Slik lykkes du med peoner
Sylvia har 130 ulike peoner i hagen
På en god sesong har Sylvia peonblomstring i hele to måneder i hagen sin. Mange av de 130 peonene hennes er delt fra noen få kjøpte planter og vekster hun har byttet til seg. Her er triksene du trenger for å lykkes med peoner.
Da Sylvia Eidsvik tidligere drev kafé, kunne hun plukke peoner og dekorere det toetasjes lokalet uten at man kunne se at hun hadde vært ute med saksen i hagen. Så rik er blomstringen.
I hagen hennes på ca 1 mål i sone H3-H4 på Snarøya i Bærum finner du peoner i alle mulige varianter.
– Variasjonen i utseendet er så stor at det nesten er vanskelig forstå at de alle er peoner! mener Sylvia selv.
Peoner i alle varianter
Peoner har vakre og overdådige blomster som kjennetegnes av sine store, fyldige kronblader og frodige blomsterhoder. Det er umulig ikke å bli sjarmert!
Men peoner finnes som både fylte og halvfylte blomster, til de helt enkle blomstene.
Størrelsen på blomsterhodene varierer også fra kjempestore og grandiose, til små og yndige.
De finnes i mange ulike farger fra dypt røde til sart fersken, gule, hvite og alle nyanser av rosa. Og noen er tofarget.
– De mest verdifulle plantene i hagen gir glede fra første skudd, som kommer tidlig om våren, og peonen er en slik plante. Det er så spennende å følge med på utviklingen gjennom sesongen, mener Sylvia.
Det frodige bladverket holder seg grønt og frodig også etter at blomstringen er ferdig og danner fine, grønne bakgrunnstepper i bedene resten av sesongen. Bladverket til trepeonene får dessuten dekorative høstfarger.
– Peoner er fantastiske som snittblomster. De små bløtkakene av noen blomster passer i overdådige buketter, men er også like vakre helt alene i en vase, sier Sylvia.
– Enkelt å lykkes med peoner
Sylvia mener peoner er noen av de enkleste staudene å lykkes med.
– Jeg har mistet mange roser opp gjennom årene, men aldri en peon. De er tøffe!
Men hun poengterer at det er viktig med god drenering.
– Så skal du plante i en høy herdighetssone, ville jeg ha plantet der det først tørker opp om våren. Det er dårlig drenering som får pioner til å ikke trives.
Hun mener man ikke trenger mye kunnskap for å få peonen til å blomstre.
– Mitt beste tips er å plante dem, for så å glemme dem noen år.
Nyplantende peoner bruker nemlig lang tid på å danne dype røtter, før de begynner å sette blomster.
– Det første året kan det komme én blomst, neste år to. Også plutselig i år tre står den der med en hel favn av blomster. Den gir mye uten å kreve noe særlig, forteller Sylvia.
- Grav en dyp plantegrop slik at den får plass til de lange røttene sine og fyll på med jord.
- Plant peonen like under jordoverflaten. Plantes den for dypt, vil den ha problemer med å blomstre.
- Bland inn hagekompost i jorden ved planting.
- Peoner liker ikke å være konstant våte på bena, så unngå å plante dem der det blir liggende vanndammer i bedet i flere timer etter regn.
- Alle peoner, uansett type, elsker kalk. Det sies at kalken bidrar til å gjøre stilkene sterkere. Kalk kan være skjellsand, eggeskall eller hagekalk kjøpt på hagesentere.
- Husk at mange av de eldre peonvariantene, spesielt de med doble blomsterhoder, trenger støtte under blomstringen, ellers kan stilkene knekke.
- En etablert silkepeon kommer ofte med mange sideknopper. For at disse skal klare å utvikle seg, kan det være lurt å klippe av hovedblomsten og nyte den i en vase, hvis ikke stanser gjerne utviklingen på sideknoppene, og de tørker inn.
De fleste sortene er hardføre til H5 og kan dyrkes over store deler av landet. De rammes sjelden av sykdommer, er ingen favoritt hos sneglene, og rådyrene går forbi uten å forsyne seg.
– I en gjengrodd, glemt, gammel hage vil peonene fortsette å blomstre. De klarer seg selv. Har en peon først etablert seg, så tåler den tøffe tørkeperioder. Fordi de tykke røttene stikker så dypt, henter den næring i dybden og er ikke avhengig av regelmessig gjødsel for å gi flott blomstring, sier Sylvia.
Les også: Linda og Magnus var lei av den store plenen. Sik forvandlet de hagen
Smart måte å plante peoner på
– Fra midten av mai til midten av juli er peonene dronningene i hagen, sammen med rododendron. Da synes jeg det er fint med rolige omgivelser rundt slik at de virkelig får skinne, forklarer Sylvia.
Men hun har så mange ulike favoritter i løpet av sesongen. I mars er det marskrossveden, snøklokkene, julerosene og klosterklokkene som lyser opp.
April har aurikkelblomstring og bugnende magnolia, og i mai er det fruktblomstringen som er overdådig. Peonene får etter hvert selskap av blomstringen til rosene og de ulike hortensiaene.
Sylvia har valgt å plante peonene rundt i ulike bed fremfor å samle dem.
– Jeg prøver å bygge hvert blomsterbed slik at det har vakker blomstring å by på hele sesongen, fra tidlig vår til sen høst.
Derfor gjentar hun heller ofte de samme sortene i mange ulike bed.
– Dette er planter jeg har erfart trives godt i jordsmonnet i hagen min, som snøklokker, blåveis, juleroser, magnolia, aurikler, rododendron, hortensia, månedsjordbær og oktoberbergknapp, i tillegg til peoner.
Les også: Kløe om våren? Det kan skyldes fuglelopper
Hemmeligheten bak lang peonblomstring
Mange ser på peonblomstring som en kortvarig glede. Men hos Sylvia er det peoner i blomst i opptil to måneder i strekk.
– Ulike peontyper blomstrer til ulike tider. Villpeonene er først ute, så kommer trepeonene og itohene, og innimellom disse blomstrer alle hybridtypene. Til slutt blomstrer silkepeonene. Blomstringstiden innenfor hver peongruppe varierer også noe avhengig av sort. Mitt triks er å plante en miks av disse ulike peongruppene.
I tillegg planter hun samme sort både i sol og skygge.
– Da vil samme peon blomstre til litt ulik tid. Jeg har funnet ut at de blomstrer ekstra lenge når de står i skyggen.
– De tette, fylte peonene er flotte, men de krever mer arbeid når det gjelder støtte fordi blomstene blir så tunge. De halvfylte og de enkle klarer seg som regel på egen hånd og er mer bievennlige enn de helt fylte, sier Sylvia.
Mange peoner for få penger
– Som sunnmøring liker jeg å skape maks blomsterglede ut av et minimalt budsjett, sier damen, som har så mange som 130 peoner spredt rundt i hagen nå.
Mange av dem kommer fra noen få moderplanter hun har kjøpt.
– Jeg har funnet en del av disse på høstsalget til plantesentrene. Jeg er også glad i å bytte planter med hagevenner. Mange av mine viktigste stauder har flyttet inn i hagen gjennom plantebytte. Dette er ofte sterke og velprøvde planter som er lette å få til å trives, og så får jeg gjerne med noen gode tips av giveren.
I tillegg har hun funnet en del peoner rimelig på hagelagenes planteloppemarkeder.
Sylvia har lang erfaring med peonblomstring. Her er seks favoritter hun synes skiller seg ut:
- 'Lemon Chiffon' har en nydelig lys gul farge. Hos Sylvia trenger den ingen støtte. Den blomstrer tidligere enn silkepeonene. H6
- 'Coral Charm' blomstrer ganske tidlig i sesongen og har en spesiell korallfarge som forandrer helt karakter under blomstring og ender til slutt opp helt lys. H3
- 'Do Tell' har en anemoneformet blomst i nydelig rosa, en sjelden blomsterform hos peoner. H5
- 'Eden’s Tempation' er unik ved at den har både fylte blomster og tykke stilker som ikke trenger støtte.
- 'Pastelelegance' har en helt spesiell sart ferskenrosa farge. – Pastelelegance og Eden Temtation er begge tøffe pioner, selv om jeg ikke finner at det er oppgitt noe herdighet på de, sier Sylvia.
- 'Love Affair Itoh' er hvit og halvfylt med rosa og gult i midtpartiet, som en hel brudebukett i seg selv! Det er en krysning mellom trepion og staudepion. H3-4.
Deling av peoner
Sylvia deler peoene tidlig om høsten. For å unngå å skade morplanten, graver hun dem ikke opp.
– Jeg skjærer av en del av en liten rotklump med en skarp kniv eller en skarp spade. Du trenger ikke mye. Det holder at det er en blomsterknopp på rotknollen. Flere blomsterknopper vil gi tidligere blomstring, men det vil også skade morplanten mer.
Sylvia nøyer meg med mindre stiklinger og bruker heller lengre tid på at den nye peonen skal etablere seg.
– Det er viktig at røttene raskt kommer i ny jord slik at de ikke tørker inn. Hvis avleggeren skal fraktes eller ikke plantes med en gang, kan en fuktig avis være et godt tips.
Når hun får tak i en ny peon hun ikke helt vet hvor hun skal plante, setter hun den i bakhagen.
– Det gjør jeg ikke bare med peonene, men alle planter som jeg er litt usikker på hvor jeg skal plassere. Der står de til jeg har blitt kjent med planten og funnet det perfekte stedet. Da tar jeg en eller flere avleggere og plasserer dem i de mer etablerte blomsterbedene, sier Sylvia.
Regnet og den høye luftfuktigheten om høsten gir som regel de nyetablerte plantene vannet de trenger.
– Men er det en veldig tørr sesong, bør du passe på at de holdes fuktige i starten, tipser Sylvia.
Har du lyst på spesielle peonsorter?
Mange bestiller nye peoner om våren som barrotsplanter. Blomsterhagen, Garden Living og Hesleberg er blant dem som har et godt utvalg. Pionhagen.no har 200 ulike sorter, så her er det også mye å velge mellom. Disse peonene sendes deg i posten om høsten slik at du kan plante dem rett i jorden. De du kjøper i potter, anbefaler Sylvia at du venter med å plante i jorden til høsten. Dette forstyrrer røttene og dermed neste års blomstring minst mulig.
Fine samplantinger med peoner
Sylvia synes peoner fungerer fint til å dekke det visnede bladverket til tidligblomstrende vårplanter som krokus, snøklokker og lerkesporer.
– Julerosene fungerer også godt sammen med peoner. De blomstrer tidligere på våren og liker å stå i skyggen av peonene senere på sesongen.
Visste du at …
… en del av peonslagene er duftende, og enkelte mener de kan slå selveste rosen når det gjelder lukt?
Hun har ofte bunndekkere, som flekktvetann, skyggesildre, mysk, hasselurt, fenrikhjerte eller marsfiol, rundt peonene.
– Disse blomstrer på et lavere nivå, dekker den åpne jorden om våren og sørger for at jorden holder seg fuktig lenger.
Sylvia liker blomstring i ulike høyder og stammer gjerne opp trær og busker som rododendron, syrinhortensia og magnolia for å gi mer plass til stauder i bedene. Peoner plantes derfor ofte under disse.
– Unngå å plante vekster med dyptgående røtter rundt peonene. Da kan det blir konkurranse om næringen, og det vil ta lengre tid for dem å etablere seg.
Når peonene er avblomstret
Ettersom de enkelte peonene er avblomstret, klipper hun av blomsterhodene på de fleste og reduserer bladmengden noe for å gi plass så andre planter som står nært, kan utvikle seg.
– Jeg fjerner ikke alt bladverket på sommeren, det tåler ikke planten. Da kan du risikere at den ikke blomstrer neste sesong. Men å redusere, det går fint.
Men på høsten klipper hun bladverket helt ned.
– Det går fint her i min klimasone, men bor du i et område med kalde vintre, ville jeg ventet med det til våren. Det visne bladverket gir en viss beskyttelse gjennom vinteren.
Når hun har klippet ned bladene om høsten, pleier Sylvia å legge på skjellsand rundt plantene.
Les også (+): Vi mener vi har rett til å kjøre over nabotomta, men nå har grunneier sperret veien for oss
Store, fine trepeoner
Det er flere grunner til å plante trepeoner i hagen mener Sylvia.
– Knoppene er store og dekorative, og planten trenger ikke støtte fordi den vokser som en busk med treaktige grener.
Bladverket får fine høstfarger, og busken er også vakker om vinteren med en knudrete, bar stamme som kan minne litt om den oliventrær eller vinranker får.
Trepeonene feller bladene sine selv høst eller vår.