Jul på setra
Ellen og Carsten ga nytt liv til den gamle og forfalne setervollen
De har flyttet og pusset opp høstsetra. Nå skaper de nye juletradisjoner i et flere hundre år gammelt seterhus der ingen har feiret jul før.
Da Ellen Fauske overtok gården etter faren sin i 2016, flyttet hun hjem til Engerdal etter mange år i Oslo og Hamar.
Hun bestemte seg for å gjøre noe med den forlatte setervollen på fjellet, som hun hadde så mange gode minner fra.
I 2020 flyttet hun den forfalne høstsetra fra bunnen av Engerdalen opp til setervollen.
Før flyttingen var seterhuset som et ødehus, overlatt til seg selv.
Å få den gamle bygningen opp på fjellet og ta den i bruk som hytte, ble en måte å redde den på. Dyktige tømrere tok ned huset og laftet tømmeret på nytt.
– Da jeg var liten, var taket på det opprinnelige seterhuset på sommersetra rast sammen. Jeg kikket inn gjennom vinduene, og så på alt det som var forlatt etter at setringen opphørte rundt 1960, forteller Ellen.
I dag er det ingenting igjen av det gamle huset som hørte til sommersetra.
Les også: Mona og Peder var klare til å pusse opp. Men da de så innsiden av 70-tallshytta, ombestemte de seg
Møbler med historie
Da høstsetra endelig sto oppført på nytt på fjellet, ga Ellen stedet navnet Havrevollen.
Her skaper hun og samboeren Carsten en ny historie tuftet på verdier fra en tid som er forbi.
Fra folk de aldri møtte, har de gjenstander og møbler.
Hver nyttårsaften lytter de til Carstens salige bestefar Olafr Havrevold når hans opplesning av Terje Vigen spilles i radioen.
En annen tradisjon er lille julaften å dekke på bordet for et måltid med rakfisk. Den ferske potetlefsa som serveres til, har Ellen stekt på den vedfyrte takka i bakstehuset utenfor den nygamle hytta.
Hyttetype: Ombygget seterhus som er flyttet.
Byggeår: Ca. 1800, påbygget ca. 1900. Ble flyttet og restaurert i 2020.
Størrelse: Ca. 60 m²
Utvendig kledning: TømmerTak: Tretak laget på en lokal sag
Rominndeling: Entre, kjøkken, stue.2 et.: Loftstue, to soverom.
Anneks med gang, dusj og bakstestue.
Fasiliteter: Ikke innlagt vann og strøm. Utedo. Gassbluss og koketopp på vedovn. Bilbatteri til strøm til mobil.
Instagram: @havrevollen
– Egentlig kunne vi ha klart oss med bare bakstehuset som hytte, det er så koselig der, forteller Ellen, som er leder av Anno museum i Hedmark.
Hun har innredet bakstehuset og hytta med gamle møbler, men er også glad i mer stilrene designmøbler og samtidskunst.
På hyttekjøkkenet er det bestemorens gamle kjøkkenbenk som passer best inn, synes hun.
– Carsten brygger øl til jul, og jeg er den som baker. Pinnekjøtt koker vi på vedkomfyren, og med den duften blir det jo jul.
Arveminner fra begges familier knytter Ellen og Carsten til hytta. Med seg har Carsten møbler fra en tid som er gjort levende for ham gjennom fortellinger han har vokst opp med.
Skuespilleren Alfred Maurstad skal ha vært gjest ved familiens bord mange ganger.
Og på dette bordet kommer det julaften mat de har laget selv. Sild, sylte, lefse og flatbrød stekt på hytta, hjemmebrygget øl, og kanskje en likør.
Les også (+): Lillesøster har kjøpt en eiendom kjempebillig av vår mor. Hva skjer med min arv?
Jul på fjellet
– Å feire jul her er jo en ny tradisjon for oss. Det er garantert ingen som har gjort det i dette huset før. Jeg har min gårdsjul fra oppveksten med meg, og Carsten har med seg tradisjoner fra sin teaterfamilie i Oslo, forteller Ellen.
– Stedet har lært meg mye. Fordi vi ikke har innlagt vann, vet jeg hvor mye vann jeg bruker på et døgn. Mobilen lader jeg med et bilbatteri, forteller Ellen, som setter pris på enkelhet. Selv det å vaske opp er en fornøyelse. Hun er blitt glad i glassene etter Carstens mormor. – De kan jeg studere litt ekstra når jeg vasker dem for hånd.
Ellen og Carsten har valgt å fokusere på gode opplevelser i stedet for julegaver. Som å ta seg tid til en skitur under stjernehimmelen julaften. Sist de gjorde det, var det som om de var alene ute i fjellet.
Vel tilbake var det fint å fyre i den åpne grua. Den hadde Ellen kjørt et godt stykke for å kjøpe. Grua var plukket ned fra et gammelt hus, og passer så fint her.
– Det er en enklere måte å leve på når vi er på hytta. Det vi ellers tar for gitt må vi bruke mer tid på, som å bære vann eller fyre. Det er i grunnen fint for sjela å bruke tid på slikt.
Se flere bilder under: