Totalrenovert hus på Hadeland

Vurderte å rive det forlatte huset. Så tok paret grep

Når du ser bilder av huset slik det var, må du bare beundre parets pågangsmot. I sluttfasen gikk Mari høygravid. Familieforøkelsen var bare et par uker unna. Kunne de rekke det til jul?

<b>TIL FORFALLS:</b> Våningshuset på Morstad Vestre ble bygget i 1900 og trengte store utbedringer. Forandringen ble formidabel.
TIL FORFALLS: Våningshuset på Morstad Vestre ble bygget i 1900 og trengte store utbedringer. Forandringen ble formidabel. Foto: Privat
Sist oppdatert

Det må ha vært en helt spesiell adventstid for Mari Knutsen Morstad (35) og Ola Morstad (37) det året. I innspurten av totalrenoveringsprosjektet rykket både julen og familieforøkelsen stadig nærmere.

Kanskje er det nettopp derfor Mari i ettertid pleier å være så godt forberedt, i god tid før høytiden?

– Grundig julevask tar jeg i oktober, og julegavene gjør jeg meg som regel ferdig med før desember kommer, for da har vi god tid til mange rolige, hyggelige stunder når det er advent, sier hun.

Les også: Mona og Henning kjøpte hytta som et vrak for 900 000 kroner og planla å selge den. Slik gikk det ikke

Koselig familietid

Da vi besøker Morstad Vestre på Gran på Hadeland, finner vi Johan (6) dypt konsentrert mens han lager pepperkaker sammen med mamma Mari og pappa Ola.

<b>PEPPERKAKEBAKER:</b> Johan (6) koser seg med å lage pepperkaker sammen med mamma Mari.
PEPPERKAKEBAKER: Johan (6) koser seg med å lage pepperkaker sammen med mamma Mari. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne årlige begivenheten representerer forventning, men også avslapping.

I dette området på Gran ligger det flere Morstad-gårder, og Ola er oppvokst på Nordgarden, noen hundre meter unna.

Les også (+): Slik får du solgt hytta i et elendig marked

FØR: Slik så den slitne bygningen ut før parets redningsaksjon.
FØR: Slik så den slitne bygningen ut før parets redningsaksjon. Foto: Privat

Redningsaksjon

Vestgarden ble bygget rundt 1900 og hadde stått forlatt i noen år da Olas foreldre vurderte å kjøpe den og rive det gamle huset for å bygge en mer moderne og lettstelt kårbolig.

<b>TOTALRENOVERT:</b> Nytt tak, kledning, vinduer og selvtegnet påbygg. Det skal på rekkverk nede også, håndskåret etter en gammel mal.
TOTALRENOVERT: Nytt tak, kledning, vinduer og selvtegnet påbygg. Det skal på rekkverk nede også, håndskåret etter en gammel mal. Foto: Jeanette Bækkevold

Selv om bygningen ikke var fredet, så Fylkesmannen (nå Statsforvalteren) helst at det gamle huset ble bevart. Derfor ble det med tanken, og huset fikk stå litt til.

Men Ola hadde fått en idé. Kanskje han kunne kjøpe gården, pusse opp huset og bo her?

Totalrenovering

Og det var akkurat sånn det ble. Litt senere traff han Mari, som også er oppvokst på Gran, nærmere bestemt på Brandbu.

Sammen gikk paret i gang med å planlegge totalrenovering av det gamle våningshuset, noe som må ha framstått som et formidabelt prosjekt.

<b>GAMMEL STANDARD: </b>Dette bildet av kjøkkenet vitner om at Ola og Mari hadde mye å ta tak i. Det er nok mange år siden sist hust ble renovert.
GAMMEL STANDARD: Dette bildet av kjøkkenet vitner om at Ola og Mari hadde mye å ta tak i. Det er nok mange år siden sist hust ble renovert. Foto: Privat
SOLID KJØKKEN: Mari og Ola lette lenge før de endelig fant kjøkkeninnredningen de ville ha, en solid variant i heltre fra Kistefos Møbler. Ventilatoren er fra Røroshetta. Tallerkenhylla fant de på gården.
SOLID KJØKKEN: Mari og Ola lette lenge før de endelig fant kjøkkeninnredningen de ville ha, en solid variant i heltre fra Kistefos Møbler. Ventilatoren er fra Røroshetta. Tallerkenhylla fant de på gården. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi brukte lang tid på planleggingen, og selve jobben startet vi med da vi kom hjem fra bryllupsreise i 2015. Alt ble revet helt inn til tømmerveggene, og selv om vi overlot mye til håndverkere, var vi her hver kveld og helg i lange perioder for å jobbe, forteller Ola.

For i tillegg til selve prosjektledelsen gikk det mye tid til rydding og tilrettelegging, for ikke å snakke om alt som har med materialer og fargevalg å gjøre.

Lille julaften 2016 var det klart for innflytting, og et par uker senere ble Johan født.

<b>LITE INNBYDENDE: </b>Det gamle badet var smalt og lite og lå i gangen ved soverommet. Mari og Ola bestemte seg for å flytte det.
LITE INNBYDENDE: Det gamle badet var smalt og lite og lå i gangen ved soverommet. Mari og Ola bestemte seg for å flytte det. Foto: Privat
<b>LEKKERT BAD:</b> Nå er badet flyttet til et større rom, ved siden av garderoben. Tømmerveggen på badet har de ikke gjort noe med, utover å legge på voks. Badekaret av typen Neptun er kjøpt på Flisekompaniet, og stolen er arvegods.
LEKKERT BAD: Nå er badet flyttet til et større rom, ved siden av garderoben. Tømmerveggen på badet har de ikke gjort noe med, utover å legge på voks. Badekaret av typen Neptun er kjøpt på Flisekompaniet, og stolen er arvegods. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: «Nytt» bad med enkle grep: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Elsker å pynte

Alltid når julen nærmer seg, har Mari gledet seg lenge.

