Koselig hytte i skogen
Her hvilte tidligere både hester og tømmerhuggere
En gang var dette en skogskoie med stall i den ene enden og køyesenger i den andre, slik at både hester og mannfolk fikk hvile mellom arbeidsøktene. I dag er hytta både større og langt koseligere innredet, for nå er dette Ingvilds kortreiste lykkested!
Vi er i Dalsvegen i Skogbygda, sånn omtrent midt mellom Eidsvoll og Skarnes. Plassen het opprinnelig Katthult, men nå har Ingeborg Fallet (47) døpt den til Kortreist lykke.
Den er faktisk så kortreist at Ingeborg først tenkte at hyttekjøp var uaktuelt.
– Faren min fortalte at «hytta oppi dalen» skulle selges, og jeg kontaktet megleren for å vise min interesse. Men så ble jeg i tvil, for å kjøpe en hytte bare fem kilometer unna, føltes som galskap, så det ble ikke noe hyttekjøp, forteller Ingeborg.
Vil man tro på skjebnen, så var det kanskje den som etter hvert tok styringen, for sommeren og høsten gikk uten at hytta ble solgt.
Og da megleren tok kontakt og spurte om Ingeborg fortsatt var interessert, bestemte hun seg. Og kortreist hyttelykke ble det.
LES OGSÅ: Den falleferdige seteren var umulig å redde. Da fikk Bente Kristin en idé
Idyll i skogen
Hytta ligger midt i skogen, så her er det ikke noen utsikt å skryte av, men det er svært idyllisk her, og med mange fine tjern i nærheten er det nok av naturperler å glede seg over.
Hytta er uten innlagt strøm og vann, men med solcelleanlegg og dypvannsbrønn.
Det var faktisk broren til Ingeborgs bestefar som fikk satt opp hytta i 1949.
– Når karene var i skauen og jobbet med tømmer, sov de her. Det var stall i den ene enden og køyesenger i den andre, så da fikk både hester og mannfolk sove mellom arbeidsøktene. Faren min har fortalt at han var med hit noen ganger da han var barn, sier Ingeborg.
Selv hadde hun aldri vært inne i hytta før, men hun kjente godt til den, for hun har både jogget og gått på ski forbi her utallige ganger.
– På 1980-tallet ble den solgt ut av slekta, og siden har det vært flere eiere her.
Hytta har blitt restaurert litt etter litt opp igjennom årene.
– Den forrige eieren hadde gjort temmelig mye, noe som var avgjørende for meg – jeg hadde ikke orket å gå løs på et renoveringsprosjekt.
I hytta var det et relativt nytt tak, ny isolasjon og nytt solcelleanlegg.
– Så det eneste jeg gjorde, var å male litt.
Hytta var delvis møblert, og resten av innredningen er enten arvegods, bruktfunn eller ting Ingeborg har laget selv, fått gratis eller kjøpt på salg. Det har nemlig gått sport i å gjøre ting så billig som mulig.
LES OGSÅ: – Et paradoks at vi betaler mange tusen for å bo i små tretopphytter
Internett på hytta
Telefonmessig er det veldig dårlig dekning her, og i utgangspunktet hadde Ingeborg tenkt at hytta skulle være et fristed fra internett. Det viste seg imidlertid å være et dødfødt prosjekt, for Even (22) og Tiril (19) var ikke så begeistret for akkurat det.
– Og under pandemien skjønte jeg jo at det var svært praktisk å kunne ha hjemmekontor her, så da ble det antenne på taket og tilgang til nett.
Ungdommene reiser hit med venner av og til, og skal de ha fest hjemme, er det nærliggende å spørre mamma om hun ikke kan være så snill og dra på hytta. Og det har Ingeborg aldri noe imot, for her er hun så ofte hun kan.
– Jeg får en så fin ro når jeg kommer hit. Og jeg er ikke mørkredd, så jeg kan godt være her alene. Med to bikkjer er jeg jo uansett ikke helt alene, da, sier Ingeborg, som også liker å ha med seg venninner hit.
Til denne hytta er det særdeles enkelt å ta impulsive turer. Det går bilvei helt frem i sommerhalvåret, men om sommeren går Ingeborg de to kilometerne fra parkeringsplassen på ski.
– Da stikker jeg gjerne innom og fyrer opp først, før jeg tar en lengre skitur i en av de mange fine skiløyper her i området. Da er det deilig å komme hit og spise lunsj i en oppvarmet hytte, forteller Ingeborg.
I sommerhalvåret skjer det ofte at hun jogger hit og fyrer opp, og deretter jogger hjem igjen og dusjer.
– Og så pakker jeg bilen og kjører hit for å overnatte.
For det er ikke sånn at hyttelykken øker jo flere mil man må kjøre for å komme frem. Noen ganger er det nok med fem kilometer.
LES OGSÅ (+): Hytta vår er liten, og vi ønsker gjerne litt større plass. Hvilke endringer bør vi gjøre?
Hyttetype: Skogshytte
Byggeår: 1949
Størrelse: Ca 80 m²
Utvendig kledning: Villmarkspanel
Tak: Takplater
Rominndeling: Stue, kjøkken, to soverom, gang, bad, vedskjul og innendørs utedo.
Fasiliteter: Solcelleanlegg, dypvannsbrønn, bilvei helt frem i sommerhalvåret.
Instagram: @kortreistlykke_hyttaiskogen