Hytte ved sjøen i Trøndelag

Naboene ristet på hodet da de hørte om planene Kine og Erlend hadde for det falleferdige huset

Det vesle huset fra 30-tallet hadde stått og forfalt de siste 20 årene. Kine og Erlend forvandlet stedet til et idyllisk sommerhus med en innbydende hage.

<b>FØR: </b>Selv om huset trengte mye kjærlighet, sjarmerte det Kine og Erlend til å overta det som hytte. De fant det de ønsket seg; et sted med sjarm og karakter som lå for seg selv, nærmest mulig sjøkanten. Fotoet er fra 1950-tallet.
FØR: Selv om huset trengte mye kjærlighet, sjarmerte det Kine og Erlend til å overta det som hytte. De fant det de ønsket seg; et sted med sjarm og karakter som lå for seg selv, nærmest mulig sjøkanten. Fotoet er fra 1950-tallet. Foto: Privat
Sist oppdatert

På en gjengrodd tomt i Ørland kommune i Trøndelag, i le bak et berg og inne i en lang og smal vik med villhavet utenfor, lå den vesle fiskerboligen for seg selv.

De som eide det lille huset, var svært glad i stedet, men de bodde langt unna. Derfor hadde huset i 20 år uten å bli mye brukt.

Men da Erlend og Kine Drilsvik overtok det for 18 år siden, startet de et møysommelig arbeid med å skape seg et helt fantastisk koselig sommersted!

Kjøpte nedslitt hus

Erlend og Kine drømte om et eget feriested, og etter nesten å ha fått kjøpt to andre steder, lyktes de endelig på tredje forsøk.

Det vesle huset bak berget, like ved vannet, ble deres. Deres nye hytte.

<b>NÅ:</b> Huset er renovert, og den gjengrodde tomten har blitt til en romslig, velpleid hage. Erlend og Kine har også bygget et nytt anneks og et tilbygg på huset.
NÅ: Huset er renovert, og den gjengrodde tomten har blitt til en romslig, velpleid hage. Erlend og Kine har også bygget et nytt anneks og et tilbygg på huset. Foto: Kathrine Sørgård

Helt perfekt, for hytta ligger like nedenfor familiegården til Erlends foreldre i Vallersund, ved kysten sør i Trøndelag.

<b>ORIGINALT UTTRYKK:</b> Hytta ligger nesten i fjæra, og var godt egnet for fiskeren som var den siste fastboende her. Tilbygget med bad og annekset helt til venstre har Erlend og Kine bygget etter at de kjøpte huset i 2005.
ORIGINALT UTTRYKK: Hytta ligger nesten i fjæra, og var godt egnet for fiskeren som var den siste fastboende her. Tilbygget med bad og annekset helt til venstre har Erlend og Kine bygget etter at de kjøpte huset i 2005. Foto: Kathrine Sørgård

Erlend og Kine hadde feriert like ved i flere år, men de hadde ikke tenkt over at det kunne være et aktuelt feriested for dem, da det aldri ble lagt ut for salg.

Løsningen ble å ta kontakt med eierne, og spørre pent om det var mulig å kjøpe huset.

<b>HYTTEDRØMMEN: </b>Erlend og Kine har laget sitt eget drømmested, steg for steg.
HYTTEDRØMMEN: Erlend og Kine har laget sitt eget drømmested, steg for steg. Foto: Kathrine Sørgård

De fikk en god tone med eierne, og de er blitt så utrolig glad i hytta. Selv om huset trengte mye kjærlighet, sjarmerte det Kine og Erlend til å overta det som hytte.

