Slik lykkes du med peoner

Sylvia har 130 ulike peoner i hagen

På en god sesong har Sylvia peonblomstring i hele to måneder i hagen sin. Mange av de 130 peonene hennes er delt fra noen få kjøpte planter og vekster hun har byttet til seg. Her er triksene du trenger for å lykkes med peoner.

<b>EN PEON-FAVORITT:</b> 'Do Tell' har vunnet flere peonpriser og er en av Sylvias favoritter. Den har en myk, rosa farge, og den åpne formen gjør at den tiltrekker seg insekter. – Den har ganske tynne stilker, men de er sterke, og siden blomstene ikke er så tunge, står den fint uten støtte.
EN PEON-FAVORITT: 'Do Tell' har vunnet flere peonpriser og er en av Sylvias favoritter. Den har en myk, rosa farge, og den åpne formen gjør at den tiltrekker seg insekter. – Den har ganske tynne stilker, men de er sterke, og siden blomstene ikke er så tunge, står den fint uten støtte. Foto: Jane Ødegaard
Sist oppdatert

Da Sylvia Eidsvik tidligere drev kafé, kunne hun plukke peoner og dekorere det toetasjes lokalet uten at man kunne se at hun hadde vært ute med saksen i hagen. Så rik er blomstringen.

I hagen hennes på ca 1 mål i sone H3-H4 på Snarøya i Bærum finner du peoner i alle mulige varianter.

– Variasjonen i utseendet er så stor at det nesten er vanskelig forstå at de alle er peoner! mener Sylvia selv.

Peoner i alle varianter

Peoner har vakre og overdådige blomster som kjennetegnes av sine store, fyldige kronblader og frodige blomsterhoder. Det er umulig ikke å bli sjarmert!

<b>FRODIG HAGE: </b>Sylvia elsker peoner og har et imponerende antall i hagen sin.
FRODIG HAGE: Sylvia elsker peoner og har et imponerende antall i hagen sin. Foto: Jane Ødegaard

Men peoner finnes som både fylte og halvfylte blomster, til de helt enkle blomstene.

Størrelsen på blomsterhodene varierer også fra kjempestore og grandiose, til små og yndige.

De finnes i mange ulike farger fra dypt røde til sart fersken, gule, hvite og alle nyanser av rosa. Og noen er tofarget.

– De mest verdifulle plantene i hagen gir glede fra første skudd, som kommer tidlig om våren, og peonen er en slik plante. Det er så spennende å følge med på utviklingen gjennom sesongen, mener Sylvia.

<b>'CAROL CHARM':</b> Dette er en prisvinnende hybridpeon. Den nydelige korallfargen skifter farge i løpet av blomstringen og ender opp nesten hvit. – Denne er ekstra lett å formere. Den krever ikke engang en knopp på roten for å kunne bli til en ny plante
'CAROL CHARM': Dette er en prisvinnende hybridpeon. Den nydelige korallfargen skifter farge i løpet av blomstringen og ender opp nesten hvit. – Denne er ekstra lett å formere. Den krever ikke engang en knopp på roten for å kunne bli til en ny plante Foto: Jane Ødegaard

Det frodige bladverket holder seg grønt og frodig også etter at blomstringen er ferdig og danner fine, grønne bakgrunnstepper i bedene resten av sesongen. Bladverket til trepeonene får dessuten dekorative høstfarger.

– Peoner er fantastiske som snittblomster. De små bløtkakene av noen blomster passer i overdådige buketter, men er også like vakre helt alene i en vase, sier Sylvia.

– Enkelt å lykkes med peoner

Sylvia mener peoner er noen av de enkleste staudene å lykkes med.

– Jeg har mistet mange roser opp gjennom årene, men aldri en peon. De er tøffe!

Men hun poengterer at det er viktig med god drenering.

– Så skal du plante i en høy herdighetssone, ville jeg ha plantet der det først tørker opp om våren. Det er dårlig drenering som får pioner til å ikke trives.

