Ny pipe i pipa

Dette gjør du når pipa må fikses

Har feieren vært på besøk, har du helt sikkert fått en ren pipe, men muligens også fått beskjed om at den er utett og brannfarlig. Da har du ikke noe valg. Pipa må fikses.

NYTT RØR I PIPA: Når pipa rehabiliteres, træs et nytt rør ned i den gamle pipa.
NYTT RØR I PIPA: Når pipa rehabiliteres, træs et nytt rør ned i den gamle pipa. Foto: Produsentene
Først publisert Sist oppdatert

Standardmetoden for å rehabilitere pipa er å sette et rør inn i den eksisterende røykkanalen, forklarer Tom Skarra, daglig leder hos Arne Skarra as.

Et slikt rør er enten laget i rustfritt stål eller keramikk.

Har du en gammel ovn på hytta, er det viktig at du velger høyeste temperaturklasse på stålrøret, eller en keramisk pipeforing som tåler høyere temperatur enn et stålrør.

Vær klar over at ildsteder fra før 1997 gir langt høyere varme i pipa enn de nye, rentbrennende typene.

NY, TRYGG PIPE: Delene som brukes til rehabiliteringen, lages i stål eller keramikk. Den største forskjellen er at keramikk tåler høyere varme.
NY, TRYGG PIPE: Delene som brukes til rehabiliteringen, lages i stål eller keramikk. Den største forskjellen er at keramikk tåler høyere varme. Foto: Pro­du­sen­ten

Vanlige grunner til at du trenger ny pipe

Rehabilitering av en pipe gjøres av fagfolk. Forut for en piperehabilitering, har det gjerne vært en inspeksjon fra det lokale feiervesenet.

Sprekker og andre uregelmessigheter i røykkanalen er typiske årsaker til at det må gjøres utbedringer. I tillegg kan det være steder der brennbart materiale kommer for nær pipa.

Det siste problemet kan også i mange tilfeller løses med et nytt pipeløp.

Hva koster det?

En rehabilitering av pipa koster fra 25 000 til over 100 000 kroner. Det som påvirker prisen er lengden på pipeløpet, antall etasjer som pipa går gjennom, og hvor mange tilkoblinger som må gjøres. Andre faktorer er tilstanden på pipeløpet og adkomstmulighetene.

Kilde: Piperehabiliteringen.no

Inspeksjonen fra feieren ender i en rapport som beskriver avvikene som må utbedres. Dette dokumentet kan du bruke som grunnlag når pristilbud skal hentes inn.

I tillegg er det lurt å ta bilder av de ulike ildstedene, pluss å skaffe en snittegning som viser plassering og mål på pipa.

Fagfolk og ny pipe

Når en tilbyder skal velges, er det lurt å sjekke referanser.

Å drive rehabilitering av piper krever ingen godkjenning, men arbeidet er belagt med ansvarsrett. Derfor er det smart å bruke litt tid på å finne et firma som gjør jobben skikkelig. Gjerne lokale folk som kjenner forholdene der hytta ligger.

Har flere hytter i samme område fått pålegg om utbedring, kan det være lurt å slå seg sammen for å få ned prisen.

Les også: (+) Naboens vannrør går gjennom vår tomt, men han nekter å flytte rørene

NYTT RØR I PIPA: Det er ikke bare et nytt rør som må træs ned i pipa. Det må også lages nye røykinnføringer til alle ildstedene og kobling til feieluken.
NYTT RØR I PIPA: Det er ikke bare et nytt rør som må træs ned i pipa. Det må også lages nye røykinnføringer til alle ildstedene og kobling til feieluken. Foto: Øi­vind Lie-Jacobsen

De gamle pipene er tilpasset gamle ildsteder. Nye, rentbrennende ovner og peiser vil fungere best med en moderne pipe. Hvis ildstedene i hytta byttes ut, kan det være lurt å gjøre en piperehabilitering samtidig. Da får du i praksis nyeste teknologi på pipefronten.

Se mer
LØSNING 1: Hvis man vil beholde den gamle grua, er det verdt å sjekke om den kan bygges om for å fungere bedre.
LØSNING 1: Hvis man vil beholde den gamle grua, er det verdt å sjekke om den kan bygges om for å fungere bedre. Foto: Øi­vind Lie-Jacobsen
LØSNING 2: Det finnes alltid en peisinnsats som passer, uansett hvordan grua er utformet. Den kan kobles rett på røret som træs ned i pipa.
LØSNING 2: Det finnes alltid en peisinnsats som passer, uansett hvordan grua er utformet. Den kan kobles rett på røret som træs ned i pipa. Foto: Øi­vind Lie-Jacobsen
LØSNING 4: Med en røyksuger på toppen av pipa kan du beholde gruepeisen uten å gjøre endringer på selve ildstedet.
LØSNING 4: Med en røyksuger på toppen av pipa kan du beholde gruepeisen uten å gjøre endringer på selve ildstedet. Foto: Øi­vind Lie-Jacobsen
  • Rehabilitering er et søknadspliktig tiltak. Dette håndteres vanligvis av firmaet som gjør jobben. Pipa må feies før en rehabilitering.
  • Feieluken må være tømt for sot, og den må være lett tilgjengelig.
  • Planlegger du å installere flere ildsteder på et senere tidspunkt, kan montøren klargjøre pipa med et ekstra røykuttak som kan tas i bruk senere.
Se mer

Lite futt i peisen

Med en rehabilitering av pipa minsker diameteren i røykkanalen. Det kan få konsekvenser for de eksisterende ildstedene.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Har du en åpen grue, kan det bli vanskelig å få den til å fungere når røykkanalen snevres inn.

