Sti opp til hytta

Kan vi miste retten til å bruke stien til hytta?

Den nye adkomsten fører til at avstanden fra parkeringsplassen til brygga øker fra 300 meter til nesten en kilometer.

Pluss ikon
STI OPP TIL HYTTA
STI OPP TIL HYTTA Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål

Vi har tinglyst rett til parkering for inntil 2 biler og rett til brygge hos bortfester.

For å komme fra bilene til brygga har vi i alle år benyttet en sti som går langs gårdsplassen på baksiden av huset til grunneier.

Dette har fungert fint i alle år uten noen kommentarer eller innvendinger fra eierne. Nå har gården skiftet eier og de nye eierne har oppført et tilbygg mot stien slik at denne ligger nærmere huset enn før.

De nye eierne krever at vi må legge om adkomsten fordi ferdselen er til sjenanse. Den nye adkomsten fører til at avstanden fra parkeringsplassen til brygga øker fra 300 m. til nesten en kilometer.

Må vi finne oss i dette?

Hilsen indignert

Svar

Avtalen regulerer parkering og brygge uten at den i klartekst også gir rett til å gå fra bilen til brygga. En slik rett vil være avgjørende for at dere kan benytte de rettighetene som er tinglyst og rett til ferdsel må innfortolkes som en del av avtalen.

EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv
EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv Foto: Sveinung Bråthen

Vi har dermed å gjøre med en rett for dere til å følge traséen til/fra brygga som må aksepteres av grunneier. Jeg viser likevel til servituttloven § 6:

«Er det mykje om å gjera for ein part, og vinninga på hans side vert monaleg større enn tapet på hi, kan han få omskiping, jamvel om den nye skipnaden ikkje vert likså god for motparten som den tidlegare.»

Spørsmålet blir om ferdselen er «....mykje om å gjera ......og vinninga vert monaleg større....» Dette blir en konkret vurdering hvor fordelen for grunneier og ulempen for dere må veies opp mot hverandre.

I dette tilfelle har grunneier vært klar over ferdselen langs gårdsplassen. Likevel velger han å legge tilbygget mot stien.

Jeg vil derfor hevde at han har akseptert ulempen som ferdselen medfører og at han ikke i ettertid kan kreve omlegging.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning