Brann-fellene på hytta:
Slik hindrer du at det utenkelige skal skje
Enkle tiltak kan redde både deg, familien og hytta, dersom det utenkelige skulle skje.
Hvert år rykker brannvesenet ut til rundt 100 hyttebranner. Norsk brannvernforenings Tor Erik Skaar tror at antallet kan reduseres, og det med relativt enkle, forebyggende tiltak.
– Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte i dag, sier han.
Sjekk røykvarsleren
Men for å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må den testes regelmessig.
– Helst hver gang du kommer på hytta, og særlig dersom det er mer enn to uker siden sist du var der.
Men mange hyttefolk slurver med dette. For ifølge en undersøkelse foreningen gjennomførte i 2018, svarte 36 prosent av hytteeierne at de ikke sjekker brannvarsleren regelmessig.
– En røykvarsler begynner normalt å pipe med korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Sjekker du hver gang hytta tas i bruk, får du med deg når du trenger å sette inn nytt batteri, sier Skaar.
Brannsjef Erik Rognli i Kongsberg brann- og redningstjeneste forteller at lovens krav er én røykvarsler per etasje, men han ser ingen grunn til å nøye seg med minstekravet.
Røykvarslere og brannslange
Han anbefaler å montere flere seriekoblede røykvarslere på hytta, for eksempel i alle soverom, på kjøkkenet, i stua, på vaskerommet og i trappeløpet.
– Hvis røykvarsleren hjelper deg til å oppdage en brann tidlig nok, kan omfanget være så lite at du selv får slukket brannen, sier han.
Har du innlagt vann på hytta, er brannslange det beste alternativet til slukkeutstyr, mener brannsjefen. Det er fordi slangen er enkel å vedlikeholde, dessuten går den ikke tom slik et håndslukkingsapparat gjør.
– Et pulverapparat blir tømt på 15–20 sekunder. Det gjør ikke vannslangen, forklarer Rognli.
Ni tips til hyttefolket
1. Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
2. Ha alltid ekstra batterier i reserve.
3. Gå aldri fra levende lys.
4. Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
5. Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
6. Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
7. Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
8. Sørg for å ha rikelig med slukkeutstyr.
9. Bruk godkjente fagfolk til
utbedringer som krever dette.
Kilde: Brannvernforeningen
Dersom hytta er uten innlagt vann, anbefaler han å ha minst et pulverapparat på seks kilo eller mer og med en effektklasse på 21A eller høyere. Han råder også til å skaffe et brannteppe. Det kan brukes til å kvele mindre branntilløp. Skumapparat, derimot, anbefaler han ikke på hytter eller i fritidsboliger.
– Hvis hytta står kald når du ikke bruker den, kan skumvæsken i apparatet fryse – i og med at det er vannbasert, sier han.
Les også: Ring hytta varm: Å komme frem til varm hytte har aldri vært enklere
Få sjekket pipe og ildsted
Oppgradering av gamle ildsteder er et annet tiltak som kan forebygge brann. En forskrift om brannforebygging fra 2016, bestemmer at hytter skal være underlagt lovpålagt feiing og tilsyn fra brannvesenet, og det har ført til at flere hytter har fått sikrere ildsted. Men ikke alle er helt i mål, melder Rognli.
– Noen har peiser og piper som har stått i mange tiår uten tilsyn og ordentlig vedlikehold. Vi får gjerne høre «siden den har stått slik i 50 år, går det sikkert greit at den bare fortsetter å stå slik». Men sannheten er at risikoen øker med årene, sier brannsjefen. Han oppfordrer alle til å utbedre eventuelle mangler knyttet til hyttas ildsted. Dersom det for eksempel er montert for nærme en trevegg, er det viktig å fikse opp i dette.
– Treverk som får høy temperatur under fyring gjennom mange år, endrer egenskap og kan etter hvert antennes ved bare 80 grader. Og på gulvet skal det være en ikke-brennbar plate som stikker minst 30 cm ut foran ildstedets åpning, fortsetter han.
Fatal peis-tabbe
Laila Lien Østgård, brannsjef i Valdres, oppfordrer hyttefolket til å være oppmerksomme på ventilasjon i hytta – særlig når man fyrer med ved eller gass. Mangel på frisk luft gir fare for kullosforgiftning, påpeker hun.
1. Kom deg ut. Dersom du oppdager brann på hytta, er det aller viktigste å komme seg så raskt som mulig ut av den.
2. Ring brannvakta. Når alle er samlet på et trygt møtested utenfor hytta, varsler dere brannvakta på 110. Varsle så de nærmeste naboene.
