Utemøbler til hytta

Bålkos på hytta med hjemmesnekrede utemøbler

Egentlig ønsket Karina seg en hytte hun kunne pusse opp fra bunnen av. Da valget falt på en ny ferdighytte, brukte hun i stedet snekkergleden til å lage egne møbler. – Det er mange gode bruksanvisninger å finne på nettet, sier hun.

UTEMØBLER: Bordet har Karina laget selv av overskuddsmaterialer fra terrassebyggingen.
UTEMØBLER: Bordet har Karina laget selv av overskuddsmaterialer fra terrassebyggingen. Foto: Kathrine Sørgård
Først publisert

Vi er på det flate platået Sanderstølen 850 m.o.h. på Golsfjellet i Valdres. Selve hyttefeltet er relativt nytt, og hytta til Karina Winther Ditlefsen og Håkon Mathisen ligger mot et åpent landskap der en skiløype går rett forbi.

Her er det ingen tunge motbakker i skiløypene, med mindre man aktivt oppsøker dem et stykke unna.

Men familien trives minst like godt i solveggen ved hytta eller rundt bålpanna i skumringen. Flere av utemøblene har de snekret selv.

Karina heier litt ekstra på at kvinner våger å sette i gang med byggeprosjekter.

– Det er mange gode bruksanvisninger å finne på nettet, understreker hun.

Slik laget Karina utebordet

– Jeg ønsket meg et ekstra bredt bord som vi kan samles rundt ute, enten for en tacomiddag eller spill og snacks, sier Karina.

Etter at terrassen ble bygget forrige året, var det igjen en del restmaterialer. Disse er det Karina har laget praktiske utemøbler av.

GOD PLASS: Med et stort og fint bord, og flere sitteplasser, har familien god plass til å kose seg ute hele året.
GOD PLASS: Med et stort og fint bord, og flere sitteplasser, har familien god plass til å kose seg ute hele året. Foto: Kathrine Sørgård
INNRAMMING: Kapp bordene til rammen i 45 grader, så får du fine hjørner.
INNRAMMING: Kapp bordene til rammen i 45 grader, så får du fine hjørner. Foto: Kathrine Sørgård

På bloggen sin, Hyttedrømmen vår, deler hun hvordan hun gikk frem:

  • Først tegnet jeg bordplaten, med en lengde på 2 meter og bredde på 120 cm bredde, og med kanting som krevde presisjon i sagingen.
  • Jeg kuttet 8 stk lengder på 176 cm. Dette er bordene som er i midten av bordplaten.
  • Deretter kuttet jeg innrammingen. De lange bordene på siden er 2 m, og de korte endte på 123 cm. Endene på disse kappet jeg i 45 grader. Det er enkelt å gjøre når sagen kan stilles inn.
  • Så la jeg bordene slik jeg ønsket dem og kuttet opp bord som er litt kortere enn bredden på bordet. Disse skal skrudde jeg fast i bordplatedelene.
  • Til bordbena brukte jeg 48 mm x 148mm. Lengden på bena ble 72 cm, men det kan man justere selv ut fra hvor høyt bord man ønsker.

LES OGSÅ: Slik lager du en enkel spisegruppe av terrassebord

Bålkos er viktig!

De fine spilebenkene har de også snekret selv.

– Vi er mye ute når vi er på hytta, og familien liker å kose seg rundt bålpanna og utepeisen sammen med hundene.

GLØGG: I bålkjelen varmer de gjerne gløgg, ikke bare kaffe.
GLØGG: I bålkjelen varmer de gjerne gløgg, ikke bare kaffe. Foto: Privat
BÅLKOS: Det er en viktig ingrediens i hyttelivet.
BÅLKOS: Det er en viktig ingrediens i hyttelivet. Foto: Privat
FLERE ILDSTEDER: På hytta har familien både bålpanne og utepeis.
FLERE ILDSTEDER: På hytta har familien både bålpanne og utepeis. Foto: Kathrine Sørgård

Ulike typer jern til bålpanna og rister til den mobile utepeisen deres gir fine muligheter for variert matlaging. En av favorittene er vafler laget av en røre basert på kefir.