– Det blir som en trakt, bare gale veien, sier Skarra om problemet som kan oppstå.

Fungerer peisen dårlig etter rehabiliteringen av pipa, er det lurt å finne ut av hva som er problemet. Deretter kan du bestemme deg for om du vil bygge om peisen, montere en innsats, eller få fart på trekken med en røyksuger.

Geir Wangen er seksjonsleder i feierseksjonen i Lillehammer Region Brannvesen. Han oppfordrer til å snakke med den lokale feieren.

For lav pipe
Tiltak: Bygge pipa høyere.

Lekkasjer i overganger og selve pipeløpet
Tiltak: Tette overganger, ev. piperehabilitering.

Mangler ved ventilasjonen.
Tiltak: Sette inn lufteventiler i hytta om det ikke finnes. Sjekke, eventuelt støvsuge, eksisterende ventiler.

Se mer

– Feieren er en uavhengig rådgiver og kan trolig finne enkle ting som bør prøves før man eventuelt setter i gang med omfattende og dyre tiltak, sier han.

Feieren sjekker pipe, ildsteder, lufteluker og finner som regel ut hva som må gjøres.

– De aller fleste får mer fart i ildstedet etter at feieren har vært på besøk, sier Wangen.

Peisinnsats i åpen grue

– Vi har gode erfaringer med å bygge om åpne gruer for å få dem til å fungere bedre, kan murersvenn Robert Svendsen hos Solskinnsmurerne fortelle.

Da er oppgaven å få proporsjoner og størrelse på åpningen i peisen riktig. I tillegg må åpningen tilpasses dimensjonen på røykkanalen i pipa.

Et annet tips er å gi bedre tilførsel av frisk luft. Enten ved å lage en lufteventil i veggen, så nær ildstedet som mulig, eller å lage en direkte kanal inn i peisen.

Er du mindre opptatt av å beholde den åpne grua, er en peisinnsats veien å gå. Den kobles enkelt til den nye røykkanalen. I tillegg vil den gi deg mer varme og lavere vedforbruk.

FØR: En peis som fungerer dårlig kan mures om for å få riktige proporsjoner og dimensjoner. Her er en åpen grue før montering av peisinnsats.
FØR: En peis som fungerer dårlig kan mures om for å få riktige proporsjoner og dimensjoner. Her er en åpen grue før montering av peisinnsats. Foto: produsentene
ETTER: Slik ser grua ut etter montering av peisinnsats. En peisinnsats gir mer varme og lavere vedforbruk.
ETTER: Slik ser grua ut etter montering av peisinnsats. En peisinnsats gir mer varme og lavere vedforbruk. Foto: Produsentene

Les også: Hører du denne lyden fra rørene, bør du ta tak snarest

Peisinnsats eller peisovn?

Skal du montere ny peis, har du to valg: å sette inn en peisinnsats som passer i gruepeisen, eller rive peisen og montere en peisovn.

Den siste løsningen vil trolig frigjøre plass og gi mye varme fort. Ulempen er at det er en del jobb med å rive peisen. En peisinnsats kan monteres relativt enkelt, og endringen i rommet vil oppleves som liten.

Forebygger pipebrann

Brannvesenet rykker ut til over 1000 pipebranner hvert år, og konsekvensene kan være fatale. En piperehabilitering kan forebygge pipebrann.

Les også: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

Montere røyksuger

Manglende trekk i pipa er den vanligste årsaken til problemer med oppfyring, røyknedslag, sotete glass eller ild som slokner.

En røyksuger kan løse problemet med dårlig trekk i ildstedet. Produsentene lover også redusert vedforbruk og reduksjon av partikler i luften, både innendørs og utendørs.

BEDRE TREKK: En røyksuger kan monteres på toppen av pipa for å få bedre trekk i peisen. De billigste røyksugerne koster rundt 6000 kroner. En mer avansert variant, som den på bildet, koster ca 14 500 kroner.
BEDRE TREKK: En røyksuger kan monteres på toppen av pipa for å få bedre trekk i peisen. De billigste røyksugerne koster rundt 6000 kroner. En mer avansert variant, som den på bildet, koster ca 14 500 kroner. Foto: Pro­du­sen­ten

– En røyksuger en god løsning så lenge alt fungerer som det skal, men den må brukes riktig, forklarer rådgiver Tom Erik Galambos i Norsk brannvernforening.

En slik vifte kan nemlig skape for mye trekk, og da blir forbrenningen ufullstendig. Da dannes det sot som fester seg i vifta og lager problemer.

Skaffer du deg en slik vifte, må det være mulighet for å justere farten.

Rolige, gule, friske flammer er ofte et tegn på at det er riktig trekk, men aller best er det å gjøre en måling. Det kan enten viftemontøren eller feieren gjøre.

Husk også at vifta må renses med jevne mellomrom. Dette er ditt ansvar.