlegg som tilbyr tilsvarende tjenester.

<b>ADVOKAT:</b> Karianne Listerud Lund
ADVOKAT: Karianne Listerud Lund Foto: Einar Aslaksen

Er du medlem i en hyttevelforening finnes det kanskje informasjon hos dem, både om hvem du skal kontakte og søke til, og hvor mye tilkoblingen vil koste.

Karianne Listerud Lund, advokat hos Formue Advokater, sier at private vannverk kan være regulert av ulike lover, avhengig av hvorvidt vannverkene er sameier, aksjeselskap, og lignende.

Plan- og bygningsloven legger likevel opp til at alle som vil, skal få lov til å få tilgang.

– Samtidig sier lovverket at det private vannverket kan kreve at den som kobler seg på, betaler forskjellige kostnader tilknyttet dette, og ikke bare selve tilkoblingen. Du må kanskje også betale kostnader knyttet til kapasitetsutvidelse og vedlikehold, samt få krav om å dekke noen av de opprinnelige etableringskostnadene på vannverket. Hensikten er at de som eier anlegget ikke skal lide for at flere kommer til, sier hun.


Denne saken ble første gang publisert 01/09 2024, og sist oppdatert 01/09 2024.

Les også