Oppussing av sommerhytte med anneks

– Vi måtte bare kaste oss rundt da vi så annonsen

Surt novembervær la ingen demper på entusiasmen da familien var på visning på den nesten 90 år gamle, slitte hytta. Med maling og bruktfunn er den blitt en lys, moderne sommeridyll.

<b>PARADIS:</b> Familien Nordengen har funnet sitt sommerparadis i Skjebergkilen, bare én times kjøring fra hjemmet i Oslo.
PARADIS: Familien Nordengen har funnet sitt sommerparadis i Skjebergkilen, bare én times kjøring fra hjemmet i Oslo. Foto: Jeanette Bækkevold
Publisert

Kaja og Carl Christian hadde så vidt fått trukket pusten etter å ha renovert huset sitt i Oslo, da det plutselig dukket opp en interessant hytteannonse på Finn.

En sjøhytte fra 1935 som riktignok trengte litt oppussing, men som til gjengjeld hadde egen brygge og to små badestrender.

– Det var virkelig midt i blinken for oss, akkurat det vi hadde sett etter, forteller Carl Christian som sammen med Kaja, barna Aurora og Wilhelm og hunden Oscar bor på Nordstrand i hovedstaden.

De har familiehytte på fjellet, men hadde ønsket seg noe eget, og da helst noe som både lå ved sjøen og ikke var så langt hjemmefra.

Så dukket altså denne hytta i i Skjebergkilen i Sarpsborg kommune i Østfold opp.

<b>BLÅMALT:</b> Familien foran hytta, som tidligere var brun. Den er nå malt i fargen Delicate Blue, med vinduskarmer i Antrasitt.
BLÅMALT: Familien foran hytta, som tidligere var brun. Den er nå malt i fargen Delicate Blue, med vinduskarmer i Antrasitt. Foto: Jeanette Bækkevold

– Og det sier seg selv at det da ikke er veldig mye å finne, derfor måtte vi bare kaste oss rundt da vi så annonsen for denne perlen, som ligger bare én times kjøretur fra Oslo.

Les også: Her var det ikke gjort en ting siden byggeåret 1993

Usjenert beliggenhet

Det er ikke bilvei helt frem til hytta, men må parkere 200 meter unna. Hytta på 64 kvadratmeter er bygget i 1935 og ligger helt usjenert til med en bergvegg på baksiden.

Det er mange hytter i området, men det må man nesten helt ut på sjøen for å se, for på terrassen utenfor hytta får man følelsen av å være helt alene i området.

<b>PARADIS:</b> Hytta og annekset ligger skjermet til med stranda foran og en bergvegg bak.
PARADIS: Hytta og annekset ligger skjermet til med stranda foran og en bergvegg bak. Foto: Jeanette Bækkevold

Det var november og iskald vind da de kom hit på visning, men været var raskt glemt, for Kaja og Carl Christian tenkte bare «wow!».

– Egen brygge, to strender, langgrunt og perfekt for barn. Og oppussingsjobben så ut til å være overkommelig, så dette var rett og slett helt perfekt, denne måtte vi bare kjøpe.

Som sagt, så gjort, og da de kom hit for overtagelse 1. mars 2022, var det iført sjaueklær og med malerkosten i hånda. Her var det bare å sette i gang.

Hytta har åpen stue/kjøkkenløsning og to soverom, samt et anneks med ett soverom + bad. Her er det innlagt strøm og vann.

<b>SPISEPLASS FØR:</b> Utsikten var det ikke noe å si på, men spisekroken trengte litt fornying.
SPISEPLASS FØR: Utsikten var det ikke noe å si på, men spisekroken trengte litt fornying. Foto: Privat
<b>SPISEPLASS ETTER:</b> Stolene sto igjen etter hyttas forrige eier, og sittebenken er bygget av Carl Christian, beiset av Kaia og har hjemmesydd pute laget av Kaias mor. Bordet er laget av en møbelsnekker, og bordbena har Kaias far sveiset.
SPISEPLASS ETTER: Stolene sto igjen etter hyttas forrige eier, og sittebenken er bygget av Carl Christian, beiset av Kaia og har hjemmesydd pute laget av Kaias mor. Bordet er laget av en møbelsnekker, og bordbena har Kaias far sveiset. Foto: Jeanette Bækkevold

Gulv, vegger og tak ble malt. Kjøkkenet ble revet, og de satte inn et nytt de hadde fått gratis via Finn. Frontene på kjøkkenet har de malt i fargen Green Harmony.

