HYTTE OPPUSSING
Helene og Thomas bestemte seg for å pusse opp hytta. Da tok de et kreativt grep
Panelet ble beiset i garasjen hjemme, fraktet fra fjord til fjell og heist inn stuevinduet før forvandlingen av hytta kunne fullbyrdes.
Vi er på 545 meter over havet i Oppdal kommune i Trøndelag. Denne dagen suser vinden i høye furutrær ved et bekkefar, som blir til en vilter elv i vårløsningen.
Tett på, ved en gård med hyggelige naboer, ligger en enkel og solid fjellhytte. En møbelsnekker brukte flere år på å bygge den 52 m² store hytta, før den sto ferdig i 1972.
De nybakte hytteeierne, Helene og Thomas, har satt stor pris på det gode håndverket hans.
Rimelig hytte
Sammen med sønnen Sebastian bor paret nært havet i Elnesvågen utenfor Molde.
Nå er de bare en naturskjønn kjøretur unna, opp gjennom Sunndalsfjellene, for å komme til fristedet sitt.
Da de ble hytteeiere i mai 2021, hadde hytta hatt to eiere før dem.
– Vi trives sånn på Oppdal, hvor vi har leid hytter med venner tidligere, forteller Helene.
For familien har det alltid vært en drøm å ha feriebolig her.
– Endelig fant vi en rimelig hytte vi kunne gjøre mye med selv, forteller Helene, som virkelig så potensialet da hun skisserte opp planløsningen på jobb.
Hun har jobbet med å tegne kjøkken i mange år, og måtte tenke seg nøye om for å få kabalen til å gå opp i den vesle hytta.
Siden nevnte møbelsnekker i sin tid gjorde et solid grunnarbeid, og forrige eier, en koselig dame, hadde tatt jobben med å skifte både tak og peis, kunne Helene og Thomas konsentrere seg om å gjøre det fint inne.
Les også: Slik bygger du en utesofa med tak
Pusset opp hjemme
I den vesle hytta er det vindfang, bod, stue/kjøkken, bad og soverom. I tillegg er det et anneks til hytta, der det er er bod og soverom.
I hytta er det forbrenningstoalett og innlagt strøm, det er bølgeblikk på taket, og hytta har utvendig kledning av beiset panel.
Noe av hytta ble faktisk pusset opp hjemme! Laftekledningen ble bestilt ubehandlet, og ble nemlig beiset i garasjen hjemme.
Der blandet Helene selv en farge hun fikk inspirasjon til via en blogg. Fargen på veggene er en blanding av fargene Valnøtt og Drivved fra Jotun.
Fargen på veggene inne, og i taket på badet, er en blanding av to ulike farger fra Jotun: Drivved og Valnøtt.
Oppskriften er å blande to deler Drivved og en del Valnøtt.
Panelet er kun beiset med ett strøk, noe som gjør at strukturen i treverket skinner fint gjennom.
– Hver lengde av panelet er seks meter lang. Hadde vi beiset lengdene mens vi var på hytta, hadde de tatt all plassen inne, forteller Thomas.
Taket er satt inn med hvit panellakk.
Hjemme kunne de også beise hver dag. Litt styr ble det med frakten fra hav til fjell, men det gikk! Panelet kom inn i hytta gjennom et stuevindu.
Selv om mye av det som fulgte med hytta inne, er byttet ut, var det noe de fikk veldig god bruk for.
– Vi har hatt stor nytte av alt verktøy som den forrige eieren la igjen. Hadde vi vært nødt til å kjøpe nytt, hadde det blitt dyrt. Så er det også så kjekt å ha det man trenger for hånden, uten å måtte ta det med hjemmefra, forteller Thomas, som finner roen når han får bruke den nye vedkløyveren.
Les også (+): Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Kjøkken gjenbruk i naustet
Noe som har tatt reisen andre veien, fra hytta til hjemmet, er det gamle kjøkkenet.
Det var solid bygget, men funksjonen ble litt upraktisk. Nå gjør det gode håndverket nytte for seg i familiens naust istedet.
– Selv om kjøkkenet på hytta er lite, rommer det nå alt det vi trenger, forteller Helene, som elsker å pusse opp møbler.
Hun synes det er spennende å se hva hun kan lage selv. Ut av noe som i utgangspunktet er helt enkelt, tryller hun frem fine interiørskatter.
– Vitrineskapet er det første møbelet jeg har restaurert helt selv. Nå er det omtrent ikke til å kjenne igjen, forteller Helene, som mener det er mulig å få til noe optimalt og koselig, selv med et stramt budsjett.
– Hvis man har tid og kunnskap, og er villig til å ofre tiden det vil ta å gjøre mye selv.
Bena på kjøkkenstolene har hun også maskert med tape med trefarge.
Les også: Da Janne og Kim tok over den gamle hytta, fikk de en idé
Et godt sted å være
Nå kan hytteeierne glede seg over å nyte de fine høstdagene. Skjønt, de drømmer litt om å bygge ut hytta med noen ekstra soverom og en litt større stue, med vinduer mot skogen nedenfor.
Men det haster ikke, hytta er allerede et godt sted å være, og fremover venter turer i høstfjellene rundt Oppdal og mer sauesanking med naboene.
Kveldene smaker best ute, gjerne i godstolen under et varmt pledd ved de lune varmelampene.
– Den roen vi får når vi kommer på hytta, får vi ingen andre steder. Det er terapi for kropp og sjel å være her, sier Helene.