Hun mener man ikke trenger mye kunnskap for å få peonen til å blomstre.

– Mitt beste tips er å plante dem, for så å glemme dem noen år.

<b>RENNENDE VANN: </b>En frosk tar livet med ro i vannbadet. I bakgrunnen vokser yndig hvit duppesoleie og ferskenfarget humleblomst av sorten `Mai Tai´ sammen med den gule peonen `Lemon Chiffon’. Sortsnavnet på den rosa peonen er ukjent.
RENNENDE VANN: En frosk tar livet med ro i vannbadet. I bakgrunnen vokser yndig hvit duppesoleie og ferskenfarget humleblomst av sorten `Mai Tai´ sammen med den gule peonen `Lemon Chiffon’. Sortsnavnet på den rosa peonen er ukjent. Foto: Jane Ødegaard

Nyplantende peoner bruker nemlig lang tid på å danne dype røtter, før de begynner å sette blomster.

– Det første året kan det komme én blomst, neste år to. Også plutselig i år tre står den der med en hel favn av blomster. Den gir mye uten å kreve noe særlig, forteller Sylvia.

  • Grav en dyp plantegrop slik at den får plass til de lange røttene sine og fyll på med jord.
  • Plant peonen like under jordoverflaten. Plantes den for dypt, vil den ha problemer med å blomstre.
  • Bland inn hagekompost i jorden ved planting.
  • Peoner liker ikke å være konstant våte på bena, så unngå å plante dem der det blir liggende vanndammer i bedet i flere timer etter regn.
  • Alle peoner, uansett type, elsker kalk. Det sies at kalken bidrar til å gjøre stilkene sterkere. Kalk kan være skjellsand, eggeskall eller hagekalk kjøpt på hagesentere.
  • Husk at mange av de eldre peonvariantene, spesielt de med doble blomsterhoder, trenger støtte under blomstringen, ellers kan stilkene knekke.
  • En etablert silkepeon kommer ofte med mange sideknopper. For at disse skal klare å utvikle seg, kan det være lurt å klippe av hovedblomsten og nyte den i en vase, hvis ikke stanser gjerne utviklingen på sideknoppene, og de tørker inn.
Se mer

De fleste sortene er hardføre til H5 og kan dyrkes over store deler av landet. De rammes sjelden av sykdommer, er ingen favoritt hos sneglene, og rådyrene går forbi uten å forsyne seg.

<b>VAKKER GJENG: </b>Her er et utvalg av peonene som blomstrer i Sylvias hage i juni. Alle er silkepeoner bortsett fra den hvite Itohpeonen i midten. Alle har sitt unike uttrykk.
VAKKER GJENG: Her er et utvalg av peonene som blomstrer i Sylvias hage i juni. Alle er silkepeoner bortsett fra den hvite Itohpeonen i midten. Alle har sitt unike uttrykk. Foto: Jane Ødegaard

– I en gjengrodd, glemt, gammel hage vil peonene fortsette å blomstre. De klarer seg selv. Har en peon først etablert seg, så tåler den tøffe tørkeperioder. Fordi de tykke røttene stikker så dypt, henter den næring i dybden og er ikke avhengig av regelmessig gjødsel for å gi flott blomstring, sier Sylvia.

Les også: Linda og Magnus var lei av den store plenen. Sik forvandlet de hagen

<b>ÅPEN FORM:</b> Denne gule hybridpionen skiller seg ut med sitt utseende. Den har en åpen form og er en insektmagnet. Sortnavn er ukjent, men den minner om 'Prairie Moon'.
ÅPEN FORM: Denne gule hybridpionen skiller seg ut med sitt utseende. Den har en åpen form og er en insektmagnet. Sortnavn er ukjent, men den minner om 'Prairie Moon'. Foto: Jane Ødegaard

Smart måte å plante peoner på

– Fra midten av mai til midten av juli er peonene dronningene i hagen, sammen med rododendron. Da synes jeg det er fint med rolige omgivelser rundt slik at de virkelig får skinne, forklarer Sylvia.

<b>KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK:</b> Denne har en delikat ferskenfarge og ble kjøpt som frøplante i Sverige så sortsnavnet er ukjent, men den minner om `Pastelelegance`.
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Denne har en delikat ferskenfarge og ble kjøpt som frøplante i Sverige så sortsnavnet er ukjent, men den minner om `Pastelelegance`. Foto: Jane Ødegaard

Men hun har så mange ulike favoritter i løpet av sesongen. I mars er det marskrossveden, snøklokkene, julerosene og klosterklokkene som lyser opp.

April har aurikkelblomstring og bugnende magnolia, og i mai er det fruktblomstringen som er overdådig. Peonene får etter hvert selskap av blomstringen til rosene og de ulike hortensiaene.

Sylvia har valgt å plante peonene rundt i ulike bed fremfor å samle dem.

<b>ROSA PÅ ROSA:</b> 'Sarah Bernhardt' har lyserosa, små bløtkaker av noen blomster og er en av de mest kjente silkepionene. I forkant vokser storkenebb og busknellik. – Her er jorden veldig tørr og mager, men disse trives godt.
ROSA PÅ ROSA: 'Sarah Bernhardt' har lyserosa, små bløtkaker av noen blomster og er en av de mest kjente silkepionene. I forkant vokser storkenebb og busknellik. – Her er jorden veldig tørr og mager, men disse trives godt. Foto: Jane Ødegaard

– Jeg prøver å bygge hvert blomsterbed slik at det har vakker blomstring å by på hele sesongen, fra tidlig vår til sen høst.

Derfor gjentar hun heller ofte de samme sortene i mange ulike bed.

– Dette er planter jeg har erfart trives godt i jordsmonnet i hagen min, som snøklokker, blåveis, juleroser, magnolia, aurikler, rododendron, hortensia, månedsjordbær og oktoberbergknapp, i tillegg til peoner.

Les også: Kløe om våren? Det kan skyldes fuglelopper

<b>RODODENDRONEN CATAWBIENSE 'GRANDIFLORUM':</b> Dette er en av de andre stjernene i Sylvias junihage. Ved å stamme opp busken,<br>har hun skapt mer plass til planter i bedet rundt stammen. Det skaper også rom for blomstring i ulike høyder i samme bed.
RODODENDRONEN CATAWBIENSE 'GRANDIFLORUM': Dette er en av de andre stjernene i Sylvias junihage. Ved å stamme opp busken,
har hun skapt mer plass til planter i bedet rundt stammen. Det skaper også rom for blomstring i ulike høyder i samme bed.
Foto: Jane Ødegaard

Hemmeligheten bak lang peonblomstring

Mange ser på peonblomstring som en kortvarig glede. Men hos Sylvia er det peoner i blomst i opptil to måneder i strekk.

<b>PLANLAGT FRODIGHET:</b> Sylvia prøver å bygge hvert blomsterbed slik at det blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Derfor har hun spredt mange av de samme plantesortene rundt i dem.
PLANLAGT FRODIGHET: Sylvia prøver å bygge hvert blomsterbed slik at det blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Derfor har hun spredt mange av de samme plantesortene rundt i dem. Foto: Jane Ødegaard

– Ulike peontyper blomstrer til ulike tider. Villpeonene er først ute, så kommer trepeonene og itohene, og innimellom disse blomstrer alle hybridtypene. Til slutt blomstrer silkepeonene. Blomstringstiden innenfor hver peongruppe varierer også noe avhengig av sort. Mitt triks er å plante en miks av disse ulike peongruppene.

<b>VARIERT BLOMSTRINGSTID:</b> Den mørkerosa trepeonen har begynt å felle kronbladene og nærmer seg slutten på blomstringsperioden, mens den hvite silkepeonen nærmest i bildet står klar til å fortsette blomstringsfesten. I midten vokser søt, gul hageiris.
VARIERT BLOMSTRINGSTID: Den mørkerosa trepeonen har begynt å felle kronbladene og nærmer seg slutten på blomstringsperioden, mens den hvite silkepeonen nærmest i bildet står klar til å fortsette blomstringsfesten. I midten vokser søt, gul hageiris. Foto: Jane Ødegaard

I tillegg planter hun samme sort både i sol og skygge.