– Det sto en del møbler her, og vi tok vare på noen og ga bort eller solgte resten.

<b>KJØKKEN FØR:</b> Noe av det første de gjorde, var å rive det gamle kjøkkenet. 
KJØKKEN FØR: Noe av det første de gjorde, var å rive det gamle kjøkkenet.  Foto: Privat
<b>KJØKKEN ETTER:</b> Epoc-kjøkkenet fant de via Finn, og det var gratis mot demontering og henting.
KJØKKEN ETTER: Epoc-kjøkkenet fant de via Finn, og det var gratis mot demontering og henting. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>HJEMMESNEKRET:</b>  Spileveggen i enden av kjøkkenbenken har de laget selv. Også skohyllen av restematerialer er hjemmesnekret.
HJEMMESNEKRET: Spileveggen i enden av kjøkkenbenken har de laget selv. Også skohyllen av restematerialer er hjemmesnekret. Foto: Jeanette Bækkevold

Dessuten kjøpte paret noen gamle møbler via Finn og pusset dem opp.

Futurum-sofaen og stolen i stua kjøpte de for eksempel brukt. De har fått nye trekk med ullstoff fra Slettvoll. Treverket var brunbeiset, men ble pusset ned og oljet med Osmo hvit dekorvoks og hvit hardvoksolje.

<b>LYST OG FINT:</b> Kjøkkenet er skilt mot stua med en halvvegg.
LYST OG FINT: Kjøkkenet er skilt mot stua med en halvvegg. Foto: Jeanette Bækkevold

Noen skap fra Ikea er blitt til en fin skjenk. Skapene ble grunnet og malt av Kaja før Carl Christian monterte kryssfiner rundt og satte på bein. Kryssfineren var restematerialer etter oppussingen hjemme på Nordstrand, og er blitt pusset og hvitoljet.

<b>BRUKTFUNN: </b>Ved skjenken laget av IKEA-skap. står lenestolen, som er P.I. Langlos design fra 1955, kjøpte de brukt via Finn. Stolen var hvitmalt, men Kaja pusset og hvitoljet den før moren hennes satte på nytt stoff fra Slettvoll.
BRUKTFUNN: Ved skjenken laget av IKEA-skap. står lenestolen, som er P.I. Langlos design fra 1955, kjøpte de brukt via Finn. Stolen var hvitmalt, men Kaja pusset og hvitoljet den før moren hennes satte på nytt stoff fra Slettvoll. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi prøver å tenke mest mulig gjenbruk og heller ta vare på ting og vedlikeholde i stedet for å kjøpe masse nytt, sier Kaja.

<b>SOVEROM FØR:</b> Plassen på soverommet måtte utnyttes bedre, så her ble alt fjernet.
SOVEROM FØR: Plassen på soverommet måtte utnyttes bedre, så her ble alt fjernet. Foto: Privat
<b>SOVEROM ETTER: </b>De har fått større seng, bedre plass til oppbevaring.
SOVEROM ETTER: De har fått større seng, bedre plass til oppbevaring. Foto: Jeanette Bækkevold

På foreldresoverommet er plassen nå mye bedre utnyttet. Over dobbeltsengen har Carl-Christian bygget Ikea-skap inn i en ramme av kryssfiner, og dermed fått praktisk og lekker oppbevaringsplass.

Også under sengen er det ekstra lagringsplass.

Les også: (+) Grunneier nekter å løse inn festetomta fordi det fortsatt er drift på gården

<b>BARNEROM:</b> Køyesengen er kjøpt på Jysk og behandlet med hvit panellakk.
BARNEROM: Køyesengen er kjøpt på Jysk og behandlet med hvit panellakk. Foto: Jeanette Bækkevold

Anneks med plass til gjester

Også annekset er pusset opp og blitt lyst og luftig, selv om det ikke er så stort.

<b>ANNEKS:</b> Det er malt i samme farge som hytta og inneholder gjesterom med kontorkrok, samt bad.
ANNEKS: Det er malt i samme farge som hytta og inneholder gjesterom med kontorkrok, samt bad. Foto: Jeanette Bækkevold

Her er det ekstra sengeplasser, som er kjekt å ha når familie og venner er på besøk.

