Arkitekttegnet hytte på fjellet

Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

Berit og Hennings hytte har et overheng hvor stuen henger ut i luften, nesten som en snøskavl. Men rommet de setter ekstra stor pris på, er hallen, som deler hytta i to. Med glass i begge ender og røffe materialer gir den en helt spesiell stemning i hytta.

TO FLØYER: Hytta med mange fiffige løsninger og spennende vinkler er oppdelt i to fløyer, med en spesiell hall i midten.
TO FLØYER: Hytta med mange fiffige løsninger og spennende vinkler er oppdelt i to fløyer, med en spesiell hall i midten. Foto: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Berit M. Dahl og Henning Føsker startet hytteprosessen med å sette passerspissen i Nesoddtangen, hvor de bor, og slå en sirkel som ga en to-tre timers kjøretur for dem.

Avgjørende var det at de tidligere hadde besøkt Veggli i Numedal, og området tiltalte dem sterkt.

De kjøpte tomt der, i Rollag kommune, i 2010 og kontaktet arkitekt Stein Halvorsen. Han tok jobben.

Det var også arkitekten som lanserte hyttenavnet Snøfonna. Både fordi bygningen har et overheng hvor stuen henger ut i luften, nesten som en snøskavl, og fordi det kan bli voldsomt mye snø der, mer enn 900 meter over havet.

Hallen er favorittrommet

Bygningen er ikke så stor, noe som harmoniserte med arkitektens filosofi om å skape intimitet, forklarer Berit og Henning. Til tross for det har de bare romslige soverom, ingen er knøttsmå.

ALLROMMET: Det er en god og nær forbindelse mellom stua og kjøkkenet helt i enden av rommet.
ALLROMMET: Det er en god og nær forbindelse mellom stua og kjøkkenet helt i enden av rommet. Foto: Nils Petter Dale

Hytta har stue, kjøkken, 3 soverom, 2 bad med wc, bod, badstue. Oppholdsrommene er i én fløy, mens soverommene er i den andre.

AVSTIVET: På grunn av blant annet sin lengde, er denne delen av hytta avstivet i taket, slik blant annet større byggverk og gamle hus ofte blir.
AVSTIVET: På grunn av blant annet sin lengde, er denne delen av hytta avstivet i taket, slik blant annet større byggverk og gamle hus ofte blir. Foto: Nils Petter Dale

Men midt imellom disse to fløyene går den spesielle hallen, som paret setter ekstra pris på hallen. Den er et midtrom med glass i begge ender, og deler hytta i to.

DELER HYTTA I TO: Hallen har en røff type skiferfliser på gulvet, og spiletaket har en rekke små lyspunkter.
DELER HYTTA I TO: Hallen har en røff type skiferfliser på gulvet, og spiletaket har en rekke små lyspunkter. Foto: Nils Petter Dale

Hallen fungerer både som oppholdsrom og inngangsparti, og preges av røffe materialer.

Rommet har utepanel på veggene og gulvet er dekket av grove steinfliser beregnet på utendørs bruk. Også skyvedørene er av en robust type.

RØFT: Solide skyvedører, samt måten ulike typer treverk er brukt på, skaper spenning i interiøret i hallen.
RØFT: Solide skyvedører, samt måten ulike typer treverk er brukt på, skaper spenning i interiøret i hallen. Foto: Nils Petter Dale
FINESSER: I døromrammingene i hallen er det innlagt ledlys.
FINESSER: I døromrammingene i hallen er det innlagt ledlys. Foto: Nils Petter Dale

Henning har laget flere trebenker som gjør det lett å sette seg og skifte tøy og sko. Hit går de etter å ha tatt badstue. Og med Led-belysning i tak og i dørnisjer blir det fin stemning i rommet, og ekstra mye på kvelds- og nattetid når lyset svinner og de har himmelen høy over seg.