<b>UTESTUE:</b> Legg merke til den smarte levggen, som fungerer både som sittebenk, oppbevaring, plantestativ og dekorasjon. Bak den er det plantet klematis, som klatrer opp langs veggen og opp på taket. På den måten dempes konstruksjonen, og den blir en naturlig del av hagen.
UTESTUE: Legg merke til den smarte levggen, som fungerer både som sittebenk, oppbevaring, plantestativ og dekorasjon. Bak den er det plantet klematis, som klatrer opp langs veggen og opp på taket. På den måten dempes konstruksjonen, og den blir en naturlig del av hagen. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SMART: </b>På den flerfunksjonelle leveggen er det montert en egen uttrekkbar levegg. Den beskytter puter som kastes inn ved plutselig skybrudd.
SMART: På den flerfunksjonelle leveggen er det montert en egen uttrekkbar levegg. Den beskytter puter som kastes inn ved plutselig skybrudd. Foto: Kathrine Sørgård

De fant det de ønsket seg; et sted med sjarm og karakter som lå for seg selv, nærmest mulig sjøkanten.

<b>FAVORITTPLASS: </b>Kine ligger her på Erlends favorittplass, i hengekøya hvor de hører rennende vann fra en hyttelaget fontene. Steingjerdet er i seg selv en historisk skulptur, og det er anlagt flere steinbed hvor både roser og pioner trives godt.
FAVORITTPLASS: Kine ligger her på Erlends favorittplass, i hengekøya hvor de hører rennende vann fra en hyttelaget fontene. Steingjerdet er i seg selv en historisk skulptur, og det er anlagt flere steinbed hvor både roser og pioner trives godt. Foto: Kathrine Sørgård

I ettertid viste det seg at Erlends oldefar var en viktig bidragsyter til at huset ble bygd i 1936, og det gir dem en følelse av ekstra tilhørighet til stedet.

Da feriestedet kom i familiens eie, var tvillingene Martine og Thea bare åtte år. Nå, 18 år senere, har hele familien slått rot i Vallersund.

De tilbringer så mye tid som mulig i huset i fjæra, forteller Erlend.

Aller best er det på hytta når hele familien er samlet, og kan boltre seg utendørs.

– Martine og Thea med samboere tilbringer gjerne sommeren sammen med oss på hytta. Når vi er så heldige å ha alle her, er det gode muligheter for at de fridykker og henter opp ferske kamskjell.

<b>FAMILIEN SAMLET: </b>Når det er godværsdager som denne, er det sjømat utendørs som gjelder. Martine og Thea med samboere tilbringer deler av sommeren sammen med foreldrene på hytta.
FAMILIEN SAMLET: Når det er godværsdager som denne, er det sjømat utendørs som gjelder. Martine og Thea med samboere tilbringer deler av sommeren sammen med foreldrene på hytta. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Når Pernille og familien skal til hytta, tar de i bruk en genial løsning

Rosehage i vannkanten

Paret har lagt ned mye jobb i å etablere de flotte uteområdene. At roser er blitt en lidenskap for Kine, avslører de nesten 70 rosetrærne.

<b>FRODIG: </b>Selv om hagen ligger tett på havet, blomstrer rosene år etter år. Hver vår dekkes de med hønsenetting for å hindre at rådyrene spiser dem opp.
FRODIG: Selv om hagen ligger tett på havet, blomstrer rosene år etter år. Hver vår dekkes de med hønsenetting for å hindre at rådyrene spiser dem opp. Foto: Kathrine Sørgård

I passasjen mellom indre og ytre hage står en blomsterportal de har laget selv. Klatrerosene av typen Polarstjernen trives godt på den.

<b>LAGET PORTAL: </b>Den forseggjorte roseportalen i hagen har paret laget selv av impregnerte materialer og armeringsnett.
LAGET PORTAL: Den forseggjorte roseportalen i hagen har paret laget selv av impregnerte materialer og armeringsnett. Foto: Privat
<b>FERDIG PORTAL: </b>Roseportalen markerer skillet mellom indre og ytre hage.
FERDIG PORTAL: Roseportalen markerer skillet mellom indre og ytre hage. Foto: Kathrine Sørgård

Kine er spesialpedagog og underviser i kunst og håndverk, og har laget mye til hytta og hagen selv. Som å mure en grill i hagen.

Å mure grill er et relativt overkommelig hytteprosjekt, mener Kine.

<b>SPISEPLASS: </b>Ved den hjemmelagde grillen er det en koselig spiseplass.
SPISEPLASS: Ved den hjemmelagde grillen er det en koselig spiseplass. Foto: Kathrine Sørgård

På eBay var det et bredt utvalg av komplette innsatser for slike griller, og flere av dem hadde byggetegninger.

