Skade på bil påført av barn

«Dette blir dyrt for dere!» raste mannen da barnas frisbee traff bilen hans. Har han krav på erstatning?

Det er særlig én ting som avgjør om barna blir erstatningspliktige, forklarer advokaten.

Pluss ikon
<b>SKADE PÅ BIL: </b>Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn gjør rede for reglene ved skade på bil påført av barn.
SKADE PÅ BIL: Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn gjør rede for reglene ved skade på bil påført av barn. Foto: Foto: Elin Eike Worren
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi har vært på bilferie, og ungene lekte med frisbee på campingplassen. Så var de uheldige å mistet litt kontroll på frisbeen, som dessverre traff døra på en Tesla, som sto parkert på parkeringsplassen rett ved plenen der gutta lekte.

Det tok ikke bileieren pent. Vi foreldre var ikke til stede og så hva som skjedde, men etter hva gutta forklarer, var det et uhell.

Nå krever bileieren at vi skal betale for reparasjonen av bulken i døra, og at det må gjøres på at Tesla-godkjent verksted. Han har gitt oss én måneds frist, og begrunner det med at han har planlagt å selge bilen rett etter ferien.

Guttene våre er 9 og 13 år, er det sånn at de faktisk kan bli rettslig ansvarliggjort? Eller til og med anmeldt?

Og kan bileieren kreve at bilen blir reparert på et spesielt verksted, eller kan vi bestemme at reparasjonen blir gjort på et rimeligere verksted? Og kan han gi oss så kort frist?

Hilsen familiefar

Svar:

Hei!

Skadeerstatningsloven pålegger erstatningsplikt også for barn. Det er ikke noen nedre aldersgrense for å kunne bli erstatningsansvarlig, men i praksis blir barn under skolealder omtrent aldri pålagt erstatningsansvar.

Barn og ungdom plikter, på samme måte som voksne, å erstatte skade som de volder «forsettlig eller uaktsomt». Forsettlig betyr med vilje.

Uaktsomt er en litt vanskeligere vurdering, men på generelt grunnlag er det et spørsmål om man har vært uforsiktig. Det knyttes til de krav og forventninger man med rimelighet kan stille til barn i sin aldersgruppe.

Uhell eller uaktsomt?

I dette tilfellet har barna beskrevet det hele som et uhell. Rene uhell blir man ikke erstatningsansvarlig for. Her blir det eventuelt et spørsmål om det var uaktsomt å kaste frisbee på det stedet de gjorde. Var det et egnet sted, når det stod biler parkert rett ved?

Hva som blir juridisk riktig i dette tilfellet, er vanskelig å svare konkret på, uten å kjenne omstendighetene nærmere.

Også foreldre kan bli erstatningsansvarlige for sine barns handlinger. Hvis et barn har forvoldt en skade, blir foreldrene ansvarlig hvis foreldrene ikke har hatt tilbørlig tilsyn med barnet.

Her skal det ganske mye til. At barna på 9 og 13 år kaster frisbee uten foreldrene, medfører ikke at det har «manglet tilbørlig tilsyn».

Selv om det ikke er noe å si på tilsynet med barna, blir foreldrene uansett ansvarlige med opptil 5000 kroner, for skade som barna har forvoldt forsettlig eller uaktsomt.

Dette har altså sammenheng med det første jeg nevnte; hvis barna blir erstatningsansvarlige på grunn av forsett eller uaktsomhet, så er det foreldrene som hefter for 5000 kr av den skaden.

Reparasjon av skaden på Tesla

Det har ingen hensikt for bileieren å anmelde forholdet. Dette er ikke hærverk. Barna er også uansett under den kriminelle lavalder.

Når det gjelder bileierens krav om Tesla-godkjent verksted: Hvis man først har slått fast at det foreligger et erstatningsansvar, er det bileierens reelle økonomiske tap som skal erstattes.

Hvis det er mulig å reparere forholdet på et annet verksted på en fullgod måte, uten at det medfører noe økonomisk tap for bileieren, må han slå seg til ro med det.

Når det gjelder frist, så er det ikke dere som skal sørge for selve gjennomføringen av reparasjonen. Det må han ordne selv.

Avslutningsvis må det kommenteres at bileieren burde ta dette på forsikringen sin. De fleste forsikringsselskaper har ikke bonustap ved slik type skader. I så fall er det bare en egenandel som må erstattes.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Mer fra Klikk+: Samleside | Historie | Båt

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2024.

Les også