FLERBRUKSROM: Hallen brukes ikke bare til garderobe. Det er også et yndet oppholdssted, ikke minst etter et badstubad.
FLERBRUKSROM: Hallen brukes ikke bare til garderobe. Det er også et yndet oppholdssted, ikke minst etter et badstubad. Foto: Nils Petter Dale
PRAKTISK: Berit liker den fine sittebenken i hallen, som Henning har laget.
PRAKTISK: Berit liker den fine sittebenken i hallen, som Henning har laget. Foto: Nils Petter Dale

LES OGSÅ: Arkitektparets hytte er noe for seg selv sett fra utsiden. Vent til du ser innsiden!

Prismeformet peis

Stuen er orientert rett mot nord.

– At det er nettopp nordhorisonten som er vakker, lærte vi av arkitekten, sier Berit og Henning, som har opplevd utrolige lysvirkninger i retning nord etter solnedgang.

Den prismeformede peisen er også et blikkfang i stuen. Den har en innsats som eierne selv valgte, mens en lokal murer laget peiskappen som gir ildstedet et møbelpreg.

BLIKKFANG: Henning opp den prismeformede peisen, som ligger innfelt i stueveggen. Den er så monumental at den også kalles sarkofagen.
BLIKKFANG: Henning opp den prismeformede peisen, som ligger innfelt i stueveggen. Den er så monumental at den også kalles sarkofagen. Foto: Nils Petter Dale
UTSIKT: De store vinduene gir både mye lys og utsikt i flere retninger.
UTSIKT: De store vinduene gir både mye lys og utsikt i flere retninger. Foto: Nils Petter Dale

Arkitekten plasserte peisen slik at eierne kan se solnedgangen og peisbålet samtidig.

LES OGSÅ (+): Hvorfor renner det vann langs stålpipen inne i hytta?

Møbler med høy kvalitet

Berit har sammen med interiørarkitekt Karolina Beck hos Halvorsen stått for interiørene i stuen. De valgte ut både en Wegner sofa, to Spanske stoler designet av danske Børge Mogensen og en Eames Lounge Chair.

– Disse koster en del, men vi er glade i disse møblene med så høy kvalitet at de kanskje kan bli arvestykker, sier Berit.

GOD DESIGN: Berit og Henning har valgt klassiske designmøbler signert Wegner, Børge Mogensen og Eames, som går godt sammen i en gruppe. Bordet i midten har Henning laget selv.
GOD DESIGN: Berit og Henning har valgt klassiske designmøbler signert Wegner, Børge Mogensen og Eames, som går godt sammen i en gruppe. Bordet i midten har Henning laget selv. Foto: Nils Petter Dale

Spisebordet er også dansk. Salongbordet i midten har Henning laget selv, mens Uvdal snekkerverksted står for kjøkkenet og baderomsinnredningen.

SPISEPLASSEN: Med et slikt langbord av dansk fabrikat kan det dekkes til mange når familie og venner er på besøk.
SPISEPLASSEN: Med et slikt langbord av dansk fabrikat kan det dekkes til mange når familie og venner er på besøk. Foto: Nils Petter Dale
RENT OG STILIG: De samme stramme linjene som ellers preger hytta er også å finne på badet.
RENT OG STILIG: De samme stramme linjene som ellers preger hytta er også å finne på badet. Foto: Nils Petter Dale

Linoljevoks på alle flater

Eierparet har selv overflatebehandlet gulv, vegger og tak i alle rom med en hvitpigmentert linoljevoks, mens nordveggen i stuen, samt skapdører i soverom og bad, har en sort linoljevoks.

GJENNOMGÅENDE FARGER:: I stue, kjøkken og soverom er det brukt hvitpigmentert og sort linoljevoks, i gangen svartbrun jernvitrol
GJENNOMGÅENDE FARGER:: I stue, kjøkken og soverom er det brukt hvitpigmentert og sort linoljevoks, i gangen svartbrun jernvitrol Foto: Nils Petter Dale
DYNAMISK: Forskjellige vinkler på vinduene skaper spenning i arkitekturen.
DYNAMISK: Forskjellige vinkler på vinduene skaper spenning i arkitekturen. Foto: Nils Petter Dale
SMART: Henning har laget praktiske skuffer under sengene.
SMART: Henning har laget praktiske skuffer under sengene. Foto: Nils Petter Dale

De hvitpigmenterte flatene gir en lys patina som beskytter treverket mot gulning. For å spare penger gjorde eierne jobben selv.

