Anneks på hytta

Kommunen hevder annekset er ulovlig bygget og krever at vi river det. Hva gjør vi?

Advokaten svarer.

Pluss ikon
ULOVLIG ANNEKS: Hva kan man gjøre når kommunen krever at annekset må rives?
ULOVLIG ANNEKS: Hva kan man gjøre når kommunen krever at annekset må rives? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Ettersom barna har blitt voksne, og de har fått både samboere og barn, har vi fått behov for flere sengeplasser på hytta. Derfor fikk vi i fjor bygget et anneks på ca. 25 kvadratmeter på hyttetomta.

Der er det sengeplass til fire, og vi fikk også lagt inn vann og strøm, slik at vi kunne ha et lite bad og en kjøkkenkrok der også.

Nå har vi fått beskjed av kommunen om at annekset er ulovlig bygget, og de krever at det rives. Hva kan vi gjøre med det?

Vi skulle visstnok ha søkt kommunen om tillatelse til å sette opp annekset, men kan man ikke gjøre det i ettertid?

Hilsen hytteeiere

Svar:

Hei!

Hvilke regler som gjelder for anneks, varierer ut ifra hva slags anneks man setter opp.

ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn.
ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Et anneks som ikke skal brukes til overnatting, og som er mindre enn 50 kvadratmeter, kan man vanligvis sette opp uten søknad.

Man må i så fall passe på at det overholder avstandsregler til grenser, sjøen, veier og andre bygninger.

I tillegg må man passe på at man ikke bruker mer av tomtearealet enn man har lov til.

Tomtens utnyttelsesgrad

Tomten har en begrensning på hvor mye av tomtearealet man kan utnytte. Dette kalles eiendommens utnyttelsesgrad. Man må vurdere om størrelsen på eksisterende bygninger gjør at det ikke er tillatt å sette opp noe mer.

For å finne ut hva som er eiendommens utnyttelsesgrad, kan man se på reguleringsplanen som gjelder for området. Denne er ofte tilgjengelig på kommunens nettside.

Direktoratet for Byggkvalitet har også en fin veiviser på sin nettside, som viser hva man har lov til.

Én type anneks er alltid søknadspliktig

Anneks som skal brukes til overnatting, eller som har kjøkken, bad, eller våtrom, må man alltid søke om. Det annekset dere har satt opp, skulle med andre ord vært søkt om.

Hvis kommunen mener annekset er ulovlig satt opp, har de lov til å pålegge riving. Men det er mulig å søke om ettergodkjenning. Kommunen vil da vurdere søknaden som om annekset ikke allerede er satt opp.

Søknad om ettergodkjenning

Kravene til søknad om ettergodkjenning er de samme som kravene til vanlig søknad. Mer informasjon om hvordan du skal søke, og hva søknaden skal inneholde, finner du vanligvis på kommunens hjemmeside.

Dersom du har behov for avklaringer av hva som er lov på din tomt, kan du be om en forhåndskonferanse med kommunen.

Noen ganger vil det være nødvendig å søke dispensasjon fra for eksempel reguleringsplanen. Det er også mulig å få tillatelse med endringer, altså at man må gjøre noen endringer på annekset for å få endelig godkjenning.

Du har klagerett

Hvis annekset ikke hadde blitt godkjent selv med en korrekt søknad fra starten av, vil det heller ikke bli godkjent i ettertid. For eksempel; hvis det er bygget i strandsonen, eller i strid med reguleringsplan, eller i strid med tillatt utnyttelsesgrad på tomten, vil det vanligvis ikke bli godkjent.

Både pålegget om riving og vedtak om å ikke ettergodkjenne, kan påklages. Hvis kommunen ikke tar klagen til følge, er det mulig å bringe saken videre til Statsforvalteren.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2024.

Les også