– Jeg er et julemenneske. Jeg gleder meg alltid til å begynne med pynting til advent, sier Mari og smiler.

Da starter hun gjerne utendørs og plasserer små grantrær her og der, pynter med lyslenker og lager kranser av granbar og tuja.

– Og så tar jeg ned all julepynten fra loftet, henger stjerner i stuevinduene og begynner så smått å pynte inne. Resten av pyntingen tar jeg litt etter litt.

<b>JULEPYNTET:</b> Bordet er pyntet med kongler, lys og nisser, samt en stor bukett avskårne amaryllis.
JULEPYNTET: Bordet er pyntet med kongler, lys og nisser, samt en stor bukett avskårne amaryllis. Foto: Jeanette Bækkevold

Lilla advent er det ikke her på gården, det går mest i grønt og rødt.

– Jeg er vel ikke noen helrød type, men røde detaljer synes jeg er fint. Og jeg liker når julepynten har det rustikke preget, sier Mari.

<b>SPESIALFARGE:</b> Paret likte fargen på et gammelt gulv i huset, fikk scannet den og blandet veggmaling i riktig nyanse, og denne malte de TV-stua med. Bordet fant de på låven, mens hjørneskapet og sofagruppen er kjøpt brukt. 
SPESIALFARGE: Paret likte fargen på et gammelt gulv i huset, fikk scannet den og blandet veggmaling i riktig nyanse, og denne malte de TV-stua med. Bordet fant de på låven, mens hjørneskapet og sofagruppen er kjøpt brukt.  Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LÅVEDØRER:</b> Mellom de to stuene er det satt inn gamle dører de fant på låven. Kransene er fra Kid.
LÅVEDØRER: Mellom de to stuene er det satt inn gamle dører de fant på låven. Kransene er fra Kid. Foto: Jeanette Bækkevold

Hun er ikke så opptatt av at ting må stå på samme sted fra år til år.

– Nei, her varierer jeg litt. Og så går jeg rundt og ser litt underveis og flytter ting litt hit og dit. Da koser jeg meg skikkelig.

Les også: Espen og Julie fra «Mitt mikroliv» solgte alt de eide for å leve ut drømmen. Ti måneder senere ble det bråstopp

<b>BÅLKOS:</b> En bålpanne fra Espegard er mye i bruk utenfor inngangspartiet i vinterhalvåret.
BÅLKOS: En bålpanne fra Espegard er mye i bruk utenfor inngangspartiet i vinterhalvåret. Foto: Jeanette Bækkevold

Julebakst og pakkeverksted

I tillegg til pepperkaker bakes det havreflarn og brune pinner til jul, og Olas spesialitet er krumkaker.

Karameller er også fast tradisjon, og én kveld i hver adventstid kommer Maris bror med familie hit for at hele gjengen skal ha pakkeverksted. Da sitter store og små rundt bordet og pakker inn én og én karamell i cellofan.

Om ettermiddagen hver søndag i advent samles Mari, Ola og Johan foran TV-skjermen. De tenner lys, spiser kaker og ser en julekalender-episode.

– «Snøfall» og «Jul i Svingen» er spesielt populært, og det synes vi alle tre er veldig koselig.

Men juletreet kommer ikke i hus før helt oppunder jul. Da tar Ola og Johan turen ut i skogen for å hente det fineste treet de kan finne.

Johan gleder seg alltid til selve pyntingen lille julaften. Da er det slutt på å vente, og selve julen kan begynne.

Se flere bilder under:

<b>GJENBRUK:</b> Det hvite skapet på kjøkkenet er kjøpt brukt. Veggene er malt i fargen Minty Breeze.
GJENBRUK: Det hvite skapet på kjøkkenet er kjøpt brukt. Veggene er malt i fargen Minty Breeze. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>TØMMERVEGG:</b> Den originale veggen er pusset og beiset i fargen Høst fra Tyrilin. Bordet og stolene er arvegods. Ovnen er mest til pynt, for her er det gulvvarme.
TØMMERVEGG: Den originale veggen er pusset og beiset i fargen Høst fra Tyrilin. Bordet og stolene er arvegods. Ovnen er mest til pynt, for her er det gulvvarme. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SPISESTUEN:</b> Bordet og stolene er arvegods, det samme er skapet hvis det oppbevares glass og duker. Over bordet henger en lampe fra Ellos. Veggene er malt i fargen St. Paul’s Blue.
SPISESTUEN: Bordet og stolene er arvegods, det samme er skapet hvis det oppbevares glass og duker. Over bordet henger en lampe fra Ellos. Veggene er malt i fargen St. Paul’s Blue. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>ÆRVERDIG:</b> Gulvet i gangen har nostalgiske fliser i mønsteret Lilly fra Ulfven.
ÆRVERDIG: Gulvet i gangen har nostalgiske fliser i mønsteret Lilly fra Ulfven. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>TAPETKLEDD:</b> Soverommet har tapet fra Green Apple og gardiner fra Home &amp; Cottage. Sengen er fra Bohus og stolen fra Maris barndomshjem, mens toalettbordet er kjøpt i en lokal bruktbutikk.
TAPETKLEDD: Soverommet har tapet fra Green Apple og gardiner fra Home & Cottage. Sengen er fra Bohus og stolen fra Maris barndomshjem, mens toalettbordet er kjøpt i en lokal bruktbutikk. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2023, og sist oppdatert 08/12 2023.

Les også