Hytte på åremål
Det er mange fordeler med å leie hytte på åremål, men se opp for disse fallgruvene
Det kan være økonomisk riktig så smart både å leie hytte og leie ut hytte på åremål, men pass på hva det står i kontrakten.
– Det er mange gode grunner til å vurdere åremål – og kanskje særlig i disse dyrtider hvor alt koster mer, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.
Enten du skal leie ut eller leie, er åremål nemlig et smart privatøkonomisk trekk.
Eier du for eksempel hytte du knapt bruker selv, men ikke har lyst til å selge, kan det være gode penger i å leie ut hytta på åremål til en fast familie som bruker hytta regelmessig – og som kanskje også tar seg av litt av det løpende vedlikeholdet. Det gir forutsigbarhet og ekstrainntekter.
– Det koster å eie eiendom, også en hytte du knapt bruker. Leier du den ut på åremål, vil du kunne bruke leieinntektene til å dekke vedlikeholdskostnader, sier hun.
Fordelene ved å ikke eie selv
For de som ikke eier hytte selv, kan det å leie hytte på åremål være en god løsning for å få tilgang til en hytte over tid – uten å måtte binde opp så mye kapital, ifølge Tvetenstrand.
Leier du på åremål, får du en hytte som føles som din, uten at du må låne millioner av kroner i banken.
En gjennomsnittshytte koster nå 3,217 millioner kroner, ifølge Eiendom Norge, og i tillegg må du regne med årlige, løpende utgifter på omtrent 100 000 kroner.
Selv om det også koster å leie hytte på åremål, er ikke utgiftene i nærheten av dette. Akkurat hvor mye det koster, varierer fra område til område og etter standard og størrelse på hytta.
– Økonomisk sett vil det som regel være mer fornuftig å leie enn å eie. Dessuten er det jo heller ikke alle som har råd til å bruke penger på å kjøpe et eget sted, selv om de gjerne ønsker det.
Les også: Spontanturen til Hemsedal tok en uventet vending for familien
Ekstra viktig med god kontrakt
Men det er også noen fallgruver ved leie på åremål, som du bør passe på.
Å leie på åremål betyr at man leier en hytte over en lengre periode. Vanligvis er åremålsleie på minst ett år, men det kan også være lenger, forklarer advokat Morten Fæste i Huseierne.
Dette skiller seg fra korttidsleie av hytte, og det kan egentlig heller sammenlignes med å leie en bolig.
– Hverken husleieloven eller noe annet lovverk gjelder for utleie av hytte. Derfor er det ekstra viktig å skrive en god kontrakt som regulerer det meste av åremålsleien, råder Fæste.
Avtalen bør attpåtil inneholde klare avtaler på hva leietager og utleier forplikter seg til i løpet av åremålsperioden, også når det kommer til vedlikehold.
Fæste har dessuten noen ekstra råd til de som skal leie ut:
– Tenk nøye igjennom om kontrakten skal være uoppsigelig i en periode, eller om du vil ha muligheten til å si opp leiekontrakten underveis, for eksempel dersom du plutselig får lyst til å bruke hytta selv igjen.
– En detaljert kontrakt er viktig enten du skal leie ut eller leie selv, poengterer Tvetenstrand.
Hun lister opp hva en kontrakten bør inneholde informasjon om:
- Lengden på leieforholdet.
- Hva er leiesummen, og hvordan skal den betales?
- Kan leiesummen endres over tid, for eksempel indeksreguleres?
- Informasjon om depositum.
- Hvem betaler strømregningen eller andre utgifter?
- Hvem betaler faste utgifter som eiendomsskatt?
- Kan kontrakten forlenges etter utløpsdato?
- Muligheter for å si opp kontrakten før utløpsdato, og hvilke betingelser som da gjelder.
- Vedlikeholdsansvar, for eksempel gressklipp, beising eller maling og snømåking.
- Hvordan det ser ut i hytta før leieforholdet inngås, slik at dere er enig om hvordan den skal leveres tilbake. Ta gjerne bilder!
Les også (+): Hvilke skattesmeller kan vi gå på om vi leier ut hytta?
– Krev depositum, råder advokaten
Du bør også gjøre en solid innsats for å finne frem til gode leietagere, noen som både betaler leien punktlig og som behandler hytta bra.
– Vær derfor nøye med å be om referanser og sjekke disse før du inngår åremålsavtale, råder Fæste.
Krever du et depositum av leietager, har du sikret deg dersom det skulle skje skader på eller i hytta under åremålsutleien.
– Det er lurt å sikre seg, så be om depositum, sier Fæste.
Akkurat hvor stort depositumet bør være, kommer an flere ting, blant annet lengden på leieforholdet og leiesummen. Men generelt bør ikke depositumet være så stort at det skaper problemer for leietageren å skaffe det til veie. Samtidig bør det være stort nok til at du har en reell sikkerhet mot skader på hytta eller betalingsmislighold.
Det er ingen formelle krav til depositumskonto ved hytteutleie, slik som det er for boligutleie. Dermed står du helt fritt til å be om et depositum du kan sette inn på egen konto eller depositumskonto.
– Det kan også gjøres i form av en forskuddsleie når dere inngår åremålsavtalen. Du og leietager står fritt til å lage en avtale som passer for dere.
Husk at dersom du leier ut en hytte du ikke bruker selv, er det skattepliktig fra første krone. Det vil si at du må skatte 22 prosent av leieinntekten.
Les også: Kjøkken i dempet sort for noen få tusenlapper
Dele med venner
Åremålsleie kan også være en god idé for familier som ønsker å dele hytte med noen, og som synes det er fint å bytte på å bruke den gjennom året.
– Det er fin måte å teste ut hyttedeling på, man forplikter seg ikke på samme måten som man hadde gjort om man hadde kjøpt hytte sammen med noen.
Tvetenstrand tror også at det å leie samme hytte over lang tid, kan langt på vei gi den samme følelsen som å eie sin egen hytte. Du knytter deg til et sted og kan slå deg til ro der over en lengre periode.
– Du slipper å måtte pakke og vaske ut som du må gjøre hver gang du låner eller leier en hytte for kortere tidsperiode. Du kan dessuten la matvarer bli stående i skuffer og skap, la sengetøyet ligge på sengene og legge igjen utstyr i boden, slik at du slipper å drasse med deg alt hele tiden.