Hytte er til salgs uten ferdigattest. Hva bør vi gjøre?

– Selger har brukt hytta i mange år uten ferdigattest, så det er kanskje ikke så farlig? spør hyttekjøper. Les hva Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
<b>HYTTE UTEN FERDIGATTEST: </b>Advokat Harald Ramm forklarer hva man risikerer ved å kjøpe hytte uten ferdigattest, og hva kjøper bør gjøre.
HYTTE UTEN FERDIGATTEST: Advokat Harald Ramm forklarer hva man risikerer ved å kjøpe hytte uten ferdigattest, og hva kjøper bør gjøre. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi vurderer å kjøpe en hytte som er bygget i 2011. Nå viser det seg at forrige eier ikke har innhentet ferdigattest.

Hytta er kjempefin, og vi har veldig lyst å kjøpe, men synes det er litt skummelt å inngå avtale når hytta ikke er godkjent av kommunen. Hva vil juristen anbefale oss å gjøre?

Hilsen hyttekjøpere

Svar:

Hei!

Konsekvensen av manglende ferdigattest er at hytta ikke er godkjent av kommunen, og det er dermed ulovlig å ta hytta i bruk.

<b>EKSPERTEN:</b> Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Ved å kjøpe hytta uten ferdigattest vil dere også påta dere risikoen for at vilkårene for å få nødvendige tillatelser er oppfylt. På den måten kan dere risikere å bli påført utgifter for å ferdigstille og/eller utbedre mangler for å oppfylle vilkårene.

Krev ferdigattest av selger

En mulighet er at dere inngår en avtale om kjøp som er betinget av at selger innhenter nødvendig ferdigattest, og at han tar den økonomiske belastningen for eventuelle tilleggsarbeider som kommunen krever.

Det må da settes en frist for når ferdigattest skal foreligge, slik at dere ikke skal vente «til evig tid».

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2024.

Les også