Murkonstruksjonen har også plass til ved, kull og grillutstyr.

Les også: (+) Kan man ta stiklinger av klatrerose?

<b>FLERE SONER:</b> Mot sjøsiden og plattingen mellom annekset og hytta er det satt opp en levegg med en dør i, som på stille dager er åpen. I veggen er det laget til hyller for dekorasjoner.
FLERE SONER: Mot sjøsiden og plattingen mellom annekset og hytta er det satt opp en levegg med en dør i, som på stille dager er åpen. I veggen er det laget til hyller for dekorasjoner. Foto: Kathrine Sørgård

Renoverte og pusset opp

Da paret overtok huset i 2005, trengte det renovering av absolutt alle rom og overflater.

– Naboene ristet på hodet da det ble kjent hva vi hadde betalt for det lille huset, og hvilke planer vi hadde. Men vi hadde ingen betenkeligheter, selv om det var med litt skrekkblandet fryd, forteller Kine, som liker å ha prosjekter på gang.

Hun er spesialpedagog og underviser i kunst og håndverk.

Sammen brukte hun og mannen hver eneste helg og alle feriedager gjennom et helt år på hytta.

<b>TATT VARE PÅ:</b> Lykken var stor da Kine oppdaget gammel og fin teglstein under murpussen i stua.
TATT VARE PÅ: Lykken var stor da Kine oppdaget gammel og fin teglstein under murpussen i stua. Foto: Kathrine Sørgård

– Det var ikke innlagt vann og avløp i huset, og strømforsyningen besto av én 10 amperes kurs. Alle vinduer og vegger med eternitt måtte skiftes ut, forteller Erlend.

Paret ville bringe huset mest mulig tilbake til dets tidsriktige utseende.

De tok fargeanalyser av gammel maling for å kunne finne farger tilnærmet lik de opprinnelige.

De gamle tregulvene er bevart, og noe av møblementet som fulgte med huset, er restaurert og tatt i bruk.

<b>FRA FAMILIEN:</b> Hjørneskapet over sofaen kommer fra gården til Erlends forfedre, noen hundre meter fra hytta. Det er godt over 100 år gammelt. Karbidlampen hang på en av notbåtene som fulgte fiskebåten til Erlends bestefar. Bordet er hyttelaget av et understell som kommer fra et gammelt spisebord. Platen er laget av materialer fra et naust som måtte gi tapt for en vinterstorm.
FRA FAMILIEN: Hjørneskapet over sofaen kommer fra gården til Erlends forfedre, noen hundre meter fra hytta. Det er godt over 100 år gammelt. Karbidlampen hang på en av notbåtene som fulgte fiskebåten til Erlends bestefar. Bordet er hyttelaget av et understell som kommer fra et gammelt spisebord. Platen er laget av materialer fra et naust som måtte gi tapt for en vinterstorm. Foto: Kathrine Sørgård

Lyst og sommerlig

I 2006 kunne de ta hytta i bruk etter å ha bygget ut bad som et tilbygg og pusset opp alle rom. Hytta er på 63 m² og inneholder gang, kjøkken, stue og bad, samt soverom og gang i andre etasje.

Sommeren etter la de om veien som lå mellom hytta og fjæra, etablerte steingarder og sådde plen på hele tomta. Senere bygget de også plattinger og levegger.

I fjor satte de inn ny ytterdør i glass og nytt tak-til-gulv-vindu i stuen sørger for utsyn og lys.

<b>NATUREN INN:</b> Det store vinduet er et unntak fra å holde seg til byggeskikken for byggeåret. Det gjør mye for den lille stuen å få naturen inn. Bordet kommer fra gården til Erlends forfedre, det er over 100 år gammelt. Lampen over spisebordet er laget av gamle garnkuler, som hang på en av notbåtene som fulgte Erlends bestefars fiskebåt.
NATUREN INN: Det store vinduet er et unntak fra å holde seg til byggeskikken for byggeåret. Det gjør mye for den lille stuen å få naturen inn. Bordet kommer fra gården til Erlends forfedre, det er over 100 år gammelt. Lampen over spisebordet er laget av gamle garnkuler, som hang på en av notbåtene som fulgte Erlends bestefars fiskebåt. Foto: Kathrine Sørgård

Og de la inn strøm, vann og avløp. Alle originale lysbrytere og dørhåndtak ble pusset opp. Gulv og panel er også originalt, og de er malt hvite for å skape et lyst og sommerlig uttrykk. De gamle tregulvene er bevart.

<b>BEVARTE DET ORIGINALE:</b> Kjøkkenbordet er arvet, og kommer fra et gårdsbruk i familien. Krakker og pinnestoler på kjøkkenet fulgte med huset, og er malt. Kjøkkenlampen er original.
BEVARTE DET ORIGINALE: Kjøkkenbordet er arvet, og kommer fra et gårdsbruk i familien. Krakker og pinnestoler på kjøkkenet fulgte med huset, og er malt. Kjøkkenlampen er original. Foto: Kathrine Sørgård
<b>LYST OG LETT:</b> Den søte, lave kjøkkenbenken ble flyttet foran vinduet, mens en ny ble bygget i samme stil.
LYST OG LETT: Den søte, lave kjøkkenbenken ble flyttet foran vinduet, mens en ny ble bygget i samme stil. Foto: Kathrine Sørgård

På kjøkkenet står det en gammel komfyr, som brukes kun fordi den er så sjarmerende. Tidligere var den lite brukt, siden strømforsyningen var så dårlig at alt annet elektrisk utstyr måtte slås av når den ble skrudd på.

– Selv om den tar seg godt ut, er den til både glede og frustrasjon, sier Kine.

<b>OPPRINNELIG:</b> Komfyren er fra 1948 og etter en grundig sjekk av en elektriker kunne den tas i bruk. Lykken var stor da Kine oppdaget gammel og fin teglstein under murpussen. Duken på bordet er kjøpt i Antibes.
OPPRINNELIG: Komfyren er fra 1948 og etter en grundig sjekk av en elektriker kunne den tas i bruk. Lykken var stor da Kine oppdaget gammel og fin teglstein under murpussen. Duken på bordet er kjøpt i Antibes. Foto: Kathrine Sørgård

Det er vanskelig å stille ønsket temperatur, og det tar lang tid å varme den opp.

– Det første vi gjør når vi står opp om morgenen, er å slå på kokeplatene. Først etter tannpussen og en liten runde i hagen, er platene klare for å koke egg og kaffe, forteller Kine.

Les også: Den 130 år gamle væreiervillaen har gjenoppstått i sin fordums prakt

<b>GJENNOMLYS:</b> Glassdøren fyller gangen og kjøkkenet med dagslys, som er kjærkomment i den lille hytta. Tekstilene er kjøpt i Antibes. 
GJENNOMLYS: Glassdøren fyller gangen og kjøkkenet med dagslys, som er kjærkomment i den lille hytta. Tekstilene er kjøpt i Antibes.  Foto: Kathrine Sørgård

Plass til flere

De har valgt lyse farger i hele første etasje for å få de små rommene til å virke større.

Kjøkkenet er det fineste rommet i hytta, men også det mest upraktiske når flere gjester tilbyr seg å bidra til matlagingen, synes Kine, som har satt en maksgrense på to kokker av gangen.

<b>JENTENES ROM:</b> Martine og Thea var åtte år da de fikk bestemme fargen på veggene. Fargekode: 2020-Y90R. De gamle tregulvene er slipt, beiset i fargen Valnøtt, fargekode 9049, og så lakkert.
JENTENES ROM: Martine og Thea var åtte år da de fikk bestemme fargen på veggene. Fargekode: 2020-Y90R. De gamle tregulvene er slipt, beiset i fargen Valnøtt, fargekode 9049, og så lakkert. Foto: Kathrine Sørgård
<b>PLASSBYGGET:</b> Sengen har Kine tegnet og laget selv.
PLASSBYGGET: Sengen har Kine tegnet og laget selv. Foto: Kathrine Sørgård

Siden huset er lite, er uteområdet viktig. I tillegg ble det behov for mer plass under tak.

