OVER 100 ÅR GAMMEL HYTTE:

Nybygg i hyttefelt dukket stadig opp på Finn, men Gry så etter noe helt annet

Ustedalen: «Når den har stått her i hundre år, står den vel i hundre år til», tenkte Gry Soløy, og ga næring og omsorg til den gamle bygningskroppen. I belønning har hun og familien fått en trygg og idyllisk familiehytte med en rik historie.

<b>DRØMMEFØRE:</b> På en utpreget naturtomt i Ustedalen ligger en over hundre år gammel laftet tømmerhytte, med karakteristiske utskjæringer.
DRØMMEFØRE: På en utpreget naturtomt i Ustedalen ligger en over hundre år gammel laftet tømmerhytte, med karakteristiske utskjæringer. Foto: Filippa Tredal
Først publisert Sist oppdatert

Helt siden Gry Heggestad Soløy var liten har Geilo vært hennes fristed.

Her løp hun og søstrene ubekymret rundt på samme sted som bestemor Gudrun Verpe trådte sine barnesko, hvor familien på morssiden har røtter flere hundre år tilbake i tid.

Etter at bestemor gikk bort, fortsatte Gry og søstrene å benytte stedet flittig, etter hvert med egne barn.

– Ettersom barna ble eldre tilbrakte vi veldig mye tid på hytta, så vi begynte å kjenne behovet for noe eget, sier Gry.

Drømte om noe helt annet

Hun fulgte godt med på Finn.no, men det meste som ble lagt ut med riktig beliggenhet var nybygg på hyttefelt. Gry drømte om noe helt annet.

– Da denne gamle bygningen kom for salg, likte jeg den umiddelbart. Både beliggenheten, utseende og alderen tiltalte meg.

Stedet hadde stått tomt en stund, og var sterkt preget av det. Men Gry så potensialet. En gigantisk peis som ville fungere som samlingspunkt for familien, tykke laftevegger som har stått stødig i over hundre år og vil stå like stødig i hundre til. Hun så tilgangen til skiløyper rett opp på fjellet, utsikten til Ustedalsfjorden og Vestlia, og beliggenhet rett ved veien. Bil in, langrennsski ut.

Her bor:

Gry Elisabeth Heggestad Soløy og Atle Soløy med barna Othilie (19) og Mons (15). De har renovert en laftet hytte fra slutten av 1800-tallet i Ustedalen. Hun er Senior Insights Manager i Ringnes, han er regionsjef for Norden i Mettler Toledo.

Hytta har bruksareal på 100 kvadratmeter over to etasjer, med fire soverom, bad, toalett og oppholdsrom. Tomten er på rundt fire mål, med opparbeidet gårdsrom på baksiden, ellers hovedsakelig naturtomt.

Hvis du vet noe om hytta eller området, blir Gry glad om du sender henne en e-post: [email protected]

– Jeg så også at hytta trengte arbeid, så klart. Her var ingenting rørt på minst 25 år. Jeg vet ikke hvor gammelt huset er, men har hørt at det er fra slutten av 1800-tallet og at stedet ble brukt som kafé for rallarene under byggingen av Bergensbanen. Da vi overtok, var det tykke, grønne vegg til vegg-tepper fra 70-tallet i hele andre etasje, badet var flittig besøkt av mus, og det elektriske anlegget var antikvarisk. Men mye var fint, og jeg likte hyttas særpreg, sier Gry.

Les også: Dette koster hyttedrømmen DEG

Beholdt eldgamle vinduer

Hun tok grunnfag i nordisk arkeologi før hun fant ut at det var mer en hobby enn noe hun ville jobbe med, men interessen for historie ligger dypt i henne og har påvirket valgene hun og familien har tatt i renoveringen.

Blant særpreget som er beholdt er innerdørene, malt med motiver i sterke farger av kunstneren Dagfin Hermansen, samme år som han debuterte på Høstutstillingen, 1928.

Noen av de opprinnelige vinduene var også bevart, med typiske luftblærer og nyanseforskjeller i glasset. Ikke så praktisk, kanskje, men veldig vakkert.

<b>PEPPERKAKEHUS:</b> – Vi bruker hytta mest på høst og vinter. Før snøen kommer er det mange fine sykkelstier, blant annet Rallarvegen, og turstier innover Hallingskarvet. Om vinteren er det langrennsspor rett utenfor døren, som tar oss inn i samme område, eller vi kjører til Geilo og står slalåm, sier Gry Heggestad Soløy.
PEPPERKAKEHUS: – Vi bruker hytta mest på høst og vinter. Før snøen kommer er det mange fine sykkelstier, blant annet Rallarvegen, og turstier innover Hallingskarvet. Om vinteren er det langrennsspor rett utenfor døren, som tar oss inn i samme område, eller vi kjører til Geilo og står slalåm, sier Gry Heggestad Soløy. Foto: Filippa Tredal

– Vi kittet om de eldste vinduene og malte karmene på resten, som var ubehandlet. Bare til kjøkken og bad måtte vi kjøpe nye vinduer, forteller Gry.

De vasket vegger, tak og gulv med en salmiakkløsning for å fjerne sot, men veggene var likevel skjoldete og fulle av spikerhull.

– Vi beiset for å få et jevnere uttrykk, mens taket – som var ubehandlet og gjorde rommene ganske mørke, malte vi hvite. Det måtte fire strøk til!

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Hytta har tre soverom oppe, med koselige skråtak, og ett nede, som er Gry og Atle sitt. Til hytta hører også et anneks med fire sengeplasser, slik at det er plass til besøk.

– Alle sengene våre er doble, det er viktig å sove godt på hytta og utnytte den deilige fjelluften! Når jeg er her, sovner jeg tidlig og våkner tidlig, det er veldig godt, sier Gry, som har jobbet masse på hytta etter korona.

Les også: Bygde moderne drømmehytte – uten vann, strøm eller vintervei

<b>RAMMEVERK:</b> Den gamle hytta er blitt koselig og intim ved å forsiktig beise de laftede veggene i fargen 9049 Valnøtt fra Jotun, mens vinduskarmer og taket er lysnet med hvitmaling. Takbjelkene er beholdt ubehandlet og det originale gulvet er pusset og behandlet med Osmo dekorvoks i nyansen valnøtt. Da rammeverket var ferdig, ble stuen innredet med myke, moderne møbler som tar opp fargebruken i hytta. Sofa og lenestol fra Englesson med puter fra House of Hackney/Eske og butikken Same ol´Story i Oslo, pledd fra Lexington. Det persiske gulvteppet er «hjemmefra», og stuebordet fra Hødnebø. Over bordet henger et lysfat fra Lama/ Same ol’ Story, mens vegglampen er fra Lampehuset. Skapet fra Anouska holder diverse glass, stearinlys og servietter. I kisten på toppen ligger spillene.
RAMMEVERK: Den gamle hytta er blitt koselig og intim ved å forsiktig beise de laftede veggene i fargen 9049 Valnøtt fra Jotun, mens vinduskarmer og taket er lysnet med hvitmaling. Takbjelkene er beholdt ubehandlet og det originale gulvet er pusset og behandlet med Osmo dekorvoks i nyansen valnøtt. Da rammeverket var ferdig, ble stuen innredet med myke, moderne møbler som tar opp fargebruken i hytta. Sofa og lenestol fra Englesson med puter fra House of Hackney/Eske og butikken Same ol´Story i Oslo, pledd fra Lexington. Det persiske gulvteppet er «hjemmefra», og stuebordet fra Hødnebø. Over bordet henger et lysfat fra Lama/ Same ol’ Story, mens vegglampen er fra Lampehuset. Skapet fra Anouska holder diverse glass, stearinlys og servietter. I kisten på toppen ligger spillene. Foto: Filippa Tredal

Byttet ut badet og gulvet i gangen

Det originale gulvet i heltre furu ble slipt ned og satt inn med pigmentert Osmo-voks, og er blitt like fint som nytt. På kjøkkenet og i andre etasje ble det lagt nye gulv, ettersom de var ganske ødelagte. Samtidig ble det lagt lyddemping mellom etasjene. Bare i det nybygde badet og den renoverte gangen i vindfanget er det lagt varmekabler og ny isolasjon i veggene. Det tykke tømmeret holder godt på varmen.

– Badet og gangen er blant de største inngrepene vi har gjort. Også kjøkkenet. Det besto av diverse moduler fra alle tider og bruksepoker, så vi rev ut alt. Ettersom vi måtte ha nytt, valgte vi bevisst å bryte med den gamle stilen både på kjøkken og bad, men vi har valgt materialer som kler hytta, sier Gry.

For selv om historien skal få leve videre, er dette først og fremst en moderne familiehytte som er i full bruk. Gulvet må tåle skisko, kjøkkenet må være funksjonelt og – ikke minst – det må være godt nettverk!

Les også: Hytteeiere deler sine beste vinter-tips

<b>I DET GRØNNE HJØRNET:</b> Badet er helt nytt, i et påbygg som opprinnelig var fra 70-tallet, men som er revet og erstattet med nybygg. Her er dusj og vask, mens toalettet er i et separat rom. Innredning er Mano fra Kvik, med benkeplate i svart laminat. Vasken i messing er fra Tapwell, det samme er dusj og armatur, mens speilet med baklys er fra HTH. Den laftede veggen er satt inn med mattlakk, slik at den er litt beskyttet fra vanndamp og dessuten lettere å holde ren. Resten av veggene er nytt panel. For å få samme farge på det nye treverket som det hundre år gamle laftetømmeret, blandet Gry beisnyansen Valnøtt 9049 med en del av en mørkere nyanse, Mocca 9048, fra Jotun. Flisene i dusjen og kalkflisene på gulvet er fra Stiltje.se.
I DET GRØNNE HJØRNET: Badet er helt nytt, i et påbygg som opprinnelig var fra 70-tallet, men som er revet og erstattet med nybygg. Her er dusj og vask, mens toalettet er i et separat rom. Innredning er Mano fra Kvik, med benkeplate i svart laminat. Vasken i messing er fra Tapwell, det samme er dusj og armatur, mens speilet med baklys er fra HTH. Den laftede veggen er satt inn med mattlakk, slik at den er litt beskyttet fra vanndamp og dessuten lettere å holde ren. Resten av veggene er nytt panel. For å få samme farge på det nye treverket som det hundre år gamle laftetømmeret, blandet Gry beisnyansen Valnøtt 9049 med en del av en mørkere nyanse, Mocca 9048, fra Jotun. Flisene i dusjen og kalkflisene på gulvet er fra Stiltje.se. Foto: Filippa Tredal

– Ordentlig internett var det første vi fikk! Fastboende naboer på nedsiden av veien ga gode tips. Det er ikke bare til femtenåringens gaming, jeg er her ofte alene og jobber. At jeg kan være her alene og føle meg trygg, er et av favorittaspektene mine ved hytta. Den er både isolert og nær folk, både intim og stor, både historisk og moderne, sier Gry.

Les også: Anine (38) fikk ikke sove – resultatet ble en unik løsning på hytta

Leter etter informasjon om hytta

Opprinnelig har den trolig vært på en etasje og brukt som seter, før den ble kafé for rallarene under bygging av Bergensbanen, som sto ferdig i 1909. Fra 20-tallet har den vært brukt som hytte, og på 70-tallet fikk den et påbygg, som familien Soløy har revet og erstattet med et nytt.

– Vi bruker hytta mest på høst og vinter. Før snøen kommer er det mange fine sykkel-stier, blant annet Rallarvegen, og turstier innover Hallingskarvet. Om vinteren er det langrennsspor rett utenfor døren, som tar oss inn i samme område, eller vi kjører til Geilo og står slalåm, sier Gry Heggestad Soløy.

Hun er svært opptatt av historien til både hytta og området, og ber lesere som måtte ha noe informasjon til å ta kontakt med henne på e-post.

