Naboer og gjerde og levegg

Naboen glaner inn i hagen min. Kan han nekte meg å sette opp et høyere gjerde?

Advokat Anders G. Haug redegjør for smutthullene i regelverket som gjør at du likevel kan sette opp et høyere gjerde

Pluss ikon
<b>HØYDE PÅ GJERDE:</b> Dette er en så vanlig årsak til nabokrangler at det finnes en egen lov for det.
HØYDE PÅ GJERDE: Dette er en så vanlig årsak til nabokrangler at det finnes en egen lov for det. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har flyttet inn i en tomannsbolig, selveier, med en liten hageflekk. Mellom min og naboens hage er det kun et lavt gjerde.

Jeg er ikke så interessert i at naboen skal ha full oversikt over alt jeg gjør i hagen min, foretrekker heller å kunne drikke kaffen min eller sole meg i bikini der i fred. Derfor har jeg tatt kontakt med han og spurt om vi ikke heller skal sette opp en tett levegg. Men han er uenig, og vil beholde det lave gjerdet.

Hvem skal få bestemme? Kan jeg sette opp en levegg, selv om han ikke vil ha det?

Hilsen nyinnflyttet

Svar:

Hei!

Her er det flere regler som kommer inn i bildet. Gjerder mot naboen reguleres av en egen lov som heter «Lov om grannegjerde» («nabogjerde» på bokmål).

<b>ADVOKAT: </b>Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn.
ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Du står i utgangspunktet fritt til å sette opp et gjerde som du ønsker, så lenge du bekoster det selv. Unntaket er at gjerdet ikke må være til urimelig ulempe for naboen.

Hvis gjerdet for eksempel blokkerer naboens utsikt, vil det ofte bli ansett å være til urimelig ulempe for ham.

Høyden på gjerdet vil fort ha betydning i et slikt spørsmål.

Hvis det er mulig å bygge tilstrekkelig høyt til at ditt ønske om å skjerme fra innsyn er ivaretatt, samtidig som det ikke blir så høyt at det ødelegger naboens utsikt eller solforhold, så vil det vanligvis være tillatt.

Kan være søknadspliktig

Men selv om det ikke skulle være noe ved naboens forhold som kan hindre deg i å sette opp et gjerde, så kan det være et søknadspliktig tiltak hos kommunen. Aller først må du kontrollere hva reguleringsplanen i ditt område sier om gjerder.

Reguleringsplanen finner du vanligvis på kommunens hjemmeside.

Hvis du vil sette opp noe som avviker fra reguleringsplanens bestemmelser, må du alltid søke. Og selv om det planlagte gjerdet ikke er i strid med reguleringsplanen, er det likevel vanligvis søknadsplikt for tette, tyngre gjerder, som for eksempel en levegg eller en støyskjerm.

Slik unngår du søknadsplikt

Reglene er slik; hvis leveggen står mer enn 1 meter fra nabogrensen, er kortere enn 10 meter, og ikke på noe punkt er høyere enn 1,8 meter over bakken, trenger du ikke søke. Men hvis et av disse tre vilkårene ikke er oppfylt, må du søke.

Det betyr hvis du enten ønsker å sette den nærmere nabogrensen enn 1 meter, eller at den skal være lenger enn 10 meter, eller at den skal være høyere enn 1,8 meter, så må du søke.

Alternativt, hvis det er viktig for deg at den står nærmere enn 1 meter fra nabogrensen, så slipper du å søke hvis den i tillegg er kortere enn 5 meter, og ikke høyere enn 1,8 meter.

Du kan lese mer om hvilke tiltak som er søknadspliktige og ikke, her: Dette kan du bygge uten å søke - Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no).

Gjerde mot offentlig vei

For gjerder mot offentlig vei er det for øvrig andre regler. Da må det blant annet tas hensyn til om gjerdet er til hinder for sikt, og dermed kan utgjøre en trafikkrisiko.

For ordens skyld: For de som bor i borettslag eller eierseksjonssameie, er det verdt å merke seg at der kan det være vedtekter som regulerer slike spørsmål. Sjekk alltid vedtektene først.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2024, og sist oppdatert 20/09 2024.

Les også