<b>SOVEROM I ANNEKS FØR:</b> Gjesterommet i annekset slik det var da de overtok hytta.
SOVEROM I ANNEKS FØR: Gjesterommet i annekset slik det var da de overtok hytta. Foto: Privat
<b>SOVEROM I ANNEKS NÅ: </b>Gulnet panel er malt og og Carl Christian har selv bygget sengen på veggen. Som sengehest har han montert en fortøyningsline.
SOVEROM I ANNEKS NÅ: Gulnet panel er malt og og Carl Christian har selv bygget sengen på veggen. Som sengehest har han montert en fortøyningsline. Foto: Jeanette Bækkevold

Det er også blitt plass til en koselig krok med skrivebord ved vinduet i annekset, så her er det muligheter for å ha hjemmekontor i lyse og luftige omgivelser.

<b>SKRIVEBORD:</b> På veggen henger oljemaleriet og litografier fra Harald Koldrup og Tore Sveberg. Sistnevnte er Carl Christians onkel.
SKRIVEBORD: På veggen henger oljemaleriet og litografier fra Harald Koldrup og Tore Sveberg. Sistnevnte er Carl Christians onkel. Foto: Jeanette Bækkevold

Kaja er lege og hjerneforsker, mens Carl Christian er advokat innen eiendomsrett. Og å komme ned til hytta og sjaue og male og fikse og ordne, det har vært en velsignelse hele veien.

På baksiden av annekset ligger et kombinert bad og vaskerom.

<b>BAD:</b> Her har det også blitt plass til fryser og ekstra kjøleskap.
BAD: Her har det også blitt plass til fryser og ekstra kjøleskap. Foto: Jeanette Bækkevold

– Økonomisk sett kunne vi jo sikkert ventet noen år på et kjøligere hyttemarked, men vi kom til at det er nå og i årene fremover mens ungene er små at vi kanskje har den beste tiden sammen med dem her, sier Carl Christian.

– De koser seg sånn og har så stor glede av å utforske naturen rundt her, det blir mye frilek, de graver i jorda, plukker blomster og finner fine skjell, og det er en fin kontrast til hverdagen som er så organisert med rutiner.

<b>PAUSE:</b> Wilhelm tar en ørliten pause på sandstranda før det skal bades igjen.
PAUSE: Wilhelm tar en ørliten pause på sandstranda før det skal bades igjen. Foto: Jeanette Bækkevold

Og Carl Christian tar gjerne med seg unger og bikkje på tur, enten i båten eller på sup-brettet. På verandaen har de god plass til å nyte måltider i det fri.

Kaja fant fire stoler på et loppemarked i Oslo, og disse var perfekte til spisebordet på terrassen, men da trengtes det flere av samme type.

<b>SPISEPLASS:</b> Spisebordet sto her fra før, og er blitt pusset ned og oljet. Stolene er kjøpt på loppemarked og Finn, og disse er pusset ned og malt i fargen Antrasitt.
SPISEPLASS: Spisebordet sto her fra før, og er blitt pusset ned og oljet. Stolene er kjøpt på loppemarked og Finn, og disse er pusset ned og malt i fargen Antrasitt. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg ante ikke hva stolene het og hvilket merke det var, så jeg lette lenge på måfå. Da det plutselig dukket opp noen på Finn, måtte jeg bare kaste meg i bilen og kjøre helt til Rakkestad for å kjøpe dem.

Paret synes området ligner litt på Cape Cod, som de har gode minner fra etter at de bodde i Boston for noen år siden. Nå er det sol og sommer her, men også i vinterhalvåret har familien glede av å være på hytta som de har døpt Wilora – en kobling av barnas navn, Wilhelm og Aurora.

<b>SOLRIK:</b> Terrassen er solrik og koselig. Wilhelm og Aurora starter lunsjen med litt jordbær.
SOLRIK: Terrassen er solrik og koselig. Wilhelm og Aurora starter lunsjen med litt jordbær. Foto: Jeanette Bækkevold

– Da er vi naturligvis mer innendørs, men det er veldig koselig det også, med fyr på peisen og brettspill på bordet. For oss er dette et helårssted.

Les også: Når Pernille og familien skal til hytta, tar de i bruk en genial løsning

<b>PLANTEGNINGER: </b>Annekset til venstre, hytta til høyre.
PLANTEGNINGER: Annekset til venstre, hytta til høyre. Foto: Jo Sjølie / Lyng Arkitekter

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2024.

Les også