oppussing av 300 år gammelt skipperhus

Evy gikk på skattejakt her som barn, i dag eier hun huset

Evy kommer fra en familie med sterke kvinner som i over 300 år har tatt vare på det sjarmerende skipperhuset. Nå er det Evys tur.

<b>I DAG:</b> Evy, her på trappen med moren Sissel, er opptatt av å ta vare på husets historie, samtidig som hun har gitt det et personlig preg.
I DAG: Evy, her på trappen med moren Sissel, er opptatt av å ta vare på husets historie, samtidig som hun har gitt det et personlig preg. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Vi er i den historiske uthavna Korshavn, like vestenfor landemerket Lindesnes fyr i Lyngdal kommune i Agder.

På steinbrygga og i huset, som delvis er fra 1700-tallet, har det vært et yrende liv. Her har det vært telegraf, og Evy Eftestøls tippoldemor Josefine drev poståpneri i huset i mange år.

Det var hun og mannen som kjøpte huset rundt 1870. I dag er det Evy som eier det.

Hun kommer fra en familie med sterke kvinner som har tatt vare på huset hun nå bruker som hytte. Hennes barn blir 7. generasjon som kan glede seg over å være her.

TILBAKEBLIKK: Evy Eftestøl, som nå eier huset, setter sin ære i å beholde så mye av det originale som mulig, og ta vare på historiene som huset forteller.
TILBAKEBLIKK: Evy Eftestøl, som nå eier huset, setter sin ære i å beholde så mye av det originale som mulig, og ta vare på historiene som huset forteller. Foto: Privat

– Jeg har mange planer og ideer, og det er et hav av muligheter. Men det er uansett viktig for meg å beholde det autentiske og historiske, forteller Evy, som er arkitekt i Stav Arkitekter i Stavanger.

Hun setter pris på husets kvalitet fra både 1700-tallet og 1800-tallet. Mesteparten av kledningen er på huset er fortsatt original.

<b>TIPPOLDEMOR:</b> Josefine var en driftig kvinne med et stort hjerte, og hun drev poståpneriet i skipperhuset i mange år.
TIPPOLDEMOR: Josefine var en driftig kvinne med et stort hjerte, og hun drev poståpneriet i skipperhuset i mange år. Foto: Privat

På skattejakt hos oldemødrene

– Havet, råskapen fra været, roen, båtturene, landskapet og folkene på øya er bare noe av det jeg liker med Korshavn, sier Evy.

Hun bor i Stavanger, er vokst opp i Kvinesdal og tilbrakte mange av barndommens sommere her i Korshavn.

<b>SJØHUS: </b>Det røde sjøhuset til venstre i bildet er på 150 kvadratmeter.
SJØHUS: Det røde sjøhuset til venstre i bildet er på 150 kvadratmeter. Foto: Kathrine Sørgård

Hun overtok sin mors del av hytta i 2018. Frem til 2022 eide hun den sammen med morens onkel, før hun overtok det hele.

– Det jeg husker mest fra jeg var liten, var at vi ofte reiste på besøk hit til dem jeg kalte oldemødrene mine, Pipla (Jofrid) og Frida. Jeg følte at jeg var på skattejakt hver gang vi var her.

<b>STUEN FØR</b>
STUEN FØR Foto: Privat
<b>STUEN NÅ:</b> Sofaen og stolene er de samme, men gulvteppet er fjernet. Veggene er malt hvite Maleriet har hennes signatur.
STUEN NÅ: Sofaen og stolene er de samme, men gulvteppet er fjernet. Veggene er malt hvite Maleriet har hennes signatur. Foto: Kathrine Sørgård

De to damene hadde så mange gaver og gjenstander som de hadde fått fra reisende, fiskere og familiemedlemmer som hadde reist rundt i verden.

<b>SAMLET HISTORIEN:</b> Bildene som før hang mer spredd rundt i huset, har Evy samlet. Bildene gir en daglig påminnelse om de som har levd her før. Foto: Kathrine Sørgård
SAMLET HISTORIEN: Bildene som før hang mer spredd rundt i huset, har Evy samlet. Bildene gir en daglig påminnelse om de som har levd her før. Foto: Kathrine Sørgård Foto: Kathrine Sørgård

Evys egentlige oldemor Kristhild døde ung, da mormoren var liten. Kristhilds to søstre tok seg av mormoren og hennes bror. Begge søstrene forble ugifte, og Evy så alltid på dem som sine oldemødre.

De bodde hjemme i Korshavn til de var 97 og 95 år gamle, før de måtte flytte på gamlehjemmet i Lyngdal.

<b>PLASSBYGDE SKAP:</b> Fra stua inn mot kjøkkenet, før det ble frisket opp.
PLASSBYGDE SKAP: Fra stua inn mot kjøkkenet, før det ble frisket opp. Foto: Privat
<b>GJESTFRITT KJØKKEN:</b> Her har det vært mange innom på kaffe, lenge før Evys tid. Tidligere var det postkontor og telegraf i dette rommet.
GJESTFRITT KJØKKEN: Her har det vært mange innom på kaffe, lenge før Evys tid. Tidligere var det postkontor og telegraf i dette rommet. Foto: Kathrine Sørgård

Å ta vare på et slikt familiested, er for Evy både en glede og et stort ansvar. Drømmen er å flytte ut hit permanent. Da ser hun for seg at huset skal være et sted hvor familien kan samles og venner kan komme på besøk.

Les også: Naboene ristet på hodet da de hørte om planene Kine og Erlend hadde for det falleferdige huset

Gjestfritt på kjøkkenet

Huset på omtrent 75 m² har innlagt strøm og vann, og består av gang, entre, kjøkken, spisestue, stue, tre soverom og bod.

På kjøkkenet i skipperhuset har det opp igjennom årene vært mange innom på kaffe. Evys to oldemødre var kjent for stor gjestfrihet. Det kom ofte folk innom, som ble traktert da søstrene bodde her.

<b>FRISKE FARGER:</b> Maleriene har Evys signatur. Bildet til venstre malte hun den dagen hun overtok huset, det har fått navnet Takknemlighet.
FRISKE FARGER: Maleriene har Evys signatur. Bildet til venstre malte hun den dagen hun overtok huset, det har fått navnet Takknemlighet. Foto: Kathrine Sørgård

I det som nå er Evys kjøkkenet, har det tidligere vært både postkontor og telegraf. Innredningen er enkel, den har Evy kjøpt på Finn.

Blåfargen over kjøkkenbenken er tilsvarende den originale kjøkkenfargen. Her dekker Evy gjerne på med glass og servise hun har arvet.

De røde glassene har hun for eksempel arvet fra sin mormor, som igjen arvet dem fra sin mor. De har vært dessertskåler, mens Evy bruker dem som champagneglass.

<b>ARVEGODS:</b> Bordet er dekket med servise som Evy har arvet.
ARVEGODS: Bordet er dekket med servise som Evy har arvet. Foto: Kathrine Sørgård

– Farger gir meg energi. I huset er det hvite vegger, slik at fargene i malerier og gjenstander kommer frem, sier Evy.

Sjøhuset, som ligger ved brygga, har tidligere vært høyloft, stall og båtstø. Der har Evy planer om å ha et atelier.

<b>ULIKE EPOKER:</b> Rommene bærer preg av å ha vært gjort noe med til ulike tider. En viktig del av sjarmen, synes Evy. 
ULIKE EPOKER: Rommene bærer preg av å ha vært gjort noe med til ulike tider. En viktig del av sjarmen, synes Evy.  Foto: Kathrine Sørgård

Les også: (+) Vi har brukt veien til hytta i 40 år. Nå skal hytta selges og grunneier nekter å formalisere retten til å kjøre på veien

Møbler med historie

Det meste av møbler og mange av de gamle gjenstandene har fulgt huset. Servisene setter Evy ekstra pris på. De ble mye brukt da de to oldemødrene levde, for det kom stadig vekk folk innom på en kaffe.

<b>FRA TIPPOLDEMOR:</b> Lenestolen sto før på Evys tippoldemors soverom i 2. etasje. I den satt hun og så ut av vinduet. Skapet ble laget av Evys oldefar. Sofaen ble kjøpt på 1970-tallet som en dyr investering. Den ble lenge ansett som «finsofaen».
FRA TIPPOLDEMOR: Lenestolen sto før på Evys tippoldemors soverom i 2. etasje. I den satt hun og så ut av vinduet. Skapet ble laget av Evys oldefar. Sofaen ble kjøpt på 1970-tallet som en dyr investering. Den ble lenge ansett som «finsofaen». Foto: Kathrine Sørgård

– Tapetene har vært her så lenge jeg kan huske. Om jeg på et tidspunkt må ta bort tapet for å etterisolere veggene, ønsker jeg å få produsert det samme tapetet og sette det på igjen, forteller Evy.

<b>NOSTALGI:</b> Hvert soverom er innredet med møbler og gjenstander som lenge har vært der. Hvis tapetene må rives for etterisolering av veggene, er det Evys ønske å reprodusere de originale tapetene. 
NOSTALGI: Hvert soverom er innredet med møbler og gjenstander som lenge har vært der. Hvis tapetene må rives for etterisolering av veggene, er det Evys ønske å reprodusere de originale tapetene.  Foto: Kathrine Sørgård

Som arkitekt forholder hun seg vanligvis til en helt annen byggeskikk enn den som preger dette 300 år gamle huset.

<b><P CLASS=TIPS-TITLE>FINE, GAMLE MØBLER:</b>Møblene i flammebjørk skal være laget i Fredrikstad. Solid og vakkert håndverk som skal få være med videre.

