Tilbygg på hytta

– Naboen fikk ja til å sette opp et tilbygg, vi fikk nei. Hvorfor driver kommunen med forskjellsbehandling?

– Tilbygget vi vil sette opp, er tilsvarende til det naboen bygget, sier hytteeier, som vil klage til kommunen. – Det er én ting dere bør sjekke først, sier advokat Harald Ramm

Pluss ikon
<b>AVSLAG PÅ SØKNAD:</b> Hytteier ønsker å bygge ut, men har fått avslag på søknaden. Kan kommunen ha gjort en feil, lurer de på.
AVSLAG PÅ SØKNAD: Hytteier ønsker å bygge ut, men har fått avslag på søknaden. Kan kommunen ha gjort en feil, lurer de på. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Hytta vår, som er satt opp på 1950-tallet, er kun på 30 m² og av enkel standard. I fjor søkte vi kommunen om å få sette opp et tilbygg på 24 m².

Søknaden ble avslått fordi hytta ligger i område som i henhold til arealdelen av kommuneplanen er lagt ut til LNF‑område, altså landbruks-, natur- og friluftsområde, hvor det er byggeforbud.

I 2014 fikk derimot naboen tillatelse til å sette opp et tilsvarende tilbygg. Vi trodde at det gjaldt et likhetsprinsipp, og vi føler oss veldig urettferdig behandlet. Kan vi klage og hevde forskjellsbehandling?

Hilsen to frustrerte hoder

Svar:

Hei!

Du skriver at det er byggeforbud i henhold til kommuneplanen. Jeg gjør oppmerksom på at kommuneplaner «rullerer» og gjelder for definert perioder.

<b>EKSPERTEN: </b>Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Han er også fast ekspert i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Det kan derfor hende at det gjaldt andre regler for tilbygg da naboen fikk tillatelse i 2014, og at det dermed var lovlig da naboen førte opp sitt tilbygg.

Mitt råd er derfor at du sjekker med kommunen om hva som gjaldt den gang.

Gjaldt de samme reglene i 2014 som i dag, har naboen antagelig fått dispensasjon. I så fall stiller saken seg annerledes, og du kan hevde ut fra prinsippet om likebehandling at du også må få tillatelse.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning


Denne saken ble første gang publisert 05/09 2024.

Les også