Lagring av ved inne

Tre insekter du bør være obs på hvis du lagrer ved inne

Jeg lurer på om innendørs lagring av ved øker sjansen for å få inn skadelige krypdyr i hytta?

Pluss ikon
VED: Tar du med deg ved inn? Da bør du være klar over insektene du kan få med inn.
VED: Tar du med deg ved inn? Da bør du være klar over insektene du kan få med inn. Foto: Getty Images
Først publisert

Spørsmål:

Hei! Vi har en murt peisløsning på hytta, hvor det også er laget to nisjer for lagring av tørr ved.

Det er lettvint å ha litt ved liggende her, men jeg mener å ha hørt at det kan være ugunstig for inneklimaet i hytta. Stemmer det?

Jeg lurer også på om innendørs lagring av ved øker sjansen for å få inn skadelige krypdyr i hytta? Så derfor: Bør vi unngå å ha mer ved inne i hytta enn vi klarer å brenne opp i løpet av en dag?

A-K. N.

Foto: Getty Images

Svar:

Det kan både være pent og praktisk å ha et lite vedlager inne i hyttestua. Men du bør sørge for at veden er tørr og fri for muggsoppvekst, for muggsopp kan være uheldig for inneklimaet.

Muggsopp kan øke risikoen for blant annet hodepine, astma, luftveisinfeksjoner og tretthet, opplyser Landsforeningen for hjerte- og lungesyke på sine nettsider.

Du kan ofte finne muggsopp eller muggsoppsporer på overflaten av vedkubber, og du kan se det ved at veden har et sort, grått eller grønt lag på endeflater, kløyvde flater eller på barken.

Sjelden skadelige krypdyr

Veden kan også føre med seg ubudne gjester i form av insekter og kryp.

– Heldigvis er de aller, aller fleste av disse ufarlige å få inn i hytta, påpeker overingeniør Henrik Antzée-Hyllseth ved Norsk institutt for bioøkonomi.

– Det er ingenting å ta på vei over dersom du oppdager edderkopper, barkbille, blåbukk eller bartreløper i veden, de finnes ikke farlige for hverken deg eller hytta, og er ganske vanlige, betrygger han.

Tre insekter å være obs på

Likevel er det tre typer insekter som kan føre til problemer i hytta.

– Det er maur – og særlig stokkmaur, husbukk og borebiller, sier han.

Borebillen, nærmere bestemt råteborebille, myk borebille og stripet borebille, er vanligst i fjordstrøk med fuktig klima. Borebillen trenger nemlig høy fuktighet i veden for å kunne angripe den.

– Unngå å dra med deg inn ved som har hatt angrep av borebille, sier han og advarer om at når borebiller først har fått etablere seg i et trevirke, kan de gnage i flere generasjoner inntil trevirket er helt oppspist.

Verstingen

Antzée-Hyllseth mener likevel husbukk er det skadeinsektet som man absolutt ikke vil ha inn i hytta.

– Får du ved med husbukk inn i hyttestua, og den lagres opp mot en trevegg, vil det være lett for skadedyret å gnage seg innpå bygningsvirket og ødelegge dette.

– Fjellhytteeiere kan imidlertid ta det med ro, for husbukken finnes kun på Hvaler, Telemarkskysten, Sørlandet og i fjordstrøkene på Vestlandet.

Stokkmaur er den maurarten som gjør størst skade på norske hus og hytter. Samtidig kan overingeniøren trøste med at den sjelden følger med fyringsved.

– Det kan imidlertid lønne seg å være obs på gammel ved av dårlig kvalitet. For å være sikker, kan du lagre denne veden ute, og bare ta den inn etter hvert som du legger den i ovnen.

Hugg ved om vinteren

For å redusere sjansen for at insektene tar seg til rette i veden, bør den helst hugges om vinteren når insektene ikke er aktive.

– Kapping og kløyving bør også utføres så raskt som overhodet mulig, slik at veden får lengst mulig tørkeperiode, ifølge Antzée-Hyllseth.

Om våren er luftfuktigheten lav, noe som er gunstig for vedtørkingen. Tørkingen skjer også raskere dersom veden får luftige forhold slik at vinden får transportert bort fuktigheten.

– Tørr brenner selvsagt bedre, men den er også mindre utsatt for insekter enn det fuktig ved er.

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning