Nabokrangel om trær

Treet skygger for solen. Kan naboen kreve at vi fjerner det?

– Det er særlig to regelverk som er aktuelle å se på her, sier advokatfullmektig Mathias Bjornes hos Huseierne.

Pluss ikon
<b>TRE TIL BESVÆR:</b> Nabo har klaget på at et tre står for nær tomta deres, og vil at naboen fjerner det.
TRE TIL BESVÆR: Nabo har klaget på at et tre står for nær tomta deres, og vil at naboen fjerner det. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert

Spørsmål:

Hei!

Hyttenaboen vår ønsker at vi tar ned et stort grantre som står på grensen mellom vår og deres hyttetomt. Vi forstår at treet kan ta litt sol for dem, samtidig kvier vi oss for å si ja fordi treet har skjermende effekt. Vi er redd for at det blir veldig åpent mellom oss hvis vi hugger det ned.

Treet står på vår side av tomtegrensen, omtrent halvannen meter fra gjerdet, og er tre–fire meter høyt. Vi vil ikke være urimelige mot naboen, så vi tenker at vi bøyer oss etter lover og regler. Så derfor: Hva sier egentlig regelverket om dette? Bør treet tas?

Hilsen konfliktsky hytteeier

Svar:

– Det skal generelt ganske mye til før man kan kreve trær fjernet på nabotomten, først og fremst fordi det innebærer et inngrep eller en begrensning i hvordan naboen kan utnytte sin egen eiendom, sier advokatfullmektig Mathias Bjornes hos Huseierne.

Likevel er det ikke sjelden spørsmålet kommer opp. Da er det særlig to regelverk som er aktuelle: Naboloven og reguleringsplanen.

<b>ADVOKATFULLMEKTIG:</b> Mathias Bjornes hos Huseierne.
ADVOKATFULLMEKTIG: Mathias Bjornes hos Huseierne. Foto: Huseierne

– Naboloven regulerer rettigheter og plikter mellom naboer, uavhengig av om det er på hytta eller hjemme. Men også reguleringsplanen kan være av betydning, for den kan ha noen bestemmelser om trær og vegetasjon, forklarer Bjornes.

Spesialregel om trær

Naboloven har to regler som kan være aktuelle; en spesialregel om trær, og den generelle regelen om naboforhold som også gjelder andre ting enn trær.

Spesialregelen innebærer at naboen kan kreve at et tre som står nærmere enn en tredjedel av trehøyden innpå naboens hytte, hage, tun eller lignende, kan fjernes. Forutsetningen er at treet gjør skade eller er en særlig ulempe, og at treet ikke har noen spesiell nytteverdi for eieren eller naturmangfoldet.

– Litt enkelt sagt koker det ned til en vurdering av nytten for eieren mot ulempen for naboen, sier Bjornes.

Nytte for eieren kan typisk være at treet hindrer innsyn, skjermer for vind eller har affeksjonsverdi.

Ulempene for naboene kan være skyggelegging, tap av utsikt og nedfall av løv og grener.

– Hvis treet eksempelvis tar den flotteste delen av utsikten og i tillegg skyggelegger store deler av en uteplass på en liten tomt, samtidig som treet ikke skjermer eieren noe særlig fra innsyn, kan man antagelig kreve treet fjernet etter spesialbestemmelsen om trær, sier Bjornes.

Generell regel om naboforhold

Dersom det aktuelle treet står lenger unna naboens hytte, hage, tun enn en tredjedel av trehøyden, må man vurdere etter den generelle regelen om naboforhold i nabolovens paragraf to 2. Der er utgangspunktet at treet ikke må være til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe på nabotomten.

I dette tilfellet skal det nok noe til for at treet er nabolovstridig og kan kreves fjernet, understreker advokatfullmektig Bjornes.

For det er ikke nok å kun påvise ulemper med treet, ulempene må også være unødvendige eller urimelige. Det skal dessuten legges vekt på hva som er å forvente etter forholdene på stedet.

– Med tanke på at det dreier seg om en hytteeiendom, kommer det kanskje ikke helt ut av det blå at det er trær her; trær er noe man må regne med.

Hva kom først; treet eller naboen?

Videre kan det være av betydning hva som kom først, treet eller naboen. Hvis man har kjøpt hytta vel vitende om at det står et tre og skyggelegger en del av eiendommen, skal det noe til å nå frem med en påstand om at ulempen ikke var påregnelig, understreker Bjornes.

– Alt i alt er nok likevel det beste rådet å forsøke å komme frem til en løsning som fungerer for begge parter. Så det generelle rådet mitt er nok å snakke med naboen, sier han.