Anneks

Hytte var egentlig ulovlig anneks. Kan vi heve kjøpet?

– Kommunen påpeker at det ikke er lov å overnatte der, noe vi mener selger ikke har opplyst oss om, sier hyttekjøper. Les hva Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
ULOVLIG ANNEKS: Kan kjøpet oppheves når det viser seg at den lille hytta paret har kjøpt, er registrert som et anneks der det ikke er lov å sove?
ULOVLIG ANNEKS: Kan kjøpet oppheves når det viser seg at den lille hytta paret har kjøpt, er registrert som et anneks der det ikke er lov å sove? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi kjøpte en tomt i fjor med en liten hytte som besto av et rom som var innredet med en stue, seng og kjøkkenkrok. Ved siden av var det oppført en utedo med badstue.

På visning opplyste selger at han hadde tilbrakt helger og ferier på stedet. I høst fikk vi plutselig brev fra kommunen hvor det fremgikk at hytta var registrert som anneks, og at det var forbudt å overnatte i hytta.

Vi fikk samtidig frist til å fjerne all innredning som var brukt til beboelse og overnatting.

Vi reklamerte til selger og krevde å heve kjøpet. Selger avviste kravet og viste til prospektet hvor det var opplyst at tidligere eier hadde søkt om bruksendring fra anneks til hytte.

Kan vi kreve heving av hyttekjøpet?

Hilsen hyttekjøpere

Svar:

Hei!

Som kjent har selger plikt til å gi korrekte opplysninger om salgsgjenstanden, samtidig som kjøper har en undersøkelsesplikt.

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Selger kan hevde at han har oppfylt sin opplysningsplikt når han har fortalt at han hadde fått avslag på søknaden om bruksendring fra anneks til hytte.

På den annen side er det ikke gitt for en kjøper at det ikke er tillatt å overnatte i et anneks.

Du skriver at stedet fremsto på visning som en hytte med alle nødvendige fasiliteter for beboelse. Selger burde derfor opplyst i klartekst at det likevel ikke var tillatt å overnatte.

Mitt råd er derfor at dere opprettholder kravet om heving.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2024.

Les også