– Det var mye arbeid, men vi setter pris på egeninnsats. Gjør man litt selv, blir man ekstra begeistret for stedet, sier de.

<b>FRA UTSIDEN:</b> Inngangen til hallen, som deler hytta i to.
FRA UTSIDEN: Inngangen til hallen, som deler hytta i to. Foto: Nils Petter Dale

Saltak med torv

Henning og Berit ønsket ikke dispensasjon fra de strenge reguleringer på stedet, noe arkitekten tok som en utfordring.

SNØFONNA: Her ser vi hvorfor denne hytta har fått navnet Snøfonna. Noen ganger er det metervis med snø her oppe, og da forsvinner bygningen nesten helt i snømassene.
SNØFONNA: Her ser vi hvorfor denne hytta har fått navnet Snøfonna. Noen ganger er det metervis med snø her oppe, og da forsvinner bygningen nesten helt i snømassene.
GRAN OG TORV: Hytta er på 130 m², og det er brukt jernvitrolbehandlet, langsomtvokst gran og torvtak. Hytta har innlagt vann og elektrisitet.
GRAN OG TORV: Hytta er på 130 m², og det er brukt jernvitrolbehandlet, langsomtvokst gran og torvtak. Hytta har innlagt vann og elektrisitet. Foto: Nils Petter Dale

– De fleste arkitekter er ikke så begeistret for saltak med torv på, men vi synes hytta ble vellykket sett fra alle kanter, konstaterer Henning, som fikk lirket inn en badstue på tampen.

Når hyttetaket går helt ned til bakken, kan geitene om sommeren trippe på taket!

SPENSTIGE FORMER: Det store takutstikket beskytter ytterveggen på Snøfonna-hytta.
SPENSTIGE FORMER: Det store takutstikket beskytter ytterveggen på Snøfonna-hytta. Foto: Nils Petter Dale
OPPBEVARINGSPLASS: Hyttetaket er trukket helt ned til terrenget, noe som gir rom for oppbevaring av diverse.
OPPBEVARINGSPLASS: Hyttetaket er trukket helt ned til terrenget, noe som gir rom for oppbevaring av diverse. Foto: Nils Petter Dale

Flott turområde

Eierne er seilere, så Veggli-hytta brukes mest høst og vinter. Da bruker de både ski og truger, som er gode å ha når det er hardt eller ikke oppkjørte løyper.

Med fatbikes kan de sykle på skaren, og Eidsfjellet er den nærmeste toppen i området. Den er på nesten 1300 meter over havet, og Berit og Henning sykler gjerne til foten av dette fjellet og går derfra til toppen.

PRAKTISK: I boden er det er plass til det meste av sportsutstyr.
PRAKTISK: I boden er det er plass til det meste av sportsutstyr. Foto: Nils Petter Dale
UT PÅ TUR: Henning og Berit utenfor inngangen til hytta. Med truger kan de oppsøke spennende naturområder hvor det ellers nesten ikke går folk.
UT PÅ TUR: Henning og Berit utenfor inngangen til hytta. Med truger kan de oppsøke spennende naturområder hvor det ellers nesten ikke går folk. Foto: Nils Petter Dale

Vegglifjell

2 timer fra Oslo ligger den lille bygda Veggli og Vegglifjell, en sørøstlig utløper av Hardangervidda. På Vegglifjell veksler landskapet mellom lett kupert fjellskog med vidder og småvann, til høyfjell med utsikt mot Gaustatoppen og innover Hardangervidda. I sør reiser den karakteristiske Senhovdtoppen seg mot himmelen.

Kilde: Vegglifjell.no

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2024, og sist oppdatert 18/02 2024.

Les også