3. Ikke sett deg i fare. Hvis det er forsvarlig, kan du prøve å slukke brannen med slange eller brannslukkingsapparat – men sett deg aldri i fare, og husk at røyken er svært giftig.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
– Før du tenner opp i peisen eller skrur på gassen, må du sørge for at lufteluker og luftespalter er åpne, slik at frisk luft kan komme gjennom. Om vinteren kan det være snø som sperrer for luftingen, da må du frem med spade. Pass også på at pipa ikke er helt dekket til av snø, sier hun.
Håndverksmessig egeninnsats, for eksempel på det elektriske anlegget, er mer utbredt på hytter enn i boliger. Men brannvernforeningen advarer sterkt mot dette og understreker at man alltid skal bruke fagfolk til disse jobbene.
– Det er et enkelt, men viktig brannforebyggende tiltak, sier Skaar. Han anbefaler at man med jevne mellomrom får fagfolk til å kontrollere det elektriske på hytta.
Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn
Termofotografering
I fremtiden tror Skaar at det blir vanligere at man får el-kontroll med varmesøkende kamera, såkalt termografering, på norske hytter. Etter fem år med krav om slik kontroll på norske gårdsbruk, har antallet branner gått betraktelig ned.
– Erfaringene fra landbruket er at man så langt oppdager i snitt en alvorlig brannfarlig el-feil på hvert andre gårdsbruk som sjekkes. Det er utvilsomt er en god idé å bruke termografering på hytte. Vi håper å få brukt denne erfaringen til å få gjennom en tilsvarende ordning med regelmessig sjekk av både boliger og fritidsboliger. Foreløpig er vi nok et stykke unna å få gjennomført dette i praksis, da det kreves utstyr og kompetanse i en helt annen skala enn hva som finnes tilgjengelig i dag. Men det er lov å håpe og tro at vi kommer dit også for boliger og fritidsboliger.
Millionbeløp
I 2019 måtte forsikringsselskapene ut med 369,3 millioner kroner i erstatning til norske hytteeiere som fikk brannskader på hytta, viser statistikk fra Finans Norge.
– Antallet forsikrede hytter har økt med rundt 30 prosent fra 2000 til 2019, og i dag er drøyt 600 000 norske fritidsboliger forsikret. Standarden og størrelsen på hyttene har også endret seg, vi har generelt sett mye finere hytter med mer utstyr og inventar sammenlignet med tidligere. Dette påvirker erstatningsbeløpet som utbetales, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.
Fastmontert elektrisk utstyr, elektriske husholdningsapparater, elektroniske apparater, ildsted og åpen ild er ofte brannkilder, viser deres oversikt.
Også Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, påpeker at det er en rekke ulike grunner til at brann oppstår på hytta.
– Branner som starter på grunn av åpen flamme eller i forbindelse med ovn eller ildsted er godt representert i statistikken. Feil på det elektriske anlegget eller det som er koblet til det, er også en gjenganger, på samme måte som i bolighus, sier han.
Les også: Unngå mus i hus og hytte: Se du hva som er feil på dette bildet?
Dekker brann
Har du hytteforsikring, er du dekket dersom det skulle oppstå brann på hytta eller i fritidsboligen.
– Ja, det er enkelt og greit. Men vær oppmerksom på at en del forsikringsselskap opererer med at du selv velger hvilken egenandel du vil ha. Hos oss, for eksempel, blir forsikringen rimeligere dersom du velger en høyere egenandel, fordi du ved skade tar en større del av regningen selv. Laveste egenandel er 4 000 kroner og høyeste 25 000 kroner, sier Clementz.
Han anbefaler alle som kjøper hytteforsikring å sette seg godt inn i vilkårene, samt det som står om den på nettsiden til forsikringsselskapet.
– Der får du mye god informasjon om både forsikringen og hva du kan gjøre for å unngå brann, sier han.
Ikke prøv deg som hobbyelektriker
Neverdal i Finans Norge forteller at forsikringer kan bli forkortet, for eksempel hvis det blir brann etter at du har gjort elektrisk arbeid på hytta – som du ikke er kvalifisert til å gjøre.
– Altfor mange prøver seg som hobbyelektrikere. Det er svært begrenset hva du selv kan gjøre når det gjelder arbeid med det elektriske. Er du i tvil, sjekk med en elektriker, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 26/01 2021.