Styling: Rikke Bye-Sondresen. Foto: Filippa Tredal

<b>KAFÉHJØRNET:</b> – Da vi kjøpte hytta, fulgte alt inventar med, det var utrolig mange ting! Vi har brent og sendt bort masse, og beholdt noe, som spisestolene. Vi har fjorten stykker, de andre står i boden, sier Gry. Både bordet og benken på andre siden sto også i hytta, benken er bygget inn. Den er fylt med kelimputer som Gry har hatt i mange år, blandet med noen nye som hun har sydd av tekstiler hun fant på hytta. Taklampen Fenomen i sotet glass og rå messing er fra Konsthantverk, mens lampetten på veggen er fra Home &amp; Cottage. Gulvteppet har familien tatt med hjemmefra, bildet er fra Bond Street Essentials. I hjørnet henger en engel laget av kunstneren Maria Øverbye, kjøpt på interiørbutikken Same ol’ Story.
KAFÉHJØRNET: – Da vi kjøpte hytta, fulgte alt inventar med, det var utrolig mange ting! Vi har brent og sendt bort masse, og beholdt noe, som spisestolene. Vi har fjorten stykker, de andre står i boden, sier Gry. Både bordet og benken på andre siden sto også i hytta, benken er bygget inn. Den er fylt med kelimputer som Gry har hatt i mange år, blandet med noen nye som hun har sydd av tekstiler hun fant på hytta. Taklampen Fenomen i sotet glass og rå messing er fra Konsthantverk, mens lampetten på veggen er fra Home & Cottage. Gulvteppet har familien tatt med hjemmefra, bildet er fra Bond Street Essentials. I hjørnet henger en engel laget av kunstneren Maria Øverbye, kjøpt på interiørbutikken Same ol’ Story. Foto: Filippa Tredal
<b>RUVENDE:</b> Tallerkenhylla hang i hytta da familien overtok, men Gry måtte trumfe gjennom at den fikk bli. – Den er 160 cm lang, og vi måtte kutte høyden slik at den ikke kom i konflikt med kjøkkenbenken. Men jeg måtte ha den, og den rommer utrolig mye, sier Gry. Tallerkener og skåler fra Costa Nova og Bitz.
RUVENDE: Tallerkenhylla hang i hytta da familien overtok, men Gry måtte trumfe gjennom at den fikk bli. – Den er 160 cm lang, og vi måtte kutte høyden slik at den ikke kom i konflikt med kjøkkenbenken. Men jeg måtte ha den, og den rommer utrolig mye, sier Gry. Tallerkener og skåler fra Costa Nova og Bitz. Foto: Filippa Tredal
<b>MODERNE KOMFORT:</b> Kjøkkeninnredningen er modellen Cima i svart eik fra Kvik, med benkeplate i svart kompositt og armatur i messing. Familien valgte benkeplateventilator og åpne overfyller av svart stål, slik at de unngikk overskap på den smale plassen. På grunn av store endringer i rommet ble det lagt nytt gulv i eikeparkett fra Kährs, og veggene er malt i fargen Antikkgrå 1973 fra Jotun. – Her var en lys gul veggfarge som ikke passet med hverken de andre fargene i hytta, eller tidsepoken, sier Gry. Taklampen Tilen er fra Lindby, og løperen i ull er kjøpt på Finn.no. Under den skjuler det seg en luke ned til en frostfri kjeller, der det er varmtvannsbereder, ekstra kjøleskap og oppbevaringsplass.
MODERNE KOMFORT: Kjøkkeninnredningen er modellen Cima i svart eik fra Kvik, med benkeplate i svart kompositt og armatur i messing. Familien valgte benkeplateventilator og åpne overfyller av svart stål, slik at de unngikk overskap på den smale plassen. På grunn av store endringer i rommet ble det lagt nytt gulv i eikeparkett fra Kährs, og veggene er malt i fargen Antikkgrå 1973 fra Jotun. – Her var en lys gul veggfarge som ikke passet med hverken de andre fargene i hytta, eller tidsepoken, sier Gry. Taklampen Tilen er fra Lindby, og løperen i ull er kjøpt på Finn.no. Under den skjuler det seg en luke ned til en frostfri kjeller, der det er varmtvannsbereder, ekstra kjøleskap og oppbevaringsplass. Foto: Filippa Tredal
Foto: Filippa Tredal
<b>VARMT SAMLINGSPUNKT:</b> Peisen var noe av det jeg likte aller best da jeg kom inn i hytta første gang. Den er stor, ruvende og sluker ved, men også et fantastisk samlingspunkt! Ved siden av står en vedfyrt ovn, som vi bruker for å varme opp hytta. Det står også en ovn på hvert soverom, men det er sjelden det blir så kaldt at vi bruker dem, sier Gry. Trappen er beholdt slik den var, bare vasket grundig for å få frem fargene. Vedkuven i messing sto i hytta, puffen er et funn fra Finn.no mens pleddet er fra Pendleton. I gangen står en stor kurv med tøfler, som er gode å ha på gulv uten varme.
VARMT SAMLINGSPUNKT: Peisen var noe av det jeg likte aller best da jeg kom inn i hytta første gang. Den er stor, ruvende og sluker ved, men også et fantastisk samlingspunkt! Ved siden av står en vedfyrt ovn, som vi bruker for å varme opp hytta. Det står også en ovn på hvert soverom, men det er sjelden det blir så kaldt at vi bruker dem, sier Gry. Trappen er beholdt slik den var, bare vasket grundig for å få frem fargene. Vedkuven i messing sto i hytta, puffen er et funn fra Finn.no mens pleddet er fra Pendleton. I gangen står en stor kurv med tøfler, som er gode å ha på gulv uten varme.
<b>GAMMELT NYTT:</b> Skapet i hjørnet er en antikvitet, som Gry har kjøpt på Blomqvist. – Jeg falt for den fint utskårne kanten øverst, sier Gry, som alltid har hatt en forkjærlighet for gamle møbler og ting. Som barn samlet hun på gamle møbler, noen av dem har hun fortsatt.
GAMMELT NYTT: Skapet i hjørnet er en antikvitet, som Gry har kjøpt på Blomqvist. – Jeg falt for den fint utskårne kanten øverst, sier Gry, som alltid har hatt en forkjærlighet for gamle møbler og ting. Som barn samlet hun på gamle møbler, noen av dem har hun fortsatt. Foto: Filippa Tredal