– Da vil samme peon blomstre til litt ulik tid. Jeg har funnet ut at de blomstrer ekstra lenge når de står i skyggen.

<b>PÅ TIDE Å NYTE:</b> Sylvia er ute og sanker peoner til dagens bukett. Etter å ha delt planter i mange år er hun så heldig å ha mange bed å plukke fra.
PÅ TIDE Å NYTE: Sylvia er ute og sanker peoner til dagens bukett. Etter å ha delt planter i mange år er hun så heldig å ha mange bed å plukke fra. Foto: Jane Ødegaard
<b>DAGENS FANGST:</b> 'Coral Charm' og en mørk rosa trepion får bli med inn i vase denne gang.
DAGENS FANGST: 'Coral Charm' og en mørk rosa trepion får bli med inn i vase denne gang. Foto: Jane Ødegaard

– De tette, fylte peonene er flotte, men de krever mer arbeid når det gjelder støtte fordi blomstene blir så tunge. De halvfylte og de enkle klarer seg som regel på egen hånd og er mer bievennlige enn de helt fylte, sier Sylvia.

Mange peoner for få penger

– Som sunnmøring liker jeg å skape maks blomsterglede ut av et minimalt budsjett, sier damen, som har så mange som 130 peoner spredt rundt i hagen nå.

Mange av dem kommer fra noen få moderplanter hun har kjøpt.

– Jeg har funnet en del av disse på høstsalget til plantesentrene. Jeg er også glad i å bytte planter med hagevenner. Mange av mine viktigste stauder har flyttet inn i hagen gjennom plantebytte. Dette er ofte sterke og velprøvde planter som er lette å få til å trives, og så får jeg gjerne med noen gode tips av giveren.

I tillegg har hun funnet en del peoner rimelig på hagelagenes planteloppemarkeder.

Sylvia har lang erfaring med peonblomstring. Her er seks favoritter hun synes skiller seg ut:

  • 'Lemon Chiffon' har en nydelig lys gul farge. Hos Sylvia trenger den ingen støtte. Den blomstrer tidligere enn silkepeonene. H6
  • 'Coral Charm' blomstrer ganske tidlig i sesongen og har en spesiell korallfarge som forandrer helt karakter under blomstring og ender til slutt opp helt lys. H3
  • 'Do Tell' har en anemoneformet blomst i nydelig rosa, en sjelden blomsterform hos peoner. H5
  • 'Eden’s Tempation' er unik ved at den har både fylte blomster og tykke stilker som ikke trenger støtte.
  • 'Pastelelegance' har en helt spesiell sart ferskenrosa farge. – Pastelelegance og Eden Temtation er begge tøffe pioner, selv om jeg ikke finner at det er oppgitt noe herdighet på de, sier Sylvia.
  • 'Love Affair Itoh' er hvit og halvfylt med rosa og gult i midtpartiet, som en hel brudebukett i seg selv! Det er en krysning mellom trepion og staudepion. H3-4.
Se mer
<b>KNOPPER:</b> Fargen på dem varierer avhengig av sorten. Noen knopper er lysegrønne, mens andre har en mer rosa tone. Den elegante formen på de høyreiste plantene kommer ekstra godt fram mot det blå bassenget.
KNOPPER: Fargen på dem varierer avhengig av sorten. Noen knopper er lysegrønne, mens andre har en mer rosa tone. Den elegante formen på de høyreiste plantene kommer ekstra godt fram mot det blå bassenget. Foto: Jane Ødegaard
<b>GODE HJELPERE: </b>Peonknoppene er dekket av en klissete nektar, som sukkermaurene elsker. Visste du at de ved å samle nektar på knoppene, hjelper blomstene med å åpne seg lettere? Er det ekstra mange maur på peonene dine, så er det gjerne fordi de har ekstra mye klissete belegg. Dette kan tyde på at de er tørre og trenger vanning. Slik kan maurene også minne deg på vanning.
GODE HJELPERE: Peonknoppene er dekket av en klissete nektar, som sukkermaurene elsker. Visste du at de ved å samle nektar på knoppene, hjelper blomstene med å åpne seg lettere? Er det ekstra mange maur på peonene dine, så er det gjerne fordi de har ekstra mye klissete belegg. Dette kan tyde på at de er tørre og trenger vanning. Slik kan maurene også minne deg på vanning. Foto: Jane Ødegaard