FINE, GAMLE MØBLER:Møblene i flammebjørk skal være laget i Fredrikstad. Solid og vakkert håndverk som skal få være med videre. Foto: Kathrine Sørgård

– Over bare noen tiår har vi mistet litt av den gode kvaliteten i byggingen. Men jeg tror det kommer tilbake, sier Evy.

Hun drømmer om å oppgradere pipene, slik at nye, trygge vedovner kan settes inn. Mye annet har hun også lyst til å gjøre, som å skifte ut de gamle, originale vinduene.

<b>GAMLE SKATTER:</b> Den detaljrike kisten ble laget av Evys oldefar på slutten av 1800-tallet. Lampen har Evy likt helt fra hun var barn. 
GAMLE SKATTER: Den detaljrike kisten ble laget av Evys oldefar på slutten av 1800-tallet. Lampen har Evy likt helt fra hun var barn.  Foto: Kathrine Sørgård

– Men jeg er redd for at jeg mister noe av det jeg liker så godt her ute hvis jeg gjør slike store endringer. Huset betyr mye for alle oss i familien. Det er mange skatter her, også etter tippoldeforeldre jeg aldri har møtt. Men på grunn av huset og alle historiene om det, er det litt som om jeg kjenner dem litt likevel.

<b>TRAPPA FØR:</b> Tidligere var trappa malt.
TRAPPA FØR: Tidligere var trappa malt. Foto: Privat
<b>TRAPPA NÅ:</b> Den vevde rya er gammel, og er montert på samme måte som man i dag gjerne monterer røde løpere i trapper på fancy steder. En fin vri som kler huset.
TRAPPA NÅ: Den vevde rya er gammel, og er montert på samme måte som man i dag gjerne monterer røde løpere i trapper på fancy steder. En fin vri som kler huset. Foto: Kathrine Sørgård

Ekstra hyggelig for Evy og barna hennes er det at Evys mor Sissel nå bor i Korshavn, der hun for noen år siden fikk bygge hus, like bakenfor det gamle familiehuset.

<b>DELT GLEDE:</b> Både Evy og hennes mor Sissel er vokst opp med somre i dette huset i Korshavn. Sissel bor i et hus like ved, noe som gjør det ekstra fint for Evy og sønnene Isac og Storm å reise på hytta.
DELT GLEDE: Både Evy og hennes mor Sissel er vokst opp med somre i dette huset i Korshavn. Sissel bor i et hus like ved, noe som gjør det ekstra fint for Evy og sønnene Isac og Storm å reise på hytta. Foto: Kathrine Sørgård

Fra trappa, der de to damene, sitter med en kopp kaffe, har de god utsikt mot båtene som tøffer forbi. Brygga ble bygget av Evys oldemor, Jofrid, med hjelp av hennes brødre og naboer.

Steinen ble fraktet hit med båt.

<b>ROLIGE SOMMERDAGER:</b> Hengekøyen i sjøhuset er Evys favorittplass sommerstid. Her er hun skjermet fra folk, vind og vær. Instagram: @artb_yevy
ROLIGE SOMMERDAGER: Hengekøyen i sjøhuset er Evys favorittplass sommerstid. Her er hun skjermet fra folk, vind og vær. Instagram: @artb_yevy Foto: Kathrine Sørgård

Sjøhuset ved siden av ble renovert i 2005, og brukes også som utestue. Det har tidligere vært høyloft, stall og båtstø. Mesteparten av kledningen er original, mens taket er nytt fra 2005.

I gamle dager var Evys oldemødre, Jofrid og Frida, kjent for sin blomsterrike brygge. De plantet i bildekk, kasser og tønner. Brygga har vært avbildet i flere blader og på postkort.

<b>ROSEHAGE:</b> Jofrid (også kalt Pipla) og Frida var kjent for sin blomsterrike brygge. De plantet i bildekk, kasser og tønner. Brygga har vært avbildet i flere blader og på postkort. Roser har alltid likt seg godt i Korshavn, og noen av rosetrærne fra da har klart seg.
ROSEHAGE: Jofrid (også kalt Pipla) og Frida var kjent for sin blomsterrike brygge. De plantet i bildekk, kasser og tønner. Brygga har vært avbildet i flere blader og på postkort. Roser har alltid likt seg godt i Korshavn, og noen av rosetrærne fra da har klart seg. Foto: Privat

Roser har alltid likt seg godt i Korshavn, og noen av rosetrærne fra da har klart seg.

Les også: Skapte drømmehagen: – Vi bare begynte ett sted, og så ballet det på seg

<b>BARNDOMMENS RIKE:</b> Evy og brødrene Martin og Ben i den gamle rosehagen. Evy husker godt følelsen av å befinne seg i en velduftende blomsterjungel.
BARNDOMMENS RIKE: Evy og brødrene Martin og Ben i den gamle rosehagen. Evy husker godt følelsen av å befinne seg i en velduftende blomsterjungel. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2024.

Les også