STOR GUIDE:
Dette koster hyttedrømmen
Drømmer du om ny hytte? Den kan komme i flere prisklasser – avhengig av hvor, hvordan og hva slags hytte du vil ha.

Det finnes mange muligheter for deg som ønsker en helt ny hytte. Du kan for eksempel kjøpe byggesett til en nøkkelferdig hytte, investere i en ny, ferdigbygget en eller hyre arkitekt og snekker som tegner og bygger akkurat slik du vil.
– Før du bestemmer deg, bør du ha stilt deg selv noen viktige spørsmål. Du bør blant annet ha tenkt gjennom hva slags hytte du ønsker, hva du har råd til, hva slags egeninnsats du kan legge inn og hva slags kompetanse du har til å bidra inn i et hytteprosjekt, råder Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening.
Les også: Deler hytta med 27 andre: Fnyser av hytte-advarsel
Mange muligheter
Den mest krevende veien til å realisere hyttedrømmen er å utvikle prosjektet fra A til Å, mener han. Da skal du gjøre alt fra å finne råtomt til å jobbe med kommunen, arkitekt, håndverkere og lignende.
– Det positive med dette er at du har stor mulighet til å få hytta akkurat slik du ønsker.

Den enkleste varianten er at du kjøper en hytte som allerede er klar for innflytting, og som har en fast pris du kan forholde deg til.
Ulempen er at du har liten mulighet for spesialtilpassede løsninger. En mellomløsning kan være å kjøpe en tomt i et utviklet område hvor vann, strøm og annen viktig infrastruktur er på plass, og der du kan velge mellom forskjellige byggesett på ferdighytter.
– Fordelen med mellomløsningen er at du har god kontroll på kostnadene, at du har noen påvirkningsmuligheter og at du som oftest får en dato for når hytta er klar til bruk, legger han til.
Les også: Hytteeiere deler sine beste vinter-tips

Prislappen
Akkurat hvor mye det koster å bygge ny hytte, avhenger av flere ting. Må du for eksempel kjøpe tomt for hyttebygging, koster det selvsagt mer enn om du allerede har en tomt, forklarer Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. Skal du ha tomt på et ettertraktet område, vil det bli dyrere enn om du kjøper tomt på et mindre attraktivt sted.
– Hvilken type hytte du skal ha og hvor stor den skal være, vil også påvirke sluttprisen, sier hun og legger til at det derfor er umulig å si på et generelt grunnlag akkurat hvor mye de ulike løsningene koster.
– Men kjøper du for eksempel tomt i et område med rimelige priser og du går for en ferdigmodell, kan dette komme opp mot en kostnad på tre millioner kroner, sier hun.
Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank Norge, er enig i at eksakt pris avhenger av mange ulike parametre. Likevel mener han at man som tommelfingerregel kan si at det koster 25 000–35 000 kroner kvadratmeteren for å bygge selve hytta.
Skal du for eksempel bygge hytte på 100 kvadratmeter, koster det fort mellom 2,5 og 3,5 millioner bare for byggingen, estimerer han.
– I tillegg kommer tomt og opparbeidelse av denne.
Billigst med byggesett
Dersom du er opptatt av å holde kostnadene nede, mener Schmidt at det mest økonomiske vil være å kjøpe et byggesett fra en leverandør og sette opp hytta selv. Modulene og løsningene til disse hyttene er produsert i stor skala, noe som igjen reduserer kostnadene.
Stian Sandhaugen, salgsleder i Sande Hus og Hytter, forteller at deres rimeligste standardmodell, Mjuken, koster 1,73 millioner kroner. Hytta er på 63,2 kvadratmeter.
Les også: Familien har bygget om hytta tre ganger – den er ikke til å kjenne igjen
– Den inkluderer blant annet kjøkken med hvitevarer, baderomsinnredning, flisgulv med varmekabler i våtrom og vindfang, graving og støping på relativt flat tomt – men ikke sprenging og ekstra masseforflyttelse på tomta, sier Sandhaugen.
Ferdighytta kommer som et byggesett, og man kan enten velge å sette den opp selv eller få en montør til å gjøre det for seg.
Schmidt i Danske Bank minner om at det å sette opp hytte selv, forutsetter god byggkompetanse. Han mener derfor det kan være fornuftig å få hytteprodusenten til å sette opp ferdighytta.
– De har stor kompetanse på akkurat din hyttemodell, og kostnadene kan derfor enklere holdes innenfor de gitte rammene, sier han, og legger til at han generelt ville vært forsiktig med å bygge hytte selv.
– Du skal være kompetent for at dette blir en 100 prosent løsning på sikt. Det sikreste for videre salg av hytta er nok at den er bygget av fagfolk, sier han.
Les også: (+) I denne hytta gjemte nordmenn seg under krigen
Skreddersydde løsninger kan bli dyrt
Den dyreste løsningen, ifølge Schmidt, er å involvere egen arkitekt, for da må både materialer og løsninger spesialtilpasses.
– Skreddersøm er som kjent dyrt, kommenterer han og får støtte av Incedursun i Nordea.
– Velger du arkitekttegnet hytte, der du engasjerer entreprenører og en rekke underleverandører, kan det oppstå uforutsette utgifter underveis. Da øker samtidig sjansen for at prosjektet som helhet fordyres.