Tinglysing ved kjøp av hytte

Må vi tinglyse hyttekjøpet?

– Tinglysing er dyrt. Kan vi legge inn bud med forbehold om at vi ikke trenger å tinglyse skjøtet? spør hyttekjøper. Advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
<b>TINGLYSING: </b>Dokumentavgiften for å registrere skjøtet ved kjøp av hytte er dyrt. Er det smart å droppe det for å spare penger?
TINGLYSING: Dokumentavgiften for å registrere skjøtet ved kjøp av hytte er dyrt. Er det smart å droppe det for å spare penger? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert

Spørsmål:

Hei!

En hytte som er til salgs, har prisantydning på 4,5 millioner kroner pluss tillegg av omkostninger. Dokumentavgiften for å registrere skjøtet er beregnet til 112 500 kroner.

For å slippe denne tilleggskostnaden, har vi lagt inn bud med forbehold om at vi ikke trenger å tinglyse skjøtet. Megler nekter imidlertid å godta forbeholdet, men vi skjønner ikke hvorfor?

Hilsen hyttekjøper

Svar:

Hei!

Ved unnlatt tinglysing av skjøtet vil selger fortsatt stå som hjemmelshaver til eiendommen i grunnboka.

<b>EKSPERTEN:</b> Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Det betyr at dersom selgeren for eksempel går konkurs, vil eiendommen gå inn i vedkommendes bo, og da risikerer dere å miste hytta og tape pengene dere har betalt. Det gjelder selv om dere har overtatt hytta og flyttet inn.

Ved tinglysing vil du derimot få rettsvern, slik at eiendommen er beskyttet mot selgers kreditorer. Så: Tinglysing er veldig viktig!

Hilsen advokat Harald Ramm