Deling av peoner

Sylvia deler peoene tidlig om høsten. For å unngå å skade morplanten, graver hun dem ikke opp.

– Jeg skjærer av en del av en liten rotklump med en skarp kniv eller en skarp spade. Du trenger ikke mye. Det holder at det er en blomsterknopp på rotknollen. Flere blomsterknopper vil gi tidligere blomstring, men det vil også skade morplanten mer.

Sylvia nøyer meg med mindre stiklinger og bruker heller lengre tid på at den nye peonen skal etablere seg.

– Det er viktig at røttene raskt kommer i ny jord slik at de ikke tørker inn. Hvis avleggeren skal fraktes eller ikke plantes med en gang, kan en fuktig avis være et godt tips.

Når hun får tak i en ny peon hun ikke helt vet hvor hun skal plante, setter hun den i bakhagen.

<b>BAKHAGEN: </b>– Her har jeg samlet alt mulig rart som ikke er så lett å temme, som mynte, oregano, akeleier og liljekonvall – og overskuddet av peoner. Hit flyttes peonene med veldig sterke farger som er vanskelige å kombinere med annen samplanting.
BAKHAGEN: – Her har jeg samlet alt mulig rart som ikke er så lett å temme, som mynte, oregano, akeleier og liljekonvall – og overskuddet av peoner. Hit flyttes peonene med veldig sterke farger som er vanskelige å kombinere med annen samplanting. Foto: Jane Ødegaard

– Det gjør jeg ikke bare med peonene, men alle planter som jeg er litt usikker på hvor jeg skal plassere. Der står de til jeg har blitt kjent med planten og funnet det perfekte stedet. Da tar jeg en eller flere avleggere og plasserer dem i de mer etablerte blomsterbedene, sier Sylvia.

<b>BIEVENNLIG:</b> 'Salmon Dream' er en vakker hybridpeon som er en krysning mellom 'Paula Fay' og 'Moonrise'. Den åpne formen er tiltrekkende for biene og gjør at blomsterhodene ikke er så tunge, så stilkene står fint på egne «ben».
BIEVENNLIG: 'Salmon Dream' er en vakker hybridpeon som er en krysning mellom 'Paula Fay' og 'Moonrise'. Den åpne formen er tiltrekkende for biene og gjør at blomsterhodene ikke er så tunge, så stilkene står fint på egne «ben». Foto: Jane Ødegaard

Regnet og den høye luftfuktigheten om høsten gir som regel de nyetablerte plantene vannet de trenger.

– Men er det en veldig tørr sesong, bør du passe på at de holdes fuktige i starten, tipser Sylvia.

Har du lyst på spesielle peonsorter?

Mange bestiller nye peoner om våren som barrotsplanter. Blomsterhagen, Garden Living og Hesleberg er blant dem som har et godt utvalg. Pionhagen.no har 200 ulike sorter, så her er det også mye å velge mellom. Disse peonene sendes deg i posten om høsten slik at du kan plante dem rett i jorden. De du kjøper i potter, anbefaler Sylvia at du venter med å plante i jorden til høsten. Dette forstyrrer røttene og dermed neste års blomstring minst mulig.

Fine samplantinger med peoner

Sylvia synes peoner fungerer fint til å dekke det visnede bladverket til tidligblomstrende vårplanter som krokus, snøklokker og lerkesporer.