På fine dager trives Karina aller best ved bålpanna, der hun steker vafler med spesialjernet for bål.

LES OGSÅ: Slik bygger du en flott benk

VAFFELKOS: Karina har brukt mye tid på å finne frem til en vaffelrøre som ikke renner. Den er perfekt til å steke vafler på bålpanna.
VAFFELKOS: Karina har brukt mye tid på å finne frem til en vaffelrøre som ikke renner. Den er perfekt til å steke vafler på bålpanna. Foto: Kathrine Sørgård

Karinas oppskrift på vafler til bålpanne

4 egg

1 dl sukker

2 ss vaniljesukker

1/2 ts salt

7 dl kefir

1 dl melk

6 dl hvetemel

1 ts kardemomme

150 g smør

La røren hvile mens du fyrer i bålpanna. Når du legger jernet på bålpanna, er det viktig at å varme det på begge sider før steking.

Hyttedrømmen

Både Karina og Håkon vokste opp med hytter. Karina har mange gode minner fra hytta som faren hennes bygget på kysten av Helgeland.

– Hytta av tømmer var uten strøm og vann, men med tilgang på sommervann like ved. Jeg husker fortsatt lukten av kaffen som kokte, forteller Karina.

Etter å ha leid hytte i mange år, kunne hun og mannen i 2019 endelig realisere sin helt egen.

PORTEN: Den har Karina og Håkon laget selv. Den er beiset i fargen Seterbrun, og hengslene i metall ble sprayet sorte med bengalakk. Åpningen på porten er hele 462 cm. Paret har også laget et smart rekkverk som kan tas ned når sauene er hentet ned fra fjellet.
PORTEN: Den har Karina og Håkon laget selv. Den er beiset i fargen Seterbrun, og hengslene i metall ble sprayet sorte med bengalakk. Åpningen på porten er hele 462 cm. Paret har også laget et smart rekkverk som kan tas ned når sauene er hentet ned fra fjellet. Foto: Kathrine Sørgård
VILLMARKSPANEL: Hytta er kledd med villmarkspanel beiset i fargen Seterbrun. På taket er det shingel Foreløpig er det litt ekstraarbeid med det nye panelet, som fortsatt avgir kvae. Det må derfor tidvis skrapes og etterbeises.
VILLMARKSPANEL: Hytta er kledd med villmarkspanel beiset i fargen Seterbrun. På taket er det shingel Foreløpig er det litt ekstraarbeid med det nye panelet, som fortsatt avgir kvae. Det må derfor tidvis skrapes og etterbeises. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi drømte om å bli selvbyggere, som min far, men vi er glade for at vi valgte en ferdig løsning.

Hytta deres er av modellen Osensjøen fra Familiehytta, og er på 130 kvadratmeter, har fem soverom og loftstue, innlagt strøm og vann.

Karina forteller at en viktig motivasjon for hyttekjøpet var at de tre døtrene deres, Emma, Emilie og Charlotte, skulle få vokse litt opp med familiens egen hytte før de ble voksne.

– Det ble en liten utfordring å innrede en ny og tom hytte. Etter hvert ble jeg flink til å kjøpe via Finn. En ny hytte er en kostbar investering, og det å kunne spare litt på innredningen, gir meg ekstra glede, forteller Karina.

BRUKTKUPP: Sofaene Austin er fra Home & Cottage. De er et bruktkupp og er gode å sitte i etter lange dager ute på ski. Stuebordet fra Skeidar er også kjøpt brukt.
BRUKTKUPP: Sofaene Austin er fra Home & Cottage. De er et bruktkupp og er gode å sitte i etter lange dager ute på ski. Stuebordet fra Skeidar er også kjøpt brukt. Foto: Kathrine Sørgård
KOSELIG: Panelet på veggen er i fargen Sjøsand. Det fine hjortebildet fra Bohus og peisen fra Norpeis skaper stemning.
KOSELIG: Panelet på veggen er i fargen Sjøsand. Det fine hjortebildet fra Bohus og peisen fra Norpeis skaper stemning. Foto: Kathrine Sørgård
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet Lerhyttan fra Ikea ligger litt tilbaketrukket, men likevel åpent mot stuen. Spisebordet er et bruktkupp fra Home & Cottage.
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet Lerhyttan fra Ikea ligger litt tilbaketrukket, men likevel åpent mot stuen. Spisebordet er et bruktkupp fra Home & Cottage. Foto: Kathrine Sørgård

At hun de siste årene også har blitt en mer erfaren hobbysnekker, har også kommet godt med.

Hun ler litt av de vel omstendelige spørsmålene hun har opplevd å få hos enkelte trevareforhandlere.

– Heldigvis har jeg bodd så lenge på Østlandet at jeg har lært meg å beherske mitt nordnorske temperament. Som da jeg i en forretning ble spurt flere ganger om jeg skulle bygge leveggen selv.

Men hun skynder seg å understrek at hun som oftest får god og hyggelig hjelp.

SNEKRET SELV: Garderoben har paret laget selv. Platene er fra Biltema og Bauhaus. De ble beiset med fargen Sjøsand før montering. Nå planlegges det en løsning for å skjule garderoben.
SNEKRET SELV: Garderoben har paret laget selv. Platene er fra Biltema og Bauhaus. De ble beiset med fargen Sjøsand før montering. Nå planlegges det en løsning for å skjule garderoben. Foto: Kathrine Sørgård
SITTEBENK: Som en forlengelse av kjøkkeninnredningen har paret laget en koselig sittebenk av tre moduler med store skuffer, samt en benkeplate.
SITTEBENK: Som en forlengelse av kjøkkeninnredningen har paret laget en koselig sittebenk av tre moduler med store skuffer, samt en benkeplate. Foto: Kathrine Sørgård
  • Laget garderobe og benk på kjøkkenet.
  • Snekret utebod, port og utemøbler.
  • Bygget levegg og snekret terrasse med et rekkverk som tas ned når sauene er hentet ned fra fjellet.
  • Skrapet kvae og etterbeiset det nye utepanelet.
Se mer

LES OGSÅ (+): Slik bygger du familiekøyen selv

Gode hytteminner skapes

Siden parets tre jentene er blitt store, og er opptatt med utdanning, er det som regel Karina og Håkon som er på hytta. Enn så lenge.

SOVEPLASS: Hytta har hele fem soverom, som er komprimert for å få plass til flere.
SOVEPLASS: Hytta har hele fem soverom, som er komprimert for å få plass til flere. Foto: Kathrine Sørgård
PÅ LOFTET: Her er det to soverom med en liten stue imellom.
PÅ LOFTET: Her er det to soverom med en liten stue imellom. Foto: Kathrine Sørgård

– Når vi samles i høytider og ferier, er vi ofte åtte personer her, forteller Karina.

Skiene har de alltid stående på hytta, slik at de slipper å bruke skiboks.

– Vi har vært aktive på tur med jentene fra de var små, og vi har to trekkhunder som er skapt for tur, forteller hun.

Det sosiale samholdet blant hyttenaboene er også av det hun setter pris på.

BESØK: Hytta er et fint sted å ta med seg gode venner til. Her er det Karinas venninne Hanne Sofie som er på besøk.
BESØK: Hytta er et fint sted å ta med seg gode venner til. Her er det Karinas venninne Hanne Sofie som er på besøk. Foto: Kathrine Sørgård

– Å ha et sted der vi virkelig kan slappe av, og hvor hvert prosjekt fyller oss med energi, er så fint. Og vi har planlagt mange flere prosjekter! Vi ser virkelig frem til årene fremover med hyttedrømmen vår.