Unngå pipebrann

Må vi søke før vi rehabiliterer pipen?

– Feieren sier vi bør rehabilitere pipen, for eksempel sette inn innvendig stålpipe. Må vi først søke til kommunen? spør eier av hytte. Les hva advokaten svarer.

Pluss ikon
PIPE: Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året. Årsaken til brann i pipe kan være fyring med rå ved, dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp.
PIPE: Brannvesenet rykker ut til rundt 1000 pipebranner i året. Årsaken til brann i pipe kan være fyring med rå ved, dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi elsker å fyre med ved på hytta, men nå har vi fått beskjed fra feier om at vi bør rehabilitere pipen, blant annet for å unngå pipebrann.

Vi har undersøkt mulighetene våre, og vi tror nå at vi går for å sette inn innvendig stålpipe. Naboen mener at det er et tiltak som krever at vi søker til kommunen, men vi synes det høres rart ut.

Hva er rett?

Hilsen hytteeier

Svar:

Hei!

Før dere setter i gang med renovering eller etablering av pipen, bør dere sjekke med kommunen om jobben er søknadspliktig.

I mange tilfeller er den nemlig det. Det er i så fall kommunen som behandler søknaden.

Ved endring av pipe

EKSPERTEN: Frode Grindahl er fagdirektør i , Direktoratet for byggkvalitet.
EKSPERTEN: Frode Grindahl er fagdirektør i , Direktoratet for byggkvalitet. Foto: Direktoratet for byggkvalitet

Hvis dere skal endre pipeløsningen, det vil si skorsteinen, og for eksempel sette inn nytt innvendig røykrør eller bruk av glidestøp i eksisterende skorsteinspipeløp, er dette søknadspliktig.

Det samme gjelder hvis dere skal bygge om eller forlenge skorsteinen.

Det er videre krav om at det er en profesjonell ansvarlig søker som sender inn søknaden, og dere må bruke kvalifiserte fagfolk som tar på seg ansvaret for at arbeidet blir forskriftsmessig utført.

Dette kan du gjøre uten å søke

Dersom du kun skal sette inn eller skifte røykrøret som går fra ildstedet og frem til pipeløpet, trenger du derimot ikke å søke.

Ei heller om du skal bytte selve ovnen eller peisen.

Man kan også reparere murpuss, pusse røykrøret og skifte feieluke, røykvifte eller røyksuger uten å søke.

Hilsen fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet

Les flere ekspertsvar om bolig her.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2024.

Les også