<b>FINE SAMMEN: </b>Klatrerosen ´Lykkefund´ sørger for et fossefall av kremhvite blomster bakenfor den kritthvite ‘Eden´s Temptation’ . Denne synes Sylvia er den beste hvite, fylte silkepeonen. Den har sterke, gode stilker og dufter nydelig.
FINE SAMMEN: Klatrerosen ´Lykkefund´ sørger for et fossefall av kremhvite blomster bakenfor den kritthvite ‘Eden´s Temptation’ . Denne synes Sylvia er den beste hvite, fylte silkepeonen. Den har sterke, gode stilker og dufter nydelig. Foto: Jane Ødegaard

– Julerosene fungerer også godt sammen med peoner. De blomstrer tidligere på våren og liker å stå i skyggen av peonene senere på sesongen.

Visste du at …

… en del av peonslagene er duftende, og enkelte mener de kan slå selveste rosen når det gjelder lukt?

Hun har ofte bunndekkere, som flekktvetann, skyggesildre, mysk, hasselurt, fenrikhjerte eller marsfiol, rundt peonene.

– Disse blomstrer på et lavere nivå, dekker den åpne jorden om våren og sørger for at jorden holder seg fuktig lenger.

Sylvia liker blomstring i ulike høyder og stammer gjerne opp trær og busker som rododendron, syrinhortensia og magnolia for å gi mer plass til stauder i bedene. Peoner plantes derfor ofte under disse.

<b>FARGESTERK:</b> Den røde peonen 'Rasperry Charm' lyser opp bakhagen. Den skifter farge fra skarp bringebær til helt lys i løpet av blomstringen. I trappen vokser bunndekkeren skyggesildre. Legg merke til det smarte stativet som støtter stilkene til peoner med tunge blomsterhoder.
FARGESTERK: Den røde peonen 'Rasperry Charm' lyser opp bakhagen. Den skifter farge fra skarp bringebær til helt lys i løpet av blomstringen. I trappen vokser bunndekkeren skyggesildre. Legg merke til det smarte stativet som støtter stilkene til peoner med tunge blomsterhoder. Foto: Jane Ødegaard

– Unngå å plante vekster med dyptgående røtter rundt peonene. Da kan det blir konkurranse om næringen, og det vil ta lengre tid for dem å etablere seg.

Når peonene er avblomstret

Ettersom de enkelte peonene er avblomstret, klipper hun av blomsterhodene på de fleste og reduserer bladmengden noe for å gi plass så andre planter som står nært, kan utvikle seg.

– Jeg fjerner ikke alt bladverket på sommeren, det tåler ikke planten. Da kan du risikere at den ikke blomstrer neste sesong. Men å redusere, det går fint.

Men på høsten klipper hun bladverket helt ned.

– Det går fint her i min klimasone, men bor du i et område med kalde vintre, ville jeg ventet med det til våren. Det visne bladverket gir en viss beskyttelse gjennom vinteren.

Når hun har klippet ned bladene om høsten, pleier Sylvia å legge på skjellsand rundt plantene.

Les også (+): Vi mener vi har rett til å kjøre over nabotomta, men nå har grunneier sperret veien for oss

Store, fine trepeoner

Det er flere grunner til å plante trepeoner i hagen mener Sylvia.

<b>TREPEON: </b>Den blomstrer tidligere enn de mer vanlige silkepeonene, og med større blomster.
TREPEON: Den blomstrer tidligere enn de mer vanlige silkepeonene, og med større blomster. Foto: Jane Ødegaard

– Knoppene er store og dekorative, og planten trenger ikke støtte fordi den vokser som en busk med treaktige grener.

Bladverket får fine høstfarger, og busken er også vakker om vinteren med en knudrete, bar stamme som kan minne litt om den oliventrær eller vinranker får.

Trepeonene feller bladene sine selv høst eller vår.

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2024, og sist oppdatert 15/05 2024.

Les også