<b>SAMME STIL:</b> Annekset på 28 kvadratmeter er bygget i en stil som kler det gamle huset. De bindes sammen av en platting. Dørene fungerer som en levegg på vindfulle sommerdager.
SAMME STIL: Annekset på 28 kvadratmeter er bygget i en stil som kler det gamle huset. De bindes sammen av en platting. Dørene fungerer som en levegg på vindfulle sommerdager. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi ønsket oss en snekkerbod, plass til overnattingsgjester, og en ekstra stue, så vi tegnet et anneks selv, forteller Kine.

<b>ANNEKSET:</b> Sofa og salongbord er av nyere dato, mens lenestolen er lik den som er i hyttas stue.
ANNEKSET: Sofa og salongbord er av nyere dato, mens lenestolen er lik den som er i hyttas stue. Foto: Kathrine Sørgård

Så i 2011 kunne de ta i bruk det nye annekset, etter ett år med bygging. Annekset på 28 m² rommer en stue, soverom og bad.

<b>MARITIMT:</b> Flisene ble valgt for å ta med fargene fra fjæra inn på badet i annekset. Døren er godt over 100 år gammel, og stammer fra gården til Erlends forfedre. Dørene er betydelig lavere enn dagens standard.
MARITIMT: Flisene ble valgt for å ta med fargene fra fjæra inn på badet i annekset. Døren er godt over 100 år gammel, og stammer fra gården til Erlends forfedre. Dørene er betydelig lavere enn dagens standard. Foto: Kathrine Sørgård

Panelet i annekset ble først børstet med hvit kalk, og så satt inn med beis i fargen Varde, som i uttrykk minner om et værbitt naust.

Over døren i annekset er et gammelt bord fra en robåt blitt til en dekorativ bladhylle.

<b>GJENBRUK: </b>En over 100 år gammel hjemmelaget kjøkkenbenk, som stammer fra et hus i Vasøya i Vallersund, fungerer som skjenk.
GJENBRUK: En over 100 år gammel hjemmelaget kjøkkenbenk, som stammer fra et hus i Vasøya i Vallersund, fungerer som skjenk.

Køyesengen er plassbygget. Sengegavlen er laget av en gammel hesjestaur.

<b>NAUSTFØLELSE:</b> I reisekisten, som ble laget til Kines tippoldemor, oppbevares gamle bilder og minner.
NAUSTFØLELSE: I reisekisten, som ble laget til Kines tippoldemor, oppbevares gamle bilder og minner. Foto: Kathrine Sørgård

Bygde drivhus

For noen år siden kom også et trivelig drivhus på plass i hagen. Det bygde de også selv.

<b>UNDERVEIS:</b> Kine murer teglstein til det som skal bli drivhus.
UNDERVEIS: Kine murer teglstein til det som skal bli drivhus. Foto: Privat

Siden hytta er liten, var det viktig for Kine at drivhuset ble stort nok. Kravene var at det skulle tåle det værharde kystklimaet og ha et utseende som passet med øvrig bebyggelse på tomta.

<b>PRIKKEN OVER I-EN: </b>Drivhuset, med platting og grillområde på utsiden, er blitt et favorittrom i hagen.
PRIKKEN OVER I-EN: Drivhuset, med platting og grillområde på utsiden, er blitt et favorittrom i hagen.

Valget falt på Green Room Wall fra Willab Garden. Drivhuset er montert på en solid betongplate, og har innlagt strøm og vann.

<b>SOM ET LYSTHUS: </b>Møblene i naturmaterialer gir en fin lunhet i drivhuset. Gyngestolen og den hvite stolen er kjøpt på Nypan hagesenter i Trondheim. Lampe fra Lampehuset.
SOM ET LYSTHUS: Møblene i naturmaterialer gir en fin lunhet i drivhuset. Gyngestolen og den hvite stolen er kjøpt på Nypan hagesenter i Trondheim. Lampe fra Lampehuset. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2024, og sist oppdatert 10/06 2024.

Les også