Sprukne fuger i peisen
Noen av fugene inne i peisen har sprukket. Hva bør vi gjøre?
Kan vi «fylle på» med ny puss, eller er ikke det nødvendig? Bjørn Kvitnes, feiermester i Rana kommune svarer.
Spørsmål:
Vår hytte ble bygget på begynnelsen av 70-tallet. Det er åpen peis, og vi ønsker å opprettholde den som åpen, til tross for den dårlige varmeeffekten.
Noen av fugene inne i peisen har sprukket litt opp og er på et vis noe slitt. Kan vi «fylle på» med ny puss, eller er ikke det nødvendig?
Hilsen abonnent på Venabygdsfjellet
Svar:
– Ut fra spørsmålet antar jeg det dreier seg om en åpen, murt peis, sier Bjørn Kvitnes, feiermester i Rana kommune og forklarer at det ikke er unormalt at det i løpet av 50 år blir en viss slitasje på fugene i en peis. Men dersom de er blitt svært slitt, anbefaler han å ta noen grep for å utbedre slitasjen.
– Det gjør du ved å fylle på med ny mørtel. Er du usikker på hvilken du skal bruke, spør du om råd hos byggevareforhandleren, sier han.
I samme slengen kan det også være lurt å ta en sjekk av resten av peiskonstruksjonen. Er du usikker på hva og hvordan, kan du få hjelp fra den lokale feieren eller brannforebyggeren.
– Hvis peisen er riktig bygget, skal den være foret innvendig med 6,5 cm tykk ildfast stein. Denne skal beskytte murverket i peisen mot kraftig varmepåvirkning fra bålet. Hvis noen av de ildfaste steinene er veldig slitt, må de byttes – og det må ansees som normalt vedlikehold, sier han.
Oppdager du derimot at det mangler ildfast stein, som også kan skje, må du få fikset dette. For uten steinen kan både fuger og teglstein ta skade – noe som gjerne skjer gradvis over tid.
En annen ting Kvitnes mener det er lurt å sjekke, er tykkelsen på muren på den murte peisen.
– Dersom murverket i peisen støter mot brennbart materiale, må det ha en tykkelse på minst 47 cm fra ildrommet til treverket. Er murtykkelsen mindre, må du få det utbedret.
Denne saken ble første gang publisert 07/09 2023.