Hytte, sameie og arv

Kan jeg la min brors niese arve min andel av hytta?

– Søsteren min, som jeg eier hytta sammen med, sier nei. Hun hevder hun har forkjøpsrett, forteller leser. Les hva Hyttelivs advokat Harald Ramm sier om det.

Pluss ikon
SAMEIE OG FORKJØPSRETT: Han vil at et annet familiemedlem skal få overta hans del av hytta, mens søsteren, som han eier hytta sammen med, hevder hun har forkjøpsrett.
SAMEIE OG FORKJØPSRETT: Han vil at et annet familiemedlem skal få overta hans del av hytta, mens søsteren, som han eier hytta sammen med, hevder hun har forkjøpsrett. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg eier en hytte sammen med min søster. Hun har tre barn, mens jeg ikke har egne barn. Men jeg er veldig knyttet til min brors niese.

Jeg er kommet litt opp i årene, og nå ønsker jeg å gi min halvpart av hytta til henne. Søsteren min mener at som medeier er det hun som har forkjøpsrett på andelen, og at min brors niese derfor må stå tilbake.

Har hun rett i det, eller kan jeg bestemme selv.

Hilsen deleier i hytte

Svar:

Hei!

Det fremgår følgende av sameieloven § 11:

«Når part i sameige skiftar eigar, har medeigarane forkjøpsrett».

Det fremgår av bestemmelsen at søsteren din har forkjøpsrett som følge av at hun er «medeigar».

Jeg nevner for ordens skyld at det finnes et unntak fra bestemmelsen i lov om løysingsrettar § 8, hvor det heter:

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

«Forkjøpsrett kan ikkje gjerast gjeldande når eigedomen går over til ektemake, til livsarving, til fosterbarn som faktisk står i same stilling som livsarving, eller til nokon annan som i dei siste to åra har høyrt til same husstand som den tidlegare eigaren.»

Det vil si at forkjøpsrett ikke kan gjøres gjeldende overfor ektemake, livsarving (barn) m.m.

Hadde din brors niese vært din datter, ville du dermed kunne overføre andelen til henne uten forkjøpsrett for din søster fordi hun da ville vært livsarving, jamfør lovteksten.

Når hun derimot er din niese, faller hun utenfor denne gruppen, og din søster vil derfor kunne kreve forkjøpsrett overfor henne.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2024.

Les også